Η οικονομικÞ κρßση και οι επιπτþσεις της στα παιδιÜ

ÊõñéáêÞ, 6 Íïåìâñßïõ 2011

ΠηγÞ: espressonews.gr

ΣÞμα κινδýνου για τις επιπτþσεις της οικονομικÞς κρßσης στα παιδιÜ εκπÝμπουν οι ειδικοß, που προειδοποιοýν üτι η μεγÝθυνση της ανÝχειας και του κοινωνικοý αποκλεισμοý θα προκαλÝσει μεγÜλη αýξηση των κρουσμÜτων σωματικÞς κακοποßησης και παραμÝλησης σε βÜρος του πιο ευαßσθητου τμÞματος του πληθυσμοý.

Η εκρηκτικÞ Üνοδος της εγκληματικüτητας που καταγρÜφεται το τελευταßο διÜστημα δεν θα εßναι η μüνη «παρÜπλευρη απþλεια» της κρßσης σε κοινωνικü επßπεδο. Η παγκüσμια εμπειρßα Ýχει δεßξει üτι σε τÝτοιες περιüδους τα παιδιÜ πληρþνουν βαρý τßμημα.

Μüνο στην περιοχÞ της ΑττικÞς το 2010 κατατÝθηκαν σε αρμüδιες υπηρεσßες περισσüτερες απü 4.000 αναφορÝς για κακοποßηση και παραμÝληση, αποκαλýπτει ο ψυχßατρος Γιþργος ΝικολαÀδης, διευθυντÞς ΨυχικÞς Υγεßας και ΚοινωνικÞς Πρüνοιας του Ινστιτοýτου Υγεßας του Παιδιοý. Ο ßδιος προσθÝτει üτι αυτü εßναι μüνο «η κορυφÞ του παγüβουνου», καθþς το μεγαλýτερο ποσοστü των κρουσμÜτων δεν γßνεται ποτÝ γνωστü...

Οι 4.000 και πλÝον αναφορÝς εßναι το πρþτο απü τα δεδομÝνα που Ýχουν προκýψει απü την Ýρευνα BECAN (Balkan Epidemiological Study on Child Abuse & Neglect). Πρüκειται για μια μεγÜλη Ýρευνα σε δεßγμα 120.000 ατüμων που θα καλýψει üλα τα ΒαλκÜνια.

Τα αποτελÝσματÜ της αναμÝνονται στις αρχÝς του επüμενου Ýτους και εκτιμÜται üτι θα ρßξουν φως σε αυτÞ τη σκοτεινÞ πλευρÜ της σýγχρονης πραγματικüτητας, που ειδικÜ στην ΕλλÜδα παραμÝνει σε μεγÜλο βαθμü ανεξερεýνητη. ΠÜντως, ο κ. ΝικολαÀδης δεν εßναι αισιüδοξος για την εικüνα που θα προκýψει απü την Ýρευνα: «Με βÜση τη διεθνÞ βιβλιογραφßα, üχι με βÜση τα στοιχεßα της Ýρευνας που εßναι ακüμη σε εξÝλιξη, τα φαινüμενα της σωματικÞς βßας και της παραμÝλησης οπουδÞποτε χειροτερεýουν οι κοινωνικοοικονομικÝς συνθÞκες και αυξÜνονται οι πληθυσμοß που ζουν στα πλαßσια του οικονομικοý αποκλεισμοý και της ανÝχειας, üχι απλþς αυξÜνονται, αλλÜ μεγεθýνονται πÜρα πολý» λÝει χαρακτηριστικÜ.

Στο σημεßο αυτü ο κ. ΝικολαÀδης διευκρινßζει üτι η κρßση συνδÝεται κυρßως με τη σωματικÞ βßα και την παραμÝληση των παιδιþν και üχι με τη σεξουαλικÞ κακοποßηση, η οποßα εßναι μια παθογÝνεια που συναντÜται σε πλοýσιους και φτωχοýς και διατηρεßται πÜνω-κÜτω σε σταθερÜ επßπεδα. Μüνη εξαßρεση αποτελεß Ýνα μικρü κομμÜτι του φαινομÝνου που αφορÜ τα πολυθυματοποιημÝνα παιδιÜ. «Πρüκειται για τα παιδιÜ που ζουν σε οικογÝνειες με ακραßες συνθÞκες κοινωνικοý αποκλεισμοý και κατÜ τη διαδρομÞ της ζωÞς τους θα εκτεθοýν σε πολλαπλÝς και διαφορετικοý τýπου μορφÝς βßας. ¼ταν αυξÜνεται η φτþχεια, αυξÜνεται το ποσοστü αυτþν των παιδιþν, καθþς και η βαρýτητα και η πολλαπλüτητα των μορφþν βßας που δÝχονται».

Η τελευταßα Ýρευνα για την κακοποßηση παιδιþν Ýγινε το 2008 στην ΑθÞνα σε μαθητÝς και μαθÞτριες 12 και 13 ετþν. Τα αποτελÝσματα Ýδειξαν üτι θýματα σεξουαλικÞς βßας εßχαν πÝσει το 3,6% των αγοριþν και το 5,5% των κοριτσιþν, ενþ παραμÝληση εßχαν υποστεß αντßστοιχα το 10,8% και το 19%. «Αν αναλογιστεß κανεßς üτι το μεγαλýτερο μÝρος της σεξουαλικÞς βßας εßναι στην εφηβεßα, καταλαβαßνετε üτι αν μετρÜγαμε στα 17 Ýτη, θα βρßσκαμε πολý μεγαλýτερο ποσοστü» σχολιÜζει ο κ. ΝικολαÀδης.

 

Καταγγελßες που σοκÜρουν

Καταγγελßες για κακοποßηση 409 παιδιþν δÝχθηκε το πρþτο εξÜμηνο του 2011 η γραμμÞ SOS 1056 του «Χαμüγελου του Παιδιοý». Οι περισσüτερες εξ αυτþν αφοροýσαν σωματικÞ κακοποßηση και εγκατÜλειψη, ενþ μüνο μßα περßπτωση αφοροýσε σεξουαλικÞ κακοποßηση παιδιοý. «ΑυτÜ τα στατιστικÜ δεßχνουν μια πτυχÞ της πραγματικüτητας, δεν εßναι üμως η πραγματικüτητα» επισημαßνει ο ψυχολüγος του «Χαμüγελου» ΣτÝφανος Αλεβßζος, που τονßζει üτι το πρüβλημα της κακοποßησης εßναι πολý μεγÜλο. «ΕιδικÜ για τη σεξουαλικÞ και την ψυχολογικÞ κακοποßηση, τα ποσοστÜ εßναι μικρüτερα üχι γιατß δεν συμβαßνουν, αλλÜ επειδÞ δεν αναφÝρονται και δεν εßναι εýκολα ανιχνεýσιμα».

Το ανησυχητικü στοιχεßο που παραθÝτει ο κ. Αλεβßζος εßναι η ποιοτικÞ διαφοροποßηση της κακοποßησης που παρατηρεßται τα τελευταßα χρüνια. ¼πως αναφÝρει, το «Χαμüγελο» Ýχει κληθεß να βοηθÞσει παιδιÜ που Ýχουν κακοποιηθεß σεξουαλικÜ «σε διαδικασßες που ξεφεýγουν απü τον ανθρþπινο νου», ακüμη και εγκαταλειμμÝνο παιδß που τρεφüταν απü τα περιττþματÜ του.