WALL STREET JOURNAL: Ç ÅëëÜäá äéåêäéêåß ôá äéêáéþìáôÜ ôçò ãéá ôçí ÁÏÆ

ÐçãÞ: ÁÌÐÅ

ÐαρασκευÞ 8 Ìáñôßïõ 2013

Η ΕλλÜδα διεκδικεß τα δικαιþματÜ της για την ΑΟΖ και θα προχωρÞσει σε νÝα υποβολÞ επßσημου εγγρÜφου προς τον ΟΗΕ, που θα περιγρÜφει τις ναυτικÝς συντεταγμÝνες της χþρας, ελπßζοντας üτι ο πλοýτος της θÜλασσας θα την σþσει απü την οικονομικÞ κρßση. Την ßδια üμως στιγμÞ, το θÝμα της ΑΟΖ δημιουργεß αντιπαρÜθεση με την ¶γκυρα.

Η παραπÜνω θÝση προβÜλλεται σε δημοσßευμα της εφημερßδας «Γουüλ Στριτ ΤζÝρναλ». ΣυγκεκριμÝνα, στην ανταπüκριση απü την ΑθÞνα, με αφορμÞ την πρüσφατη συνÜντηση των πρωθυπουργþν της ΕλλÜδας και της Τουρκßας, Αντþνη ΣαμαρÜ και Ταγßπ ΕρντογÜν στην Κωνσταντινοýπολη, επισημαßνεται üτι η ΕλλÜδα ανανÝωσε τις διεκδικÞσεις στην ΑΟΖ της ανατολικÞς Μεσογεßου, üπου η υπερχρεωμÝνη χþρα ευελπιστεß üτι θα βρει τερÜστια αποθÝματα πετρελαßου και φυσικοý αερßου, Ýνα σχÝδιο που απειλεß να πυροδοτÞσει αντιπαρÜθεση με την Τουρκßα.

Στο δημοσßευμα τονßζεται -μεταξý Üλλων- üτι τις τελευταßες εβδομÜδες, ανþτατοι ¸λληνες αξιωματοýχοι Ýχουν προβεß σε μια σειρÜ δηλþσεων -εντüς και εκτüς της χþρας-, προβÜλλοντας τη διεθνÞ συνθÞκη που παραχωρεß εδþ και δυο δεκαετßες τα δικαιþματα για την κÞρυξη ΑΟΖ, τα οποßα η ΕλλÜδα μÝχρι πρüτινος δεν εßχε ασκÞσει. ΠαρÜλληλα, σýμφωνα με την εφημερßδα, η ΑθÞνα προσπαθεß να κερδßσει τη στÞριξη Üλλων ευρωπαúκþν πρωτευουσþν, την ßδια στιγμÞ που προωθεß διπλωματικÞ εκστρατεßα στα ΗνωμÝνα ¸θνη, üπως σημειþνεται.

Στη συνÝχεια, υπογραμμßζεται üτι μÝχρι στιγμÞς, η ΕλλÜδα προχωρεß με προσεκτικÜ βÞματα για να αποφýγει μια αντιπαρÜθεση και χρησιμοποιεß τις διαδικασßες των ΗνωμÝνων Εθνþν για να οικοδομÞσει την υπüθεσÞ της, με απþτερο στüχο διεθνÞ αναγνþριση για την αποκλειστικÞ χρÞση της ζþνης 200 ναυτικþν μιλßων και Ýχοντας ως βÜση των ισχυρισμþν της την υπογραφÞ της Σýμβασης του ΟΗΕ για το Δßκαιο της ΘÜλασσας, την οποßα, αντιθÝτως, η Τουρκßα δεν Ýχει υπογρÜψει.

Ανþτατος ¸λληνας αξιωματοýχος, σýμφωνα πÜντα με το δημοσßευμα της «Γουüλ Στριτ ΤζÝρναλ», ανÝφερε üτι η ΑθÞνα «επιθυμεß να επιβεβαιþσει τα δικαιþματÜ της, αλλÜ δεν θÝλουμε να κÜνουμε οτιδÞποτε θα μποροýσε να προκαλÝσει αναταραχÞ στην περιοχÞ. ΜÝχρι στιγμÞς, προχωροýμε με αργÜ βÞματα διαμÝσου νομικþν οδþν».

Επßσης, επισημαßνεται üτι Ýνα τÝτοιο βÞμα Ýγινε στα τÝλη Ιανουαρßου, üταν ο ¸λληνας υπουργüς Εξωτερικþν, ΔημÞτρης Αβραμüπουλος, υπÝβαλε επισÞμως διÜβημα στον ΟΗΕ, με αφορμÞ τη δÞλωση της Τουρκßας τον περασμÝνο Απρßλιο üτι θα εκδþσει Üδειες Ýρευνας σε διαφιλονικοýμενη περιοχÞ στα νüτια της Ρüδου. Σýμφωνα με ¸λληνες αξιωματοýχους, η επüμενη κßνηση για την ΕλλÜδα θα εßναι, κατÜ πÜσα πιθανüτητα -üπως τονßζεται-, η νÝα υποβολÞ προς τον ΟΗΕ επßσημου εγγρÜφου που θα περιγρÜφει τις ναυτικÝς συντεταγμÝνες της χþρας, μßα κßνηση πρελοýδιο για την ανακÞρυξη μιας ΑποκλειστικÞς ΟικονομικÞς Ζþνης (ΑΟΖ), βÜσει των διατÜξεων της Σýμβασης για το Δßκαιο της ΘÜλασσας.

ΤÝλος, γßνεται αναφορÜ στην επßσκεψη στην ΑθÞνα, τον περασμÝνο ΦεβρουÜριο, του ΓÜλλου ΠροÝδρου ΦρανσουÜ ΟλÜντ, ο οποßος, σýμφωνα με την εφημερßδα, φÜνηκε üτι στηρßζει την ελληνικÞ θÝση. Η εφημερßδα καταγρÜφοντας τη δÞλωση στην οποßα εßχε προβεß τüτε ο κ. ΟλÜντ, αναφερüμενος στα νüμιμα δικαιþματα της ΕλλÜδας με βÜση τη Σýμβαση για το Δßκαιο της ΘÜλασσας, τüνισε üτι «η παρουσßα κοιτασμÜτων αερßου που θα ανευρεθοýν και εν συνεχεßα θα τýχουν εκμετÜλλευσης, αντιπροσωπεýει μια ευκαιρßα για την ΕλλÜδα και για την Ευρþπη και πιστεýω üτι στο συγκεκριμÝνο ζÞτημα θα επικρατÞσει το διεθνÝς δßκαιο, το Δßκαιο της ΘÜλασσας».