Οι μολύνσεις του καλοκαιριού και η προστασία από αυτές |
|
---|---|
Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος |
Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2013 |
Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά και οι παραλίες έχουν γεμίσει ασφυκτικά από παραθεριστές. Ωστόσο εκτός από τα καλά της εποχής, οι καλοκαιρινές μας συνήθειες εγκυμονούν και κινδύνους για την υγεία.
Μυκητίαση
Προκειμένου να προστατευθείτε, είναι καλό να αλλάζετε συχνά ρούχα επιλέγοντας αέρινα και δροσερά υφάσματα, να φροντίζετε να κάνετε μπάνιο τακτικά και να αποφεύγετε τους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής. Σε περίπτωση ωστόσο που έχετε την ατυχία να κολλήσετε μύκητες, οι αντιμυκητιασικές κρέμες και η θεραπεία από το στόμα έχουν άριστα αποτελέσματα.
Κολπίτιδες Πρόκειται για τοπικό ερεθισμό των γεννητικών οργάνων που οφείλεται είτε σε μικρόβια, είτε σε μύκητες και εμφανίζεται κυρίως το καλοκαίρι. Προκειμένου να προστατευθείτε καλό είναι να καταναλώνετε πολλά γαλακτομικά προϊόντα, αφού το γιαούρτι και τα συμπληρώματα που περιέχουν προβιοτικά έχουν τόσο προληπτική, όσο και επανορθωτική δράση, επαναφέροντας σε ισορροπία την διαταραγμένη μικροβιακή χλωρίδα του κόλπου.
Πώς γίνεται αντιληπτή η κολπίτιδα; Τα συμπτώματα της κολπίτιδας είναι: ο κνησμός (φαγούρα) και το τσούξιμο (καύσος) στην περιοχή του αιδοίου, τα αυξημένα κολπικά υγρά, που μερικές φορές μπορεί να είναι και δύσοσμα (όταν αιτία είναι ο αιμόφιλος του κόλπου). Το χρώμα των κολπικών υγρών ποικίλλει. Μπορεί να είναι κρεμώδες (στην περίπτωση των μυκήτων) ή κιτρινωπό/κιτρινοπράσινο (αν η αιτία της μόλυνσης είναι ο στρεπτόκοκκος).
Ουρολοιμώξεις Η καλοκαιρινή εφίδρωση και η μειωμένη πρόσληψη υγρών σχετίζονται με την αυξημένη εμφάνισή της συγκεκριμένης ασθένειας το καλοκαίρι. Προκειμένου να προστατευθείτε, πέραν της αντιβιωτικής αγωγής, θα είναι χρήσιμο να πίνετε πολλά υγρά καθημερινώς και να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, ώστε να μην πιέζεται η κύστη.
Στις ουρολοιμώξεις, η γυναίκα παραπονείται για συχνουρία, έντονο τσούξιμο κατά την ούρηση και αίσθημα ότι η κύστη, παρά την ούρηση, δεν έχει αδειάσει. Οι κολπίτιδες, στην αρχική τους μορφή, μπορεί να είναι ασυμπτωματικές. Ωστόσο, υπάρχει και ένα είδος ασυμπτωματικής ουρολοίμωξης, η ασυμπτωματική βακτηριουρία.
Αντιμετωπίζονται εύκολα; Ασφαλώς. Για κάθε μικρόβιο υπάρχει ανάλογη θεραπεία, είτε τοπική (κολπικά υπόθετα, κρέμα), είτε από το στόμα. Η κλινική εξέταση και η εμπειρία του ιατρού δίνει συνήθως τη διάγνωση. Αν υπάρχει αμφιβολία ως προς τη διάγνωση, πρέπει να γίνει καλλιέργεια κολπικού εκκρίματος, ώστε η γυναίκα να μην λαμβάνει άστοχες θεραπείες που μπορεί στο τέλος να επηρεάσουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της, καθιστώντας την πιο επιρρεπή σε επαναλοίμωξη. Για τις ουρολοιμώξεις, είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ούρων, ώστε να επιλεγεί το κατάλληλο αντιβιοτικό, για το μικρόβιο που προξενεί τη λοίμωξη.
Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)
Κυριότερα νοσήματα είναι τα χλαμύδια, οι λοιμώξεις από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), οι ηπατίτιδες και ο ιός του AIDS. Χρειάζεται έγκαιρη διάγνωση και σωστή αντιμετώπιση από εξειδικευμένο γυναικολόγο. Η χρήση προφυλακτικού προσφέρει μία καλή ασπίδα προστασίας για την αποφυγή τέτοιων λοιμώξεων, χωρίς όμως να προστατεύει στο 100%. Οι επιπτώσεις των λοιμώξεων μπορεί να είναι παροδικές, αλλά κάποιες φορές έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη μελλοντική τους γονιμότητα και ακόμα και στην ίδια τη ζωή. Προκειμένου να προστατευθείτε, είναι σημαντικό να εμβολιαστείτε με το εμβόλιο για τον HPV, θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό σας καθώς και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προστασία των μικρών κοριτσιών καθώς το αναπαραγωγικό τους σύστημα είναι πιο ευάλωτο στα μικρόβια. Παρόλα αυτά, σε οποιαδήποτε περίπτωση συμπτωμάτων και αποτυχία της πρόληψης, ο γυναικολόγος μπορεί να δώσει γρήγορες και αξιόπιστες λύσεις. Ας τηρούμε κάποιους πολύ απλούς κανόνες και ας παίρνουμε λίγες προφυλάξεις που μπορούν να μετριάσουν την έκθεσή μας στους κινδύνους αυτούς, για να μπορέσουμε να απολαύσουν τις χαρές της θάλασσας και των καλοκαιρινών διακοπών, χωρίς τους κίνδυνους και τις επιπτώσεις μίας λοίμωξης. |