Ôï óõãêëïíéóôéêü ó÷ïëåßï ôçò ãÝöõñáò óôçí Éíäßá

ΠηγÞ: www.lifo.gr

ΚυριακÞ 6 Éáíïõáñßïõ 2013

Το συγκλονιστικü σχολεßο της γÝφυρας ¸νας αθÝατος Þρωας του καιροý, μαζεýει κÜθε μÝρα τα παιδιÜ μιας παραγκοýπολης και τα μαθαßνει γρÜμματα, κÜτω απü μια γÝφυρα στην Ινδßα

Στο ΝÝο Δελχß, κÜτω απü μια γÝφυρα του metro, συντελεßται καθημερινÜ Ýνα μικρü θαýμα. Γýρω στα 70 παιδιÜ, απü τις γειτονικÝς παραγκουπüλεις, παρακολουθοýν μαθÞματα στο υπαßθριο σχολεßο που Ýχει στÞσει εκεß Ýνας αφανÞς Þρωας: Ο 40χρονος Rajesh Kumar Sharma.

ΠατÝρας τριþν παιδιþν και ο ßδιος ο Sharma, υποχρεþθηκε λüγω οικονομικþν προβλημÜτων να παρατÞσει το ΚολλÝγιο üπου σποýδαζε. Και üπως παρατÞρησε το ßδιο ακριβþς συνÝβαινε με πολλÜ παιδιÜ στην περιοχÞ. Δεν πÞγαιναν σχολεßο, γιατß οι οικογÝνειÝς τους δεν το Üντεχαν οικονομικÜ.

«¼ποτε περνοýσα απü την περιοχÞ, Ýβλεπα παιδιÜ να χασομερÜνε απü εδþ κι απü 'κει, σπαταλþντας το χρüνο τους» εßπε ο ßδιος, εξηγþντας πþς ξεκßνησε το üλο εγχεßρημα. ΣκÝφτηκε λοιπüν να δημιουργÞσει Ýνα δωρεÜν σχολεßο. Και επειδÞ δεν εßχε καν την οικονομικÞ δυνατüτητα να χτßσει – Þ Ýστω να νοικιÜσει – Ýνα μÝρος για να κÜνει μÜθημα,Ýβαψε δýο τοßχους μαýρους για να τους χρησιμοποιÞσει σαν πßνακα της τÜξης και Üρχισε να διδÜσκει κÜτω απü μια γÝφυρα.

ΠαρÜλληλα, προσπÜθησε να πεßσει τους εργÜτες και τους αγρüτες της περιοχÞς, να επιτρÝψουν στα παιδιÜ τους να παρακολουθÞσουν τα μαθÞματα, αντß να δουλεýουν για να συμπληρþσουν το οικογενειακü εισüδημα. Και πρÜγματι. Σýντομα, Üρχισαν να καταφθÜνουν στο «υπαßθριο σχολεßο» παιδιÜ που υπü Üλλες συνθÞκες θα δοýλευαν απü εδþ και απü κει, χωρßς να Ýχουν την παραμικρÞ τýχη να ξεφýγουν απü την προδιαγεγραμμÝνη μοßρα της φτþχειας.

Στο σχολεßο τα μαθÞματα ξεκινÜνε απü τα βασικÜ. Στüχος εßναι να προετοιμαστοýν τα παιδιÜ, για να συνεχßσουν σε κÜποιο δημüσιο σχολεßο. ¼ταν ξεκßνησε πÝρσι το εγχεßρημα, εßχε 140 μαθητÝς. Τþρα, τουλÜχιστον τους μισοýς απü αυτοýς, üπως λÝει ο ßδιος, κατÜφερε να τους βÜλει σε κανονικÜ σχολεßα.

Για να καταφÝρει να κρατÞσει το «σχολεßο» του σε λειτουργßα, ο Sharma, αφÞνει για δυο þρες την δουλειÜ του σε Ýναεμπορικü κατÜστημα στο Shakarpur, üπου τον αναπληρþνει ο αδερφüς του και πÜει να διδÜξει. «¸ρχονται εδþ κÜθε μÝρα και καταφÝρνουμε να εßμαστε μπροστÜ στην ýλη απü Üλλα σχολεßα», λÝει ο ßδιος. ΜÜλιστα επιτρÝπει και σε μικρüτερα παιδιÜ να καθßσουν στις τÜξεις και να παρακολουθÞσουν.

ΠλÝον ο «καλüς σαμαρεßτης της εκπαßδευσης» δεν εßναι μüνος. Τον βοηθÜει και ο Laxmi Chandra, Ýνας μεταπτυχιακüς φοιτητÞς. «Δεν παßρνω καν απουσßες», λÝει ο Chandra. «Στα παιδιÜ αρÝσει να Ýρχονται εδþ, γιατß δεν υπÜρχουν οι περιορισμοß των κανονικþν σχολεßων και θÝλουμε να το κρατÞσουμε Ýτσι»

Ο εμπνευστÞς του σχολεßου της γÝφυρας, θεωρεß üτι το μεγαλýτερü του επßτευγμα, εßναι η αλλαγÞ νοοτροπßας στους γονεßς. Οτι δηλαδÞ τους Ýπεισε να επενδýσουν στη μüρφωση των παιδιþν τους, γιατß Ýτσι μποροýν να τους προσφÝρουν μια καλýτερη μοßρα.

«Ο δÜσκαλüς μας, μας λÝει πως για να αντιμετωπßσεις τη φτþχεια, πρÝπει να ανοßγεις το μυαλü σου και αυτü γßνεται μüνο με τη μüρφωση», εßπε στην τοπικÞ εφημερßδα Ýνας 15χρονος μαθητÞς του Sharma.

 

Ευχαριστßες:

ΘÝλουμε να εκφρÜσουμε τις πιο θερμÝς μας ευχαριστßες στην καλÞ & ευαßσθητη συνÜδελφο, ΔÞμητρα ΤσÜλλα, η οποßα μας Ýστειλε αυτü το Üρθρο, για να το δημοσιεýσουμε.

Δυστυχþς στον πλανÞτη γη τßποτα δεν εßναι δεδομÝνο, üπως απερßσκεπτα νομßζουν κÜποιοι βολεμÝνοι στη δικÞ τους καλÞ κοινωνικοοικονομικÞκατÜσταση. ΕπιπλÝον να θυμßσουμε üτι και κÜτω απü αυτÝς τις τραγικÝς συνθÞκες οι Ινδοß αυτÞ τη στιγμÞ εßναι νοýμερο Ýνα στους υπολογιστÝς παγκοσμßως.