Áíáêïõößóôå ôá ìÜôéá óáò áðü ôïí õðïëïãéóôÞ ìå 10 ôñüðïõò |
|
---|---|
|
ÓÜââáôï 9 Ìáñôßïõ 2013 |
Για τουλÜχιστον 10 þρες την ημÝρα, ο υπολογιστÞς εßναι ο πρωταγωνιστÞς της ζωÞς μας, εßτε για επαγγελματικοýς λüγους, εßτε για αναψυχÞ. Τι επιπτþσεις, üμως, Ýχει η χρÞση του στα μÜτια μας και πþς μποροýμε να τα ξεκουρÜσουμε; Με τους περισσüτερους απü εμÜς να χρησιμοποιοýν καθημερινÜ τον υπολογιστÞ σαν βασικü εργαλεßο της δουλειÜς, αλλÜ και στον ελεýθερο χρüνο, δεν αποτελεß και Ýκπληξη üτι η Ýνταση και η κοýραση των ματιþν, εßναι το κýριο παρÜπονο της ημÝρας. ¸ρευνες, μÜλιστα, Ýχουν δεßξει üτι η κοýραση και Üλλα συμπτþματα που αφοροýν στα μÜτια μας, συμβαßνουν περßπου στο 50-90% üσων εργÜζονται με υπολογιστÝς και τα συνηθισμÝνα προβλÞματα ποικßλλουν απü φυσικÞ κοýραση και αυξημÝνα λÜθη στη δουλειÜ, μÝχρι μικρÝς ενοχλÞσεις, üπως να «παßζει» το μÜτι. Οι παρακÜτω 10 τρüποι, üμως, μποροýν να σας βοηθÞσουν να μειþσετε το ενοχλητικü συναßσθημα κοýρασης που αισθÜνεστε στα μÜτια σας, αλλÜ και τα περισσüτερα συμπτþματα του… συνδρüμου των υπολογιστþν.
1. ΚÜντε μια εξÝταση ματιþν Η εξÝταση ματιþν ρουτßνας αποτελεß το πιο σημαντικü βÞμα για την υγεßα των ματιþν σας και την αποφυγÞ προβλημÜτων. Σýμφωνα με το Εθνικü Ινστιτοýτο ΕπαγγελματικÞς ΑσφÜλειας και Υγεßας των ΗνωμÝνων Πολιτειþν, οι χρÞστες υπολογιστþν πρÝπει να κÜνουν εξÝταση ματιþν πριν ξεκινÞσουν τη δουλειÜ κι Ýπειτα κÜθε χρüνο. ΚατÜ τη διÜρκεια της εξÝτασης, μην αμελÞσετε να αναφÝρετε στο γιατρü σας τη συχνüτητα με την οποßα χρησιμοποιεßτε τον υπολογιστÞ στη δουλειÜ, αλλÜ και στο σπßτι.
2. Χρησιμοποιεßτε σωστü φωτισμü ΠολλÝς φορÝς η κοýραση που αισθανüμαστε στα μÜτια μπορεß να προÝρχεται απü το υπερβολικü φως που Ýρχεται εßτε απ’ Ýξω, εßτε απü αυτü που υπÜρχει μÝσα στο δωμÜτιο. ¼ταν, üμως, χρησιμοποιεßτε υπολογιστÞ, πρÝπει να Ýχετε υπüψη σας üτι η φωτεινüτητα του δωματßου/γραφεßου πρÝπει να πÝφτει στο μισü απü αυτü που βλÝπουμε συνÞθως στα γραφεßα. ΠροσπαθÞστε να περιορßσετε το φως που Ýρχεται απü Ýξω κλεßνοντας τα στüρια, ενþ üσον αφορÜ το φωτισμü του χþρου, κρατÞστε τον σε Ýνα μÝσο προς χαμηλü επßπεδο και τοποθετÞστε την οθüνη του υπολογιστÞ σας Ýτσι, þστε να μην υπÜρχει παρÜθυρο πßσω Þ μπροστÜ, αλλÜ στο πλÜι. Αν ενοχλεßστε απü τις λÜμπες φθορßου, μπορεßτε να τις αντικαταστÞσετε με λαμπτÞρες φθορισμοý πλÞρους φÜσματος, που δßνουν την αßσθηση φυσικοý φωτüς και εßναι πιο ξεκοýραστοι για το μÜτι.
3. ΕλαχιστοποιÞστε τις αντανακλÜσεις και τις λÜμψεις Οι λÜμψεις στους τοßχους και στις διÜφορες επιφÜνειες, üπως και οι αντανακλÜσεις στην οθüνη του υπολογιστÞ σας, μποροýν επßσης να προκαλÝσουν πρüβλημα στα μÜτια. Η λýση του να βÜψετε τους τοßχους πιο σκοýρο χρþμα, καταλαβαßνουμε üτι ßσως εßναι δýσκολη, γι’ αυτü μπορεßτε αντ’ αυτοý να κλεßσετε τα στüρια Þ τις κουρτßνες κι αν το εξωτερικü φως δεν μπορεß να μειωθεß, προμηθευτεßτε Ýνα σκουρüχρωμο κÜλυμμα της οθüνης που ελαχιστοποιεß τις αντανακλÜσεις. Αν φορÜτε γυαλιÜ, ζητÞστε απü τον οπτικü σας φακοýς με αντιανακλαστικÞ επßστρωση, η οποßα περιορßζει τα προβλÞματα που δημιουργεß η αντανÜκλαση του φωτüς στο πßσω μÝρος του φακοý.
4. Αναβαθμßστε την οθüνη σας Ελπßζουμε να μη ζεßτε ακüμη στην εποχÞ των παλιþν CRT οθονþν και να Ýχετε Þδη εκσυγχρονιστεß με μια καλÞς ποιüτητας LCD. Οι οθüνες LCD εßναι καλýτερες για τα μÜτια και συνÞθως Ýχουν επιφÜνεια που ελαχιστοποιεß τις αντανακλÜσεις, ενþ οι παλιÝς ενδεχομÝνως να τρεμοπαßζουν και να σας προκαλοýν πρüβλημα, ακüμη κι αν εσεßς δεν αντιλαμβÜνεστε απüλυτα το πρüβλημα της οθüνης. Αν πρüκειται να αγορÜσετε μια καινοýργια LCD οθüνη, επιλÝξτε αυτÞ με την υψηλüτερη ανÜλυση και üσο το δυνατüν μεγαλýτερο μÝγεθος (απü 19 ßντσες και πÜνω).
5. ΚÜντε τις κατÜλληλες ρυθμßσεις στην οθüνη Φροντßστε να προσαρμüσετε τη φωτεινüτητα της οθüνης, Ýτσι þστε να εßναι περßπου ανÜλογη με τη φωτεινüτητα του περιβÜλλοντος και ρυθμßστε την αντßθεση (contrast) Ýτσι þστε να εßναι υψηλÞ ανÜμεσα στους χαρακτÞρες και το φüντο. Ακüμη, βρεßτε το χρþμα και μÝγεθος γραμματοσειρÜς που σας εßναι Üνετο και κÜντε το εξÞς τεστ για να ελÝγξετε τη φωτεινüτητα: κοιτÜξτε το Üσπρο φüντο της σελßδας και αν δεßτε üτι εßναι πολý φωτεινü, τüτε πρÝπει να τη μειþσετε. Αν δεν χρειÜζεται μεßωση, τüτε το Üσπρο φüντο θα μοιÜζει θαμπü και προς το γκρι. 6. Ανοιγοκλεßνετε συχνÜ τα μÜτια σας Το Üνοιγμα και κλεßσιμο ματιþν εßναι μια λειτουργßα που κÜνουμε συνεχþς, χωρßς να αντιλαμβανüμαστε, και εßναι τερÜστιας σημασßας, πüσο μÜλλον üταν βρισκüμαστε για þρες μπροστÜ απü Ýναν υπολογιστÞ. Ο λüγος εßναι üτι Ýτσι το μÜτι υγραßνεται και εμποδßζεται η ξηρüτητα και ο ερεθισμüς. ¼πως δεßχνουν, üμως, οι Ýρευνες, üταν βρισκüμαστε μπροστÜ σε υπολογιστÞ ανοιγοκλεßνουμε τα μÜτια μας περßπου 5 φορÝς λιγüτερες απü το φυσιολογικü. ΠροσπαθÞστε, λοιπüν, να τα ανοιγοκλεßνετε üσο το δυνατüν περισσüτερο κι αν τα νιþθετε ξηρÜ, ζητÞστε απü το γιατρü σας τα κατÜλληλα τεχνητÜ δÜκρια για την περßπτωση. Ακüμη, μπορεßτε να δοκιμÜσετε την εξÞς Üσκηση: κÜθε 20 λεπτÜ, ανοιγοκλεßστε τα μÜτια σας 10 φορÝς με αργü τρüπο (üπως üταν μας παßρνει ο ýπνος) και θα δεßτε üτι τα μÜτια σας θα γßνουν πιο υγρÜ.
7. Εφαρμüστε τρικ ξεκοýρασης Η συνεχÞς προσπÜθεια να επικεντρþσουμε τα μÜτια μας σε κÜτι πÜνω στην οθüνη, εßναι επßσης κουραστικÞ και επßπονη για τα μÜτια. Για να μειþσετε τον κßνδυνο εμφÜνισης συμπτωμÜτων με τον καιρü, δοκιμÜστε να κοιτÜτε μακριÜ απü την οθüνη του υπολογιστÞ, τουλÜχιστον κÜθε 20 λεπτÜ, και να κοιτÜτε Ýνα αντικεßμενο που βρßσκεται περßπου στα 2 μÝτρα, για τουλÜχιστον 20 δευτερüλεπτα. Με αυτü τον τρüπο χαλαρþνει ο μυς μÝσα στο μÜτι που μας βοηθÜει να επικεντρωθοýμε κÜπου, με αποτÝλεσμα το μÜτι να μην κουρÜζεται τüσο. Μια Üλλη Üσκηση εßναι η εξÞς: κοιτÜξτε μακριÜ Ýνα αντικεßμενα για 10-15 δευτερüλεπτα κι Ýπειτα κοιτÜξτε Ýνα Üλλο αντικεßμενο που βρßσκεται πιο κοντÜ, για Üλλα 10-15 δευτερüλεπτα. ¸πειτα, κοιτÜξτε ξανÜ το μακρινü αντικεßμενο και επαναλÜβετε üλη τη διαδικασßα 10 φορÝς. Μην ξεχνÜτε κατÜ τη διÜρκεια και των 2 ασκÞσεων να ανοιγοκλεßνετε τα μÜτια σας.
8. ΚÜντε συχνÜ διαλεßμματα Οι περισσüτεροι υπÜλληλοι που εργÜζονται με υπολογιστÝς κÜνουν μüνο 2 δεκαπεντÜλεπτα διαλεßμματα κατÜ τη διÜρκεια του οχταþρου – κι αυτÜ στην καλýτερη περßπτωση. Η αλÞθεια, üμως, εßναι üτι τα διαλεßμματα δεν κÜνουν καλü μüνο στα μÜτια, αλλÜ και στην πλÜτη, τη μÝση, τον αυχÝνα και το καλýτερο που μπορεßτε να κÜνετε εßναι μßνι πεντÜλεπτα διαλεßμματα κατÜ τη διÜρκεια του οχταþρου, τουλÜχιστον 6. ΚατÜ τη διÜρκεια των διαλειμμÜτων σηκωθεßτε üρθιοι, κινηθεßτε, τεντωθεßτε και κÜντε ασκÞσεις για το λαιμü και τον αυχÝνα. Θα διþξετε την Ýνταση και θα αισθανθεßτε καλýτερα.
9. ΔιατηρÞστε σωστÞ στÜση σþματος Μια κακÞ στÜση σþματος στο γραφεßο μπροστÜ στον υπολογιστÞ, θα πλÞξει σßγουρα τη μÝση σας, τον αυχÝνα σας, αλλÜ και τα μÜτια σας, γι’ αυτü μην παρασýρεστε απü διÜφορες στÜσεις που σας βολεýουν για το επüμενο… πεντÜλεπτο. ΚαταρχÜς αγορÜστε εργονομικÜ Ýπιπλα, που εξασφαλßζουν üτι η οθüνη βρßσκεται περßπου 50-60 εκατοστÜ μακριÜ απü τα μÜτια σας και φροντßστε η γωνßα που σχηματßζεται απü τα μÜτια σας και τις 2 κÜτω Üκρες της οθüνης να μην ξεπερνÜ τις 30ο.
10. ΦορÝστε γυαλιÜ που σας ξεκουρÜζουν ΥπÜρχουν ειδικÜ γυαλιÜ για τη χρÞση υπολογιστÞ τα οποßα βοηθοýν στην ξεκοýραση του ματιοý, καθþς Ýχουν Ýναν ελαφρý χρωματισμü και επιστρþσεις που προστατεýουν το μÜτι απü την ακτινοβολßα, λειτουργþντας και σαν φßλτρο. Συμβουλευτεßτε τον οφθαλμßατρο και τον οπτικü σας για το κατÜ πüσο θα σας ξεκουρÜσει αυτÞ η λýση και δοκιμÜστε τη.
|