Γ. Στουρνάρας: Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Κομισιόν

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

Μια ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη με τίτλο Yannis Stournaras: «Nous commençons à engranger de bons résultats», ιστορικής αξίας, του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φιλοξενεί η εφημερίδα «Les Echos» ο οποίος ανάμεσα στα άλλα τονίζει ότι το 2010 ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορούσαν να κάνουν κάτι διαφορετικό.

«Το 2010 κανένας δεν ήταν έτοιμος. Ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, αλλά η Ελλάδα υπέφερε πολύ, αφού έχασε από το 2008, το 25% του πλούτου της. Ήταν μια δοκιμασία εξαιρετικά επίπονη, την οποία κανένας δεν θα ήθελε να ξαναζήσει. Για την αποφυγή της, θα έπρεπε να υπήρχε ένας μηχανισμός χρηματοπιστωτικής διάσωσης, μια τραπεζική ένωση, δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που υπάρχουν σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης», λέει ο υπουργός Οικονομικών.

Είμαστε υποχρεωμένοι να θυμίσουμε ότι το 2010 ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωνε περήφανα στο Ζάππειο 1 ότι διαθέτει ο ίδιος μια λύση σημαντικά καλύτερη από αυτήν της τότε ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρώπης με την οποία θα μηδένιζε μέσα σε λίγους μήνες το έλλειμμα της χώρας. Ελπίζω να τα θυμάστε αυτά που έλεγε τότε ο πρωθυπουργός!

Όπως σωστά επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, το 2010 δεν υπήρχε κανένας μηχανισμός διάσωσης. Ένας τέτοιος μηχανισμός δημιουργήθηκε για την Ελλάδα στη συνέχεια, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου. Ο Αντώνης Σαμαράς μάλιστα καταψήφισε τότε στο ελληνικό Κοινοβούλιο το πρώτο Μνημόνιο, αρνούμενος ουσιαστικά τη βοήθεια του μηχανισμού αυτού.

Σήμερα, ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ ως ο άνθρωπος που σώζει τη χώρα από την καταστροφή και ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου τις πολιτικές ακολουθεί κατά γράμμα, παρουσιάζεται ως περίπου ως άξιος δημόσιου λιθοβολισμού.

Επίσης ο κ. Γ. Στουρνάρας υποστηρίζει στη συγκεκριμένη εφημερίδα ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να πετυχαίνει «καλά αποτελέσματα», αφού πέρυσι κατέγραψε ένα πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα (εκτός πληρωμών του χρέους) της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερο από το προβλεπόμενο 1,5% του ΑΕΠ.. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 το έλλειμμα είναι μόνο 300 εκατ. ευρώ αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά» αναφέρει ο υπουργός, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό. Αν έρθουν στην Ελλάδα πάνω από 16 εκατομμύρια τουρίστες, «τότε οι στόχοι θα επιτευχθούν».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι ο ΟΟΣΑ προβλέπει μια ακόμα αρνητική ανάπτυξη για το 2014, ο υπουργός υποστηρίζει: «Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος. Μετά από πολλά τρίμηνα πτώσης της παραγωγής, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο...».

Σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους αναφέρει: «Στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, αναφέρθηκε ότι αν η Ελλάδα εμφάνιζε πρωτογενές πλεόνασμα, θα προβλέπονταν μέτρα για μείωση του χρέους. Πιστεύω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα μπορέσω να επιστρέψω ενώπιον των συναδέλφων μου και να ζητήσω να ενεργοποιηθεί αυτή η ρήτρα. Θα ήταν ένα πραγματικά αποφασιστικό βήμα για την ανάκαμψή μας. Η Ελλάδα το αξίζει»

 

Διαβάστε τη συνέντευξη, όπως δημοσιεύεται στη εφημερίδα Les Echos πατώνατς ΕΔΩ