Συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων |
|
Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012 |
|
Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής |
|
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή αποφασίζονται οι καταργήσεις, συγχωνεύσεις , προβιβασμοί και υποβιβασμοί σχολείων, τα θυμάστε από πέρσι, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλό να ξαναθυμίσουμε τι γίνεται σε κάθε περίπτωση, να και νομίζω ότι στην περιοχή του Συλλόγου μας «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ» δεν φαίνεται να υπάρξει κάποιοι πρόβλημα. Εμείς όμως θεωρώντας ότι οι καιροί είναι πονηροί σκεφτήκαμε να κωδικοποιήσουμε μερικά πράγματα για δική σας ενημέρωση. Έτσι με αφορμή το πρόσφατο έγγραφο (10112/Δ4/30-1-2012) του Υπουργείου Παιδείας το οποίο σχολιάσαμε σε προηγούμενο άρθρο μας και αναφερθήκαμε και τότε στις μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013, δηλαδή στις επικείμενες συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων, Σήμερα σκεφτήκαμε να δημιουργήσαμε έναν μπούσουλα για αυτές τις περιπτώσεις, χρήσιμο για κάθε συνάδελφο.
Οι προβιβασμοί των σχολικών μονάδων δεν έχουν άμεση επίπτωση στους εκπαιδευτικούς. Εκτιμώ ότι προβιβασμοί θα υπάρξουν ελάχιστοι.
Για τους υποβιβασμούς, που ενδεχομένως αν υπάρξουν ισχύει η πάγια αρχή ότι αποχωρεί ο τελευταίος «τοποθετηθείς εκπαιδευτικός» στη σχολική μονάδα.
Για τις περιπτώσεις κατάργησης ή συγχώνευσης έχουμε απαντήσουμε στις εξής ερωτήσεις: 1. Τι ισχύει για το Διευθυντή καταργούμενης Σχολικής Μονάδας; Σύμφωνα με το άρθρο 27, παρ. 4 του Ν. 3848/10 «Διευθυντής σχολικής μονάδας, η οποία καταργείται, τοποθετείται με αίτησή του για το υπόλοιπο της θητείας, σε κενή θέση διευθυντή σχολικής μονάδας της ίδιας διεύθυνσης, με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από πρόταση του οικείου Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου».
2. Τι ισχύει για τους Διευθυντές των συγχωνευομένων Σχολικών Μονάδων; Σε περίπτωση συγχώνευσης Σχολικών Μονάδων, από τους δύο Διευθυντές παραμένει στο νέο σχολείο αυτός που στους αξιολογικούς πίνακες (του 2011) συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό μορίων. Για τον άλλο Διευθυντή εφαρμόζεται η προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 27, παρ. 4 του Ν. 3848/10 (106139Δ1/30-8-2010, έγγραφο του Υπ. Π.Δ.Β.Μ.Θ.)
3. Τι ισχύει για τους εκπαιδευτικούς των συγχωνευομένων Σχολικών Μονάδων και ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης υπεράριθμων εκπαιδευτικών; Σύμφωνα με το Π.Δ. 50/96 «σε περίπτωση συγχώνευσης σχολικών μονάδων για τη διαπίστωση της τυχόν υπεραριθμίας κρίνονται όλοι οι εκπαιδευτικοί των σχολείων που συγχωνεύονται» (άρθρο 14).
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί βήμα προς βήμα για την τοποθέτηση του καθενός εκπαιδευτικού είναι η εξής:
Βήμα πρώτο: Το Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε συνεδρίασή του διαπιστώνει την ύπαρξηυπεραριθμίας σε σχολικές μονάδες. Η διαπίστωση αυτή γίνεται ύστερα από τη διαδικασία των μεταθέσεων από Περιοχή σε Περιοχή, καθώς και τη δημοσίευση των υπουργικών αποφάσεων με τις μεταβολές στην οργανικότητα των σχολικών μονάδων (υποβιβασμοί, συγχωνεύσεις, καταργήσεις, ιδρύσεις, προαγωγές).
Βήμα δεύτερο: Καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί του ίδιου κλάδου ή ειδικότητας που ανήκουν οργανικά στα σχολεία που συγχωνεύονται, όπου και διαπιστώθηκε η υπεραριθμία να δηλώσουν, εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, αν επιθυμούν ή όχι να κριθούν ως υπεράριθμοι. Επισημαίνουμε ότι αρνητική ή θετική δήλωση υποβάλλουν όλοι οι εκπαιδευτικοί του Κλάδου ή της ειδικότητας όπου διαπιστώθηκε υπεραριθμία. Δεν κρίνονται ως υπεράριθμοι όσοι έχουν μετατεθεί ή τοποθετηθεί ως «ειδικές κατηγορίες» - εκτός των πολυτέκνων.
Βήμα τρίτο: το Π.Υ.Σ.Π.Ε. σε συνεδρίασή του κρίνει ποιοι εκπαιδευτικοί χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, λαμβάνοντας υπόψη τα εξής: Από όσους εκπαιδευτικούς επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι αυτοί που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό μονάδων μετάθεσης. Από όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να κριθούν ως υπεράριθμοι, χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκείνοι που τοποθετήθηκαν οργανικά τελευταίοι στις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται. Ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς που μετατέθηκαν ή τοποθετήθηκαν - στις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται - το ίδιο σχολικό έτος, εκτός των εκπαιδευτικών που τοποθετήθηκαν ως υπεράριθμοι, θεωρούνται ότι όλοι τοποθετήθηκαν ταυτόχρονα. Σε περίπτωση ταυτόχρονης τοποθέτησης, υπεράριθμοι χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώνουν το μικρότερο αριθμό μονάδων μετάθεσης.
Βήμα τέταρτο: Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι, σύμφωνα με τα παραπάνω, καλούνται από το Π.Υ.Σ.Π.Ε. να κάνουν δήλωση τοποθέτησης σε σχολικές μονάδες, στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά, εντός δέκα (10) ημερών.
Βήμα πέμπτο: Οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι και επιθυμούν (καταθέτοντας δήλωση προτίμησης) να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας με αυτή του σχολείου τους. Αν δεν υπάρχουν κενές θέσεις στην ίδια ομάδα ή εάν οι όποιες θέσεις υπήρχαν έχουν καταληφθεί από άλλους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς με περισσότερες μονάδες μετάθεσης οι απομένοντες υπεράριθμοι τοποθετούνται σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης. Εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίστηκαν υπεράριθμοι και δεν υπέβαλαν δήλωση τοποθέτησης, καθώς και αυτοί που υπέβαλαν αλλά δεν κατέστη δυνατό να τοποθετηθούν σύμφωνα με τα παραπάνω, τοποθετούνται σε κενές θέσεις σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης, συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ζητούν μετάθεση ή τοποθέτηση. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί δεν τοποθετηθούν σε σχολεία της προτίμησής τους τοποθετούνται προς το συμφέρον της υπηρεσίας στις υπόλοιπες κενές θέσεις της περιοχής μετάθεσης. Οι εκπαιδευτικοί που εξακολουθούν να είναι υπεράριθμοι μετά τις παραπάνω ρυθμίσεις παραμένουν στο σχολείο όπου κρίθηκαν ως υπεράριθμοι. Στην περίπτωση που το σχολείο τους έχει καταργηθεί παραμένουν ως υπεράριθμοι στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Έχει πολύ ενδιαφέρον και δεν πρέπει να μας διαφύγει ότι οι εκπαιδευτικοί των παραπάνω περιπτώσεων μπορούν, εφόσον το επιθυμούν: 1. Να μετατεθούν κατά προτεραιότητα το ίδιο ή τα επόμενα σχολικά έτη στο σχολείο που κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, αν σε αυτό δημιουργηθούν κενές θέσεις και 2. όσοι εξ αυτών έχουν δικαίωμα μετάθεσης πριν το χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμοι, διατηρούν το δικαίωμα αυτό και μετά την τοποθέτησή τους με τις ανωτέρω διαδικασίες και, επομένως, δεν απαιτείται υποχρεωτικό χρονική διάστημα στη νέα οργανική τους θέσης, καθώς η μεταβολή της υπηρεσιακής τους κατάστασης οφείλεται στις ανάγκες της υπηρεσίας. Όμως όσοι εκπαιδευτικοί δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα μετάθεσης πριν το χαρακτηρισμό τους ως υπεράριθμοι, έχουν την υποχρέωση της υπηρέτησης της νέας οργανικής τους θέσης. |