Ρουμπινί: Έκανα λάθος πρόβλεψη, η Ελλάδα δεν έφυγε από το ευρώ

Πηγή: matrix24.gr

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/uploads/2013/01/roubini.jpgΟ επονομαζόμενος και «προφήτης της κρίσης», Νουριέλ Ρουμπινί, παραδέχεται σε συνέντευξη στο «Der Spiegel» ότι έκανε λάθος με την πρόβλεψη για «Grexit».

Ο γνωστός οικονομολόγος, ο οποίος ήταν ο πρώτος που είχε προβλέψει την αμερικανική κρίση του 2006 εξηγεί στο «Der Spiegel», γιατί έπεσε έξω στην πρόβλεψη ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ.

Πριν από ένα χρόνο, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Ν. Ρουμπινί είχε προβλέψει ότι «η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες».

«Την περασμένη χρονιά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πραγματοποίησε μία σχετικά ριζοσπαστική στροφή με το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Νομίζω ότι όλοι εξεπλάγησαν από αυτό. Αλλά και η ίδρυση του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) βοηθά τα ευρωπαϊκά κράτη και τις τράπεζες. Με τη δημοσιονομική και τραπεζική ένωση οι Ευρωπαίοι εξετάζουν μία ενίσχυση του ενοποιητικού σχεδίου τους. Και εν τέλει έχει αλλάξει η στάση των Γερμανών: αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι δεν είναι εφικτή μία συντεταγμένη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ενόσω βρίσκονται σε κίνδυνο η Ιταλία και η Ισπανία. Και ότι η κρίση της Ελλάδας θα μπορούσε να επεκταθεί σε χώρες όπως η Κύπρος», είπε στη συνέντευξή του ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Κατά τον Ν. Ρουμπινί, αποφασιστική ήταν η παρέμβαση Ντράγκι για τη διάσωση του ευρώ.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του «Spiegel», για τυχόν διαμαρτυρίες κάποιων πελατών του επειδή εισάκουσαν τις συμβουλές του και πόνταραν σε έξοδο της Ελλάδας, ο ίδιος απαντά πως: «Κάνω ιδιαίτερα λεπτομερείς προβλέψεις, οι οποίες όμως πολλές φορές δεν γίνονται αντιληπτές, παρά μόνο ως τίτλοι. Για παράδειγμα ήμουν ένας από τους πρώτους που προέβλεψαν τις ακριβείς επιπτώσεις του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αλλά και της ενδεχόμενης τραπεζικής ένωσης. Δεν υπάρχουν πολλοί που ταξιδεύουν, όπως εγώ, για δύο εβδομάδες και συνομιλούν (με τους υπευθύνους) στη Μαδρίτη, τη Ρώμη, το Βερολίνο, το Παρίσι, τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και την Αθήνα, για να βγάλουν στη συνέχεια τα συμπεράσματά τους».

Ολοκληρώνοντας ο Ν. Ρουμπινί τονίζει πως θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στις χώρες της κρίσης, ώστε να εξυγιάνουν τους προϋπολογισμούς τους, ενώ η ΕΚΤ θα πρέπει να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο την νομισματική της πολιτική.