Åßìáóôå ïé ðéï ðá÷ýóáñêïé óôçí Åõñþðç

ÐçãÞ ÁÌÐÅ

Ôñßôç 16 Áðñéëßïõ 2013

http://11dim-kaval.kav.sch.gr/main/diatrofi/diat_imag/fatkid.JPGΤο ποσοστü υπÝρβαρων και παχýσαρκων ατüμων στη χþρα μας φτÜνει στο 42%, üταν ο ευρωπαúκüς μÝσος üρος δεν ξεπερνÜ το 38%!

Ακüμη πιο ανησυχητικÜ εßναι τα στοιχεßα αυτÜ για τα Ελληνüπουλα, τα οποßα αναδεικνýονται ως τα πλÝον παχýσαρκα παιδιÜ της ΓηραιÜς Ηπεßρου: περßπου 3 στα 10 αγüρια στην εφηβεßα και 1 στα 6 κορßτσια εßναι υπÝρβαρα Þ παχýσαρκα, ποσοστÜ που, επßσης, αυξÜνονται αλματωδþς τα τελευταßα χρüνια.

H παχυσαρκßα θα εßναι Ýνα απü τα κεντρικÜ θÝματα του 40ου Πανελληνßου Συνεδρßου της ΕλληνικÞς ΕνδοκρινολογικÞς Εταιρεßας και της ΠανελλÞνιας ¸νωσης Ενδοκρινολüγων, το οποßο ξεκινÜ αýριο στην ΑθÞνα.

Αναφερüμενος στον ορισμü της παχυσαρκßας, ο πρüεδρος της ΕλληνικÞς ΕνδοκρινολογικÞς Εταιρεßας, αναπληρωτÞς καθηγητÞς Ενδοκρινολογßας, Γιþργος ΜαστορÜκος, σε συνÝντευξη Τýπου, τüνισε üτι, σýμφωνα με τον Παγκüσμιο Οργανισμü Υγεßας, παχýσαρκος θεωρεßται üποιος Ýχει Δεßκτη ΜÜζας Σþματος (ΔΜΣ) πÜνω απü 30. ¼πως εßναι γνωστü, ο ΔΜΣ προκýπτει απü τη διαßρεση του σωματικοý βÜρους (σε κιλÜ) δια του ýψους του ατüμου στο τετρÜγωνο. Αν ο ΔΜΣ εßναι μεταξý 25-29,9, το Üτομο θεωρεßται υπÝρβαρο.

Σακχαρþδης διαβÞτης

Εκτüς üλων των Üλλων, η παχυσαρκßα παßζει τερÜστιο ρüλο στον σακχαρþδη διαβÞτη, Üλλη μια σýγχρονη πανδημßα, üπως ανÝφερε ο ενδοκρινολüγος, διευθυντÞς του Πολυιατρεßου ΕΟΠΥΥ ΑνÜληψης Θεσσαλονßκης, ΖαδÜλλα Μοýσλεχ. Η αýξηση του σωματικοý βÜρους πÜνω απü τα φυσιολογικÜ επßπεδα επιβαρýνει σημαντικÜ τον οργανισμü και συμβÜλλει στην εμφÜνιση του διαβÞτη, εßπε ο κ. Μοýσλεχ. Παρ´ üλα αυτÜ, τα μηνýματα για την αντιμετþπιση του ΣΔ εßναι σÞμερα πιο αισιüδοξα απü ποτÝ, καθþς Ýχει σημειωθεß μεγÜλη πρüοδος στη φαρμακολογßα και αναμÝνονται και νÝα σκευÜσματα, ενþ βελτιþνονται συνεχþς οι αντλßες Ýγχυσης ινσουλßνης. ΤÝλος, η ημÝρα που το τεχνητü πÜγκρεας θα μπορÝσει να εφαρμοστεß, πλησιÜζει ολοÝνα και πιο κοντÜ, γεγονüς που θα φÝρει επανÜσταση.

¸να Üλλο θÝμα μεγÜλου ενδιαφÝροντος του συνεδρßου αποτελεß η διατÞρηση της υγεßας και της ποιüτητας ζωÞς του Üνδρα, ιδßως σε ü,τι σχετßζεται με την αναπαραγωγικÞ ικανüτητα του ζευγαριοý. Στον τομÝα αυτüν, η ανδρολογßα Ýχει επιτýχει μεγÜλα επιτεýγματα, ενþ ακüμη πιο σημαντικÝς αναμÝνονται οι εξελßξεις το επüμενο διÜστημα με την Ýρευνα στα στελεχιαßα κýτταρα σχετικÜ με την ανδρικÞ υπογονιμüτητα.

Σε ü,τι αφορÜ τις απεικονιστικÝς δυνατüτητες στην ενδοκρινολογßα, ενθαρρυντικÜ εßναι τα μηνýματα απü τη συνεχÞ εξÝλιξη της υπερηχογραφßας. Η υπερηχογραφßα εßναι μια μÝθοδος απλÞ στην εφαρμογÞ της, ανþδυνος, ακßνδυνη, η οποßα μπορεß να επαναληφθεß πολλÝς φορÝς και Ýχει μικρü κüστος, εßπε ο συντονιστÞς διευθυντÞς του Ενδοκρινολογικοý ΤμÞματος του Ειδικοý Αντικαρκινικοý Νοσοκομεßου ΠειραιÜ “ΜεταξÜ”, Φßλιππος Καλδρυμßδης. Δια της υπερηχογραφßας στην ενδοκρινολογßα προεκτεßνονται τα δÜκτυλα των ενδοκρινολüγων, επιβεβαιþνοντας τα ευρÞματα της ψηλÜφησης των (π.χ. παθÞσεις του θυρεοειδοýς αδÝνα). Ακüμη, δια της υπερηχογραφßας επεκτεßνεται και οι επισκüπησÞ τους συλλÝγοντας πληροφορßες για την υφÞ και το μÝγεθος των ενδοκρινþν αδÝνων που ελÝγχονται (θυρεοειδÞς αδÝνας, ωοθÞκες, επινεφρßδια). Οι εφαρμογÝς της υπερηχογραφßας εßναι χρησιμüτατες για üλες τις ειδικüτητες τÞς ιατρικÞς και ειδικÜ στην διερεýνηση των παθÞσεων των ενδοκρινικþν αδÝνων.