Η ΕλληνικÞ ΕθνικÞ ΕπιτροπÞ της UNICEF παρουσßασε τη νÝα ¸κθεση «Η ΚατÜσταση των Παιδιþν στην ΕλλÜδα 2013» που συντÜχθηκε για λογαριασμü της σε συνεργασßα με το ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν και περιγρÜφει την κατÜσταση των παιδιþν στην ΕλλÜδα σÞμερα, καθþς και μεγÜλη εκστρατεßα και πρωτοβουλßες για τον εμβολιασμü των παιδιþν στην ΕλλÜδα και τον κüσμο.
Την παρουσßαση Ýκαναν: ο Πρüεδρος της UNICEF κ. ΛÜμπρος Κανελλüπουλος, ο Γεν. ΔιευθυντÞς κ. Ηλßας ΛυμπÝρης, ο καθηγητÞς του Εθνικοý και Καποδιστριακοý Πανεπιστημßου Αθηνþν κ. ΔημοσθÝνης ΔασκαλÜκης, ο δημοσιογρÜφος κ. Γιþργος ΚουβαρÜς που συντüνισε την εκδÞλωση εκπροσωπþντας την ΕΡΤ, η εθελüντρια της UNICEF κα ΦωτεινÞ ΔÜρρα και εκπρüσωποι των ιδιωτικþν ραδιοσταθμþν που στηρßζουν τον Ραδιομαραθþνιο.
Τα βασικÜ σημεßα της ¸κθεσης «Η κατÜσταση των παιδιþν στην ΕλλÜδα 2013» εßναι τα εξÞς:
Οι πρüσφατες εξελßξεις στην εφαρμογÞ των δικαιωμÜτων του παιδιοý
- Η υφιστÜμενη χρηματοοικονομικÞ κρßση αναγνωρßζεται απü την ΕπιτροπÞ για τα Δικαιþματα του Παιδιοý ως ανασταλτικüς παρÜγοντας για την εφαρμογÞ της Διεθνοýς Σýμβασης για τα Δικαιþματα του Παιδιοý (Δ.Σ.Δ.Π.) και για τον λüγο αυτü προτρÝπει την ΕλλÜδα üχι μüνο να διατηρÞσει τις κοινωνικÝς παροχÝς αλλÜ να τις επεκτεßνει περαιτÝρω και πολý περισσüτερο στα παιδιÜ. Αντßθετα, η τακτικÞ που ακολουθεßται τα τελευταßα χρüνια στην κατανομÞ των δαπανþν κοινωνικÞς προστασßας στην ΕλλÜδα, δεßχνει üτι τα επιδüματα για την κατηγορßα οικογÝνεια/ παιδιÜ παρÝμεναν σχεδüν σταθερÜ (απü 1,68% του Α.Ε.Π. το 2000 στο 1,79% το 2010).
- ΕκφρÜζεται ανησυχßα για την επßπτωση της χρηματοοικονομικÞς κρßσης στις δημüσιες δαπÜνες και για το γεγονüς üτι ο τρüπος κατÜρτισης και εκτÝλεσης του προûπολογισμοý δεν επιτρÝπει τον προσδιορισμü των πüρων που διατßθενται για την εφαρμογÞ της Δ.Σ.Δ.Π., κÜτι το οποßο αποτελεß πÜγιο αßτημα και της UNICEF.
- ¸να σημαντικü στοιχεßο κρßσιμης σημασßας για την αξιολüγηση εφαρμογÞς της Δ.Σ.Δ.Π. αποτελεß η Ýλλειψη συστηματικþν και συγκεκριμÝνων στοιχεßων.
- ΠαρÜ τη θεσμοθÝτηση τÞρησης Εθνικοý Μητρþου ΠαιδικÞς Προστασßας εκφρÜζονται προβληματισμοß σχετικÜ με το εýρος αναφορÜς των στοιχεßων αυτþν, τον τρüπο τÞρησÞς τους, ο οποßος πρÝπει να βασßζεται σε δεßκτες συμβατοýς με τις προβλÝψεις της Διεθνοýς Σýμβασης για τα Δικαιþματα του Παιδιοý, την Ýλλειψη ýπαρξης μιας εθνικÞς κεντρικÞς βÜσης üπου θα καταγρÜφονται üλα τα στοιχεßα που αφοροýν το σýνολο των δικαιωμÜτων του παιδιοý και ενüς οργανωμÝνου κÝντρου τεκμηρßωσης.
- Το γεγονüς üτι η συλλογÞ στοιχεßων και ο συντονισμüς των δρÜσεων πρüνοιας στον τομÝα της παιδικÞς προστασßας Ýχουν ανατεθεß σε Üλλο φορÝα, παρüτι αποτελοýν ζητÞματα στο πεδßο των ενδιαφερüντων του Εθνικοý Παρατηρητηρßου για τα Δικαιþματα του Παιδιοý το οποßο μÜλιστα επιχειρÞθηκε πρüσφατα να ανασυσταθεß, αφÞνουν την εντýπωση üτι η εφαρμογÞ της Δ.Σ.Δ.Π. και η αξιολüγησÞ της χαρακτηρßζεται απü σýγχυση και πολυδιÜσπαση.
- Για τον παραπÜνω λüγο κρßνεται απαραßτητη η λειτουργßα ενüς κεντρικοý ανεξÜρτητου φορÝα που θα Ýχει τον πρþτο και μοναδικü λüγο για τη μελÝτη, το σχεδιασμü και την αξιολüγηση της εφαρμογÞς της Δ.Σ.Δ.Π., στις αρμοδιüτητες του οποßου θα περιλαμβÜνονται η σýνταξη των σχετικþν ΕκθÝσεων και η κατÜθεση ενüς Εθνικοý Σχεδßου ΔρÜσης για τα Δικαιþματα του Παιδιοý.
Η παιδικÞ φτþχεια στην ΕλλÜδα
- Στην ΕλλÜδα η παιδικÞ φτþχεια σýμφωνα με τα τελευταßα στοιχεßα του 2011 παρουσιÜζει πολý μικρÞ αýξηση (0,7 μονÜδες), ανÝρχεται στο 23,7% ενþ τα φτωχÜ παιδιÜ ανÝρχονται σε 465.000.
- Ο δεßκτης «φτþχεια Þ κοινωνικüς αποκλεισμüς» για το 2011 αφοροýσε 597.000 παιδιÜ δηλαδÞ ποσοστü 30,4%, που σημαßνει αýξηση κατÜ 9,1% απü το 2010.
- Τα παιδιÜ που διαβιοýσαν σε «συνθÞκες συσσþρευσης πολλαπλþν μειονεξιþν», δηλαδÞ σε νοικοκυριÜ που χαρακτηρßζονται (1) απü φτþχεια (2) και απü σοβαρÞ υλικÞ αποστÝρηση (3) και απü χαμηλÞ Ýνταση εργασßας, το 2011 Ýφθασαν στο 3,5% και ο αριθμüς τους εκτινÜχτηκε στα 69.000 παιδιÜ απü 12.000 παιδιÜ που Þταν το αντßστοιχο μÝγεθος το 2010.
- Η εμμονÞ της φτþχειας στα παιδιÜ αυξÜνεται τα τελευταßα χρüνια. Η αýξηση εßναι πλÝον ιδιαßτερα αισθητÞ στις εισοδηματικÜ φτωχüτερες ομÜδες και υπολογßζεται στο 21,4% με βÜση το 60% του διαθÝσιμου εισοδÞματος.
- Το ποσοστü των παιδιþν που ζει σε νοικοκυριÜ στα οποßα κανεßς δεν εργÜζεται Ýφθανε στο 9,2% το 2011 και Ýχει αυξηθεß κατÜ 2,9 ποσοστιαßες μονÜδες μεταξý 2010 και 2011.
ΣυνθÞκες διαβßωσης - ΚατανÜλωση
- Το 16,4% του συνüλου των ανηλßκων εμφανßζεται να διαβιεß σε νοικοκυριÜ με «σοβαρÞ υλικÞ αποστÝρηση», ποσοστü που αντιστοιχεß σε 322.000 παιδιÜ, αριθμüς αυξημÝνος κατÜ 89.000 Üτομα Þ ποσοστιαßα αýξηση της τÜξης του 38,2%, μεταξý 2010 και 2011. Η αντßστοιχη ποσοστιαßα αýξηση μεταξý 2010 και 2011 για την ηλικιακÞ ομÜδα 6 Ýως 11 φθÜνει το 46,7%.
- Το 50,8% των νοικοκυριþν με παιδιÜ δηλþνει αδυναμßα πληρωμÞς μια εβδομÜδας διακοπþν. Το 37,2% δυσκολεýεται να ανταποκριθεß στην πληρωμÞ πÜγιων λογαριασμþν, δüσεων πιστωτικþν καρτþν και δανεßων, το 34,5% δηλþνει οικονομικÞ αδυναμßα αντιμετþπισης εκτÜκτων αναγκþν.
- Τα φτωχüτερα νοικοκυριÜ δαπανοýν αναλογικÜ υψηλüτερο ποσοστü των συνολικþν τους δαπανþν για παιδικÜ εßδη Ýνδυσης, ωστüσο αυτÞ η κατανομÞ των δαπανþν αναγκÜζει τα φτωχüτερα στρþματα να περιορßσουν Üλλες ανÜγκες των παιδιþν που σχετßζονται με την εκπαιδευτικÞ διαδικασßα.
ΠαιδιÜ μετανÜστες
- Το 2011 χορηγÞθηκαν συνολικÜ 549.604 Üδειες παραμονÞς σε μετανÜστες στην ΕλλÜδα, το 21% των περιπτþσεων αυτþν (115.319 Üτομα) αφοροýσαν ανηλßκους κÜτω των 14 ετþν, με το 84,5% των παιδιþν αυτþν να προÝρχονται απü την Αλβανßα.
- Τα τελευταßα χρüνια Üρχισε να αυξÜνεται Ýνα μεταναστευτικü ρεýμα απü την ΕλλÜδα προς το εξωτερικü. Απü το 2008 Ýχουν μεταναστεýσει απü τη χþρα 357.820 Üτομα, απü τα οποßα 52.299 εßναι Ýως 19 ετþν και 36.466 Ýως 14 ετþν, δηλαδÞ το 14,6% και το 10,2% αντßστοιχα.
- Το 2011 υπολογßζονται περßπου σε 29.000 τα Üτομα Ýως 19 χρονþν και 21.000 τα παιδιÜ Ýως 14 χρονþν που μετανÜστευσαν προς και απü την ΕλλÜδα, με τα πολý μικρÜ παιδιÜ Ýως 4 ετþν να αποτελοýν το Ýνα τρßτο του συνüλου.
- Οι συλληφθÝντες ανÞλικοι για παρÜνομη εßσοδο και παραμονÞ στην ΕλλÜδα απü το 2006 Ýως στο 2012 ανÝρχονται σε 83.487, αριθμüς που αναλογεß στο 10,6% του συνüλου των συλληφθÝντων παρανüμων μεταναστþν.
- Οι αιτÞσεις ασýλου των ανηλßκων εμφανßζουν σημαντικÞ μεßωση απü το 2008 και ανÝρχονταν για το 2012 σε 510.
Το δικαßωμα των παιδιþν στην ιθαγÝνεια
Η κατοχÞ ιθαγÝνειας αποτελεß κρßσιμο δικαßωμα για το παιδß, καθþς εßναι προαπαιτοýμενο για την Üσκηση Üλλων δικαιωμÜτων Þ για την απολαβÞ διαφüρων ευνοúκþν μÝτρων, τüσο πριν üσο και μετÜ την ενηλικßωσÞ του. Η κρßση ως αντισυνταγματικοý του Ν. 3838/2010, ο οποßος παρεßχε τη δυνατüτητα σε πολλÜ παιδιÜ που σε διαφορετικÞ περßπτωση μπορεß να Þταν ανιθαγενÞ να αποκτÞσουν ιθαγÝνεια, και η αναμενüμενη τροποποßηση στον Κþδικα ΕλληνικÞς ΙθαγÝνειας, Ýχει ως αποτÝλεσμα να εκφρÜζονται προβληματισμοß σχετικÜ με την πραγμÜτωση του αναφερüμενου δικαιþματος.
ΑσφÜλεια - Προστασßα και Παραβατικüτητα ανηλßκων
- Τα παιδιÜ στην ΕλλÜδα εμφανßζονται περισσüτερο εκτεθειμÝνα σε κινδýνους απü ατυχÞματα απü τον μÝσο üρο της Ευρωζþνης. Ο δεßκτης θνησιμüτητας απü ατυχÞματα που σχετßζονται με μεταφορÝς - μετακινÞσεις για το 2010 στις ηλικßες 15-19 ετþν ανερχüταν σε 17,8 ενþ ο μÝσος üρος των χωρþν της Ε.Ε. εßναι 9,2.
- Η παραβατικüτητα των ανηλßκων Ýχει αυξηθεß εντυπωσιακÜ κυρßως μεταξý των ετþν 2010 και 2011 κατÜ 53,4%, ενþ στους δρÜστες ηλικßας 9-13 ετþν η αýξηση φθÜνει το 58%.
- Οι περισσüτεροι ανÞλικοι παραβÜτες εßναι αγüρια (87,1%), ενþ τα 2/3 εßναι ημεδαποß. Οι δρÜσεις τους, δε, αφοροýν σε ποσοστü 72,2% κλοπÝς Þ συναυτουργßα σε αυτÝς. Περισσüτερα καταγεγραμμÝνα περιστατικÜ παραβατικüτητας ανηλßκων εντοπßζονται στην περιφÝρεια παρÜ στα μεγÜλα αστικÜ κÝντρα.
Το δικαßωμα των παιδιþν στην ανÜπτυξη
- Στο δικαßωμα του παιδιοý στην ανÜπτυξη, ως φαινüμενο, θεωρεßται üτι αναφÝρονται üλα τα δικαιþματα που του παρÝχουν τα εφüδια þστε να φτÜσει στην ενηλικüτητα Ýχοντας τα μÝγιστα δυνατÜ πλεονεκτÞματα. Πρüκειται, δηλαδÞ, για τα δικαιþματα που τονßζουν την αναπτυξιακÞ προοπτικÞ του παιδιοý, κυριüτερα απü τα οποßα θεωροýνται η εκπαßδευση και η κατÜρτιση των οποßων τα αποτελÝσματα εκφρÜζονται με τη δυνατüτητα εξεýρεσης εργασßας.
- Το αυξανüμενο τα τελευταßα Ýτη ποσοστü ατüμων που Ýχουν ολοκληρþσει την δευτεροβÜθμια και την τριτοβÜθμια εκπαßδευση, δε συνοδεýεται απü την ομαλÞ μετÜβασÞ τους στην αγορÜ εργασßας. Ο χρüνος μετÜβασης απü την εκπαßδευση στην αγορÜ εργασßας, καθþς και τα ποσοστÜ απασχüλησης των ατüμων που Ýχουν ολοκληρþσει τη δευτεροβÜθμια/ μεταδευτεροβÜθμια και την τριτοβÜθμια εκπαßδευση, παρουσιÜζουν σημαντικÞ απüκλιση σε σχÝση με τις χþρες της Ε.Ε.
- Αξιοσημεßωτα εßναι τα υψηλÜ ποσοστÜ ανεργßας των νÝων ηλικßας 15 Ýως 24 ετþν (55,3% το 2012 και 64,2% τον ΦεβρουÜριο του 2013) και τα ακüμη υψηλüτερα ποσοστÜ των παιδιþν ηλικßας 15 Ýως 18 ετþν (61,3% το 2012). Οι Üνεργοι της ηλικιακÞς κατηγορßας 15 Ýως 18 ετþν αυξÞθηκαν κατÜ 73,2% (αýξηση κατÜ 35,1 ποσοστιαßες μονÜδες). Σημαντικüτερο εßναι το γεγονüς üτι οι απασχολοýμενοι της αναφερüμενης ηλικιακÞς κατηγορßας απü το 2011 και μετÜ αριθμητικÜ εßναι λιγüτεροι σε σχÝση με τους ανÝργους, ενþ ο αριθμüς τους μειþθηκε απü 21.641 Üτομα το 2007 σε 8.430 το 2012, δηλαδÞ σημειþθηκε μεßωση κατÜ 61%.
- Τα στοιχεßα σχετικÜ με την ανεργßα και τον αριθμü των απασχολοýμενων ατüμων και των δýο ηλικιακþν κατηγοριþν (15-18 και 15-24 ετþν), σε συνδυασμü με τα μειωμÝνα και μικρüτερα απü αυτÜ του μÝσου üρου των χωρþν της Ε.Ε. ποσοστÜ πρüωρης αποχþρησης απü την εκπαßδευση και την κατÜρτιση των νÝων ηλικßας 15 Ýως 24 ετþν (11,4% το 2012 απü 15,5% το 2006 Ýναντι 15,5% και 12,8% της Ε.Ε. αντßστοιχα), δεßχνουν üτι οι περιορισμÝνες προοπτικÝς Ýνταξης στην αγορÜ εργασßας κÜνουν πιο ελκυστικÞ την παραμονÞ στην εκπαιδευτικÞ διαδικασßα.
Η υγεßα των παιδιþν
- Το ποσοστü των νοικοκυριþν με παιδιÜ κÜτω απü το üριο φτþχειας που δÞλωνε αδυναμßα για διατροφÞ που να περιλαμβÜνει κÜθε δεýτερη ημÝρα κρÝας, ψÜρι, κοτüπουλο Þ λαχανικÜ ßσης θρεπτικÞς αξßας ανÝρχεται σε 44,3% για το 2011, απü 21,6% το 2010.
- Τα νοικοκυριÜ με εξαρτþμενα παιδιÜ που δηλþνουν οικονομικÞ αδυναμßα για ικανοποιητικÞ θÝρμανση Ýχουν αυξηθεß απü 14,8% το 2010 σε 19,3% το 2011 και τα φτωχÜ νοικοκυριÜ με εξαρτþμενα παιδιÜ απü 37,1% σε 39,7% τα αντßστοιχα Ýτη.
- Το 25,4% των νοικοκυριþν με παιδιÜ στην ΕλλÜδα εßναι εκτεθειμÝνα σε περιβαλλοντικÜ προβλÞματα, ρýπανση, μüλυνση κ.λπ., στην περιοχÞ διαμονÞς τους, κατατÜσσοντας την ΕλλÜδα στη δεýτερη θÝση στην Ε.Ε., δηλαδÞ αρκετÜ υψηλüτερα απü το μÝσο üρο της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης (15%).
- Οι δαπÜνες για την υγεßα μειþθηκαν στο 6% του ΑΕΠ για το 2011 απü το 7,4% το 2009, ενþ για τις νοσοκομειακÝς υπηρεσßες απü το 3,6% σε 3% αντιστοßχως. Οι περιορισμοß αυτοß εßναι δυνατü να επηρεÜσουν ιδιαßτερα τα χαμηλüτερα οικονομικÜ στρþματα, εφüσον το 10,1%, για το 2011, δηλþνουν οικονομικÞ αδυναμßα για την κÜλυψη ιατρικþν εξετÜσεων.
|