ÅðéóôñïöÞ ôïõ Âõæáíôßïõ óôç Ìüó÷á! |
|
---|---|
Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος, απü το ρþσικο περιοδικü «Νüμερ» |
Ôñßôç 30 Éïõëßïõ 2013 |
Ολοκληρþνεται η οικοδüμηση του ναοý της Αγßας ΣκÝπης της Υπεραγßας Θεοτüκου, που σýντομα θα διεκδικεß μια θÝση στην πεντÜδα των μεγαλýτερων ναþν του κüσμου με παραδοσιακÜ βυζαντινÜ ψηφιδωτÜ Στη περιοχÞ ΓιÜσενεβο της Μüσχας ολοκληρþνεται η οικοδüμηση του ορθüδοξου καθολικοý ναοý της Αγßας ΣκÝπης της Υπεραγßας Θεοτüκου. Θα αποτελÝσει τον πρþτο και τον μοναδικü, προς το παρüν, ναü, κτισμÝνο κατÜ τα αυστηρÜ βυζαντινÜ πρüτυπα και θα υπενθυμßζει μ' αυτüν τον τρüπο üτι ο Χριστιανισμüς Þρθε στην παλαιÜ Ρωσßα απü την Κωνσταντινοýπολη. Μßα απü τις παραδüσεις του βυζαντινοý κανüνα εßναι το λιτü εξωτερικü των εκκλησιþν μαζß με την ιδιαßτερα πλοýσια, λαμπρÞ εσωτερικÞ διακüσμηση, καθþς συμβüλιζε την εξωτερικÞ σεμνüτητα του ανθρþπου και την πλοýσια εσωτερικÞ ζωÞ του. ¸να Üλλο χαρακτηριστικü των βυζαντινþν εκκλησιþν αποτελεß η εκτενÞς χρÞση ψηφιδωτþν, περßτεχνης διακüσμησης που συμπεριλαμβÜνει απεικονßσεις πουλιþν, ζþων, καθþς και του μαρμÜρου και λßγων τοιχογραφιþν. Δυστυχþς, τα μωσαúκÜ χρησιμοποιοýνταν σπανßως στη Ρωσßα, λüγω του υψηλοý κüστους, ενþ οι ναοß διακοσμοýνταν κυρßως με τοιχογραφßες, και γι' αυτüν το λüγο σÞμερα στη Ρωσßα δεν ´σþζονται δεßγματα πρωτüτυπων βυζαντινþν μωσαúκþν. ΔιατηρÞθηκαν αποσπασματικÜ σε λßγες εκκλησßες του ΚιÝβου.
ΕργαστÞριο ψηφιδωτþν βυζαντινÞς τεχνοτροπßας Ακüμη στο στÜδιο του σχεδιασμοý του ναοý της Αγßας ΣκÝπης, ελÞφθη η απüφαση να τηρηθεß, στο μÝγιστο βαθμü, η βυζαντινÞ τεχνοτροπßα και να διακοσμηθεß σχεδüν το 70% του εξωτερικοý χþρου με μωσαúκÜ. Για να γßνει αυτü, προσκλÞθηκαν φημισμÝνοι τεχνßτες μωσαúκοý της Μüσχας και με τη συνδρομÞ τους δημιουργÞθηκε το εργαστÞριο του ναοý. ¼πως λÝει η καλλιτÝχνιδα Γεκατερßνα ΜαριÜσκινα, το 2008 οι πρþτοι Ýξι αγιογρÜφοι Ýλαβαν την ευλογßα και Üρχισαν να δουλεýουν το μωσαúκü δοκιμαστικÜ. Εκπαιδεýτηκαν απü τους ειδικοýς του εργαστηρßου του ΑλεξÜντρ Καρναοýχοφ, που συνεχßζουν και σÞμερα να βοηθοýν τους τεχνßτες του ναοý. ΚÜποιοι σχηματßζουν τα πρüσωπα και τις μορφÝς των αγßων, Üλλοι δημιουργοýν σχÝδια και γρÜμματα, Üλλοι ασχολοýνται με το φüντο… ΣÞμερα υπÜρχουν κι Üλλες εκκλησßες που παραγγÝλνουν μωσαúκÜ στο εργαστÞριο του ναοý της Αγßας ΣκÝπης. Για τα Ýργα αυτÜ χρησιμοποιοýνται Ýγχρωμες φυσικÝς πÝτρες -μÜρμαρο, üνυχας, τραβερτßνο και σμÜλτο (ειδικÞ τεχνικÞ εφυÜλωσης). Το σμÜλτο υπÜρχει Ýγχρωμο (πÜνω απü εκατü διακριτÜ χρþματα και αποχρþσεις) και χρυσü (παρασκευÜζεται απü φυσικü χρυσü). Το χρυσü σμÜλτο χρησιμοποιεßται κυρßως στη δημιουργßα του πßσω φüντου, και αυτü δημιουργεß την εντýπωση üτι ο βυζαντινüς ναüς λÜμπει απü μÝσα. Μßα απü τις πιο δýσκολες διαδικασßες στην κατασκευÞ ενüς εσωτερικοý, σýμφωνα με την Γεκατερßνα ΜαριÜνσκινα, εßναι η επιλογÞ των χρωμÜτων και η γÝνεση της σýνθεσης: πρÝπει να συνευρεθοýν η τοιχογραφßα, το ψηφιδωτü και ο διÜκοσμος απü λευκü μÜρμαρο, μÝριμνα προσκεκλημÝνων γλυπτþν.
Η διακüσμηση του ναοý Ο ναüς της Αγßας ΣκÝπης της Υπεραγßας Θεοτüκου χωρßζεται σε δýο τμÞματα: το κÜτω τμÞμα αποτελοýν ο μικρüς ναüς του ΑρχαγγÝλου ΜιχαÞλ (βαπτιστÞριο προς τÝλεση βαπτßσεων) και το πÜνω - ο κýριος ναüς. Τα (κατασκευαστικÜ/διακοσμητικÜ) Ýργα επικεντρþνονται σÞμερα στον πÜνω ναü, η διακüσμηση του οποßου θα αποτελεßται, επß το πλεßστον, απü μωσαúκÜ. ¸χει Þδη ολοκληρωθεß η διακüσμηση του τροýλου της κεντρικÞς αψßδας, üπου σýμφωνα με τον βυζαντινü κανüνα εγγρÜφεται η απεικüνιση του ΠαντοκρÜτορα. Τα δÜκτυλα του δεξιοý χεριοý του Κυρßου ευλογοýν, ενþ στο αριστερü του χÝρι κρατÜ το ΕυαγγÝλιο, ανοιχτü στην σελßδα με τους στßχους: "Εγþ εßμαι το φως τοý κüσμου· üποιος ακολουθεß εμÝνα, δεν θα περπατÞσει στο σκοτÜδι, αλλÜ θα Ýχει το φως τÞς ζωÞς". ¸χει ολοκληρωθεß η διακüσμηση της οροφÞς του κεντρικοý και μεγαλýτερου τροýλου που κορυφþνεται με Ýναν βυζαντινü σταυρü περικυκλωμÝνο απü αγγÝλους, ο οποßος συμβολßζει τη σωτηρßα της ανθρωπüτητας. Αν και απομÝνει να ολοκληρωθεß το τμÞμα του ιεροý, να διακοσμηθοýν οι τοßχοι και οι πεσσοß, φÝτος το φθινüπωρο οι καλλιτÝχνες σκοπεýουν να θÝσουν την τελευταßα τελεßα. Σε αντßθεση με τον πÜνω ναü, το βαπτιστÞριο εßναι Þδη Ýτοιμο, λειτουργεß και εκεß τελοýνται ακολουθßες. Ο κÜτω ναüς εßναι επßσης μοναδικüς – στο εσωτερικü του Ýχουν αναπλασθεß ακριβÞ προπλÜσματα του συνüλου των πÝντε μεγαλýτερων ιερþν του Χριστιανισμοý που βρßσκονται στα Ιεροσüλυμα, στον ναü του Παναγßου ΤÜφου: του ¶στρου της ΒηθλεÝμ, του Παναγßου ΤÜφου, της ΣτÞλης του Χρßσματος, του ΤÜφου της Παναγßας, του ΓολγοθÜ. Επßσης, στον ναü Ýχει αναπλασθεß η ΦυλακÞ üπου κρατÞθηκε ο Χριστüς τη νýχτα πριν τη Σταýρωση, η ΣτÞλη του ¶γιου Φωτüς και ο λßθινος νεροκουβαλητÞς απü τη ΚανÜ της Γαλιλαßας - το σýμβολο του πρþτου θαýματος που Ýκανε ο Ιησοýς Χριστüς (η μετουσßωση του νεροý σε οßνο).
Οι πÝντε καλýτεροι τεχνßτες Η δημιουργßα ενüς μωσαúκοý εßναι δýσκολο Ýργο και απαιτεß μεγÜλη υπομονÞ και σπουδÞ. Για το κÜθε τετραγωνικü του μωσαúκοý χρειÜζονται, ανÜλογα με την πολυπλοκüτητα του σχεδßου, απü μßα ως και μερικÝς εβδομÜδες. ΣυνολικÜ, 2,500 τετραγωνικÜ θα καλυφθοýν με μωσαúκü στον ναü της Αγßας ΣκÝπης - μπορεßτε να φανταστεßτε τον üγκο του Ýργου που Ýχουν ν’ αντιμετωπßσουν οι τεχνßτες. Σε αντßθεση με την τοιχογραφßα, το μωσαúκü εßναι ανθεκτικüτερο στον χρüνο. Δεν κινδυνεýει οýτε απü την υγρασßα, οýτε απü τις εναλλαγÝς της θερμοκρασßας, οýτε απü το δυνατü φως του ηλßου, κι αυτü εßναι εξαιρετικÜ σημαντικü για τις ρωσικÝς κλιματικÝς συνθÞκες: σχεδüν üλες οι ρωσικÝς εκκλησßες εßχαν τοιχογραφßες, εßναι, üμως, Üραγε πολλÜ απü τα πρþιμα Ýργα που διατηρÞθηκαν ως τις μÝρες μας; Μüνο λßγα σπαρÜγματα… ¼πως λÝνε οι ειδικοß, μετÜ την ολοκλÞρωση του κτßσματος και της διακüσμησÞς του, ο ναüς της Αγßας ΣκÝπης της Υπεραγßας Θεοτüκου στο ΓιÜσενεβο, χÜρη στην πιστüτητα της υλοποßησης του βυζαντινοý κανüνα και την Ýκταση του μωσαúκοý, θα εßναι Üξιος να ανÞκει στην πεντÜδα των μεγαλýτερων ναþν του κüσμου με παραδοσιακÜ βυζαντινÜ ψηφιδωτÜ, να αισθανθεß το μεγαλεßο τους και να μοιραστεß το πνεýμα της πρþιμης Ορθοδοξßας. |