Ôé ìéóèïýò êáé ðüóá bonus Ýäéíå ï ÌÝãáò ÁëÝîáíäñïò ãéá íá êáôáêôÞóåé ôïí êüóìï |
---|
ÐÝìðôç 29 Íïåìâñßïõ 2012 |
ΠηγÞ: ΑΜΠΕ Πüσο κüστισε στον ΜÝγα ΑλÝξανδρο η κατÜκτηση του κüσμου. Μπορεß να Ýγινε παγκοσμßως γνωστüς με την ιδιüτητα του ικανοý στρατηλÜτη, αλλÜ ο ΜÝγας ΑλÝξανδρος Þταν εξßσου δεινüς οικονομολüγος, με... μÜστερ στα οικονομικÜ του πολÝμου, τα οποßα δεν προσφÝρονταν για αδýναμους «λýτες». Πþς πληρþνονταν οι στρατιþτες και οι εξοπλισμοß του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου; Πüσα βραχυπρüθεσμα δÜνεια συνÞψε για τις ανÜγκες του πολÝμου και γιατß απαγüρευσε στις γυναßκες της ΕφÝσου να φοροýν κοσμÞματα; Τι δþρο πρüσφερε στους καλεσμÝνους στον γÜμο του και ποια Þταν η τýχη της τερÜστιας αποθÞκης αρωμÜτων της ΓÜζας; ΑπαντÞσεις σε αυτÜ και πολλÜ ακüμη ερωτÞματα Ýδωσε ο ΕφÝτης ΔιοικητικÞς Δικαιοσýνης ΔημÞτριος Κωστüπουλος, στο πλαßσιο διÜλεξης, με τßτλο «Τα οικονομικÜ του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου», που διοργανþνει απüψε το Βαφοποýλειο Πνευματικü ΚÝντρο. Ο μαθητÞς του ΑριστοτÝλη επÝδειξε εξαιρετικÞ διαχειριστικÞ ικανüτητα, παρüτι οι οικονομικοß προûπολογισμοß των μαχþν περιλÜμβαναν σε γενικÝς γραμμÝς üσα εμπεριÝχουν κι εκεßνοι των κρατþν (και συναρτοýνταν Üμεσα με αυτοýς): μισθολüγια, υγεßα και πρüνοια, κατασκευαστικÜ προγρÜμματα, προμÞθειες, μεταφορÝς, μεταρρυθμßσεις φορολογικοý συστÞματος, Ýμμεσους φüρους και δωρεÝς, ακüμη και δημοσιονομικÜ σκÜνδαλα. Ο κ. Κωστüπουλος Ýδωσε στο ΑΜΠΕ «πρüγευση» των κυριüτερων σημεßων της ομιλßας :
Στρατιωτικü μισθολüγιο πολλþν ταχυτÞτων ΜÝχρι το 331 π.Χ., οι κυριüτερες δαπÜνες του ΑλÝξανδρου αφοροýσαν -μεταξý Üλλων- τα εξÞς: μισθοδοσßα στρατοý, συντÞρηση εξοπλισμοý-πολιορκητικþν μηχανþν, δημιουργßα στüλου, επισιτισμü, μεταφορÝς και υγειονομικÞ περßθαλψη. Η σημαντικüτερη Üμεση πολεμικÞ δαπÜνη Þταν η μισθοδοσßα, το ýψος της οποßας οριζüταν με στρατιωτικü μισθολüγιο: ο στρατüς αποτελεßτο καταρχÞν απü Μακεδüνες, οι οποßοι υπηρετοýσαν υπÝρ πατρßδος, απü συμμÜχους των ελληνικþν πüλεων (εταßρους) και επαγγελματßες μισθοφüρους. Αν και οι πληροφορßες των ιστορικþν πηγþν δεν συμφωνοýν στο ýψος του μισθοý, οι κατÜ προσÝγγιση υπολογισμοß καταλÞγουν στο συμπÝρασμα üτι, στην αρχÞ της εκστρατεßας, το ýψος του μισθοý του απλοý στρατιþτη ανερχüταν (μÝσο üρο) σε 1-2 δραχμÝς ημερησßως. «Οι δεκαδÜρχες Þ δεκανεßς ελÜμβαναν μηνιαßο μισθü 40 δραχμþν. Ο μισθüς του διμοιρßτη Þταν διπλÜσιος και εκεßνος των ιππÝων διπλÜσιος των πεζþν. ΚατÜ τον Διüδωρο οι ιππεßς λÜμβαναν 300 δραχμÝς μηνιαßως και οι Μακεδüνες φαλαγγßτες 100 δραχμÝς, ενþ για τους επαγγελματßες μισθοφüρους υπÞρχαν και επιπλÝον οικονομικÜ κßνητρα» σημειþνει ο κ.Κωστüπουλος.
ΕτÞσια δαπÜνη μισθοδοσßας 4000-7000 τÜλαντων Τα συνολικÜ μεγÝθη Þταν δυσθεþρητα: αρκεß ν' αναλογισθεß κÜποιος üτι το 334 π.Χ. πÝρασε το ΕλλÞσποντο στρατιωτικÞ δýναμη Üνω των 35.000 ανδρþν, στην οποßα πρÝπει να προστεθοýν 10.000 Üνδρες του Παρμενßωνα (που προηγÞθηκαν το 336 π.Χ) κι ο στρατüς που διατÞρησε ο ΑλÝξανδρος στη Μακεδονßα (12.000). Η ετÞσια μισθολογικÞ δαπÜνη υπολογßζεται üτι ανÞλθε σε 4.000-5.000 τÜλαντα στο πρþτο Ýτος της εκστρατεßας. Τα επüμενα Ýτη δε, αυξÞθηκε περαιτÝρω, σε περßπου 7000 τÜλαντα -χωρßς να συνυπολογßζεται ο στüλος- επειδÞ ο ΑλÝξανδρος ενßσχυσε τον στρατü του με μισθοφüρους απü τις ελληνικÝς πüλεις της ΜικρÜς Ασßας, ενþ Ýπρεπε να εγκαθιστÜ φρουρÝς σε περιοχÝς που κατελÜμβανε. ΜετÜ την κατÜληψη Σοýσων και ΠερσÝπολης και την απüκτηση του Θησαυροý του Δαρεßου, οι δαπÜνες για μισθοδοσßα του στρατοý εκτινÜχθηκαν: για την εκστρατεßα στην ΙνδικÞ ο ΑλÝξανδρος οργÜνωσε στρατü 140.000 ανδρþν, ενþ κατασκεýασε στüλο τουλÜχιστον 150 πλοßων, που Ýφεραν 3000-5000 Üνδρες.
Μηχανικοß, γεφυροποιοß και κατασκευαστÝς κλινþν ΠÝραν της μισθοδοσßας, μεγÜλες Þταν οι δαπÜνες συντÞρησης και ανανÝωσης πολεμικοý υλικοý. Ο στρατüς του ΑλÝξανδρου Þταν για την εποχÞ του μια τεχνολογικÜ προηγμÝνη πολεμικÞ μηχανÞ. Τον στρατü ακολουθοýσαν μηχανικοß, οι οποßοι κατασκεýαζαν και συντηροýσαν διÜφορες πολεμικÝς μηχανÝς και το προσωπικü του πολιορκητικοý üρχου, που χειρßζονταν τους «πετροβüλους», τους «ξυλοσυνθÝτους πýργους» Þ «προβüλους», τις γνωστÝς «ελεπüλεις», τους κριοýς, τις χελþνες και τα κÜτοπτρα. Επßσης, δßπλα στον στρατü πορεýονταν Üλλοι τεχνικοß, üπως γεφυροποιοß και κατασκευαστÝς σκηνþν και κλινþν. ΜεγÜλες δαπÜνες απαιτοýσε και ο εφοδιασμüς, επισιτισμüς και μεταφορÜ, üχι μüνον του στρατοý αλλÜ και των γυναικüπαιδων των οικογενειþν των στρατιωτþν, προς εξυπηρÝτηση των οποßων λειτουργοýσε οργανωμÝνο σþμα μεταφορþν και εφοδιασμοý.
100 τÜλαντα μüνο για φÜρμακα, αλλÜ και πρüνοια για τα παιδιÜ των πεσüντων ΣυστηματικÜ οργανωμÝνη -και για αυτü δαπανηρÞ- Þταν και η υγειονομικÞ υπηρεσßα του ΑλÝξανδρου, που περιλÜμβανε γιατροýς, βοτανολüγους, φαρμακοποιοýς και νοσοκüμους, οι οποßοι ακολουθοýσαν την εκστρατεßα. Ο Διüδωρος αναφÝρει üτι για την εκστρατεßα στην ΙνδικÞ ο ΑλÝξανδρος διÝθεσε για φÜρμακα 100 τÜλαντα. Επßσης, ο ΑλÝξανδρος δαπανοýσε σημαντικÜ ποσÜ για αποζημιþσεις στους γονεßς και τις οικογÝνειες των πεσüντων, στις οποßες χορηγοýσε βασιλικÜ κτÞματα και φορολογικÝς απαλλαγÝς, ενþ ο Ιουστßνος αναφÝρει üτι στα ορφανÜ των πεσüντων συνÝχιζε να χορηγεß το μισθü του πατÝρα..
«ΚατευναστÝς» Þ «στρωματοφýλακες» Ο πüλεμος δεν απαιτοýσε, üμως, μüνο μισθοýς, εξοπλισμü και ανεφοδιασμü, οýτε μüνο αποζημιþσεις. Απαιτοýσε, κατÜ τον ΑλÝξανδρο, γιορτÝς και πανηγýρεις για την τüνωση του ηθικοý του στρατοý -και για αυτÝς, οι δαπÜνες Þταν μεγÜλες. Επßσης, οι πολεμικοß προûπολογισμοß κÜλυπταν δαπÜνες για μÜγειρες, τραπεζοκüμους και σιτοποιοýς, ακüμη και για Üγνωστες σÞμερα ιδιüτητες, üπως οι ...στρωματοφýλακες Þ κατευναστÝς, οι οποßοι φýλαγαν τον ΑλÝξανδρο και τους στρατηγοýς κατÜ τον ýπνο.
Εξακüσια τÜλαντα ετησßως για βασιλικÜ γεýματα και χορηγßες για παλιννοστοýντες Δαπανηρüτατα Þταν τα βασιλικÜ γεýματα, για τα οποßα ο Πλοýταρχος αναφÝρει üτι ο ΑλÝξανδρος δαπανοýσε 600 τÜλαντα ετησßως. Επßσης, ιδιαßτερα γενναιüδωρος Þταν ο ΑλÝξανδρος στις αμοιβÝς üσων διακρßνονταν ιδιαιτÝρως στις μÜχες και τις πολιορκßες: κατÜ τον Διüδωρο, μετÜ τις νßκες της Ισσοý και των ΓαυγαμÞλων Ýγιναν δωρεÝς 3.000 ταλÜντων, ενþ για την Üλωση των ΕκβατÜνων, εκτüς απü τα κοσμÞματα διανεμÞθηκαν 13.000 τÜλαντα. ΜεγÜλες Þταν ακüμη οι χορηγßες προς τους παλιννοστοýντες. ΚατÜ τον Αρριανü, στους ¸λληνες συμμÜχους που θÝλησαν να παλιννοστÞσουν επιχορηγÞθηκαν με 2000 τÜλαντα για μισθοýς/Ýξοδα επιστροφÞς, ενþ üσοι Ýστερξαν να παραμεßνουν Ýλαβαν τρßα τÜλαντα Ýκαστος. Εξßσου γενναιüδωρος Þταν ο ΑλÝξανδρος στους παλαßμαχους. ΚατÜ τον Αρριανü, στους Μακεδüνες που λüγω γÞρατος Þ πÜθησης γßνονταν ανßκανοι για πüλεμο, χορηγεßτο εκτüς απü τους μισθοýς και Ýνα τÜλαντο, καθþς και τα Ýξοδα της παλιννüστησης.
Βραχυπρüθεσμα δÜνεια για την κÜλυψη των αναγκþν του πολÝμου Απü ποý προÝρχονταν üμως τα Ýσοδα για την κÜλυψη üλων αυτþν των αναγκþν; ΚατÜ την Ýναρξη της εκστρατεßας, κυρßως απü τον βασιλικü θησαυρü του Φιλßππου, ενþ σημαντικÞ πηγÞ εσüδων Þταν τα μεταλλεßα της Μακεδονßας, που παρεßχαν χρυσü και Üργυρο για την κοπÞ νομισμÜτων. Επιπρüσθετα, τα τελωνεßα παρεßχαν Ýσοδα απü τους δασμοýς, στους οποßους προσθÝτονταν οι φüροι απü τις βασιλικÝς γαßες. Σημαντικüτερη, üμως, πηγÞ εσüδων Þταν ο δανεισμüς. ΚατÜ τον Πλοýταρχο, στα πρþτα Ýτη της εκστρατεßας ο ΑλÝξανδρος δανεßσθηκε βραχυπρüθεσμα 1.460 τÜλαντα. Η δαπÜνη των επαγγελματιþν μισθοφüρων βÜρυνε αποκλειστικÜ τον βασιλικü θησαυρü, ενþ η δαπÜνη του στρατοý των Μακεδüνων καλýπτονταν εν μÝρει απü χορηγßες των ευγενþν, τις λεγüμενες λειτουργßες, και εν μÝρει απü το βασιλικü θησαυρü. Σε ü,τι αφορÜ τις δαπÜνες του στüλου, ο ΑλÝξανδρος τις αντιμετþπισε με το θεσμü της τριηραρχßας, κατÜ τον οποßο ορισμÝνες πüλεις αναλÜμβαναν να συνεισφÝρουν Ýνα αριθμü τριÞρεων με τη δαπÜνη για το πλÞρωμα.
Γιατß οι μικρασιατικÝς πüλεις κηρýχθηκαν «ασýδοτες» Σε üτι αφορÜ την φορολογßα, ο ΑλÝξανδρος δεν επÝβαλε φüρους σε βÜρος των ελληνικþν πüλεων της ΜικρÜς Ασßας, τις οποßες κÞρυξε «ασυδüτους», επειδÞ η εκστρατεßα του εßχε ως σκοπü να τις απαλλÜξει απü τον φüρο υποτÝλειας στον Δαρεßο. Η λεγüμενη "αγγαρεßα" και γιατß οι γυναßκες της ΕφÝσου δεν φοροýσαν κοσμÞματα Στις πüλεις που Ýδειξαν εχθρικÞ στÜση στον ΑλÝξανδρο και φιλικÞ προς τον Δαρεßο ο ΑλÝξανδρος επÝβαλε μονομερþς Ýκτακτη εισφορÜ, τη λεγüμενη ζημßα, δηλαδÞ Ýνα εßδος προστßμου, το οποßο Þταν εßτε χρηματικü εßτε εις εßδος, η λεγüμενη αγγαρεßα. Ιδιαßτερη περßπτωση αποτελεß ο φüρος σε βÜρος των Εφεσßων, οι οποßοι αντιστÜθηκαν σθεναρÜ στον ΑλÝξανδρο. Για την πληρωμÞ του φüρου απαγορεýθηκε στις γυναßκες της ΕφÝσου να φοροýν κοσμÞματα. Το προúüν, üμως, αυτοý του φüρου δεν το καρπþθηκε ο ΑλÝξανδρος, αλλÜ διατÝθηκε για την ανÝγερση ναοý της ΑρτÝμιδος στην ¸φεσο. Αýξηση παρουσßασαν τα Ýσοδα του ΑλεξÜνδρου απü τους λεγüμενους φüρους επß της συνοικßας, ενþ αυξÞθηκαν τα Ýσοδα απü τα νÝα μεταλλεßα και τελωνεßα των χωρþν που κυριεýθηκαν.
Πþς η τερÜστια αποθÞκη αρωμÜτων της ΓÜζας ευαρÝστησε στους Μακεδüνες ευγενεßς ¸σοδα προÝκυπταν και απü την αργυρολογßα και την λαφυραγωγωγßα, που επιτρÝπονταν απü το ισχýον δßκαιο του πολÝμου, δηλαδÞ την κÜρπωση παντüς εßδους τιμαλφþν, σκευþν, ειδþν πολυτελεßας κτλ. ΧαρακτηριστικÞ Þταν η περßπτωση της πüλης της ΓÜζας, που Þταν γνωστÞ ως τερÜστια αποθÞκη αρωμÜτων, τα οποßα αργυρολογÞθηκαν μετÜ την ÜλωσÞ της. Τα Ýσοδα αυτÜ ο ΑλÝξανδρος τα διÝνειμε στους Μακεδüνες ευγενεßς, üπως δε αναφÝρει ο Πλοýταρχος, üταν ο Περδßκας του επισÞμανε üτι δεν κρÜτησε τßποτα για τον εαυτü του, ο ΑλÝξανδρος απÜντησε «εγþ κρατþ την ελπßδα».
Οι αμýθητοι θησαυροß των μητροπολιτικþν θησαυροφυλακßων του Δαρεßου Σýμφωνα με τον κ. Κωστüπουλο και παρÜ τα παραπÜνω, μÝχρι το 333 π.χ. ο ΑλÝξανδρος αντιμετþπιζε οικονομικÞ στενüτητα. Αργüτερα, üμως και ιδßως μετÜ τη μÜχη των ΓαυγαμÞλων, η κατÜσταση Üλλαξε Üρδην: παραδüθηκαν στον ΑλÝξανδρο οι αμýθητοι θησαυροß των μητροπολιτικþν θησαυροφυλακßων του Δαρεßου σε Σοýσα και ΠερσÝπολη. ΜετÜ την κατÜλυση του περσικοý κρÜτους, τα γενικÜ χαρακτηριστικÜ της φορολογßας Üλλαξαν επßσης: αυξÞθηκε ο αριθμüς των φορολογουμÝνων καθüσον υποβλÞθηκαν σε φüρο οι ΠÝρσες, οι οποßοι προηγουμÝνως απαλλÜσσονταν ως κυρßαρχοι, ενþ το ßδιο συνÝβη και στις νÝες πüλεις που κτßσθηκαν απü τον ΑλÝξανδρο. Ο ελληνικÝς πüλεις της Μ.Ασßας διατÞρησαν πÜντως την ασυδοσßα. ΑυξÞθηκε επßσης η φορολογßα, ιδßως η Ýμμεση, διüτι αναπτýχθηκε η οικονομικÞ δραστηριüτητα και το εμπüριο με την αýξηση του νομßσματος και τη διανομÞ των περσικþν θησαυρþν, ενþ τα νÝα Ýργα και οι νÝες πüλεις προσÞλκυσαν νÝους πληθυσμοýς.
"Συγχþνευση" φορολογικþν και δημοσιονομικþν υπηρεσιþν Ο ΑλÝξανδρος προÝβη σε εκτεταμÝνη διοικητικÞ μεταρρýθμιση για την οργÜνωση της αχανοýς αυτοκρατορßας, η οποßα περιλÜμβανε και μεταρρýθμιση των φορολογικþν και δημοσιονομικþν υπηρεσιþν: Δημιοýργησε τÝσσερις δημοσιονομικÝς περιφÝρειες, η πρþτη της Αιγýπτου, Λιβýης και Αραβßας, η δεýτερη της εντεýθεν του Ταýρου Μικρασßας, η τρßτη της Φοινßκης, Συρßας και Κιλικßας και η τÝταρτη της Βαβυλþνας, Σοýσων, Περσßας και Μηδßας. Οι νÝες αυτÝς υπηρεσßες επανδρþθηκαν με πλÞθος υπαλλÞλων.
Ο "επß των χρημÜτων" και τα δημοσιονομικÜ σκÜνδαλα... ΠαρÜλληλα, ο ΑλÝξανδρος üρισε ΠροúστÜμενο των Αρμοστþν, ως οιονεß Υπουργü Οικονομικþν με αρμοδιüτητα για üλο το κρÜτος, φÝροντα τον ...εýγλωττο τßτλο «ο επß των χρημÜτων». ΠÜντως, οýτε τüτε Ýλειψαν τα δημοσιονομικÜ σκÜνδαλα, üπως αυτü του ¶ρπαλου, στον οποßο εßχε απονεμηθεß ο τßτλος του «επß των χρημÜτων». Αυτüς, επωφελοýμενος της απουσßας του ΑλεξÜνδρου στην εκστρατεßα της ΙνδικÞς, καταχρÜστηκε μεγÜλα ποσÜ και για να αποφýγει την τιμωρßα κατÝφυγε στην ΑθÞνα.
Ποιοι φüροι επιβÜλλονταν Οι φüροι που επιβÜλλονταν Þταν, καταρχÞν, οι Üμεσοι επß των ατüμων (πχ, κεφαλικüς φüρος και φüρος επιτηδεýματος στους επαγγελματßες, που διακρßνονταν σε επικεφÜλαιον και χειρωνÜξιον). Επßσης, Þταν οι Ýμμεσοι φüροι επß της κατανÜλωσης, οι οποßοι διαφοροποιοýνταν ανÜ σατραπεßα, καθþς και οι δασμοß των τελωνεßων, οι οποßοι αυξÞθηκαν σημαντικÜ. ΠεραιτÝρω, στα ταμεßα Ýμπαιναν τα Ýσοδα απü την ποικιλüμορφη ιδιωτικÞ περιουσßα του κρÜτους, οι Ýγγειοι πρüσοδοι επß των γαιþν, η λεγüμενη δεκÜτη, δηλαδÞ το 10% επß της γεωργικÞς παραγωγÞς και ο φüρος των ζþων. ΠÝραν των θησαυρþν του Δαρεßου, θεωρεßται üτι απü τις 18 σατραπεßες εισÝρρεαν στο βασιλικü ταμεßο 9.000-30.000 τÜλαντα ετησßως, ενþ σε αυτÜ πρÝπει να προστεθοýν τα Ýσοδα σε εßδος και τα Ýσοδα απü τα μεταλλεßα. ΜετÜ την κατÜκτηση της ΙνδικÞς προστÝθηκαν και οι φüροι αυτÞς.
ΔαπÜνες ανοικοδüμησης πüλεων, συγκοινωνιακÜ και αρδευτικÜ Ýργα Την περßοδο αυτÞ Üλλαξε και η μορφÞ των δαπανþν, με το κÝντρο βÜρους να τοποθετεßται πλÝον σε εκεßνες που αφοροýσαν τα δημüσια Ýργα και την ανοικοδüμηση νÝων πüλεων. Ο ΑλÝξανδρος κατασκεýασε πολλοýς και μεγÜλους ναοýς, τüσο για ελληνικÝς üσο και για ασιατικÝς θεüτητες, ενþ κατασκεýασε πολλÜ παραγωγικÜ Ýργα, üπως συγκοινωνιακÜ στις ΚλαζομενÝς και τις ΕρυθρÝς, αρδευτικÜ στον ΕυφρÜτη, αποξηραντικÜ στην ΚωπαÀδα. Υπολογßζεται üτι οι πüλεις που ßδρυσε ανÝρχονταν σε 70, τις οποßες, εκτüς απü την περιτοßχιση και την πολεοδομßα, κüσμησε με δημüσια κτßρια, διαδßδοντας την ελληνικÞ αρχιτεκτονικÞ και τις ελληνικÝς τÝχνες στην ανατολÞ.
Τι δþρο Ýλαβαν οι προσκεκλημÝνοι στον γÜμο του ΜεγαλÝξανδρου; ΣημαντικÞ θÝση κατεßχαν και οι δαπÜνες της βασιλικÞς αυλÞς, οι οποßες πλÝον των βασιλικþν ακολοýθων και του προσωπικοý, περιελÜμβαναν και τα Ýξοδα για τα συμπüσια και τις γιορτÝς που Þταν πολý υψηλÜ, αφοý ο ΑλÝξανδρος ακολοýθησε τη χλιδÞ των Περσþν. ΚατÜ τη μεγÜλη τελετÞ των 9.000 περσομακεδονικþν γÜμων το 323 π.Χ., στην οποßα ο ßδιος παντρεýτηκε την κüρη του Δαρεßου, ΣτÜτειρα, κÜθε προσκεκλημÝνος Ýλαβε δþρο μια χρυσÞ φιÜλη και εßδε πληρωμÝνα τα χρÝη του απü τον ΑλÝξανδρο! |