Ç Áßãõðôïò ìåôÜ ôïí Ìüñóé |
|
---|---|
ÐçãÞ: H Ñùóßá ÔÙÑÁ |
ÐÝìðôç 1 Áõãïýóôïõ 2013 |
Ομοιüτητες με την Αλγερßα του 1992, κßνδυνο εμφÜνισης ισλαμιστþν ανταρτþν αλλÜ και ωριμüτητα του Πολιτικοý ΙσλÜμ, βλÝπουν Ρþσοι ειδικοß ανÜμεσα στις πιθανÝς συνÝπειες της πολιτικÞς κρßσης στην Αßγυπτο. ΕβδομÜδες μετÜ την εμφÜνιση του αιγýπτιου υπουργοý ¶μυνας Αμπντελ ΦατÜχ Αλ Σßσι στην κρατικÞ τηλεüραση, μÝσω της οποßας ανακοßνωσε την απομÜκρυνση του προÝδρου ΜοχÜμετ Μüρσι, η κατÜσταση στη χþρα δεν φαßνεται να ηρεμεß. ΠαρÜ τον εξαιρετικÜ ζεστü καιρü και την νηστεßα του ιεροý μÞνα του Ραμαζανιοý, χιλιÜδες υποστηρικτÝς του Μüρσι συνεχßζουν να συγκεντρþνονται στην πλατεßα Ραμπα ΑνταουÝγια στο ΚÜιρο. Απü την Üλλη πλευρÜ, εκατομμýρια υποστηρικτþν του Αλ Σßσι βγÞκαν στους δρüμους στις 26 Ιουλßου, δßνοντας με αυτü τον τρüπο τη λαúκÞ εντολÞ στον Ανþτατο ΔιοικητÞ του στρατοý, να καταπολεμÞσει τη βßα και την τρομοκρατßα. Τις διαδηλþσεις ακολοýθησαν βßαιες συγκροýσεις κατÜ τη διÜρκεια της νýχτας μεταξý των υποστηρικτþν του Μüρσι και των δυνÜμεων ασφαλεßας, με 80 νεκροýς και εκατοντÜδες τραυματßες, σýμφωνα με το αιγυπτιακü υπουργεßο Υγεßας. Την ßδια ημÝρα, στο Συμβοýλιο της Εξωτερικþν και ¶μυνας της Ρωσßας διοργανþθηκε ενδιαφÝρουσα συζÞτηση μεταξý του διπλωμÜτη και πρþην πρÝσβη στην Αλγερßα, ΑλεξÜντερ ΑκσÝνενοκ και του επικεφαλÞς της ισλαμικÞς πολιτιστικÞς και εκπαιδευτικÞς Ýνωσης «ΣομπρÜνιε» ΜουχÜμεντ Σαλαχεντßνοφ.
Να μην γßνει Αλγερßα Η συζÞτηση εßχε τßτλο: "Η Αßγυπτος μετÜ το πραξικüπημα. ΝÝα στροφÞ της ΑραβικÞς ¶νοιξης" και εστιÜστηκε στις πιθανÝς μελλοντικÝς εξελßξεις στην Αßγυπτο, τις σχÝσεις μεταξý στρατοý ισλαμιστþν και Πολιτικοý ΙσλÜμ. Σýμφωνα με τον ΑκσÝνεκοκ η κατÜσταση στην Αßγυπτο εßναι πλÝον παρüμοια με εκεßνη της Αλγερßας τον ΙανουÜριο του 1992, üταν το Εθνικü Απελευθερωτικü ΜÝτωπο (FLN) ακýρωσε τις βουλευτικÝς εκλογÝς, επειδÞ το Ισλαμικü ΜÝτωπο Σωτηρßας (FIS) κÝρδισε τον πρþτο γýρο. Τüτε ο στρατüς της χþρας πÞρε τον Ýλεγχο της κυβÝρνησης, και ο πρüεδρος Τσαντλß Μπεντζεντßτ παýτηκε απü τα καθÞκοντÜ του . Μüλις το Ισλαμικü ΜÝτωπο Σωτηρßας τÝθηκε υπü απαγüρευση, χιλιÜδες μÝλη του συνελÞφθησαν, ενþ εμφανßστηκαν πολý σýντομα ισλαμιστÝς αντÜρτες, με αποτÝλεσμα, να εισÝλθει η χþρα σε Ýναν δεκαετÞ κýκλο βßας, προκαλþντας το θÜνατο σε περισσüτερους απü 100.000 Αλγερινοýς. "Και στις δýο περιπτþσεις, στην πραγματικüτητα, υπÞρξε Ýνα στρατιωτικü πραξικüπημα. ¼μως, λαμβÜνοντας υπüψη τις ιδιαιτερüτητες της Αιγýπτου, τον εθνικü χαρακτÞρα της, την ιστορßα, την κουλτοýρα και την παρÜδοση στην ανοχÞ, φαßνεται üτι δεν θα υπÜρξει τÝτοιας ευρεßας κλßμακας πüλεμος, παρüτι εßναι δýσκολο να μιλÜμε σÞμερα για ανοχÞ, εν μÝσω üσων συμβαßνουν στη χþρα αυτÞ " προÝβλεψε ο Ακσενεκοκ, ο οποßος εργÜστηκε για δεκαετßες στην περιοχÞ.
Κßνδυνος ισλαμικÞς τρομοκρατßας ΕπεσÞμανε μÜλιστα üτι ο αιγυπτιακüς στρατüς Ýχει αποκομßσει διδÜγματα απü την περßπτωση της Αλγερßας, ενþ παρÜλληλα διαθÝτει και την εμπειρßα της επß ενÜμιση χρüνο διαχεßρισης της χþρας, μετÜ την πτþση του καθεστþτος ΜουμπÜρακ τον ΦεβρουÜριο του 2011. ¶λλωστε, γι αυτüν ακριβþς το λüγο, στις 3 Ιουλßου ο στρατüς παρÝδωσε την εξουσßα στον επικεφαλÞς του ΑνωτÜτου Συνταγματικοý Δικαστηρßου ¶ντλι Μανσοýρ. "ΥπÜρχει σοβαρÞ ανησυχßα για το ενδεχüμενο να αποστατÞσουν απü τη ΜουσουλμανικÞ Αδελφüτητα ριζοσπαστικÝς ομÜδες και να ενωθοýν με τους ξÝνους μαχητÝς για να πολεμÞσουν εναντßον του στρατοý", υποστÞριξε στη συνÝχεια ο ρþσος διπλωμÜτης, επισημαßνοντας üτι η Αßγυπτος μπορεß να Ýχει Þδη προσελκýσει κÜποιους μαχητÝς που πολεμοýσαν κατÜ του καθεστþτος ¶σαντ στη Συρßα. "Αυτü που συνÝβη στην Αλγερßα θα Ýπρεπε να αποτελÝσει Ýνα μÜθημα τüσο για τον στρατü üσο και για την Üλλη πλευρÜ. Ο αιγυπτιακüς στρατüς πρÝπει να απελευθερþσει τους κρατοýμενους, να απευθýνει Ýκκληση για εθνικü διÜλογο, να ανοßξουν ξανÜ τα τηλεοπτικÜ κανÜλια που Ýκλεισε, ενþ οι Αδελφοß ΜουσουλμÜνοι πρÝπει να κÜνουν να πÜντα þστε να απÝχουν απü τρομοκρατικÝς επιθÝσεις ", σημεßωσε μεταξý Üλλων ο ΑκσÝνεκοκ κατÜ τη διÜρκεια της συζÞτησης.
Το Πολιτικü ΙσλÜμ ωριμÜζει Σýμφωνα με τον επικεφαλÞς τ ης μουσουλμανικÞς ¸νωσης Majlis, ΜουχÜμεντ Σαλαχεντßνοφ, αυτü που þθησε τον Αλ Σßσι να καλÝσει του υποστηρικτÝς του να κατÝβουν σε διαδηλþσεις, επικαλοýμενος τη λαúκÞ εντολÞ προκειμÝνου να ασκÞσει πßεση στον Μüρσι και τους υποστηρικτÝς του, Þταν ο φüβος μιας διÜσπασης στο εσωτερικü του στρατοý. Σε αντßθεση με την περßπτωση της Συρßας, οι αιγυπτιακÝς δυνÜμεις του στρατοý δεν Ýχουν τεθεß ποτÝ σε μεγÜλης κλßμακας αντιπαρÜθεση με τους πολßτες και παρÝμειναν ενωμÝνες κατÜ τη διÜρκεια των τελευταßων ετþν. Ο αιγυπτιακüς στρατüς Ýχει επανειλημμÝνα τοποθετηθεß ως υπερασπιστÞς του λαοý και της χþρας, και üχι του πολιτικοý καθεστþτος. Την ßδια þρα, ο Σαλαχεντßνοφ δεν θεωρεß την πτþση του Μüρσι ως το τÝλος του πολιτικοý ΙσλÜμ. ΒÝβαια, απÝκλεισε το ενδεχüμενο επιστροφÞς των Αδελφþν ΜουσουλμÜνων στο προσκÞνιο με την σημερινÞ τους μορφÞ, επισημαßνοντας κατÜ τη διÜρκεια της συζÞτησης, üτι το 2012 δεν Þταν Ýτοιμοι για τη διαχεßριση της χþρας και δεν εßχαν σαφÝς πολιτικü Þ οικονομικü πρüγραμμα. "ΜετÜ απü Ýνα χρüνο στην εξουσßα οι Αδελφοß ΜουσουλμÜνοι απÝκτησαν την εμπειρßα. Το Πολιτικü ΙσλÜμ ωριμÜζει και αναδýεται, δεν χρεοκοπεß", κατÝληξε ο Σαλεχεντßνοφ.
|