Η λίστα με τα καλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια

Βασίλης Φουρτούνης, δάσκαλος

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20130305/low/assets_LARGE_t_420_54172082.JPG

Παρά τη διαρκή οικονομική κρίση τα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα συνεχίζουν να βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, ενώ μια νέα μελέτη κατατάσσει ορισμένα από αυτά στο 3% της παγκόσμιας ελίτ των ιδρυμάτων, με πρώτο απ' όλα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Πέντε ελληνικά πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Αθήνας, ΕΜΠ, Κρήτης, Πατρών) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με μελέτη Ισπανών ερευνητών, αλλά όπως επισημαίνεται δεν είχαν τη βελτίωση που εμφάνιζαν τις περασμένες χρονιές.

Πάντως, για πρώτη φορά, υπάρχουν στο καλύτερο 10% και δύο τεχνολογικά ιδρύματα (TEI Θεσσαλονίκης και TEI Λάρισας).

Τα αποτελέσματα προέκυψαν από έρευνα της ομάδας Cybermetrics του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών με την ονομασία Webometrics και τα παρουσίασε στην Ελλάδα το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης εκπαίδευσης, που αποτελείται από πανεπιστημιακούς από την Πάτρα.

Η ταξινόμηση των πανεπιστημίων συμπεριλαμβάνει συνολικά 21.250 ιδρύματα παγκοσμίως και στηρίχθηκε σε πέντε κριτήρια, τα οποία χρησιμοποιεί ερευνητική ομάδα που ανήκει στο ισπανικό κέντρο ερευνών.

Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της ομάδας που επεξεργάστηκαν Έλληνες πανεπιστημιακοί, τα πέντε παραπάνω ιδρύματα περιλαμβάνονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης ενώ το Αριστοτέλειο, βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Ακόμη τρία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο Θράκης) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης.

Ωστόσο, η έρευνα του Ισπανικού Κέντρου καταγράφει ότι κατά την περίοδο της κρίσης τα ελληνικά ιδρύματα δεν είχαν την άνοδο που παρουσίαζαν στο παρελθόν καταφέρνοντας, πάντως, να μείνουν σε κάποιο υψηλό επίπεδο.

Η λίστα του Webometrics Ranking Of World Universities καταδεικνύει και τα «πάνω - κάτω» των ελληνικών ΑΕΙ σε σχέση με παλαιότερες έρευνες.

Χαρακτηριστικά το Αριστοτέλειο βρίσκεται στην 194η θέση, ενώ πέρυσι ήταν στην 158η, ενώ το Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέβηκε 83 ολόκληρες θέσεις από την περασμένη χρονιά και βρίσκεται στην 268η θέση.

Το Πολυτεχνείο υποχώρησε 48 θέσεις και κατατάσσεται στο νούμερο 417 της λίστας, ενώ το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι ψηλότερα, καθώς τοποθετείται στη 460η θέση από την 516η.

Τέλος το Πανεπιστήμιο Πατρών έπεσε από την 327η θέση στην 556η.

Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρέθηκε υψηλότερα στη λίστα σε σχέση με πέρυσι και κατατάχθηκε στην 460η θέση από την 516η.

Για πρώτη φορά πάντως εμφανίστηκαν στο καλύτερο 10% της παγκόσμιας κατάταξης δύο ΤΕΙ.

Το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης βρέθηκε στη 1.591η θέση κερδίζοντας σε μία χρονιά 1.560 θέσεις. Το ΤΕΙ Λάρισας, βρέθηκε στη 1.948η θέση, και αναρριχήθηκε 1.025 θέσεις.

Αξίζει να επισημανθεί ότι στις 30 πρώτες θέσεις των ελληνικών ΑΕΙ συναντάμε δημόσια ανώτατα ιδρύματα, ενώ οι δομές της ιδιωτικής ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι χαμηλά στη λίστα. Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα ιδιωτικό ίδρυμα δεν βρίσκεται στο πρώτο 20% της παγκόσμιας κατάταξης.

 

Η ΕΡΕΥΝΑ

Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης

Οι Ισπανοί ερευνητές για την κατάταξη των ιδρυμάτων χρησιμοποίησαν την ταξινόμηση του world ranking universities, υποστηρίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να υπάρξει μία συνολική εικόνα της αξίας των ΑΕΙ.

Οι ερευνητές βασίζονται σε ένα σύνθετο δείκτη κριτηρίων που εξετάζουν τις παρακάτω παραμέτρους:

  • Ο συνολικός αριθμός ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, όπως είναι ταξινομημένο από τη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης (Google). Αφορά το 20% επί του συνόλου των κριτηρίων.
  • Αξιολογείται η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός «εικονικού δημοψηφίσματος» που μετρά όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές.
  • Αυτές οι συνδέσεις αναγνωρίζουν το κύρος, την ακαδημαϊκή επίδοση, την αξία της πληροφορίας και το αξιόχρηστο των υπηρεσιών (50% επί του συνόλου των κριτηρίων).
  • Η συνολική προσπάθεια για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας αναγνωρίζεται στον συγκεκριμένο δείκτη και λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες (15% επί του συνόλου των κριτηρίων).
  • Οι επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάταξη των πανεπιστημίων. Δεν αξιολογείται ο συνολικός αριθμός των δημοσιεύσεων, αλλά μόνο οι άριστες δημοσιεύσεις σε κάθε επιστημονικό κλάδο.