Οι Έλληνες ξαναγίνονται «γκαστερμπάιντερ» στη Γερμανία |
---|
Σάββατο 11 Αυγούστου 2012 |
![]() Η ανεργία και η οικονομική κρίση στέλνουν τους Έλληνες πάλι στη Γερμανία. Στα τέλη Μαΐου 2012 εργάζονταν στη Γερμανία 117.744 Έλληνες έναντι 107.245 το περασμένο έτος. Όσο βαθαίνει η κρίση και μεγαλώνει η ανεργία στη χώρα μας τόσο περισσότεροι συμπατριώτες μας μεταναστεύουν προς τη Γερμανία που θεωρείται δυναμική αγορά και εύρωστη οικονομία. Τα σκήπτρα, βέβαια, στη μετανάστευση προς τη Γερμανία κρατούν οι Ισπανοί και ακολουθούν οι Έλληνες, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι. Έτσι, οι εργαζόμενοι από το Νότο στη Γερμανία εγγίζουν πλέον το μισό εκατομμύριο. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Πρακτορείο Εργασίας ορισμένοι από τους καταγεγραμμένους μετανάστες είχαν ζήσει και το παρελθόν στη Γερμανία αλλά στην συντριπτική πλειοψηφία τους μεταναστεύουν για πρώτη φορά.
Τα κίνητρα της μετανάστευσης Κίνητρο για τη μετανάστευση στη Γερμανία θεωρούνται -εκτός από τους σταθερούς μισθούς- και οι κοινωνικές παροχές, μετά το μαχαίρι που μπήκε στα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα. Ο αριθμός ανέργων που ανεβαίνει ανησυχητικά είναι, πάντως, ο βασικός παράγοντας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον Μάιο του 2012 η ανεργία ανήλθε σε 23,1% όταν τον ίδιο μήνα πέρσι ήταν 16,8%. Έκρηξη του μεταναστευτικού ρεύματος προς τη Γερμανία καταγράφεται και από άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Εσθονία και Λετονία. Παρότι είναι δύσκολο να καταγραφεί η κινητικότητα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μετανάστευση επαγγελματιών από τις χώρες του Νότου προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται πως έχει αυξηθεί, σύμφωνα με την Eurostat. Όπως προκύπτει από στοιχεία του δικτύου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΕURES), ζήτηση για μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων -εκτός των αρχιτεκτόνων- υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως η Δανία, η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, η γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα η Ολλανδία, η Μ. Βρετανία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Δανία αναζητούν γιατρούς. Η Μάλτα αναζητά νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Γενιά Υ Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας τα Νέα οι νέοι αναζητούν σήμερα ευκολότερα δουλειά εκτός συνόρων. «Η γενιά Υ -εργαζόμενοι ηλικίας μεταξύ 20 και 35 ετών- μετακινείται προς αναζήτηση εργασίας ευκολότερα από τις προηγούμενες γενιές. Πιστεύουν ότι η δουλειά δεν έχει πατρίδα και αφεντικό, όπως θεωρούσαν οι μπέιμπι μπούμερ. Ούτε απαραίτητα συγκεκριμένες απολαβές βάσει των προσόντων τους, κάτι που ήθελε να πιστεύει η γενιά Χ» αναφέρει στέλεχος της Manpower Group. |