Γίναμε διεθνώς ρεζίλι με την ληστεία στην Εθνική Πινακοθήκη |
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012 |
Παράλληλα κάνουν εκτενείς αναφορές και στα άλλα έργα τέχνης που φυλάσσονται στην Εθνική Πινακοθήκη (έργα από τους Βυζαντινούς Χρόνους, πίνακες του Ελ Γκρέκο κ.ά.) ενώ αφηγούνται το πως σήμαναν αλλεπάλληλοι συναγερμοί που αποσυντόνισαν τους φρουρούς.
Το ιστορικό της κλοπής Διάρρηξη της Εθνικής Πινακοθήκης σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στην από άγνωστους διαρρήκτες, οι οποίοι εισέβαλαν στο κτίριο και έκλεψαν τρία έργα τέχνης που φυλάσσονταν εκεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας γύρω στις 04.30΄, ο δράστης ή οι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό και παραβίασαν πόρτα αλουμινίου εξωτερικού χώρου, εισήλθαν στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης στο κτίριο.
Έργα που αφαιρέθηκαν:
Ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι. Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.
Ένας πίνακας ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Πιε Μοντριάν που φιλοτεχνήθηκε το έτος 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού. Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική πινακοθήκη.
Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.
Η είσοδος στο χώρο Ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων ενεργοποιήθηκε, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα δράστη τον οποίο και καταδίωξε. Μάλιστα κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στον χώρο ένα επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα. Αμέσως ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Δύο ψεύτικοι συναγερμοί πριν από τη μεγάλη ληστεία στην Πινακοθήκη Η μεγάλη κλοπή της Αθήνας θα μπορούσε, ίσως, να είχε αποφευχθεί αν υπήρχε καλύτερη εκτίμηση των δύο εξωτερικών συναγερμών που σήμαναν στην Εθνική Πινακοθήκη, ο πρώτος στις 8.00 η ώρα το βράδυ της Κυριακής και ο δεύτερος λίγη ώρα αργότερα. Και οι δύο θεωρήθηκαν «άνευ σημασίας» και δεν οδήγησαν σε καμία ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Παρότι ο εσωτερικός ιδιωτικός φρουρός, που είχε βάρδια στην Πινακοθήκη επικοινώνησε με το επιχειρησιακό κέντρο της εταιρείας security, η οποία έχει αναλάβει τη φύλαξη μόλις χτύπησε και σ' αυτήν ο συναγερμός, όπως και στην Άμεση Δράση, που μετέβη στην Πινακοθήκη, το περιστατικό αποδόθηκε σε... πουλιά, που είχαν χτυπήσει στα παράθυρα με αποτέλεσμα την ενεργοποίησή του! Εκ των υστέρων οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα επρόκειτο για κινήσεις αντιπερισπασμού των δραστών, είτε απλώς για αποτυχημένες προσπάθειές τους να απομονώσουν τα καλώδια του εξωτερικού συναγερμού. Τελικά οι ληστές παραβίασαν μια γυψοσανίδα στην πλευρά όπου βρίσκεται η καφετέρια της πινακοθήκης και πέρασαν από εκεί στην αίθουσα όπου βρίσκονταν τα έργα. Όταν τελικά γύρω στις 4.45 τα ξημερώματα ξαναχτύπησε ο εσωτερικός αυτή τη φορά συναγερμός ο φύλακας, που βρισκόταν στο ισόγειο του κτιρίου, στην αίθουσα με τις οθόνες από τις κάμερες ασφαλείας, αντέδρασε νωχελικά, επηρεασμένος από τις προηγούμενες φορές. Μπήκε στην κυρίως αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης, όπου είδε τον δράστη να επιχειρεί να κλέψει τον πίνακα του Πικάσο και τους δύο του Μοντριάν. Όπως κατέθεσε στους αστυνομικούς «ο δράστης δεν ήταν οπλισμένος, ούτε τον απείλησε, απλώς μόλις τον είδε πέταξε έναν από τους πίνακες του Μοντριάν και προσπάθησε να φύγει από τον ίδιο χώρο από τον οποίο είχε εισβάλει στην Πινακοθήκη». Ο φύλακας δεν κατάφερε να δει τον τρόπο διαφυγής του, όμως υπολογίζεται ότι έφυγε με όχημα που οδηγούσε άλλος συνεργός του.
Είναι οργανωμένο κύκλωμα Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναφέρουν ότι «πρόκειται για έργο οργανωμένου κυκλώματος κλοπής έργων τέχνης. Είναι εντυπωσιακό ότι από τους πίνακες μεγάλης αξίας ξένων ζωγράφων που υπήρχαν στην συγκεκριμένη αίθουσα της Εθνικής Πινακοθήκης έκλεψαν τους συγκεκριμένους του Πικάσο και του Μοντριάν. Είναι εντυπωσιακές οι ομοιότητες με την κλοπή στο Παρίσι στις 20 Μαΐου του 2010. Κι εκεί παρουσιάσθηκαν προβλήματα στο σύστημα συναγερμού, ενώ οι κινήσεις του δράστη θεωρείται ότι έχουν εξαιρετικές ομοιότητες με αυτές της Εθνικής Πινακοθήκης». Σημειώνεται ότι κλοπή έργου του Πικάσο είχε σημειωθεί και τον Ιούλιο του 2011 στο Σαν Φρανσίσκο, όμως το έργο τέχνης είχε εντοπισθεί λίγες ώρες αργότερα και ο δράστης είχε συλληφθεί.
Οι δηλώσεις Παπουτσή Σε δηλώσεις του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής χαρακτήρισε ως ανύπαρκτους τους κανόνες ασφαλείας που έχει η Εθνική Πινακοθήκη και σημείωσε πως υπήρξε ολιγωρία από την πλευρά του υπαλλήλου της ιδιωτικής ασφάλειας. Όπως είπε: «Υπήρξε μόνο ένας φύλακας, ο οποίος ήταν μέσα στο Μουσείο κι ότι ενώ άκουσε τέσσερις με πέντε φορές το συναγερμό να χτυπάει, ενημέρωσε την αρμόδια ιδιωτική ασφάλεια, που φυλάσσει το Μουσείο και προφανώς η αντίδρασή του ήταν πάρα πολύ καθυστερημένη». Επίσης ο υπουργός εξέφρασε την λύπη του γιατί «ένα τεράστιας αξίας έργο, εκλάπη. Από εκεί και πέρα όμως είναι ένα θέμα που θα πρέπει να οδηγήσει σε επαναπροσδιορισμό των όρων ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης».
Τα ερωτηματικά Η κινηματογραφική ληστεία στην Πινακοθήκη έχει ήδη προκαλέσει πολλά ερωτήματα, καθώς οι ληστές κατάφεραν να μπουν ανενόχλητοι σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους στη χώρα και να αρπάξουν τους τρεις πίνακες. Επιπλέον ερωτηματικά προκαλούνται για την ασφάλεια συνολικά της δημόσιας περιουσίας, για την οποία πληρώνουμε αδρά και τα ερωτηματικά αυτά είναι τεράστια. |