ÁõîÜíïíôáé ïé öüâïé ãéá ôçí ðñïóöõãÞ ôçò Éóðáíßáò óôï ìç÷áíéóìü óôÞñéîçò

Ôñßôç 17 Áðñéëßïõ 2012

ΠηγÞ:tvxs

ΑυξÜνονται οι φüβοι πως η Ισπανßα κινεßται στα βÞματα ΕλλÜδας, της Πορτογαλßας και της Ιρλανδßας. Το κüστος δανεισμοý κινεßται πλÝον σε επßπεδα... κρßσης ενþ ισχυρÝς εßναι οι πιÝσεις που δÝχεται η χþρα απü τις αγορÝς. Η Ýνταση της οικονομικÞς κρßσης και η ανικανüτητα των ισπανικþν τραπεζþν να επιβιþνουν ανεξÜρτητα, οδηγοýν τους επενδυτÝς στο συμπÝρασμα üτι η χþρα δεν μπορεß να εξυπηρετÞσει το χρÝος της. ΟρισμÝνοι μÜλιστα, Þδη συμπεραßνουν üτι η Ισπανßα θα προστρÝξει στον ευρωπαúκü μηχανισμü στÞριξης.

Χθες η απüδοση των 10ετþν ισπανικþν κρατικþν ομολüγων ξÝφυγε πÜνω απü το ψυχολογικü φρÜγμα του 6%, για πρþτη φορÜ στη διÜρκεια του τρÝχοντος Ýτους, εν üψει των ισπανικþν δημοπρασιþν σÞμερα και αýριο. Ελλοχεýει Ýτσι ο κßνδυνος, οι δημοπρασßες να αποδειχτοýν ιδιαßτερα δαπανηρÝς και να επιδεινþσουν το κλßμα στις αγορÝς. Το 6% θεωρεßται ψυχολογικü üριο, καθþς στις περιπτþσεις της ΕλλÜδας, της Ιρλανδßας και της Πορτογαλßας, üταν τα επιτüκια Üγγιξαν το 7%, οι χþρες αναγκÜστηκαν να προσφýγουν στους μηχανισμοýς στÞριξης και ως εκ τοýτου δεν μποροýν πλÝον να βρουν ιδιþτες επενδυτÝς. Την ßδια στιγμÞ, το κüστος ασφÜλισης του ισπανικοý χρÝους απü στÜση πληρωμþν εκτινÜχθηκε στο επßπεδο ρεκüρ των 522 μονÜδων βÜσης, γεγονüς που σημαßνει üτι η προστασßα ισπανικοý χρÝους αξßας 10 εκατ. δολαρßων κοστßζει πλÝον 522.000 ετησßως.

ΑναλυτÝς και οικονομολüγοι δεν αποκλεßουν πλÝον την περßπτωση η Ισπανßα να ζητÞσει εξωτερικÞ βοÞθεια. «Βρισκüμαστε πÜλι σε κατÜσταση κρßσης» τονßζει στο Reuters, ο οικονομολüγος της Rabobank, Lyn Graham-Taylor. «Γßνεται üλο και πιο πιθανü üτι η Ισπανßα θα χρειαστεß εξωτερικÞ βοÞθεια» επισημαßνει. Το ßδιο υποστηρßζει και ο Ελγουιν ντε Γκρουτ, οικονομολüγος της Rabobank στην Ολλανδßα, σημειþνοντας üτι «το μüνο που θα μποροýσε να αποτρÝψει αυτÞ την εξÝλιξη εßναι μßα παρÝμβαση της ΕΚΤ». Σπεýδει πÜντως να υπενθυμßσει üτι η ΕυρωπαúκÞ  ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα δεν φαßνεται διατεθειμÝνη να αναλÜβει αυτü το ρüλο.

Ντε Γκßντος: Η αμφιβολßα για το ευρωπαúκü σχÝδιο τροφοδοτεß την ανησυχßα των αγορþν

Εν τω μεταξý, ο Ισπανüς ΥΠΟΙΚ, Λουßς ντε Γκßντος εκτßμησε χθες για να επιβεβαιωθεß τελικÜ, üτι η νευρικüτητα των αγορþν απÝναντι στη χþρα του μπορεß να συνεχιστεß. Ο ßδιος απÝδωσε το γεγονüς στις «αμφιβολßες για το ευρωπαúκü σχÝδιο» που τροφοδοτοýνται κυρßως απü την ανησυχßα για την ικανüτητα των αυτüνομων περιοχþν να μειþσουν τα ελλεßμματÜ τους.

«Εξακολουθοýν να υπÜρχουν αμφιβολßες για το ευρωπαúκü σχÝδιο και, υπ' αυτÞν την Ýννοια, μπορεß να ξαναδοýμε καταστÜσεις üπως αυτÝς της περασμÝνης εβδομÜδας» υποστÞριξε ο ντε Γκßντος σε συνÝντευξÞ του στην εφημερßα «El Mundo».

Σýμφωνα με τον Ισπανü υπουργü, οι αμφιβολßες που εκφρÜζονται απÝναντι στην Ισπανßα εßναι ουσιαστικÜ τρεις. Η πρþτη αφορÜ τη δυνατüτητα που Ýχουν οι αυτüνομες περιοχÝς να πετýχουν το στüχο μεßωσης του ελλεßμματος, η δεýτερη üτι η πολιτικÞ αυστηρÞς λιτüτητας μπορεß να επηρεÜσει αρνητικÜ την ανÜπτυξη, σε μια περßοδο που η ανεργßα αγγßζει Þδη το 23% και η τρßτη üτι αυτÞ η μικρÞ ανÜπτυξη θα μποροýσε να Ýχει επιπτþσεις στις τρÜπεζες.

Η Ισπανßα Ýχει δεσμευτεß απÝναντι στην ΕυρωπαúκÞ ¸νωση να μειþσει το δημοσιονομικü ÝλλειμμÜ της στο 5,3% φÝτος, üμως πολλοß ειδικοß εκφρÜζουν αμφιβολßες για το κατÜ πüσο η χþρα Ýχει τη δυνατüτητα να πετýχει το στüχο αυτü.

Απü την πλευρÜ του, ο Γεργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ, επισÞμανε χθες üτι η χειρüτερη φÜση της κρßσης χρÝους στην Ευρωζþνη μοιÜζει να Ýχει «τελειþσει» και πλÝον εναπüκειται στις κυβερνÞσεις να αντιμετωπßσουν τα προβλÞματα με το χρÝος των χωρþν τους. «Την μπÜλα την Ýχουν οι κυβερνÞσεις, πρÝπει να αναλÜβουν δρÜση», εßπε χαρακτηριστικÜ, σε συνÝντευξÞ του στην εφημερßδα «The Wall Street Journal».

ΠÜντως αναφορικÜ με την ενεργοποßηση απü την ΕΚΤ του προγρÜμματος αγορÜς κρατικþν ομολüγων, ο ¶σμουσεν Ýσπευσε να υιοθετÞσει ουδÝτερη γραμμÞ. «Η ΕΚΤ Þταν σε ορισμÝνες στιγμÝς της κρßσης ο μüνος θεσμüς ο οποßος μποροýσε να δρÜσει. ΑλλÜ θα Ýπρεπε τα πρÜγματα να παραμεßνουν Ýτσι; Σαφþς üχι. Αυτüς εßναι ο λüγος που ο σχεδιασμüς του Ευρωπαúκοý Μηχανισμοý Σταθερüτητας (ΕΜΣ) εßναι τüσο σημαντικüς», πρüσθεσε ο Ασμουσεν, αναφερüμενος στο μüνιμο ταμεßο δανεισμοý της Ε.Ε.