Ïé ¸ëëçíåò îáíáãßíïíôáé «ãêáóôåñìðÜéíôåñ» óôç Ãåñìáíßá |
---|
ÓÜââáôï 11 Áõãïýóôïõ 2012 |
ΚατÜ 10% αυξÞθηκαν οι ¸λληνες που αναζÞτησαν δουλειÜ στη Γερμανßα, σε μüλις Ýνα χρüνο, σýμφωνα με στοιχεßα του Ομοσπονδιακοý Πρακτορεßου Εργασßας της Γερμανßας που δεßχνουν üτι η ανεργßα και η οικονομικÞ κρßση ωθοýν τους ¸λληνες, üπως και τους λοιποýς Νοτιοευρωπαßους, στη μετανÜστευση.
Η ανεργßα και η οικονομικÞ κρßση στÝλνουν τους ¸λληνες πÜλι στη Γερμανßα. Στα τÝλη ΜαÀου 2012 εργÜζονταν στη Γερμανßα 117.744 ¸λληνες Ýναντι 107.245 το περασμÝνο Ýτος. ¼σο βαθαßνει η κρßση και μεγαλþνει η ανεργßα στη χþρα μας τüσο περισσüτεροι συμπατριþτες μας μεταναστεýουν προς τη Γερμανßα που θεωρεßται δυναμικÞ αγορÜ και εýρωστη οικονομßα. Τα σκÞπτρα, βÝβαια, στη μετανÜστευση προς τη Γερμανßα κρατοýν οι Ισπανοß και ακολουθοýν οι ¸λληνες, οι Ιταλοß και οι ΠορτογÜλοι. ¸τσι, οι εργαζüμενοι απü το Νüτο στη Γερμανßα εγγßζουν πλÝον το μισü εκατομμýριο. Σýμφωνα με το Ομοσπονδιακü Πρακτορεßο Εργασßας ορισμÝνοι απü τους καταγεγραμμÝνους μετανÜστες εßχαν ζÞσει και το παρελθüν στη Γερμανßα αλλÜ στην συντριπτικÞ πλειοψηφßα τους μεταναστεýουν για πρþτη φορÜ.
Τα κßνητρα της μετανÜστευσης Κßνητρο για τη μετανÜστευση στη Γερμανßα θεωροýνται -εκτüς απü τους σταθεροýς μισθοýς- και οι κοινωνικÝς παροχÝς, μετÜ το μαχαßρι που μπÞκε στα κοινωνικÜ επιδüματα στην ΕλλÜδα. Ο αριθμüς ανÝργων που ανεβαßνει ανησυχητικÜ εßναι, πÜντως, ο βασικüς παρÜγοντας. Σýμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ τον ΜÜιο του 2012 η ανεργßα ανÞλθε σε 23,1% üταν τον ßδιο μÞνα πÝρσι Þταν 16,8%. ¸κρηξη του μεταναστευτικοý ρεýματος προς τη Γερμανßα καταγρÜφεται και απü Üλλες χþρες της ΕΕ, üπως η Πολωνßα, Ουγγαρßα, Τσεχßα, Σλοβακßα, Σλοβενßα, Εσθονßα και Λετονßα. Παρüτι εßναι δýσκολο να καταγραφεß η κινητικüτητα εντüς ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης, η μετανÜστευση επαγγελματιþν απü τις χþρες του Νüτου προς Üλλες ευρωπαúκÝς χþρες φαßνεται πως Ýχει αυξηθεß, σýμφωνα με την Eurostat. ¼πως προκýπτει απü στοιχεßα του δικτýου της ΕυρωπαúκÞς Υπηρεσßας Απασχüλησης (ΕURES), ζÞτηση για μηχανικοýς üλων των ειδικοτÞτων -εκτüς των αρχιτεκτüνων- υπÜρχει και σε Üλλες χþρες, üπως η Δανßα, η Σουηδßα και η ΜεγÜλη Βρετανßα. ΠαρÜλληλα, η γÞρανση του ευρωπαúκοý πληθυσμοý δημιουργεß θÝσεις εργασßας στον τομÝα της υγειονομικÞς περßθαλψης. Πιο συγκεκριμÝνα η Ολλανδßα, η Μ. Βρετανßα, η Ελβετßα, η Νορβηγßα και η Δανßα αναζητοýν γιατροýς. Η ΜÜλτα αναζητÜ νοσηλευτικü προσωπικü.
Η ΓενιÜ Υ ¼πως αναφÝρει ρεπορτÜζ της εφημερßδας τα ΝÝα οι νÝοι αναζητοýν σÞμερα ευκολüτερα δουλειÜ εκτüς συνüρων. «Η γενιÜ Υ -εργαζüμενοι ηλικßας μεταξý 20 και 35 ετþν- μετακινεßται προς αναζÞτηση εργασßας ευκολüτερα απü τις προηγοýμενες γενιÝς. Πιστεýουν üτι η δουλειÜ δεν Ýχει πατρßδα και αφεντικü, üπως θεωροýσαν οι μπÝιμπι μποýμερ. Οýτε απαραßτητα συγκεκριμÝνες απολαβÝς βÜσει των προσüντων τους, κÜτι που Þθελε να πιστεýει η γενιÜ Χ» αναφÝρει στÝλεχος της Manpower Group. |