Σημαντική μείωση των δημοσίων υπαλλήλων δείχνει η έκθεση της τρόικας |
---|
Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012 |
Στις 106.251 υπολογίζει τις αποχωρήσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο η τρόικα Σημαντική είναι η μείωση των δημοσίων υπαλλήλων από την αρχή της κρίσης έως και τώρα. Σύμφωνα με έκθεση της τρόικας για τη διαχείριση του προσωπικού στο Δημόσιο που διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία έως και τα τέλη Μαΐου, από τις αρχές του 2010 έως τα τέλη του έτους θα έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο 106.251 εργαζόμενοι. Παρ' όλα αυτά, η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι έγιναν 1.057 περισσότερες προσλήψεις από τις προβλεπόμενες. Η απόκλιση αυτή προήλθε εξαιτίας της αλλαγής του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις και του «κενού» στον έλεγχο που δημιουργήθηκε εξαιτίας αυτής της αλλαγής. Ωστόσο, από την επικαιροποιημένη έκθεση της τρόικας για το προσωπικό του Δημοσίου, δεν προκύπτει ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν περίπου 70.000 προσλήψεις στο Δημόσιο, όπως γράφτηκε προσφάτως σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης. Η πληροφορία αυτή θορύβησε την τρόικα και επέτεινε το ήδη αρνητικό κλίμα που υπάρχει για την εικόνα της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που προετοιμάζεται η λήψη κρίσιμων αποφάσεων τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια την Ευρωζώνη. Όπως αναφέρεται στη νέα έκθεση, από 876.732 άτομα που εργάζονταν στο τέλος του 2009 στο Δημόσιο (γενική κυβέρνηση και ΔΕΚΟ), φέτος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στα 770.481. Η μείωση αυτή κατά 106.251 άτομα προήλθε από: 1. Τη μείωση των μονίμων υπαλλήλων κατά 58.097. 2. Τον περιορισμό του υπόλοιπου προσωπικού (δηλαδή όσοι δεν έχουν σχέση μονιμότητας με το Δημόσιο) κατά 32.447. 3. Την αποχώρηση 15.707 εργαζόμενων από τις ΔΕΚΟ. Συγκεκριμένα, από τις ΔΕΚΟ που δεν είναι εισηγμένες ή υπό διαδικασία αποκρατικοποίησης αποχώρησαν 10.385 υπάλληλοι, ενώ από τις εισηγμένες και υπό ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ έφυγαν 4.643 εργαζόμενοι. Επίσης, κατά 679 άτομα μειώθηκαν οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που είχαν σύμβαση εργασίας.
Πάντως, η τρόικα σημειώνει στην έκθεσή της ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν και το σχέδιο των αποχωρήσεων από το Δημόσιο να γίνει πιο «σφικτό». Αυτό γιατί θεωρεί ότι με βάση το υφιστάμενο καθεστώς δεν θα επιτευχθεί ο στόχος της απομάκρυνσης 150.000 από το Δημόσιο από τα τέλη του 2010 έως τα τέλη του 2015.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις που κάνει η τρόικα, στα τέλη του 2010 οι δημόσιοι υπάλληλοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα (κεντρικές υπηρεσίες, γενική κυβέρνηση και ΔΕΚΟ) ήταν 787.727. Εάν η ελληνική κυβέρνηση βασιστεί στις συνταξιοδοτήσεις και στον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε ή δέκα αποχωρήσεις, τότε στο τέλος του 2015 οι δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι 722.467. Δηλαδή, από τα τέλη του 2009 θα έχουν μειωθεί κατά 124.102 οι εργαζόμενοι και όχι κατά 150.000, όπως προβλέπει το Μνημόνιο. Παράλληλα, η τρόικα σημειώνει στην έκθεσή της ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους πρέπει να συντελεστεί βελτίωση, ώστε το σύστημα παρακολούθησης των εισόδων και εξόδων στο Δημόσιο να παράγει ακόμα πιο γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Μάλιστα, τα σημεία όπου θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, ώστε η διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού να γίνεται με πιο αποδοτικό τρόπο, αφορούν: 1. Τις συνταξιοδοτήσεις, δεδομένου ότι αρκετοί δημόσιοι υπάλληλοι έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν στα πρώτα χρόνια της κρίσης, είναι αμφίβολο εάν θα συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό. 2. Τη συγκέντρωση στοιχείων για την απασχόληση στους δήμους. 3. Την ενημέρωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τις δίμηνες συμβάσεις που συνάπτουν οι ΟΤΑ ώστε να έχουν εποχικό προσωπικό. 4. Το να μην πληρώνονται όσοι δεν έχουν ενταχθεί στο νέο σύστημα παρακολούθησης της κίνησης των εργαζομένων στο Δημόσιο (Census). 5. Την αναλυτική καταγραφή των αναγκών κάθε υπουργείου ξεχωριστά, με σκοπό να εντοπίζονται «κενά» που θα πρέπει να καλυφθούν ή υπερβάλλον προσωπικό.
Σχόλιο δικό μας: Πριν αλέκτωρ λαλήσει… κατέρρευσε το βρόμικο παιχνίδι κάποιων (Βήμα & ΠΑΣΟΚΟΙ) που θέλησαν να χτυπήσουν κάτω από τη ζώνη πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ διαδίδοντας ότι εν μέσω κρίσης είχαν αυξήσει τους δημόσιους υπαλλήλους. Αναρωτιόμαστε μέχρι πού θα φτάσει η ντροπή τους; |