Ïé ìÝñåò ôçò ãåñìáíéêÞò åõçìåñßáò åßíáé ìåôñçìÝíåò...

ÊõñéáêÞ 1 Éïõëßïõ 2012

ÐçãÞ: tovima.gr

ΠεριγραφÞ: Οι μÝρες της γερμανικÞς ευημερßας εßναι μετρημÝνες

ΠεντακοσÜευρα καßει η καρικατοýρα της ΜÝρκελ, μια κßνηση απολýτως

ταιριαστÞ με τις επιπτþσεις της πολιτικÞς της «ΦρÜου Οχι» στην

αλληλεξαρτþμενη με τον Νüτο χþρα της

¸να βÞμα εμπρüς, δýο βÞματα πßσω: κÜπως Ýτσι μπορεß να χαρακτηριστεß η πολυσυζητημÝνη «υποχþρηση» της Ανγκελας ΜÝρκελ στη Σýνοδο των Βρυξελλþν, üπου ναι μεν η γερμανßδα καγκελÜριος παραχþρησε σε... Ιταλοýς και Ισπανοýς αυτü που πιεστικÜ πλÝον ζητοýσαν - την ευκολüτερη, απευθεßας ανακεφαλαιοποßηση των ετοιμüρροπων τραπεζþν τους απü την ΕΚΤ - αλλÜ κατÜ τ’ Üλλα, στα ζητÞματα που πραγματικÜ «καßνε», üπως τα ευρωομüλογα και η ισüρροπη ανÜπτυξη μεταξý ΒορρÜ και Νüτου, επιβεβαßωσε πλÞρως το παρατσοýκλι «ΦρÜου ΝÜιν» (Κυρßα Οχι). Και βÝβαια ακüμη και γι’ αυτü το μικρü βÞμα ζητεß τερÜστια ανταλλÜγματα - δεδομÝνου üτι η περßφημη πολιτικÞ και οικονομικÞ ενοποßηση που διεκδικεß θα εßναι, üπως και το ευρþ, «κομμÝνη και ραμμÝνη» στα σχÝδια της γερμανικÞς τραπεζικÞς και βιομηχανικÞς ελßτ.

Το εßπε ξεκÜθαρα η καγκελÜριος Ανγκελα ΜÝρκελ την ΤετÜρτη, μιλþντας ενþπιον της γερμανικÞς ΒουλÞς: «¼σο ζω, δεν θα υπÜρξει αμοιβαιοποßηση του χρÝους». ¼περ εστß μεθερμηνευüμενο, εμεßς οι εργατικοß, αδιÜφθοροι και ανþτεροι ηθικÜ Γερμανοß θα διατηρÞσουμε üλα τα οφÝλη του ευρþ, üπως μας αξßζει, ενþ üλοι οι Üλλοι, οι τεμπÝληδες και οι απατεþνες Νüτιοι, θα πληρþσουν ακριβÜ για τις αμαρτßες τους, πßνοντας ως τον πÜτο το πικρü κοκτÝιλ λιτüτητας, διÜλυσης του κρÜτους Πρüνοιας και μαζικÞς εκποßησης της δημüσιας περιουσßας τους - αν φυσικÜ θÝλουν να παραμεßνουν στο ευρþ.

ΘÝλετε διÜσωση; Πεßτε «αουφβßντερζÝεν» στον δημüσιο πλοýτο και στην εθνικÞ σας κυριαρχßα - αυτü εßναι το μüνιμο «μÜντρα» της ΜÝρκελ και του Βüλφγκανγκ Σüιμπλε. Και ο νοþν νοεßτω. Πρüκειται φυσικÜ για μια συνταγÞ παντελþς αποτυχημÝνη, για Ýνα «φÜρμακο» που λüγω λÜθους διÜγνωσης, αλλÜ και υπερβολικÞς δüσης, αποδεßχτηκε δηλητÞριο. ¸να φÜρμακο που σÞμερα üχι μüνον καταστρÝφει μßα-μßα τις δýσμοιρες οικονομßες και κοινωνßες της ευρωπεριφÝρειας, αλλÜ Þδη υποσκÜπτει με την αδιαλλαξßα και την κοντüφθαλμη λογικÞ της και το ßδιο το γερμανικü οικονομικü «θαýμα» της τελευταßας δεκαετßας: Ýνα «θαýμα» που üπως γνωρßζουν πολý καλÜ οι σημερινοß προπαγανδιστÝς της «Bild» και του «Focus» δεν θα εßχε συντελεστεß ποτÝ αν οι σημερινοß εταßροι της την εßχαν αντιμετωπßσει στο παρελθüν με ανÜλογο τρüπο.

 

ΑκριβÞ μου επανÝνωση

Δεν μιλÜμε μüνο για το μακρινü παρελθüν, το μεταπολεμικü του Σχεδßου ΜÜρσαλ, αλλÜ και για το πρüσφατο, αυτü που οδÞγησε στην ευημερßα της σημερινÞς γενιÜς. Και τις πικρÝς για τους Γερμανοýς αλÞθειες δεν τις λÝνε μüνον οι «κακοß» Νüτιοι, αλλÜ ακüμη και οι «αδελφοß» Αυστριακοß: σε πρüσφατη συνÝντευξÞ του ο αυστριακüς πρþην υπουργüς Οικονομικþν των κυβερνÞσεων ΚρÜισκι, ΧÜνες Αντρος, υπενθýμισε στην κυρßα ΜÝρκελ πως αν η Ευρþπη εßχε συμπεριφερθεß κατÜ την επανÝνωση της ΔυτικÞς και της ΑνατολικÞς Γερμανßας με την αναλγησßα που επιδεικνýουν σÞμερα οι Γερμανοß ως προς την κρßση του ευρþ, ποτÝ δεν θα εßχε πραγματοποιηθεß η επανÝνωση.

¸τσι εßναι, τη γερμανικÞ επανÝνωση την πλÞρωσαν εμμÝσως üλοι οι Ευρωπαßοι - και üταν η ισοτιμßα του ανατολικογερμανικοý μÜρκου Ýγινε «Ýνα προς Ýνα» με το δυτικογερμανικü, προκÜλεσε σε ολüκληρη την Ευρþπη υψηλüτερα επιτüκια, αυξÜνοντας δυσανÜλογα το κüστος δανεισμοý. Μια επανÝνωση που, μην το ξεχνÜμε, συνοδεýτηκε απü την Üνευ προηγουμÝνου εκποßηση του ανατολικογερμανικοý δημüσιου πλοýτου μÝσω της σκανδαλþδους διαδικασßας της «Τρüιχαντ», που ξεποýλησε χιλιÜδες κρατικÝς επιχειρÞσεις Ýναντι πινακßου φακÞς, αφÞνοντας πßσω της εκατομμýρια ανÝργους - ενþ οι λοιποß Ευρωπαßοι Ýκαναν, ως συνÞθως, τα στραβÜ μÜτια, για να μην ενοχλÞσουν την «ατμομηχανÞ»...

Σε Üλλη συνÝντευξÞ του ο αυστριακüς πρþην υπουργüς Οικονομικþν εßχε καταγγεßλει πως «η σωτηρßα της ΕλλÜδας εßναι μια σωτηρßα των τραπεζþν και μÝχρι σÞμερα στους ßδιους τους ¸λληνες δεν Ýφθασε οýτε Ýνα λεπτü του ευρþ», αλλÜ κατÝληξαν στις γερμανικÝς και γαλλικÝς τρÜπεζες, ενþ εßχε χαρακτηρßσει το «πακÝτο σωτηρßας» για την ΕλλÜδα «απερßσκεπτη θεραπεßα» που θα μποροýσε να στεßλει τον ασθενÞ ακüμη και στον θÜνατο, καθþς χωρßς θεραπεßα των αιτßων η «επιβληθεßσα, υπερβολικÞ, εξαναγκαστικÞ λιτüτητα» δεν μπορεß να βγÜλει καμßα χþρα απü την κρßση.

 

ΑτζÝντα συμμαζÝματος

Εßναι αλÞθεια φυσικÜ üτι η γερμανικÞ ευημερßα και οικονομικÞ ηγεμονßα δεν Þλθαν απü μüνες τους. Δοýλεψαν σκληρÜ οι Γερμανοß, για δεκαετßες, και φρüντισαν να προετοιμαστοýν για τα δýσκολα: μετÜ το μεγÜλο πεßραμα της ενοποßησης, τα πρþτα χρüνια του ευρþ, ο «κεντροαριστερüς» καγκελÜριος ΓκÝρχαρντ ΣρÝντερ φρüντισε με την περßφημÞ του «ΑτζÝντα 2010» να παγþσει μισθοýς και εργατικÜ κüστη και να συμμαζÝψει τις κρατικÝς δαπÜνες τους, þστε να εßναι σε θÝση η χþρα να εκμεταλλευθεß καλýτερα τις ανισορροπßες που αναπüδραστα Ýφερε η Ýλευση του ευρþ - ενüς κοινοý νομßσματος που οι Γερμανοß Ýκοψαν και Ýραψαν στα μÝτρα των αναγκþν και προσδοκιþν τους.

Ταυτüχρονα, πßσω απü τους ευημεροýντες δεßκτες κρýβεται μια ολüκληρη γενιÜ που Ýχει μεßνει εκτüς νυμφþνος - εκατομμýρια γερμανοß πολßτες που φυτοζωοýν χÜρη σε κÜποιο ελαστικü «mini-job» των 300 ευρþ τον μÞνα Þ στα πετσοκομμÝνα επιδüματα που φυσικÜ δεν αρκοýν για μια αξιοπρεπÞ διαβßωση.

¼πως και να 'χει, την κρßσιμη πρþτη δεκαετßα του ευρþ, üταν οι εταßροι τους στην ευρωζþνη Ýστηναν κßβδηλα πÜρτι με δανεικÜ, οι Γερμανοß δοýλευαν και περßμεναν: η απληστßα των Üλλων ευρωπαúκþν ελßτ δοýλευε για λογαριασμü τους - üπως καθαρÜ φÜνηκε μετÜ το 2008. Κι üταν τελικÜ ξÝσπασε η εισαγüμενη απü τις ΗΠΑ κρßση, το Βερολßνο Ýβαλε μπροστÜ τη μηχανÞ των διασþσεων - με αντÜλλαγμα, τι Üλλο, την üλο και μεγαλýτερη συγκÝντρωση πλοýτου και εξουσιþν στη Γερμανßα. Ενας οικονομικüς blitz-krieg (πüλεμος-αστραπÞ), χωρßς να πÝσει οýτε μßα τουφεκιÜ.

Οι Γερμανοß üμως, αυτüς ο χαρισματικüς απü κÜθε Üποψη λαüς, Ýχουν Ýνα μεγÜλο ελÜττωμα: την αλαζονεßα τους, που ιστορικÜ Ýχει αποδειχτεß πως τους κÜνει να χÜνουν το μÝτρο και να συσπειρþνουν εναντßον τους ετερüκλητες συχνÜ δυνÜμεις, οδηγþντας στην καταστροφÞ τους. ΞÝχασαν οι Γερμανοß üτι η οικονομßα τους εßναι τüσο αλληλεξαρτημÝνη και Üρα εκτεθειμÝνη στις «μολυσμÝνες» απü τον ιü του χρÝους οικονομßες του ευρωπαúκοý Νüτου, þστε πλÝον αντιμετωπßζει και η ßδια σοβαρü πρüβλημα με τις ανεξüφλητες οφειλÝς: üσο πιÝζει τις οικονομßες του Νüτου να της παραδοθοýν, με αλλεπÜλληλα μνημüνια, τüσο αυξÜνει τις πιθανüτητες να μεßνουν ανεßσπρακτα απü τις τρÜπεζες και τις εταιρεßες της τα χρÞματα που της χρωστÜνε. Και μιλÜμε για χρÝη Üνω των 700 δισ. ευρþ...

 

Μηνýματα αμφισβÞτησης

¼σο η γερμανικÞ εξαγωγικÞ μηχανÞ δοýλευε στο φουλ φυσικÜ κανÝνας δεν Ýδινε σημασßα στον κßνδυνο να γυρßσει η λιτüτητα μποýμερανγκ. Τα τελευταßα στοιχεßα üμως δεßχνουν κÜμψη στις γερμανικÝς εξαγωγÝς - κÜμψη που φυσικÜ οφεßλεται στην ανýπαρκτη πλÝον αγοραστικÞ δυνατüτητα των καλýτερων πελατþν της, των χωρþν του ευρωπαúκοý Νüτου.

Το χρÝος της σκαρφαλþνει επικßνδυνα στο 114% του ΑΕΠ και το περßφημο «ΑΑΑ», η Üψογη πιστοληπτικÞ της αξιολüγηση, που της επιτρÝπει ουσιαστικÜ να θησαυρßζει απü τα πιστωτικÜ προβλÞματα των ευρωπαßων εταßρων της, τßθεται για πρþτη φορÜ σε αμφισβÞτηση.

Τþρα, στις ΒρυξÝλλες σýσσωμες οι Üλλες ισχυρÝς οικονομßες της Ευρþπης συσπειρþνονται εναντßον της, απειλþντας ακüμη και με βÝτο - αφοý εßναι σαφÝς üτι το μüνο πρÜγμα που συνδÝει τον τεχνοκρÜτη ΜÜριο Μüντι, τον Κεντροδεξιü ΜαριÜνο Ραχüι και τον ΣοσιαλδημοκρÜτη ΦρανσουÜ ΟλÜντ εßναι η εμμονικÞ αδιαλλαξßα της κυρßας ΜÝρκελ. ΑυτÜ παθαßνεις üταν, σαν τους κομπογιαννßτες γιατροýς του Μεσαßωνα, προσπαθεßς να γιατρÝψεις τους αρρþστους πελÜτες σου με προσευχÝς, κηρýγματα και αφαιμÜξεις: αφοý πεθÜνουν οι πρþτοι, οι υπüλοιποι συνασπßζονται εναντßον σου - και η «ΦρÜου ΝÜιν» καλÜ θα κÜνει να το λÜβει αυτü υπüψη της.

 

ΜεγÜλη για να παρακαμφθεß, μικρÞ για να ηγεμονεýσει...

  • €804 δισ. η συνολικÞ χρηματοπιστωτικÞ Ýκθεση των γερμανικþν τραπεζþν σε τρÜπεζες, εταιρεßες και κυβερνÞσεις των λοιπþν κρατþν της ευρωζþνης
  • 27% το γερμανικü ΑΕΠ ως ποσοστü του ΑΕΠ της ευρωζþνης. Οπως λÝνε οι κακÝς γλþσσες, η Γερμανßα εßναι πολý μεγÜλη για να παρακαμφθεß, αλλÜ και πολý μικρÞ για να ηγεμονεýσει μüνη της...
  • 80% το σημερινü επßπεδο του χρÝους Ýναντι του ΑΕΠ. Ολα δεßχνουν üτι θα πλησιÜσει σýντομα το 100%, ιδßως αν η φρÜου ΜÝρκελ αναγκαστεß να αναλÜβει και Üλλες «διασþσεις»
  • 0,7% αυτüς θα εßναι ο ρυθμüς ανÜπτυξης το 2012, σýμφωνα με το ινστιτοýτο Ifo, λüγω των μÝτρων λιτüτητας που εφαρμüζονται σε σημαντικοýς εταßρους της χþρας. Του χρüνου θα υποχωρÞσει στο 0,3%, σýμφωνα με τη γερμανικÞ δεξαμενÞ σκÝψης ΙΜΚ
  • 6,8% Þ 2,88 εκατομμýρια ο αριθμüς των ανÝργων, που σημεßωσε αýξηση τον Ιοýνιο: σýμφωνα με το Ifo, η κρßση χρÝους στην ευρωζþνη περιορßζει τη βοýληση των επιχειρÞσεων να δημιουργÞσουν θÝσεις εργασßας.