Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

αρασκευ 8 2013

http://www.fylosykis.gr/wp-content/uploads/2012/11/koskosi41.jpgΗ UNICEF, με την ευκαιρα της Παγκσμιας Ημρας της Γυνακας, που φτος χει θμα «Τλος στη Βα κατ των Γυναικν», δωσε στη δημοσιτητα πολ ενδιαφροντα στοιχεα τα οποα δεν τιμον καθλου την εικνα του σγχρονου κσμου.

Γυνακες και κορτσια σε λο τον κσμο εξακολουθον να εναι θματα βας και διακρσεων και να στερονται θεμελιδη δικαιματα. Η Σμβαση για την Εξλειψη κθε μορφς Διακρσεων σε βρος των Γυναικν (1979), μαζ με τη Σμβαση για τα Δικαιματα του Παιδιο (1989), εναι οι δο πιο ευρτατα αποδεκτς συνθκες διεθνς και χουν συμβλει τα μγιστα τις τελευταες δεκαετες στην μβλυνση των ανισοττων που αντιμετωπζουν οι γυνακες και τα κορτσια, μως τα στοιχεα δεν επιτρπουν τον εφησυχασμ μχρι την πραγμτωση μιας πραγματικς ιστητας.

Συγκεκριμνα με την ευκαιρα της Παγκσμιας Ημρας της Γυνακας η UNICEF επισημανει τι:

  • Κθε χρνο 1,5 με 3.000.000 κορτσια και γυνακες χνουν τη ζω τους εξαιτας βας με βση το φλο.
  • Σχεδν οι μισς απ τις γυνακες ηλικας 15-49 ετν στις αναπτυσσμενες χρες πιστεουν τι ο σζυγος δικαιολογεται να χτυπσει να δερει τη σζυγ του κτω απ ορισμνες συνθκες.
  • 287.000 γυνακες πεθανουν κθε χρνο κατ τη διρκεια του τοκετο εξαιτας λλειψης σωστς φροντδας.
  • Τουλχιστον 120 εκατομμρια κορτσια και γυνακες χουν βισει τον ακρωτηριασμ των γεννητικν τους οργνων.
  • Πνω απ 64 εκατομμρια γυνακες ηλικας 20-24 ετν σε λο τον κσμο, χουν παντρευτε πριν τα 18 τους χρνια.
  • Τα δο τρτα απ τα 775 εκατομμρια αναλφβητων του κσμου εναι γυνακες.
  • Σε 47 απ 162 χρες με διαθσιμα στοιχεα τα κορτσια χουν λιγτερες πιθαντητες απ τα αγρια να τελεισουν το δημοτικ.

Επσης η UNICEF τονζει πως «η κατσταση των γυναικν και η παιδικ ευημερα εναι αλληλνδετα. Τα δικαιματα των παιδιν δεν μπορον να γνουν πραγματικτητα αν δεν ληφθε μριμνα για την υγεα και την ευημερα των γυναικν. Γυνακες ευλωτες, καταπιεσμνες, υποσιτισμνες, ασθενικς και αναλφβητες, δεν μπορον να φροντσουν επαρκς τα παιδι τους.»

«Η καταδκη και ο εξοβελισμς της βας και η ενδυνμωση της θσης της γυνακας, η κατργηση διακρσεων και αναχρονιστικν παραδσεων και η προθηση της εκπαδευσης των κοριτσιν αποτελον απαρατητες προποθσεις για τη εδραωση μιας δκαιης κοινωνας, την επτευξη της βισιμης ανπτυξης και τη μεωση της φτχειας» επισημανει η UNICEF με αφορμ την παγκσμια ημρα της γυνακας.

 

Διαβστε επσης:

1. Περισστερα για την Βα κατ των Γυναικν στο ρθρο της UNICEF με ττλο Τλος στη Βα κατ των Γυναικν

2. Μορκου Γιαννολα: Παγκσμια μρα της γυνακας