Έκρυθμη η κατάσταση στην Αίγυπτο

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

http://i1.wp.com/i1.prth.gr/images/55925F9002DE782DE524B635A4230EC7.jpgΦόβοι για νέο λουτρό αίματος στην Αίγυπτο καθώς ήδη υπάρχουν αναφορές για νεκρούς διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων. Σε εξέλιξη διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις με το στρατό να απειλεί τους υποστηρικτές του αποπεμφθέντος προέδρου Μόρσι ότι θα πυροβολήσει στο «ψαχνό» εάν χρειαστεί. Δικαστήριο του Καΐρου κατηγορεί τον Μόρσι για συνωμοσία με τη Χαμάς και παρατείνει την κράτησή του.

Συνεχής ενημέρωση

  • 20:00 Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην Αλεξάνδρεια και 19 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι. Όπως μεταδίδει το BBC πολλοί από τους τραυματίες φέρουν τραύματα από σφαίρες.
  • Το μεσημέρι διαδηλωτές συγκρούστηκαν στη συνοικία Σούμπρα, στα ανατολικά του Καΐρου, πετώντας πέτρες και μπουκάλια οι μεν στους δε. Νωρίτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, αντίπαλοι του Μόρσι είχαν κάψει πορτρέτα του πρώην προέδρου.
  • Χιλιάδες διαδηλωτές υποστηριχτές του στρατού έχουν «καταλάβει» την πλατεία Ταχρίρ.

Οι ταραχές που ξέσπασαν όταν χιλιάδες Αιγύπτιοι βγήκαν στους δρόμους ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι ο οποίος ζήτησε από τους υποστηρικτές του να του δώσουν την «εντολή» να αντιμετωπίσει τη βία στη χώρα.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα απάντησε στο κάλεσμα αυτό με την οργάνωση διαδηλώσεων υπέρ του ανατραπέντος προέδρου.

Μετά το κάλεσμα του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων προς τους οπαδούς τους, χιλιάδες Αιγύπτιοι άρχισαν να συγκεντρώνονται γύρω από περίπου 30 τεμένη προκειμένου να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Πανεπιστήμιο του Καΐρου και το τέμενος Ραμπάα αλ Ανταουίγια, στα βορειοανατολικά της πόλης, όπου υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου συνεχίζουν εδώ και ένα μήνα τις κινητοποιήσεις τους.

Σημειώνεται ότι από τις αρχές του μήνα, στις ταραχές που συνδέονται με την πολιτική κρίση έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

 

Λάδι στη φωτιά η παράταση κράτησης του Μόρσι

Το δικαστήριο διέταξε σήμερα την παράταση κατά 15 ημέρες της κράτησης του αποπεμφθέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, στο πλαίσιο των περαιτέρω ερευνών για την φερόμενη εμπλοκή του σε επιθέσεις κατά της αστυνομίας, οι οποίες αποδόθηκαν στην ισλαμιστική Χαμάς, στις αρχές του 2011, και την απόδρασή του από τη φυλακή Ουάντι Νατρούν την ίδια εποχή, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ.

Η εντολή δόθηκε από τον αρμόδιο για την έρευνα δικαστή που απήγγειλε στον Μόρσι κατηγορία για συνωμοσία με τη Χαμάς που είχε στόχο την πραγματοποίηση «εχθρικών ενεργειών» στη χώρα κατά την κλιμάκωση των διαδηλώσεων εναντίον του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα αλ Άχραμ.

Ο Μοχάμεντ Μόρσι, που κρατείται σε μυστικό σημείο από τον στρατό, μετά την αποπομπή του στις 3 Ιουλίου, τέθηκε επισήμως σήμερα υπό κράτηση για μέγιστη διάρκεια 15 ημερών.

Οι φερόμενες αυτές «εχθρικές ενέργειες» περιλαμβάνουν επιθέσεις σε κτίρια των υπηρεσιών ασφαλείας, αποδράσεις από φυλακή, προσχεδιασμένες δολοφονίες αστυνομικών και απαγωγή άλλων.

 

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία προέρχεται ο Μόρσι αντέδρασε άμεσα δηλώνοντας ότι η απόφαση της δικαιοσύνης να θέσει υπό προληπτική κράτηση τον Μοχάμεντ Μόρσι για γεγονότα που χρονολογούνται στις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ σημαίνει επιστροφή στη βία του πρώην καθεστώτος.

«Οι κατηγορίες σε βάρος του Μοχάμεντ Μόρσι ηχούν σαν μια εκδίκηση του πρώην καθεστώτος που λέει ότι επιστρέφει στη βία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκέχαντ ελ Χαντάντ, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες γελοίες.

«Δεν λαμβάνονται διόλου σοβαρά υπόψη. Συνεχίζουμε τις διαμαρτυρίες μας στους δρόμους. Στην πραγματικότητα πιστεύουμε ότι περισσότερος κόσμος θα συνειδητοποιήσει τι αντιπροσωπεύει στην ουσία αυτό το καθεστώς: επιστροφή στο παλιό κράτος του Μουμπάρακ, με ωμή βία».

 

Η παλαιστινιακή Χαμάς, υπό τον έλεγχο της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας, κατήγγειλε σήμερα την απόφαση δικαστηρίου του Καΐρου το οποίο έδωσε εντολή να προφυλακιστεί ο αποπεμφθείς ισλαμιστής πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι για συνωμοσία στην οποία φέρεται να είχε εμπλακεί με τη Χαμάς.

«Η Χαμάς καταδικάζει την απόφαση αυτή καθώς είναι βασισμένη στο σκεπτικό ότι το κίνημα της Χαμάς είναι εχθρικό. Είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη που επιβεβαιώνει ότι οι σημερινές αρχές στην Αίγυπτο απαρνούνται εθνικά ζητήματα, φθάνοντας έως και να τα βλάψουν, αρχίζοντας από το παλαιστινιακό ζήτημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι.