Economist: ¸ñ÷åôáé ôï ôÝëïò ôïõ åõñþ;

ÐáñáóêåõÞ 25 Íïåìâñßïõ 2011

ÐçãÞ: www.economist.com

Τα μεγÜλα προβλÞματα αλλÜ και τη δυνατüτητα εξüδου της ευρωζþνης απü την κρßση εξετÜζει στο κεντρικü δημοσßευμÜ του ο Economist, ασκþντας δρυμεßα κριτικÞ στην «ατολμßα» και τη «μεγαλοστομßα» των Ευρωπαßων ηγετþν.

«Η διÜλυση του ευρþ θα μποροýσε να προκαλÝσει μια παγκüσμια κρßση απεßρως χειρüτερη απü αυτÞ του 2008-09» προειδοποιεß το κεντρικü του Üρθρο του οικονομικοý περιοδικοý. «Η πιο οικονομικÜ ολοκληρωμÝνη περιοχÞ του κüσμου θα Þταν πλÝον χτυπημÝνη απü κρατικÝς χρεοκοπßες, πτωχεýσεις τραπεζþν και επιβολÞ ελÝγχων στα κεφÜλαια.»

Η ζþνη του ευρþ θα μποροýσε να διασπαστεß σε διαφορετικÜ κομμÜτια οδηγþντας σε «Üγρια κερδοσκοπßα μεταξý των εθνικþν νομισμÜτων πυρÞνα-περιφÝρειας που θα μποροýσε να θÝσει την επιβßωση της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης εν αμφιβüλω».

 

Δεν καθησυχÜζονται οι αγορÝς

Ο φüβος των αγορþν για πιθανÞ διÜλυση του ευρþ δεν καθησυχÜζεται ακüμα και με την Üνοδο τεχνοκρατικþν κυβερνÞσεων Þ κυβερνÞσεων που Ýχουν δηλþσει üτι θα εφαρμüσουν πακÝτα λιτüτητας. Χαρακτηριστικü παρÜδειγμα η Ισπανßα που μετÜ την εκλογÞ του Ραχüú το επιτüκιο των ομολüγων της ανÝβηκε στο 6,5% ενþ και τα ιταλικÜ ομüλογα παραμÝνουν πÜνω απü το 6%. Την ßδια þρα αυξÜνεται το κüστος δανεισμοý για ΒÝλγιο και Γαλλßα ενþ η προχθεσινÞ δημοπρασßα γερμανικþν ομολüγων απÝτυχε οικτρÜ.

Ωστüσο το βρετανικü Ýντυπο εστιÜζει την προσοχÞ του στις τρÜπεζες, καθþς η πρüσβασÞ τους στις αγορÝς χρηματοδüτησης Ýχει στερÝψει ενþ και η διατραπεζικÞ αγορÜ εßναι üλο και πιο δýσκολη απü τη στιγμÞ που οι τρÜπεζες αρνοýνται να δανεßσουν η μßα στην Üλλη. Οι μεγÜλοι üμιλοι αποσýρονται απü την περιφÝρεια της ευρωζþνης οδηγþντας τις τρÜπεζες να πουλÞσουν στοιχεßα του ενεργητικοý τους και να συμπιÝσουν τον δανεισμü. «Η πιστωτικÞ κρßση θα μποροýσε να εßναι βαθýτερη απü αυτÞ που Ýπληξε την Ευρþπη μετÜ την κατÜρρευση της Lehman Brothers» αναφÝρεται χαρακτηριστικÜ.

 

Προς νÝο κýκλο ýφεσης

Τα παραπÜνω σε συνδυασμü με τη δημοσιονομικÞ λιτüτητα που επιβλÞθηκε σε üλη την Ευρþπη και την κατÜρρευση στην εμπιστοσýνη των επιχειρÞσεων και των καταναλωτþν, θα οδηγÞσουν με σιγουριÜ την ευρωζþνη σε ýφεση της τÜξης του 2% το 2012, δημιουργþντας Ýνα φαýλο κýκλο που θα μεγαλþνει τα ελλεßμματα και θα ανατροφοδοτεß την ýφεση.

Μüνη λýση; Η δυναμικÞ παρÝμβαση των Ευρωπαßων ηγετþν, οι οποßοι χαρακτηρßζονται þς Üτολμοι και μεγαλüστομοι.

«Αυτü δεν μπορεß να συνεχιστεß για πολý ακüμα. Χωρßς μια δραματικÞ αλλαγÞ της στÜσης της ΕΚΤ και των Ευρωπαßων ηγετþν, το ενιαßο νüμισμα θα μποροýσε να διαλυθεß μÝσα σε λßγες εβδομÜδες», προειδοποιεß ο Economist.

 

Τι μπορεß να γßνει

Μπορεß να γßνει κÜτι για να αποτρÝψει την καταστροφÞ; Η απÜντηση εξακολουθεß να εßναι ναι, αλλÜ «η κλßμακα της δρÜσης που απαιτεßται αυξÜνεται üσο αργοýμε να αντιδρÜσουμε και ο χρüνος εξαντλεßται. Το μüνο θεσμικü üργανο που μπορεß να παρÝχει Üμεση ανακοýφιση εßναι η ΕΚΤ, δεδομÝνου üτι ο δανειστÞς Ýσχατης ανÜγκης, θα πρÝπει να κÜνει περισσüτερα για να σþσει τις τρÜπεζες, προσφÝροντας απεριüριστη ρευστüτητα για μεγαλýτερο χρονικü διÜστημα».

Ακüμα και αν η ΕΚΤ απορρßπτει αυτÞ τη λογικÞ για τις κυβερνÞσεις -κÜτι που εßναι λÜθος για τον Economist, η αγορÜ ομολüγων σε μεγÜλη κλßμακα δικαιολογεßται ακüμα και με τη στενÞ ερμηνεßα της ΕΚΤ ως κεντρικÞς τρÜπεζας. Αυτü οφεßλεται στο γεγονüς üτι μια πιο χαλαρÞ νομισματικÞ πολιτικÞ εßναι απαραßτητη για να αποτρÝψει την ýφεση και τον αποπληθωρισμü στη ζþνη του ευρþ. ΕÜν η ΕΚΤ θÝλει να εκπληρþσει την εντολÞ της για σταθερüτητα των τιμþν, θα πρÝπει να εμποδßσει την πτþση τους. Αυτü σημαßνει μεßωση των βραχυπρüθεσμων επιτοκßων και εßσοδος σε «ποσοτικÞ χαλÜρωση» μÝσω της αγορÜς κρατικþν ομολüγων σε μεγÜλη κλßμακα. Και δεδομÝνου üτι οι συνθÞκες εßναι πιο δýσκολες στις περιφερειακÝς οικονομßες, η ΕΚΤ θα πρÝπει να αγορÜσει δυσανÜλογα τα ομüλογα τους.

 

ΠολιτικÞ συμφωνßα και «αμοιβαßο χρÝος»

«Μια νομισματικÞ χαλÜρωση θα μετριÜσει την ýφεση και θα δþσει χρüνο» αναφÝρει χαρακτηριστικÜ το Ýγκριτο οικονομικü περιοδικü, ωστüσο, η ανÜκτηση της εμπιστοσýνης και η προσÝλκυση των επενδυτþν πßσω στην κρατικÜ ομüλογα χρειÜζεται πÝραν της υποστÞριξης της ΕΚΤ, την αναδιÜρθρωση του χρÝους της ΕλλÜδας και τις μεταρρυθμßσεις σε Ιταλßα και Ισπανßα- üσο φιλüδοξο κι αν αυτü ακοýγεται.

«Σημαßνει, επßσης, τη δημιουργßα ενüς μηχανισμοý για το χρÝος το οποßο οι επενδυτÝς μποροýν να εμπιστεýονται», κÜτι που κατÜ τον Economist απαιτεß μια πολιτικÞ συμφωνßα üπου η οικονομικÞ ενßσχυση των περιφερειακþν χωρþν θα δοθεß σε αντÜλλαγμα της επιβολÞς κανüνων που ζητοýν η Γερμανßα και οι Üλλες χþρες.

«Αυτü το μÝσο πρÝπει να περιλαμβÜνει κÜποια κοινÞ ευθýνη για τα χρÝη», παρÜ το γεγονüς πως «η Ýκδοση ευρωομολüγων Ýχει απορριφθεß απü την ¶νγκελα ΜÝρκελ, καθþς πιθανüν να «μπλüκαρε» στο Ανþτατο ΔικαστÞριο της Γερμανßας. ΑλλÜ υπÜρχουν συμβιβαστικÝς λýσεις, üπως αυτÞ που πρüτεινε η ΕυρωπαúκÞ ΕπιτροπÞ. Μßα πολλÜ υποσχüμενη ιδÝα, απü το Συμβουλßου Οικονομικþν Εμπειρογνωμüνων της, Γερμανßας εßναι να καταστÞσουν αμοιβαßα üλα τα χρÝη της ευρωζþνης που υπερβαßνουν το 60% του ΑΕΠ κÜθε χþρας, και να τεθεß κατÜ μÝρος Ýνα τμÞμα των φορολογικþν εσüδων το οποßο θα εξοφληθεß μÝσα στα επüμενα 25 χρüνια. Ωστüσο, η Γερμανßα, η οποßα δεν επιθυμεß τη μεταβολÞ της νομισματικÞς Ýνωσης σε μια Ýνωση «μεταφορÜς χρεþν» με την οποßα θα υποστηρßζει πÜντα τα ασθενÝστερα μÝλη της, απÝρριψε την ιδÝα».

«¹ αυτÞ η στÜση θα αλλÜξει, Þ το ευρþ θα διαλυθεß», προειδοποιεß ο Economist τονßζοντας πως «η κ. ΜÝρκελ και η ΕΚΤ δεν μπορεß να συνεχßσουν να απειλοýν τις περιφερειακÝς οικονομßες με Ýξοδο απü το ευρþ απü τη μßα και απü την Üλλη να υπüσχονται στις αγορÝς üτι θα σωθεß. Εκτüς αν επιλÝξει σýντομα, η καγκελÜριος της Γερμανßας θα διαπιστþσει üτι η επιλογÞ Ýχει Þδη γßνει γι 'αυτÞν», καταλÞγει με νüημα το δημοσßευμα

 

ΠατÞσετε ΕΔΩ για να δεßτε τον Üρθρο üπως εßναι δημοσιευμÝνο στον Economist