Åßíáé ãñáöéêü êáé åðéêßíäõíï íá ëÝãåôáé üôé âñÝèçêå ï ôÜöïò ôïõ ÌåãÜëïõ ÁëåîÜíäñïõ

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÓÜââáôï 24 Áõãïýóôïõ 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/08/abig.jpgΟργισμÝνοι και θορυβημÝνοι εßναι οι αρχαιολüγοι, υπεýθυνοι της ανασκαφÞς στη θÝση ΚαστÜ της Αμφßπολης με τα σενÜρια που διακινοýνται üτι, βρÝθηκε ο τÜφος του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου στην περιοχÞ.

«Εßναι τουλÜχιστον απßθανο και στερεßται κÜθε επιστημονικÞς σοβαρüτητας το να υποστηρßζουμε πως το εýρημα της Αμφßπολης ‘κρýβει’ τον τÜφο του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου. Για τον απλοýστατο λüγο üτι, στον Ýναν χρüνο που διαρκεß η ανασκαφÞ, δεν σκÜβουμε ακüμα τον τÜφο. Προς το παρüν εßμαστε μπροστÜ σ’ Ýναν λαμπρü ταφικü περßβολο – μοναδικü στον ελληνικü χþρο», δηλþνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεýθυνη ανασκαφÝας – προúσταμÝνη της ΚΗ´Εφορεßας ΑρχαιοτÞτων της περιοχÞς Αικατερßνη ΠεριστÝρη.

ΜÜλιστα η κ. ΠεριστÝρη απευθýνει Ýκκληση για σεβασμü στο ανασκαφικü – επιστημονικü Ýργο και σοβαρüτητα σ’ üσους αναπαρÜγουν ανÜλογα «σενÜρια».

Η υπεýθυνη του Ýργου χαρακτηρßζει αντιεπιστημονικÞ αλλÜ και επικßνδυνη την αναπαραγωγÞ της «εßδησης» ενþ επιτßθεται με δριμýτητα σε δημοσιεýματα, κυρßως στο χþρο του διαδικτýου.

«ΑναρωτιÝμαι πüσο εýκολα τελικÜ μπορεß το οποιοδÞποτε επιστημονικü επßτευγμα – προúüν μüχθου ομÜδας και ομÜδων ανθρþπων, να γελοιοποιηθεß απü τους επßδοξους δημοσιογρÜφους και αρθρογρÜφους του διαδικτýου και üσους τους καθοδηγοýν» σημειþνει η αρχαιολüγος.

Ο ΜÝγας ΑλÝξανδρος γεννÞθηκε το 356 π.Χ στην ΠÝλλα και πÝθανε στις 10 Ιουνßου του 323 π.Χ στη Βαβυλþνα ενþ ο τÜφος του Μακεδüνα στρατηλÜτη δεν Ýχει βρεθεß ποτÝ.

Η αναζÞτηση του τÜφου του ξεκßνησε εδþ και εκατοντÜδες χρüνια και Ýρευνες Ýχουν γßνει στην Ιταλßα, την Αßγυπτο, την Ασßα ακüμα και την …Αυστραλßα.

Οι ανασκαφÝς στη θÝση ΚαστÜ της Αμφßπολης ξεκßνησαν στη δεκαετßα του ’60. Συνεχßζονται διεξοδικÜ απü το περσινü καλοκαßρι απü την ΚΗ´ Εφορεßα Προúστορικþν και Κλασικþν ΑρχαιοτÞτων, με υπεýθυνη ανασκαφÝα την ΠροúσταμÝνη της Εφορεßας ΑρχαιοτÞτων Αικατερßνη ΠεριστÝρη.

ΜÝχρι στιγμÞς, οι Ýρευνες αποκÜλυψαν Ýναν ιδιαßτερα σημαντικü κυκλικü κτιστü περßβολο, που χρονολογεßται με τα Ýως τþρα δεδομÝνα στο τÝλος του 4ου αι. π.Χ. (περß το 325-300 π.Χ).

Ο εντυπωσιακüς – μοναδικüς για τα ελληνικÜ δεδομÝνα περßβολος – εßναι κατασκευασμÝνος με βÜσεις, ορθοστÜτες, ανωδομÞ και επιστÝψεις απü λευκü μÜρμαρο ΘÜσου κι Ýχει συνολικü ýψος 3,00μ. διÜμετρο 1,60μ. και υπολογιζüμενη περιφÝρεια μÞκους περßπου 500 μ., απü τα οποßα Ýχουν ανασκαφεß σÞμερα τα 405μ. Το μνημεßο καταστρÜφηκε στα μεταγενÝστερα χρüνια, με αποτÝλεσμα αρκετÜ μαρμÜρινα αρχιτεκτονικÜ μÝλη να μην βρßσκονται στη θÝση τους. Η Ýρευνα της ΚΗ´ ΕΠΚΑ εντüπισε αρχιτεκτονικÜ μÝλη του μνημεßου εγκατεσπαρμÝνα στην περιοχÞ του χþρου του ΛÝοντα της Αμφßπολης, πολλÜ απü τα οποßα εßχαν Þδη επαναχρησιμοποιηθεß για την κατασκευÞ της βÜσης του και, επομÝνως, ο εντυπωσιακüς περßβολος φαßνεται να συνδÝεται με τον ΛÝοντα της Αμφßπολης, που üπως φαßνεται Þταν τοποθετημÝνος στην κορυφÞ του χωμÜτινου τýμβου.

Η ανασκαφÞ (η οποßα προς το παρüν Ýχει διακοπεß εδþ και περßπου 20 μÝρες και αναμÝνεται να συνεχισθεß απü τις αρχÝς Σεπτεμβρßου) χρηματοδοτÞθηκε τον τελευταßο χρüνο με ποσü 180.000 ευρþ (απü την ΠεριφÝρεια ΚεντρικÞς Μακεδονßας, το Υπουργεßο Μακεδονßας – ΘρÜκης και το Υπουργεßο Πολιτισμοý).

 

Τα μÝχρι στιγμÞς «σενÜρια» που κυκλοφοροýν, «θÝλουν» τον τÜφο εντüς του τýμβου να ανÞκει:

α) στη ΡωξÜνη και τον γιο της ΑλÝξανδρο Δ´ (γιο του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου) που δολοφονÞθηκαν απü τον σφετεριστÞ της εξουσßας ΚÜσσανδρο το 311 π.Χ.,

β) σε χιλιÜδες Αθηναßους οπλßτες – νεκροýς στη μÜχη του ΔραβÞσκου το 465 π.Χ (πριν απü την ßδρυση της πüλης της Αμφßπολης),

γ) στον ßδιο τον ΜÝγα ΑλÝξανδρο … Üγνωστο πþς μεταφÝρθηκε απü τη Βαβυλþνα και τÜφηκε στην Αμφßπολη.