«Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος». ίσως και να μπορεί να αλλάξει

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

 

http://pleiades.org.gr/wp-content/uploads/2013/02/cropped-006site2.jpg

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο Πλειάδες στο οποίο συμμετέχει η καταγγελόμενη δασκάλα μουσικής

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει σε εκπαιδευτικούς και γονείς η καταγγελία της συναδέλφου δασκάλας μουσικής, της Ευτυχίας Καβαλίκα, ότι η διευθύντρια του 9ου Δημοτικού Σχολείου στη Θεσσαλονίκη στο οποίο υπηρετεί, της απαγόρευσε να διδάξει στους μαθητές της Ε’ τάξης το μελοποιημένο από τον Μάνο Χατζιδάκη, ποίημα του Νίκου Γκάτσου «Κεμάλ» και μάλιστα την κατηγόρησε για ισλαμική προπαγάνδα.

Η δασκάλα, λοιπόν, κατήγγειλε μέσω της ιστοσελίδας της στο facebook ότι η διευθύντρια του σχολείου την επέπληξε τονίζοντας ότι κύριο μέλημα του σχολείου είναι να τονώνει το εθνικό φρόνημα.

Η αντίδραση αυτή είχε στόχο να κοινοποιήσει την ιστορία της και να ζητήσει και από άλλους συναδέλφους της να μοιραστούν παρόμοιες εμπειρίες μαζί της, ώστε να υπάρχει ομαδική αντίδραση σε τέτοιου είδους λογοκρισία.

Η συνάδελφος τόνισε ότι ψάχνει εκπαιδευτικούς που έχουν αντιμετωπίσει φαινόμενα λογοκρισίας ή φανατισμού, καθώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και δήλωσε ότι: «Οποιαδήποτε κίνηση και αν κάνουμε, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συλλογική και να έχει τη βαρύτητα που πρέπει».

Φυσικά με απ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας διέταξε έρευνα για το γεγονός αυτό και ανέθεσε στον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης να ερευνήσει το ζήτημα που προέκυψε.

Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων που προκλήθηκαν η συνάδελφος έστειλε επιστολή στον συνεργάτη του Tvxs, Γιώργο Πήττα, στην οποία περιγράφει λεπτομερώς όσα συνέβησαν και την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια.

 

Ολόκληρη η επιστολή

«Έπειτα από την ανεπίσημη ανάρτησή μου στο διαδίκτυο για το περιστατικό «λογοκρισίας» του Κεμάλ και μετά την τεράστια ανταπόκριση των ΜΜΕ αλλά και συναδέλφων εκπαιδευτικών από τη Ελλάδα και το εξωτερικό, θεωρώ σημαντικό να σας ενημερώσω κατ’ αρχάς για το ίδιο το συμβάν και για την εξέλιξή του και έπειτα να διευκρινίσω ποιος ήταν ο σκοπός της κοινοποίησης μου.

Την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου εργάζομαι ως αναπληρώτρια μουσικός, στα πλαίσια ενός μαθήματος για τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, δίδαξα στα παιδιά της Ε’ δημοτικού το γνωστό τραγούδι “Κεμάλ”, τραγούδι το οποίο έχω επανειλημμένα διδάξει και παρουσιάσει σε σχολικές γιορτές, χωρίς ποτέ να μου δημιουργηθεί πρόβλημα.

Δύο μέρες μετά εμφανίστηκε στο σχολείο γονιός ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στη διευθύντρια για το τραγούδι, υποστηρίζοντας πως το περιεχόμενό του αποτελεί “ισλαμική προπαγάνδα”. Η αντίδραση της διευθύντριας ήταν η εξής: μπήκε στην τάξη και μπροστά στη δασκάλα των παιδιών ζήτησε να της δώσουν πίσω τις φωτοτυπίες που είχα μοιράσει, λέγοντας πως η μουσικός έκανε λάθος και πως οι φωτοτυπίες δεν προορίζονταν για εκείνη την τάξη. Έπειτα με κάλεσε στο γραφείο της για να μου εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Με επέπληξε για την επιλογή του τραγουδιού λέγοντας πως δεν είναι κατάλληλο για παιδιά δημοτικού και πως μοναδικό μας μέλημα στο δημοτικό είναι να τονώνουμε το εθνικό φρόνημα των παιδιών.

Φυσικά ανέφερα το περιστατικό κατευθείαν στη σχολική σύμβουλο, η οποία και μετέφερε το θέμα στον προϊστάμενο. Μετά από επικοινωνία που είχα μαζί της με διαβεβαίωσε πως το θέμα εξετάζεται πια από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας μέσα στην οποία χαρακτηρίστηκε υπερβολική η αντίδραση για το συγκεκριμένο τραγούδι,  καθώς πολύ συχνά διδάσκεται και τραγουδιέται σε δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά την έκταση που πήρε το θέμα, θεωρώ σημαντικό να ξεκαθαρίσω το εξής για την πρόθεσή μου:

Μετά την πρώτη μου επικοινωνία με τη σχολική σύμβουλο και αφού εκείνη μου ανέφερε πως υπάρχουν πολλά παρόμοια περιστατικά ιδίως στη βαθμίδα της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αποφάσισα να προβώ στην κοινοποίηση του συμβάντος στα πλαίσια ενός forum εκπαιδευτικών στο διαδίκτυο, δίνοντας την ηλεκτρονική μου διεύθυνση για να επικοινωνήσουν μαζί μου όσοι εκπαιδευτικοί αντιμετώπισαν αντίστοιχα προβλήματα, παροτρύνοντας τους να κάνουμε μια κίνηση από κοινού έτσι ώστε να μην προβληθεί το γεγονός ως ένα τυχαίο περιστατικό, που συνέβη σε ένα μόνο δημοτικό σχολείο.

Η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών αλλά και όσων έλαβαν το μήνυμα ήταν τόσο μεγάλη στο να προωθήσουν την γνωστοποίηση του συμβάντος, ώστε το θέμα έφτασε να γίνει γνωστό παντού (ακόμη και στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας απ’ ό, τι με πληροφόρησαν) και να προκύψει το τεράστιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ στο να μάθουν λεπτομέρειες για να καλύψουν ειδησεογραφικά το γεγονός.

Απαντώ λοιπόν σε όλους τους δημοσιογράφους των έντυπων και τηλεοπτικών μέσων που επικοινωνούν μαζί μου συνεχώς για να δημοσιοποιήσουν τα στοιχεία του σχολείου και της συγκεκριμένης διευθύντριας, ή με καλούν να μιλήσω για την «προσωπική μου εμπειρία» σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, πως η πρόθεσή μου σε καμία περίπτωση δεν έχει μορφή προσωπική, και ότι μιλώ εν ονόματι πολλών συναδέλφων οι οποίοι αντιμετωπίζουν παρόμοια περιστατικά καθημερινά στη δουλειά τους στα σχολεία.

Από τη στιγμή που το θέμα εξετάζεται ήδη από τους αρμόδιους, θεωρώ περιττό να ασχολούμεθα με τις λεπτομέρειες.

Ας εστιάσουμε στην ουσία αυτού του γεγονότος, ότι δηλαδή εν έτη 2013 ζούμε (και που; στα δημοτικά σχολεία) φαινόμενα φανατισμού, λογοκρισίας και τέτοιου είδους παρεμβάσεων στο γνωστικό αντικείμενο που έχουμε σπουδάσει και καλούμαστε να διδάξουμε σε συνθήκες ήδη πάρα πολύ δύσκολες.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συμπαράσταση και την άμεση ανταπόκριση. Θέλω να πιστεύω πως η φωνή μας μπορεί ακόμη να ακουστεί και παραφράζοντας τον στίχο του μεγάλου Γκάτσου:

"Καληνύχτα Κεμάλ, αυτός ο κόσμος”… ίσως και να μπορεί να αλλάξει».

 

Εμείς παρακολουθούμε το θέμα και θα επανέλθουμε σύντομα, γιατί είναι απαράδεκτο να μένουν ανυπεράσπιστοι δημιουργικοί συνάδελφοι, που προσπαθούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης.