Πρώτο «κύμα» διαθεσιμότητας με διαδικασίες «εξπρές» |
---|
Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012 |
Διαδικασίες εξπρές για το πρώτο κύμα διαθεσιμότητας που θα περιλαμβάνει 1200 περίπου υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα, με εξαίρεση τις εισηγμένες ΔΕΚΟ. Πρόκειται για διοικητικούς υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που προσελήφθησαν χωρίς διαγωνισμό. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσων οι συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου με το προεδρικό διάταγμα του 2005, ενώ δεν κινδυνεύουν όσοι είχαν προσληφθεί πριν τη σύσταση του ΑΣΕΠ. Δεν θα τεθούν σε διαθεσιμότητα όλοι όσοι καλύπτουν τα παραπάνω κριτήρια καθώς τίθενται και ποσοτικοί περιορισμοί. Προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, εξαιρούνται οι υπηρεσίες στις οποίες οι εν λόγω υπάλληλοι είναι λιγότεροι από 10, σε όσες είναι περισσότεροι από το 1/4 των διοικητικών και σε όσες είναι περισσότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού. Εξαιρείται επίσης το προσωπικό των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, του ΟΑΕΔ, των νοσοκομείων και της γενικής γραμματείας Πολιτισμού.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα μετακίνησης αφορά: - Αποκλειστικά υπαλλήλους που υπηρετούν με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των ανεξάρτητων αρχών, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των ΝΠΙΔ που ανήκουν στον δημόσιο τομέα. Δηλαδή δεν αφορά μόνιμο προσωπικό. - Αποκλειστικά υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους υποχρεωτικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Υ.Ε. και Π.Ε). - Αποκλειστικά υπαλλήλους των ειδικοτήτων διοικητικού, διοικητικού-λογιστικού, διοικητικού-οικονομικού και διοικητικών γραμματέων. Δηλαδή δεν αφορά υπαλλήλους καμίας άλλης ειδικότητας. Οι παραπάνω κατηγορίες επιλέχθηκαν, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο, διότι όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, «στις εν λόγω ειδικότητες, που άλλωστε έχουν υποστηρικτικό χαρακτήρα, παρατηρείται ιδιαίτερη συγκέντρωση υπαλλήλων. Γι' αυτό και επιλέχθηκαν να ενταχθούν άμεσα στο σχήμα κινητικότητας, ώστε να μεταφερθούν σε υπηρεσίες όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες σε προσωπικό, ιδίως όπου η υπό στελέχωση δημιουργεί έντονα προβλήματα και καθυστερήσεις εξυπηρέτησης του πολίτη, όπως τα ΚΕΠ, οι διευθύνσεις συντάξεων στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, κ.λπ. Επίσης, τονίζεται ότι ο αριθμός μετακινήσεων είναι πράγματι περιορισμένος, καθώς έχουν τεθεί τρεις περιορισμοί. Οι θέσεις αυτές καταργούνται μόνον εφόσον: - Ο αριθμός των υπαλλήλων που εμπίπτουν στη ρύθμιση είναι μεγαλύτερος των δέκα ανά υπηρεσία ή φορέα, ώστε να μην επηρεαστούν οι μικρές σε μέγεθος υπηρεσίες. - Οι υπάλληλοι αυτοί ανέρχονται σε ποσοστό μικρότερο του 25% του συνολικού αριθμού των τακτικών υπαλλήλων (μονίμων και ΙΔΑΧ) των ως άνω κλάδων και ειδικοτήτων ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας. Αν υπερβαίνουν το 25%, οι υπηρεσίες εξαιρούνται. - Οι υπάλληλοι αυτοί είναι λιγότεροι από το 10% του συνόλου του τακτικού προσωπικού που υπηρετεί στην υπηρεσία, ανεξαρτήτως εκπαιδευτικής βαθμίδας, κλάδου και ειδικότητας, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα λειτουργίας στις υπηρεσίες. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται, σύμφωνα με το υπουργείο, οι ευαίσθητες υπηρεσίες, όπως οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και φροντίδας, ο ΟΑΕΔ, τα νοσοκομεία, καθώς και αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία (δηλαδή οι υπάλληλοι που υπηρετούν στη ΓΓ Πολιτισμού του υπουργείου Παιδείας). Σημειώνεται, δε, ότι οι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν και τα διαπιστωμένα κενά να καλυφθούν το συντομότερο. Έτσι, προβλέπονται αυστηρές προθεσμίες για την υλοποίηση αυτής της διαδικασίας, όσον αφορά τα αρμόδια όργανα και υπηρεσίες της διοίκησης (και μάλιστα με την απειλή πειθαρχικών ποινών σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών). Τέλος, αναφέρεται ότι όλα τα παραπάνω θα εξειδικευθούν με ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Αντιδρά η ΑΔΕΔΥ Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα είχε συνάντηση χθες στο γραφείο του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης με εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφεραν ότι ο κ. Μανιτάκης ενημέρωσε διεξοδικά τους εκπροσώπους για το ότι πρόκειται για μετακινήσεις συγκεκριμένου προσωπικού και όχι απολύσεις. Ωστόσο, η ΑΔΕΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση χθες το απόγευμα στην οποία αναφέρει ότι «δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη» τονίζοντας πως η διαθεσιμότητα είναι το πρώτο βήμα για την απομάκρυνση ενός εργαζομένου από την υπηρεσία του. Γνωστοποίησε επίσης πως κηρύσσει πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τη λήξη ωραρίου, την Τρίτη, 13 Νοεμβρίου και καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ώρα 12:30 μ.μ. στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Όσοι τεθούν υπό διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν το 75% του μισθού τους, μέχρι την μετακίνηση τους σε άλλη υπηρεσία. Το δεύτερο και πολύ μεγαλύτερο κύμα διαθεσιμότητας και μετακίνησης θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δομών και την κατάργηση και συγχώνευση οργανισμών. Θα μετακινούνται και οι υπάλληλοι που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα Σε περίπτωση που αρνηθούν: - Οι μόνιμοι υπάλληλοι που δεν έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα υποβιβάζονται - Οι υπό διαθεσιμότητα και οι αορίστου χρόνου θα απολύονται Παράλληλα αυστηροποιούνται οι διατάξεις του υπαλληλικού κώδικα για τους επίορκους. Σε αυτοδίκαιη αργία, θα τίθενται εκτός από όσους έχουν στερηθεί την ελευθερία τους και οι υπάλληλοι, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, αλλά και όσοι έχουν παραπεμφθεί στα πειθαρχικά για βαριά παραπτώματα, όπως η αδικαιολόγητη αποχή Το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης εκτιμά ότι ο αριθμός όσων τεθούν άμεσα σε αργία θα προσεγγίζει τους 800.
|