Ç áñ÷áéüôåñç õäñüãåéïò ôïõ èáõìáóôïý ÍÝïõ Êüóìïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÄåõôÝñá 26 Áõãïýóôïõ 2013

http://news.in.gr/files/1/2013/Sci2/oldest%20globe.jpgΗ αρχαιüτερη υδρüγειος που αναπαριστÜ τον ΝÝο Κüσμο εßναι σκαλισμÝνη επÜνω σε αβγü στρουθοκαμÞλου και ανÜγεται γýρω στο 1500, μüλις μερικÜ χρüνια μετÜ την ανακÜλυψη της ΑμερικÞς απü τον Χριστüφορο Κολüμβο. ΑναπαριστÜ το βüρειο τμÞμα της τüτε νεοανακλυφθεßσας ηπεßρου σαν μια συστÜδα απü νησιÜ, απεικονßζει πλοßα και θαλÜσσια τÝρατα και χαρτογραφεß μια περιοχÞ με… δρÜκους.

 

ΚρυμμÝνος θησαυρüς

Η ýπαρξη της εýθραυστης υδρογεßου Þταν ως πρüσφατα Üγνωστη, καθþς Þταν «κρυμμÝνη» σε ιδιωτικÞ συλλογÞ. Το 2012 üμως βγÞκε στο φως üταν πουλÞθηκε σε πλειστηριασμü στο Λονδßνο. Ο νÝος ιδιοκτÞτης της δÝχθηκε να την παραχωρÞσει προς εξÝταση στον ΣτεφÜν Μισλßν, ανεξÜρτητο ερευνητÞ απü το ΒÝλγιο ο οποßος ειδικεýεται στη μελÝτη παλαιþν υδρογεßων σφαιρþν. Η αξßα της αποκαλýπτεται τþρα με τη δημοσßευση των αποτελεσμÜτων των αναλýσεþν του στην επιθεþρηση «The Portolan» της ΧαρτογραφικÞς Εταιρεßας της ΟυÜσινγκτον.

Η υδρüγειος Ýχει μÝγεθος περßπου üσο Ýνα γκρÝιπφρουτ και εßναι φτιαγμÝνη απü το κÜτω μισü δυο αβγþν στρουθοκαμÞλου.

ΜÝχρι τþρα εθεωρεßτο üτι η αρχαιüτερη υδρüγειος που απεικονßζει τον ΝÝο Κüσμο Þταν η αποκαλοýμενη «Lenox Globe», η οποßα εßναι επßσης η δεýτερη Þ τρßτη αρχαιüτερη υδρüγειος που Ýχει ανακαλυφθεß ως σÞμερα και ανÞκει στη Δημüσια ΒιβλιοθÞκη της ΝÝας Υüρκης. Η ανÜλυση ωστüσο του Δρ Μισλßν Ýδειξε üτι η υδρüγειος απü αβγü στρουθοκαμÞλου εßναι ακüμη πιο παλιÜ και ενδεχομÝνως χρησιμοποιÞθηκε ως «καλοýπι» για την κατασκευÞ της χÜλκινης «Lenox Globe».

Ο ερευνητÞς την τοποθετεß χρονικÜ γýρω στο 1504 (το πρþτο ταξßδι του Κολüμβου στις «ΑνατολικÝς Ινδßες», üπως νüμιζε, Ýγινε το 1492 ενþ το δεýτερο, στο οποßο Ýφθασε στην ΑúτÞ, το 1500). Θεωρεß üτι φιλοτεχνÞθηκε στη Φλωρεντßα, απü κÜποιον χαρÜκτη ο οποßος μαθÞτευε στο εργαστÞριο του ΛεονÜρντο ντα Βßντσι Þ εßχε επηρεαστεß Üμεσα απü αυτüν.

 

¶γνωστα νησιÜ, ναυÜγια και δρÜκοι

Η νεοανακαλυφθεßσα υδρüγειος αναπαριστÜ τις νÝες γνþσεις που αποκτÞθηκαν για τον κüσμο εκεßνη την εποχÞ βασισμÝνη στις αναφορÝς των πρþτων εξερευνητþν – για τον λüγο αυτü τα στοιχεßα της εßναι εξαιρετικÜ ελλιπÞ Þ και… ανυπüστατα. Η Βüρειος ΑμερικÞ αναπαρßσταται ως μια συστÜδα διασκορπισμÝνων νησιþν χωρßς üνομα, το νüτιο τμÞμα της ηπεßρου απεικονßζεται üμως με σαφÞνεια. Για πολλÝς περιοχÝς του κüσμου, üπως π.χ. η Βραζιλßα, η Ιαπωνßα Þ η ΑραβικÞ Χερσüνησος, προσφÝρει την αρχαιüτερη απεικüνιση που διαθÝτουμε σε υδρüγειο σφαßρα.

Τα τοπωνýμια εßναι «αραιÜ» – συνολικÜ 71. Απü αυτÜ μüνο επτÜ βρßσκονται στο δυτικü ημισφαßριο, τρßα εξ αυτþν στη Νüτιο ΑμερικÞ: Mundus Novus (ΝÝος Κüσμος), Terra de Brazil και Terra Sanctae Crucis, (Γη του Αγßου Σταυροý). Εßναι καλλιτεχνικÜ φιλοτεχνημÝνη με πλοßα διαφüρων ειδþν και μεγεθþν, σχηματισμοýς κυμÜτων, θαλÜσσια τÝρατα και Ýναν ναυτικü που Ýχει ναυαγÞσει. ΠεριλαμβÜνει επßσης μια φρÜση: HIC SUNT DRACONES – εδþ εßναι οι δρÜκοι.