Έκθεση «φωτιά» της Κομισιόν για τη Χρυσή Αυγή

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τρίτη 16 Απριλίου 2013

MuiznieksΈκθεση «φωτιά» για τη δράση της Χρυσής Αυγής έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς. Στην έκθεση αυτή καταγράφεται η ισχνή αντίδραση της Βουλής, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης στις προκλήσεις του νεοναζιστικού (όπως το χαρακτηρίζει) κόμματος της «Χρυσής Αυγής» Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ενώ η Ελληνική νομοθεσία έχει τη δυνατότητα να καταστείλει ρατσιστικά εγκλήματα, δεν έχει εφαρμοστεί καθόλου.

Η έκθεση του κ. Μούιζνιεκς αναφέρεται στο ενδεχόμενο απαγόρευσης λειτουργίας του κόμματος της Χρυσής Αυγής αναφέροντας ότι «ο Άρειος Πάγος μπορεί και όντως εξετάζει τη νομιμότητα των καταλόγων των πολιτικών κομμάτων που μετέχουν στις εκλογές. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2012 απαγόρευσε σε ένα πολιτικό κόμμα με τίτλο “Τυραννοκτόνοι” να λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου 2012 με την αιτιολογία ότι αυτό το όνομα έδειχνε πρόθεση “διάπραξης αξιόποινης πράξης».

Επίσης στην έκθεση επισημένεται ότι από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Δεκέμβριο του 2012 καταγράφηκαν πάνω από 200 περιστατικά ρατσιστικής βίας από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Κάνει αναφορά σε πρόσφατο (Ιανουάριος 2013) συμβάν στη Λάρισα, όπου 8 μαθητές επιτέθηκαν και τραυμάτισαν σοβαρά Πακιστανούς ιδιοκτήτες καταστήματος, ενώ φώναζαν ρατσιστικά συνθήματα.

Στο πολυσέλιδο κείμενο κατηγορεί τους Έλληνες πολιτικούς ότι χρησιμοποιούν γλώσσα που στιγματίζει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες υποστηρίζοντας ότι «αυτό ενισχύει την επιρροή ρατσιστικών κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή».

Η έκθεση εστιάζεται επίσης στην ισχνή αντίδραση Ελλήνων βουλευτών σε προκλήσεις μελών της «Χρυσής Αυγής». Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Είναι θλιβερό ότι η αντίδραση της Βουλής των Ελλήνων στις ομιλίες μίσους ήταν αδύναμη. Στις 18 Οκτωβρίου 2012, κατά τη διάρκεια συζήτησης της ολομέλειας, η βουλευτής της «Χρυσής Αυγής» Ελένη Ζαρούλια αναφέρθηκε στους μετανάστες στην Ελλάδα ως «υπανθρώπους που έχουν εισβάλλει στην πατρίδα μας με τις κάθε λογής αρρώστιες». Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από τη βουλή ή κάποιον εισαγγελέα για αυτή την ακραία ομιλία μίσους».

Επιπλέον στην έκθεση γίνεται αναφορά σε καταγγελίες για κακομεταχείριση ή ακόμα και βασανισμούς αλλοδαπών από την Αστυνομία. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στο διάστημα Οκτωβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012 καταγράφηκαν 33 περιστατικά με ρατσιστικά κίνητρα και κατηγορεί τις Ελληνικές αρχές ότι δεν διερευνούν ενδελεχώς καταγγελίες βασανιστηρίων.

Δείτε εδώ ολόκληρη την έκθεση