Ôóüìóêé: «Ïé åêëïãÝò óôçí Åõñþðç äåí ðáßæïõí ðéá ó÷åäüí êáíÝíá ñüëï» |
|
---|---|
ÐçãÞ: Deutsche Welle |
ÄåõôÝñá 24 Éïõíßïõ 2013 |
Με θÝμα το μÝλλον της δημοκρατßας και κομβικÜ σημεßα τις αγκυλþσεις της στην Ευρþπη της κρßσης αλλÜ και στις ΗΠΑ, μßλησε ο Νüαμ Τσüμσκι σε ειδικÞ εκδÞλωση του Global Media Forum της DW στη Βüννη. «ΧÜραξη πορεßας προς Ýνα δßκαιο κüσμο-Ανανοηματοδοτþντας τη δημοκρατßα». Αυτüς Þταν ο τßτλος της πολυεπßπεδης διÜλεξης του αμερικανοý πολιτικοý φιλοσüφου και ομüτιμου καθηγητÞ Γλωσσολογßας στο Τεχνολογικü Ινστιτοýτο της ΜασαχουσÝτης (MIT) Νüαμ Τσüμσκι στο Global Media Forum της Deutsche Welle στη Βüννη. Στη σκιÜ της ευρωκρßσης και των διαδηλþσεων στην Τουρκßα αλλÜ και με φüντο την επßσκεψη ΟμπÜμα στο Βερολßνο, ο αμερικανüς φιλüσοφος σχολßασε «üλα εκεßνα τα θÝματα που θα Ýπρεπε να βρßσκονται στα πρωτοσÝλιδα των εφημερßδων αλλÜ καταλÞγουν τελικÜ να γßνονται ψιλÜ γρÜμματα». Αποφεýγοντας τα κλισÝ και τις ακαδημαúκÝς μακρηγορßες, ο 85 ετþν πλÝον διανοητÞς ανÝλυσε με ενÜργεια πτυχÝς της κρßσης του κοινοβουλευτισμοý, τις στρεβλþσεις της αντιπροσωπευτικÞς δημοκρατßας σε ΗΠΑ και ΕΕ αλλÜ και του ρüλου των ΜΜΕ. Δε δßστασε να μιλÞσει με οξεßα γλþσσα κατÜ της αμερικανικÞς «ρητορεßας της τρομοκρατßας» που Ýχει γßνει το βασικüτερο «εξαγþγιμο προúüν» των ΗΠΑ απü το 1945 και μετÜ, ασκþντας δριμεßα κριτικÞ στην εξωτερικÞ πολιτικÞ του ΜπαρÜκ ΟμπÜμα και των προκατüχων του.
Η Ευρþπη στο Ýλεος της μακροοικονομßας Σημεßο εκκßνησης Þταν η γηραιÜ Þπειρος, στο συγκεßμενο της οικονομικÞς κρßσης. «Για τη μεγÜλη πλειοψηφßα των πολιτþν το ζητοýμενο εßναι η εργασßα. Για τους υπερεθνικοýς χρηματοπιστωτικοýς οργανισμοýς, üμως, το διακýβευμα Ýγκειται στη μεßωση των ελλειμμÜτων. Τα ελλεßμματα διαμορφþνουν πλÝον την πολιτικÞ. Και ως προς αυτü η Ευρþπη βρßσκεται σε αλγεινüτερη κατÜσταση σε σχÝση με τις ΗΠΑ», εßπε χαρακτηριστικÜ. Σýμφωνα με τον Τσüμσκι το κÝντρο βÜρος στην ευρωπαúκÞ Þπειρο Ýχει μετατοπιστεß ανεπιστρεπτß απü την πολιτικÞ στην οικονομßα, η οποßα αποτελεß το αδιαπραγμÜτευτο πρüταγμα. Στις χþρες της κρßσης Þρθαν αßφνης στο προσκÞνιο τα ασαφÞ üρια μεταξý σýγχρονης αριστερÜς και δεξιÜς ως προς την κατÜστρωση πολιτικþν, þστε οι βασικοß ιδεολογικοß διαχωρισμοß να καθßστανται πλÝον δυσδιÜκριτοι. Ως χαρακτηριστικü παρÜδειγμα για αυτü ανÝφερε την Κýπρο και τις πρüσφατες περιπÝτειÝς της. Η Üρση των διαφορþν και η σýγκλιση εν τÝλει αριστερÜς και δεξιÜς Ýγκειται στο γεγονüς üτι «οι ευρωπαúκÝς κυβερνÞσεις δεσμεýονται να ακολουθοýν προγρÜμματα μακροοικονομικÞς φýσης, τα οποßα θÝτει η Κομισιüν». Αυτü συνεπÜγεται την επιλογÞ σκληρÞς λιτüτητας και αýξησης των φüρων σε βÜθος χρüνου, ανεξαρτÞτως «πολιτικοý χρþματος». Ο αμερικανüς διανοητÞς εκτιμÜ πως οι χειρισμοß στην αντιμετþπιση της οικονομικÞς κρßσης εßναι αποτυχημÝνοι και πως η αναγωγÞ τους στην αυθεντßα διεθνþν οργανισμþν, üπως το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο, εßχε αρνητικÝς επιπτþσεις. ΚατÜ τον Τσüμσκι, «το θεωρητικü μοντÝλο των λεγüμενων συστημικþν κινδýνων, κατÜ το οποßο εÜν αποτýχει μßα οικονομικÞ διαπραγμÜτευση, το συνολικü σýστημα καταρρÝει» εßναι προβληματικü και δρα εις βÜρος της παραγωγικÞς οικονομßας.
«Τρßτο κüσμο» θυμßζουν τα κοινοβοýλια της Ευρþπης ¼λες αυτÝς οι μεταμορφþσεις στα σýγχρονα μοντÝλα διακυβÝρνησης Ýχουν βÝβαια και Ýνα υψηλü τßμημα: «την σταδιακÞ απþλεια της δημοκρατßας». Η αντιπροσþπευση εξαντλεßται -στην Ευρþπη προσφÜτως ενþ στις ΗΠΑ σχεδüν εξ υπαρχÞς -στην εκπροσþπηση οικονομικþν συμφερüντων. «Μüλις του 1/10 του 1%, στην κορυφÞ της κοινωνικÞς ιεραρχßας, καταφÝρνει να παßρνει αυτü που θÝλει. Αυτü σημαßνει πως καθορßζουν την πολιτικÞ. ¸τσι η δημοκρατßα μετατρÝπεται σε πλουτοκρατßα» με συνÝπεια να παρατηρεßται μßα συνεχÞς «παρακμÞ των δικαιωμÜτων των πολιτþν». Στις ευρωπαúκÝς χþρες της κρßσης, παρατηρεß ο Τσüμσκι, «οι εκλογÝς δεν παßζουν πια σχεδüν κανÝνα ρüλο, ακριβþς üπως και στις χþρες του Τρßτου Κüσμου που διοικοýνται απü διεθνÞ χρηματοπιστωτικÜ ιδρýματα» υπογραμμßζοντας ωστüσο σκωπτικÜ πως «η ßδια η Ευρþπη επÝλεξε να γßνει Ýτσι. Δεν Þταν υποχρεωμÝνη να το κÜνει». Ο Tσüμσκι αναφÝρθηκε και σε πρüσφατο δημοσßευμα της Wall Street Journal περß «εξαφÜνισης της δημοκρατßας απü την Ευρþπη», σýμφωνα με το οποßο: «ΓÜλλοι, Ισπανοß, Ιρλανδοß, Ολλανδοß, ΠορτογÜλοι, ¸λληνες, ΣλοβÜκοι, ΣλοβÝνοι και Κýπριοι Ýχουν, ο καθÝνας στο δικü του μÝτρο, καταψηφßσει πολλÜ απü τα μÝτρα που επιβλÞθηκαν στη βÜση του οικονομικοý μοντÝλου της ευρωζþνης απü τüτε που ξÝσπασε η κρßση. Εντοýτοις οι οικονομικÝς πολιτικÝς Ýχουν αλλÜξει ελÜχιστα σε σχÝση με τις διαδοχικÝς εναλλαγÝς στην εξουσßα περισσüτερων κομμÜτων».
Η πραγματικÞ συναßνεση και τα ΜΜΕ Ο Νüαμ Τσüμσκι δεν φÜνηκε ιδιαßτερα αισιüδοξος για το μÝλλον της ευρωπαúκÞς δημοκρατßας, η οποßα δßνει την εντýπωση να πορεýεται σπασμωδικÜ, δεχüμενη κλυδωνισμοýς απü εξωπολιτικÜ κÝντρα λÞψης αποφÜσεων. Το ßδιο παρατηρεß και στις ΗΠΑ αλλÜ και σε üλες τις δυτικÝς δημοκρατßες του «υπαρκτοý καπιταλισμοý», üπως τις αποκαλεß. Απü την Üλλη πλευρÜ, οι εξελßξεις στην Πλατεßα Ταξßμ της Κων/πολης στÝλνουν, για τον αμερικανü φιλüσοφο, Ýνα θετικÜ μÞνυμα υπÝρ της διασφÜλισης μßας δημοκρατικÞς δημüσιας σφαßρας, η οποßα θα υπερτερεß απü οποιοδÞποτε οικονομικü συμφÝρον. Στην κÜλυψη της απüστασης μεταξý πολιτþν και üλων üσων χαρÜσσουν κυβερνητικÞ πολιτικÞ, σημαντικüς εßναι ο ρüλος των ανεξÜρτητων ΜΜΕ, του πλÝον καθοριστικοý παρÜγοντα σÞμερα στη διαμüρφωση και συχνÜ επιβολÞ πολιτικÞς και ηθικÞς νüρμας. Τα ΜΜΕ καλοýνται να συνδρÜμουν υπεýθυνα στη διαμüρφωση πραγματικÞς και üχι πλασματικÞς συναßνεσης, παρουσιÜζοντας στους πολßτες μüνο «την αλÞθεια για üλα τα σημαντικÜ γεγονüτα. ΚÜτι το οποßο εßναι σχετικÜ εýκολο». |