ÓôñïöÞ óôá åëëçíéêÜ êïëÝãéá ôïõ êüóôïõò ôùí óðïõäþí óôçí åðáñ÷ßá Þ ôï åîùôåñéêü

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ 4 Áõãïýóôïõ 2013

http://content-mcdn.imerisia.gr/filesystem/images/20080924/low/assets_LARGE_t_420_1683027.JPGΤο κüστος φοßτησης στην επαρχßα και ακüμη περισσüτερο των σπουδþν στο εξωτερικü «τρομÜζει» τους αποφοßτους και τους γονεßς τους. Για αυτü παρατηρεßται στροφÞ προς τα ελληνικÜ κολÝγια, με τον αριθμü εκεßνων που ζητοýν πληροφορßες για τα προγρÜμματÜ τους να παρουσιÜζει αýξηση κατÜ 50% σε σýγκριση με το περασμÝνο καλοκαßρι.

Τα συγκεκριμÝνα εκπαιδευτικÜ ιδρýματα αισιοδοξοýν πως Ýπειτα απü μßα δýσκολη τριετßα η οικονομικÞ κρßση θα οδηγÞσει σε καλýτερες ημÝρες τα κολÝγια. ΒÝβαια, αυτü θα διαπιστωθεß με ακρßβεια τον Οκτþβριο, üταν και ολοκληρþνεται η περßοδος των εγγραφþν.

¼πως αναφÝρεται σε δημοσßευμα της «ΚαθημερινÞς», υπολογßζεται πως το συνολικü κüστος σπουδþν προσεγγßζει τις 50.000 ευρþ για σχολÞ τετραετοýς φοßτησης σε ΑΕΙ Þ ΤΕΙ στην επαρχßα. Στον αντßποδα, το κüστος των τριετþν προπτυχιακþν σπουδþν στα κολÝγια κινεßται απü 6.000 Ýως 8.000 ευρþ ετησßως, και των μεταπτυχιακþν απü 9.000 Ýως 12.000 για üλη τη διÜρκεια του προγρÜμματος.

Αυτüς εßναι Ýνας απü τους λüγους για τους οποßους παρατηρεßται η αýξηση ενδιαφÝροντος για τα κολÝγια, üπως εξηγεß ο Κωνσταντßνος ΚαρκανιÜς. Σýμφωνα με τον πρüεδρο του ΣυνδÝσμου Ελληνικþν Κολεγßων και το υψηλü κüστος της «φοιτητικÞς μετανÜστευσης» στο εξωτερικü αποθαρρýνει τις οικογÝνειες, αν και αυτü επισημαßνει πως ισχýει για τις προπτυχιακÝς σπουδÝς, αφοý για τα μεταπτυχιακÜ παραμÝνει πρþτη επιλογÞ το εξωτερικü, αφοý αυτü συνδυÜζεται με την ελπßδα των νÝων να βρουν δουλειÜ σε κÜποια Üλλη χþρα.

ΕπιπλÝον, φÝτος πολλοß υποψÞφιοι ανησυχοýν üτι δεν θα καταφÝρουν να εισαχθοýν σε κÜποιο τμÞμα -Ýστω περιφερειακοý ιδρýματος- με αντßκρισμα στην αγορÜ εργασßας, καθþς λüγω του σχεδßου αναδιÜρθρωσης της τριτοβÜθμιας εκπαßδευσης, οι θÝσεις σε ΑΕΙ/ΤΕΙ μειþθηκαν συνολικÜ κατÜ περßπου 7.000.

¸νας λüγος που εξηγεß τη στροφÞ προς τα κολÝγια εßναι και η διεýρυνση του πεδßου των αντικειμÝνων για τα οποßα χορηγεßται επαγγελματικÞ αναγνþριση. ¼πως ανÝφερε στην εφημερßδα στÝλεχος του υπουργεßου Παιδεßας, με τον νüμο 4093 του 2012 δßνεται η δυνατüτητα αναγνþρισης πτυχßων που οδηγοýν και σε νομοθετικÜ κατοχυρωμÝνα επαγγÝλματα (π.χ. οικονομολüγος, μηχανικüς) αλλÜ και σε μη νομοθετικÜ κατοχυρωμÝνα επαγγÝλματα στην ΕλλÜδα (π.χ. αρχαιολüγος, γραφßστας).

ΔηλαδÞ, κÜθε πτυχßο ευρωπαúκοý ΑΕΙ και των παραρτημÜτων του σε τρßτη χþρα εßναι ισοδýναμο με πτυχßο ελληνικοý ΑΕΙ, αρκεß να γßνει σýγκριση των προγραμμÜτων σπουδþν των δýο ιδρυμÜτων. Σημειþνεται üτι μπορεß να ζητηθεß απü τον κÜτοχο του πτυχßου κολεγßου να εξετασθεß σε κÜποια μαθÞματα εÜν απü τη σýγκριση αποδειχθεß üτι το πρüγραμμα σπουδþν του κολεγßου υπολεßπεται των ελληνικþν ΑΕΙ.

¶λλη επιλογÞ που Ýχει ο απüφοιτος κολεγßου για να λÜβει αναγνþριση επαγγελματικþν προσüντων εßναι να κÜνει πρακτικÞ Üσκηση σε δημüσιο Þ ιδιωτικü φορÝα.