Economist: Οι Αλβανοί φεύγουν από την Ελλάδα

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Άρθρο που θα δημοσιευτεί στις 14 Ιανουαρίου στην έντυπη έκδοση του Economist και έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του, αναφέρεται στο κύμα φυγής των Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το άρθρο ξεκινά με το να περιγράφει μια σκηνή έξω από ένα σχολείο της Θεσσαλονίκης όπου οι μαθητές τελειώνουν το μάθημά τους, ενώ τους περιμένουν οι γονείς τους. Οι γονείς μιλούν αλβανικά, αλλά τα παιδιά του δημοτικού αν και είναι αλβανικής καταγωγής, γράφει το άρθρο, μιλούν μόνο ελληνικά και δεν έχουν πάει ποτέ στην πατρίδα τους. Τώρα όμως θα πρέπει να πάνε στην Αλβανία γιατί οι γονείς τους αναγκάζονται να επιστρέψουν λόγω των αντίξοων οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα.

Το άρθρο αναφέρει ότι η τελευταία απογραφή στην Αλβανία έδειξε ότι ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 7,7% μέσα σε μια δεκαετία και πως περίπου 1,4 εκατομμύρια Αλβανοί έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, μέσα στα τελευταία 20 χρόνια. Τώρα όμως το φάσμα της ανεργίας αναγκάζει τους Αλβανούς να επιστρέψουν στη πατρίδα τους.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία του άρθρου σχετικά με τα εμβάσματα που φτάνουν στη χώρα τους, την Αλβανία, τα οποία λόγω κλίσης έχουν αρχίσει και παρουσιάζουν πτώση. Το 2007 οι αλβανοί μετανάστες έστειλαν στη χώρα τους περίπου 950 εκατ. € (1,3 δις $). Το 2010 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 690 εκατ. € και για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2011 ήταν μόλις 475 εκατ. €. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2009 τα εμβάσματα ήταν υπολογίσιμη δύναμη  για το ΑΕΠ της Αλβανίας μιας και συμμετείχαν σε ποσοστό 9% αυτού. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η αλβανική οικονομία τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης 2,5% μέσα στο 2011.

Το άρθρο αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία που να καταγράφουν πόσοι Αλβανοί επαναπατρίστηκαν και οι αρχές της Αλβανίας ισχυρίζονται ότι είναι πολύ λίγοι. Ωστόσο όπως αναφέρει το άρθρο πολλοί είναι οι Αλβανοί που σκέφτονται την επιστροφή και ακόμα περισσότεροι έχουν ήδη φροντίσει να βγάλουν τα χρήματά τους από τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και να τα μεταφέρουν στην Αλβανία.

Επίσης το άρθρο κάνει λόγο και για μεταφορά επιχειρήσεων από την Ελλάδα στην Αλβανία τονίζει όμως πως οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στη σύγχρονη Αλβανία παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.

Μπορείτε να διαβάστε όλο το άρθρο του Economist ΕΔΩ