Κ. Αρβανιτόπουλος: Επανέρχεται η βάση του 10 για εισαγωγή σε ΑΕΙ - ΤΕΙ

Πηγή: "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

http://img.protothema.gr/D896AADF44D47A23CF4F985CA78D3080.jpgΟ υπουργός Παιδείας στη συνέντευξή του στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ μεταξύ των άλλων προαναγγέλλει την επαναφορά της βάσης του 10 για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Επίσης μιλά για τις μεταγραφές των φοιτητών, τις συγχωνεύσεις σχολείων, τον ορθολογισμό του προσωπικού και τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε γραφεία.

Ο υπουργός ξεκαθαρίζει ότι όσοι εκπαιδευτικοί καταδικάζονται θα απολύονται, ενώ αποκαλύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα στο υπουργείο Παιδείας για να τεθούν σε αργία υπάλληλοι στο πλαίσιο πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας.

 

-Η βάση του 10 θα επανέλθει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις; 

Τα ισχυρά τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ προϋποθέτουν και ένα μίνιμουμ προϋποθέσεων εισαγωγής. Γι’ αυτό και προσανατολιζόμαστε να τεθεί η βάση του 10 ως ελάχιστη προϋπόθεση εισαγωγής των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

-Επαναφέρετε επίσης τις μεταγραφές στα πανεπιστήμια;

Στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουμε για τη δοκιμαζόμενη από την κρίση ελληνική οικογένεια, δίνουμε τη δυνατότητα μετεγγραφής στους εισακτέους της φετινής χρονιάς, με βάση οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Για πρώτη φορά καθιερώνουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα ως κριτήριο προκειμένου να είμαστε δίκαιοι για τις πολύτεκνες οικογένειες, όπως και για τις μονογονεϊκές, όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα διπλασιάζεται. Επίσης, υπάρχει μέριμνα για τους φοιτητές που οι γονείς τους έχασαν τις δουλειές τους εντός του 2012, γι' αυτούς που έχουν και τους δύο γονείς ανέργους ή ο ένας εκ των δύο είναι χωρίς δουλειά για τουλάχιστον έναν χρόνο. Ο στόχος είναι να βοηθήσουμε τις οικογένειες εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, χωρίς να επιβαρύνουμε τα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με παραπάνω από 10% των εισακτέων τους. Αφιερώσαμε πάρα πολύ χρόνο και μελετήσαμε το ζήτημα διεξοδικά προκειμένου να είμαστε δίκαιοι και να επωφεληθούν του μέτρου αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη. 

 

-Υπάρχει σχέδιο για συγχωνεύσεις σχολείων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Πότε και με ποια κριτήρια;

Το κριτήριο είναι η δυνατότητα εφαρμογής του Ολοήμερου Σχολείου και του Ενιαίου Αναμορφωμένου Προγράμματος στο σύνολο των σχολείων της χώρας. Η δυνατότητα ενός σύγχρονου Ψηφιακού Σχολείου, χωρίς ελλείψεις, προϋποθέτει πολυθέσια σχολεία, οπότε θα γίνουν συγχωνεύσεις, όπου είναι απαραίτητες, εν όψει της επόμενης σχολικής χρονιάς, χωρίς να αγγίξουν φυσικά περιοχές της ορεινής και νησιωτικής Ελλάδας. 

 

-Υπάρχει ανάγκη εξορθολογισμού του προσωπικού σε όλο τον δημόσιο τομέα και ουσιαστικής αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να απομακρύνονται όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και να υπάρξει μείωση του αριθμού τους. Στον κλάδο των εκπαιδευτικών προτίθεστε να προχωρήσετε σε ουσιαστική αξιολόγηση προς την κατεύθυνση αυτή;

Ουσιαστική αξιολόγηση είναι για εμάς αυτή που καταδεικνύει τα κακώς κείμενα του εκπαιδευτικού συστήματος, δηλαδή των δομών, των διαδικασιών και των αναγκών του εκπαιδευτικού μας δυναμικού ώστε να μπορέσουμε να τα διορθώσουμε. Έχω πει, και θα το πω ξανά, ότι η αξιολόγηση δεν είναι τιμωρία και δεν οδηγεί σε απολύσεις. Υπάρχει πειθαρχικός έλεγχος γι’ αυτό. Μέσα από την αξιολόγηση θα δώσουμε, όμως, στους εκπαιδευτικούς μας τη δυνατότητα της βελτίωσης, τη δυνατότητα της επιμόρφωσης και της μετεκπαίδευσης για να μπορέσουν να γίνουν καλύτεροι. Αυτό το οποίο πρέπει να γίνει είναι να χτίσουμε ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με τους εκπαιδευτικούς, για να προχωρήσουμε από κοινού στη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

 

-Τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι σε γραφεία ενώ εμφανίζονται κενά στα σχολεία;

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν στις τάξεις τους και στους μαθητές τους από την αρχή της επόμενης σχολικής χρονιάς. Το μείζον για μένα είναι να μην υπάρξει κενό σε τάξη τον Σεπτέμβριο και να μη χρειάζεται κάθε χρονιά να γίνεται αυτός ο αγώνας δρόμου προκειμένου να καλύπτονται τα κενά.

 

-Πότε θα απολυθούν οι επίορκοι εκπαιδευτικοί που συνδέονται με σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως η ασέλγεια;

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω το εξής: εκπαιδευτικοί που καταδικάζονται αμετάκλητα απολύονται αυτομάτως. Υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία από πλευράς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να τεθούν σε αργία δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο πειθαρχικής και ποινικής διαδικασίας, που αφορά έναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων του υπουργείου μας.

 

-Θα γίνουν διορισμοί εκπαιδευτικών στα σχολεία για το 2013; 

Θα γίνουν σε αναλογία ένα προς δέκα. Αυτό είναι το μέγιστο που μας επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Γι’ αυτό κινούμαστε αυτή τη στιγμή και επιστρατεύουμε κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να μην υπάρχουν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία τον Σεπτέμβριο.