ÄÏÅ: Áíáêïßíùóç ãéá ôçí áîéïëüãçóç

Αρ. Πρωτ:811

ΑθÞνα 5/3/2012

 

Προς

Τους Συλλüγους Εκπαιδευτικþν Π.Ε.

Κοιν.

1. Υπουργεßο Παιδεßας

2. M.M.E.

 

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

για την αξιολüγηση 

ΣυνÜδελφοι,

          Στις δýσκολες στιγμÝς που περνÜει ο κüσμος της εργασßας βιþνοντας με τον πιο Üγριο τρüπο τις συνÝπειες της καπιταλιστικÞς κρßσης  μÝσω των αλλεπÜλληλων  μνημονιακþν μÝτρων που Ýχουν μετατρÝψει τις ζωÝς μας σε κüλαση, η κυβÝρνηση πιστεýει üτι εßναι η κατÜλληλη εποχÞ για την εφαρμογÞ αντιδραστικþν μÝτρων και ρυθμßσεων που επß χρüνια σχεδßαζε χωρßς να τολμÜει την υλοποßησÞ τους.

Την þρα που η εκπαßδευση και οι εκπαιδευτικοß στην πατρßδα μας βρßσκονται στο επßκεντρο της πιο βÜρβαρης επßθεσης των τελευταßων 50 χρüνων, την þρα που οι μισθοß μας Ýχουν μετατραπεß σε φιλοδþρημα και οι νÝοι συνÜδελφοι Ýχουν παραδοθεß στην απüλυτη Ýνδεια των 639 ευρþ το μÞνα, τþρα που η παιδεßα υποχρηματοδοτεßται,  που τα σχολεßα δεν Ýχουν βιβλßα, που οι σχολικÝς επιτροπÝς δεν καλýπτουν οýτε καν τις στοιχειþδεις ανÜγκες για θÝρμανση και κιμωλßες, η Υπουργüς Παιδεßας φÝρνει στο προσκÞνιο το μπαμποýλα της αξιολüγησης, συνδÝοντÜς την επßδοση των μαθητþν  με τις πενιχρÝς αποδοχÝς των εκπαιδευτικþν αλλÜ και με τον εφιÜλτη της απüλυσης.

          Το νÝο μισθολüγιο – φτωχολüγιο (Ν. 4024/2011) της εξαθλßωσης συνδÝει τη μισθολογικÞ και βαθμολογικÞ εξÝλιξη με την αξιολüγηση. ΘÝτει φραγμοýς με μια σειρÜ απü αυθαßρετες ποσοστþσεις, ανοßγοντας – μÝσω της αξιολüγησης – και τον καιÜδα των απολýσεων.

Εßναι εμφανÞς ο στüχος να απαλλαγεß το κρÜτος απü τις διαχρονικÝς του ευθýνες και να υποδειχθεß ως μοναδικüς υπαßτιος των προβλημÜτων της εκπαßδευσης ο εκπαιδευτικüς, ο οποßος θα πρÝπει να εßναι και ευχαριστημÝνος με τα ψßχουλα που του παρÝχουν ως ανταμοιβÞ για την προσφορÜ του.

          Στο νÝο σχολεßο που προετοιμÜζεται ο εκπαιδευτικüς εκτüς απü ενδεÞς θα πρÝπει να εßναι πειθÞνιος και υποταγμÝνος. Απüλυτα χειραγωγημÝνος απü την κεντρικÞ εξουσßα και απüλυτα μüνος απü υπερÜσπιση. ¼λο αυτü το αυταρχικü, αντιεκπαιδευτικü πλÝγμα, δεν μπορεß να γßνει αποδεκτü απü κανÝνα. ΥπÜρχει μια ξεκÜθαρη απÜντηση üλων: ΦτÜνει πια, ως εδþ.

          Οι εκπαιδευτικοß δεν αποδÝχονται τον εργασιακü μεσαßωνα που τους επιβÜλλουν. Με αυτü το περιβÜλλον και αυτÜ τα δεδομÝνα αρνοýνται να παραδοθοýν ως εξιλαστÞρια θýματα της κακοδαιμονßας της ελληνικÞς εκπαßδευσης.

Ο ΚλÜδος των εκπαιδευτικþν της ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης με αποφÜσεις των Γενικþν του Συνελεýσεων Ýχει ταχθεß καθαρÜ υπÝρ της αυτοαξιολüγησης του εκπαιδευτικοý και της αξιολüγησης του εκπαιδευτικοý Ýργου. Μιας αξιολüγησης που καμιÜ σχÝση δεν Ýχει με τις εξαγγελßες της κυβÝρνησης.

          Η αξιολüγηση που προτεßνουμε πρÝπει να λειτουργεß ως ανατροφοδοτικüς μηχανισμüς της εκπαιδευτικÞς διαδικασßας. Να αξιολογεß το σýνολο των εμπλεκομÝνων στην εκπαιδευτικÞ διαδικασßα (υποδομÝς, αναλυτικÜ προγρÜμματα, βιβλßα, επιμüρφωση, συνθÞκες Üσκησης εκπαιδευτικοý Ýργου), να κινεßται στους Üξονες προγραμματισμüς, στοχοθεσßα, παρακολοýθηση και αξιολüγηση απü συλλογικÜ üργανα (Σýλλογος Διδασκüντων σε συνεργασßα με το Σχολικü Σýμβουλο), να Ýχει στüχο την αναβÜθμιση του εκπαιδευτικοý  Ýργου και τη βελτßωση του εκπαιδευτικοý και σε καμιÜ περßπτωση δεν μπορεß να ταυτßζεται με τη διαδικασßα βαθμολογικÞς κατÜταξης  και μισθολογικÞς εξÝλιξης. Η διαδικασßα της αξιολüγησης οφεßλει να απαντÜ στα εξÞς ερωτÞματα : 1. Τι προγραμματßζεται. 2. Πþς εφαρμüζεται, αυτü που προγραμματßζεται, στην πρÜξη. 3. Τι αξιολογεßται. 4. Πþς αποτιμÜται το τελικü αποτÝλεσμα. 5. Ποιες πρωτοβουλßες πρÝπει να αναληφθοýν για τη βελτßωση τις προσπÜθειας.  Για μας η αξιολüγηση του εκπαιδευτικοý Ýργου αφορÜ εκεßνη τη διαδικασßα που θα συνδÝει το προúüν της αξιολüγησης, εßτε της σχολικÞς μονÜδας, εßτε της ευρεßας περιφÝρειας με μÝτρα διορθωτικÜ τüσο σε οικονομικÞ κατεýθυνση üσο και σε διδακτικÞ και παιδαγωγικÞ. Η διαρκÞς επιμüρφωση, η πλÞρης υλικοτεχνικÞ υποδομÞ, ο συμβουλευτικüς ρüλος των στελεχþν της εκπαßδευσης και μüνο, εßναι κÜποιες απü τις δικλεßδες που ασκοýν προωθητικü ρüλο στην αξιολüγηση του εκπαιδευτικοý Ýργου.

Ο εκπαιδευτικüς και το Ýργο του  δεν κρßνονται  απü μονοπρüσωπα αλλÜ απü συλλογικÜ üργανα,  το δε αποτÝλεσμα της κρßσης σε καμßα περßπτωση δεν μπορεß να εßναι προúüν αποκλειστικÜ αξιολογικÞς Ýκθεσης και δε εßναι δυνατü να  χρησιμοποιεßται ως πειθαρχικü μÝτρο και να συνδÝεται με την υπηρεσιακÞ, μισθολογικÞ και βαθμολογικÞ εξÝλιξη του εκπαιδευτικοý. Τüσο στον προγραμματισμü, στο σχεδιασμü και στην αποτßμηση του εκπαιδευτικοý Ýργου βασικÞ και καθοριστικÞ εßναι η συμμετοχÞ του Συλλüγου Διδασκüντων σε συνεργασßα με το σχολικü Σýμβουλο.

          Εκεßνο που πρÝπει να γßνει κατανοητü απü üλους και ιδιαßτερα απü τα εμπλεκüμενα μÝρη εßναι, üτι για να εφαρμοστεß και ιδιαßτερα να πετýχει Ýνα  σýστημα αξιολüγησης, πρÝπει να συζητηθεß και να τýχει της αποδοχÞς τüσο απü την πλευρÜ των αξιολογητþν, üσο και των αξιολογοýμενων. Απü το  προúüν της αξιολογικÞς διαδικασßας πρÝπει να προκýπτει üφελος, ποιüτητα και αναβÜθμιση της ßδιας της εκπαßδευσης.

          ΥπÜρχει κατηγορηματικÞ διαφωνßα με τα νομοθετÞματα των τελευταßων χρüνων (Ν. 3848/10, Ν. 4024/11) γιατß εßναι φανερü üτι στüχος τους δεν εßναι η αναβÜθμιση του παρεχüμενου εκπαιδευτικοý Ýργου αλλÜ η χειραγþγηση των εκπαιδευτικþν η κατηγοριοποßηση των σχολεßων και σε τελικÞ ανÜλυση η δημιουργßα εκεßνων των συνθηκþν που θα μετατρÝπουν τον εκπαιδευτικü σε Ýνα φοβισμÝνο και Üβουλο üργανο που Üκριτα και κÜτω απü τον φüβο τιμωρητικþν διατÜξεων θα εφαρμüζει üσα του επιβÜλλονται.

          Οι πρüσφατες δηλþσεις της Υπουργοý Παιδεßας και οι προθÝσεις της κυβÝρνησης – μÝσω του προγραμματισμοý της Διεýθυνσης Σπουδþν, φανερþνουν üτι  επιθυμοýν,  η αξιολüγηση στην εκπαßδευση να αφορÜ μüνο τον εκπαιδευτικü και να Ýχει αυστηρÜ ελεγκτικü διοικητικü χαρακτÞρα  απαλλÜσσοντας την Πολιτεßα απü τις τερÜστιες ευθýνες της. Ο εκπαιδευτικüς αντιμετωπßζεται ως αυτüς που ανÜ πÜσα στιγμÞ χρειÜζεται πολλαπλοýς αξιολογητÝς, σχολικü σýμβουλο και διευθυντÞ με τη δαμüκλειο σπÜθη πÜνω απü το κεφÜλι του για να αποδþσει.

          Η πραγματικüτητα üμως αποδεικνýει üτι η ΠρωτοβÜθμια εκπαßδευση στη χþρα μας λειτουργεß κυρßως χÜρη στην ευσυνειδησßα και το φιλüτιμο του ¸λληνα εκπαιδευτικοý. Τα σχολεßα λειτουργοýν, σÞμερα, με σοβαρÝς ελλεßψεις στα βιβλßα, χωρßς χρÞματα, χωρßς πετρÝλαιο, με εκπαιδευτικοýς που εßναι οικονομικÜ εξαθλιωμÝνοι και που η ΚυβÝρνηση θÝλει να εßναι υποταγμÝνοι και να μην προβÜλουν  αντιστÜσεις.

          Ο κλÜδος των εκπαιδευτικþν της ΠρωτοβÜθμιας Εκπαßδευσης απü τη δεκαετßα του ´80 Ýχει δþσει μεγÜλες και νικηφüρες μÜχες για την κατÜργηση του επιθεωρητÞ και του επιθεωρητισμοý και τις δεκαετßες του ´90 και του ´00 Ýχει συγκρουσθεß με επιτυχßα με τις προσπÜθειες επιβολÞς εξωτερικþν αξιολογητþν στην εκπαßδευση και Ýχει αποτρÝψει την επιβολÞ της αξιολüγησης που Þταν Ýξω απü τις θÝσεις του. Το ßδιο θα κÜνει και σÞμερα με μεγαλýτερη αποφασιστικüτητα .

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ εßναι  κατηγορηματικÜ αντßθετο σε αυτÞ την  μορφÞ  αξιολüγησης – χειραγþγησης που προσπαθεß να επιβÜλλει η ΚυβÝρνηση και καλεß το Υπουργεßο Παιδεßας να μη προχωρÞσει στην υλοποßησÞ της, σε διαφορετικÞ περßπτωση η αντßδραση του οργανωμÝνου  κλÜδου θα εßναι τÝτοια που θα ανατρÝψει για Üλλη μια φορÜ τα σχÝδιÜ τους.

 

ΟΧΙ στην αξιολüγηση- χειραγþγηση των εκπαιδευτικþν.

ΟΧΙ στην  κατηγοριοποßηση  μαθητþν και σχολεßων.

Ακþλυτη βαθμολογικÞ και μισθολογικÞ εξÝλιξη.

ΚατÜργηση  του νομικοý πλαισßου για την αξιολüγηση Ν. 3848/10 και 4024/11.

ΠαιδαγωγικÞ ελευθερßα και δημοκρατßα στα σχολεßα.