New York Times: Το ΔΝΤ συνειδητοποιεί ότι η λιτότητα κάνει ζημιά στην Ελλάδα

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Οι New York Times αφιέρωσαν στην Ελλάδα το κεντρικό τους άρθρο, το οποίο συνυπογράφουν όλοι οι κορυφαίοι συντάκτες, 18 τον αριθμό, και στο οποίο αναλύεται το γιατί «η συνταγή για την Ελλάδα είναι εντελώς λανθασμένη».

Το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και το νέο κύμα λιτότητας και περικοπών αναμένεται να την επιδεινώσει και δεν θα αποτελέσει πραγματική μεταρρύθμιση η απόλυση δημοσίων υπαλλήλων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των διεθνών δανειστών και της κυβέρνησης αν και αποτελεί αιτία ανακούφισης, καθώς αποτρέπει τη χρεοκοπία της χώρας όπως λέει, δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς.

Όλα αυτά τα χρόνια λιτότητας και ύφεσης έχουν «δηλητηριάσει» την πολιτική ζωή της χώρας, έχουν σπρώξει το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού στην ανεργία. Επίσης έχουν καταστήσει διάτρητο έως ανύπαρκτο το δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Αυτές οι θυσίες έχουν επιδεινώσει το επενδυτικό κλίμα.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι πολύ μικρή η πιθανότητα πως νέες θυσίες θα αναζωογονήσουν την οικονομική ζωή ή ότι θα κάνουν το χρέος βιώσιμο, ωστόσο αυτό υποστηρίζει μετ' επιτάσεως η τρόικα.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν οι New York Times: «υπάρχει μικρή πιθανότητα ότι οι περαιτέρω θυσίες θα αναζωογονήσουν την οικονομία στην Ελλάδα ή θα κάνουν το χρέος πιο βιώσιμο». «Ωστόσο, προς αυτή την κατεύθυνση επέμειναν ξανά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας νιώθει ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει, όπως αναφέρει το άρθρο, κάνοντας αναφορά στη συμφωνία για απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων.

Η εφημερίδα τονίζει ότι ο δημόσιος τομέας της χώρας χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις καθώς «υποφέρει» από φαινόμενα όπως οι πελατειακές σχέσεις και η αναποτελεσματικότητα, ωστόσο η δημιουργία νέων στρατιών ανέργων σε μία χώρα που ήδη έχει ποσοστό ανεργίας πάνω από 27% δεν αποτελεί ελπίδα για πραγματική αλλαγή.

«Διότι ναι μεν η δημόσια διοίκηση είναι ...φουσκωμένη και χρήζει μεταρρύθμισης, αλλά πετώντας χιλιάδες εκτός δουλειάς, την ώρα που η ανεργία είναι στο 27%, δεν χαράσσεις ακριβώς μια πολλά υποσχόμενη πορεία προς την πραγματική μεταρρύθμιση. Ειδικά από τη στιγμή που αυτό γίνεται με εντολή ξένων τραπεζιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο αποτελεί ειρωνεία πως όσο περισσότερο αποδεικνύεται πως η λιτότητα δεν είναι θεραπεία για την Ελλάδα, τόσο λιγότερο αμφισβητείται ως πολιτικό δόγμα, ειδικά από την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία θα βαδίσει με αυτόν τον «σκοπό» (δημοφιλή στους Γερμανούς) ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Και το ΔΝΤ έχει διαπιστώσει ότι η συνταγή της λιτότητας έχει προκαλέσει περισσότερη βλάβη παρά όφελος στην ελληνική οικονομία, ωστόσο αυτή η παραδοχή δεν έχει μεταφραστεί ούτε σε αλλαγή πολιτικής, ούτε σε ανακούφιση για τους Έλληνες που υποφέρουν.

Διαβάστε εδώ το άρθρο όπως δημοσιεύεται στη New York Times στην αγγλική γλώσσα.