Reuters: Ïõôïðéêü íá ïñèïðïäÞóåé îáíÜ ç ÅëëÜäá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐÝìðôç 11 Éïõëßïõ 2013

Μπορεß με την εξασφÜλιση της επüμενης δüσης της δανειακÞς βοÞθειας η ΕλλÜδα να ξεγλßστρησε απü την μεγαλýτερη πολιτικο-οικονομικÞ της πρüκληση μÝχρι τþρα, ωστüσο αυτÞ η «ανÜσα» ßσως αποδειχθεß προσωρινÞ.

¼πως επισημαßνει σε σημερινü δημοσßευμÜ του το Reuters, το πλÞρωμα του χρüνου για την ΑθÞνα θα Ýλθει στα τÝλη Σεπτεμβρßου, οπüτε και θα επιστρÝψουν οι εκπρüσωποι της τρüικας, προκειμÝνου να συζητÞσουν για την κÜλυψη του χρηματοδοτικοý κενοý για τη διετßα 2015 - 2016, αυξÜνοντας τις προοπτικÝς για περαιτÝρω μÝτρα λιτüτητας που ενδεχομÝνως να οδηγÞσουν σε νÝα πολιτικÞ κρßση. Ακüμη, üμως, κι αν επιβιþσει απü αυτü, η ΕλλÜδα θα χρειαστεß μεγαλýτερη ελÜφρυνση χρÝους απü την ευρωζþνη πριν καταφÝρει να ξανασταθεß στα πüδια της.

«Εßναι βÝβαιο üτι η κατÜσταση θα γßνει δυσκολüτερη τüσο οικονομικÜ, üσο και πολιτικÜ», δÞλωσε ο ΦρÝντρικ ¸ρικσον, διευθυντÞς του Ευρωπαúκοý ΚÝντρου για τη ΔιεθνÞ ΠολιτικÞ Οικονομßα, στις ΒρυξÝλλες.

«ΜεταθÝτουν απλÜ το θÝμα για λßγους μÞνες μετÜ... θα συνεχιστεß αυτÞ η παρωδßα μεταξý τρüικας και κυβÝρνησης, üπου ο καθÝνας γνωρßζει τι συμβαßνει- üτι εßναι ουτοπικü για την ΕλλÜδα να ανταποκριθεß στις απαιτÞσεις, τüσο βραχυπρüθεσμα, üσο και μακροπρüθεσμα».

 

Περß «Greekovery»

«ΜετÜ απü μßα παραλßγο Ýξοδο απü το ευρþ πÝρσι, η κρßση χρÝους στην ΕλλÜδα φÝτος μοιÜζει να Ýχει μετριαστεß και ο πρωθυπουργüς, Αντþνης ΣαμαρÜς, εßχε αρχßσει να κÜνει λüγο ακüμη και για μßα εν τη γενÝση της ελληνικÞ ανÜκαμψη (Greekovery). ΑλλÜ η επτÜμηνη αυτÞ «νηνεμßα» Ýληξε Üδοξα τον περασμÝνο μÞνα, üταν η ελληνικÞ κυβÝρνηση Ýφτασε στο χεßλος της κατÜρρευσης με αφορμÞ το λουκÝτο στην ΕΡΤ και με τα δεκαετÞ ομüλογα να ξεπερνοýν το 11%», συνεχßζει το δημοσßευμα.

Η τελευταßα Ýκθεση της τρüικας Ýδειξε üτι μετÜ τρßα χρüνια και 200 δισ. ευρþ βοÞθειας, η ΕλλÜδα παραμÝνει σε αναταραχÞ. Ακüμη και αν βγει ζωντανÞ και απü την επüμενη Ýκθεση, Ýχει να αντιμετωπßσει Ýνα χρηματοδοτικü κενü, το οποßο μπορεß να λυθεß με μßα επιπρüσθετη ελÜφρυνση χρÝους απü την ευρωζþνη, η οποßα φαßνεται να Ýχει κουραστεß απü τις κατα τα φαινüμενα ατελεßωτες χρηματοδοτικÝς ανÜγκες της ΕλλÜδας και την αποτυχßα στις μεταρρυθμßσεις.

¼λα αυτÜ Ýχουν εγεßρει και τα ερωτÞματα για το κατÜ πüσο το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο θα συνεχßσει να συμμετÝχει σε Ýνα πρüγραμμα στÞριξης που δεν Ýχει μειþσει το χρÝος της ΕλλÜδας σε βιþσιμα επßπεδα..., προσθÝτει το Reuters.

 

Αμφιβολßες για το μÝλλον

Πολλοß οικονομολüγοι πιστεýουν üτι η αναδιÜρθρωση αυτοý του χρÝους εßναι αναπüφευκτο, üχι μüνο γιατß η ελληνικÞ οικονομßα Ýχει εκτραπεß απü τις προβλÝψεις για ανÜπτυξη και λßγοι πιστεýουν üτι υπÜρχει Üλλος δρüμος για να μειωθεß το χρÝος κÜτω απü το 120% του ΑΕΠ μÝχρι το 2021.

ΕπιπλÝον, το πρüγραμμα στÞριξης της ΕλλÜδας λÞγει το 2014, αλλÜ οι ισχυρισμοß της ΑθÞνας üτι μπορεß να αρχßσει να βγαßνει δειλÜ δειλÜ στις αγορÝς ομολüγων απü την επüμενη χρονιÜ για να ανατρÝψει μελλοντικÝς χρηματοδοτικÝς ανÜγκες, αποδεßχθηκαν πρþιμοι, καθþς τον Ιοýνιο οι αποδüσεις τους εκτοξεýτηκαν.

Το ΔΝΤ, το οποßο δεν αναμÝνει επιστροφÞ της ΕλλÜδας στις αγορÝς πριν απü το τÝλος του 2016, εκτιμÜ üτι η ΕλλÜδα μπορεß να αντιμετωπßσει Ýνα χρηματοδοτικü κενü 5,5-9,5 δισεκατομμýριο ευρþ τα Ýτη 2015-2016.

«Τι Ýχει πετýχει πραγματικÜ η ΕλλÜδα μÝχρι σÞμερα; ΔημοσιονομικÞ προσαρμογÞ και μεßωση του εργατικοý κüστους. Αυτü που δεν Ýχει πετýχει εßναι οι διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις σε üλους τους τομεßς. Ακüμη και με μεταρρυθμßσεις και οικονομικÞ ανÜπτυξη, η ΕλλÜδα θα πρÝπει να μεßνει για περισσüτερο χρüνο σε πρüγραμμα στÞριξης», ανÝφερε ευρωπαßος αξιωματοýχος.

«Με την ιστορßα να Ýχει αποδεßξει μÝχρι σÞμερα αποτυχßες στις προσπÜθειες για μεταρρυθμßσεις και επßτευξη των στüχων, οι αμφιβολßες για το μÝλλον εßναι πολλÝς», καταλÞγει το δημοσßευμα.

 

ΔιαβÜστε ολüκληρο το Üρθρο, üπως εßναι δημοσιευμÝνο στο Reuters πατþντας ΕΔΩ