Ελληνικός πάπυρος αποδεικνύει ότι η πάλη είναι το αρχαιότερο άθλημα που έχει καταγραφεί

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Βασίλης Φουρτούνης: δάσκαλος, αναπληρωματικός Αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Αττικής

Οδηγίες για τους πυγμάχους που είναι γραμμένες πάνω σε ένα κομμάτι παπύρου στα ελληνικά από τον 1ο ή τον 2ο μ. Χ. αιώνα και διασώθηκαν μέχρι σήμερα, παρουσιάστηκαν  στις ΗΠΑ

Αρχαίος πάπυρος με οδηγίες πάλης γραμμένος στα ελληνικά

«Στάσου δίπλα στον αντίπαλο και με το δεξί χέρι, κάνε κεφαλοκλείδωμα και χτύπα»! «Στάσου στην πλευρά του, κάνε επίθεση με το πόδι και χτύπα»! Πρόκειται βέβαια για οδηγίες πάλης, μόνον που δεν είναι σημερινές αλλά προέρχονται από τον 1ο ή 2ο μ. Χ. αιώνα. Οι οδηγίες αυτές είναι γραμμένες σε ελληνική γλώσσα πάνω σε ένα κομμάτι πάπυρου, που διασώθηκε μέσα στους αιώνες και συνιστούν το αρχαιότερο γραπτό κείμενο κανόνων ενός παιχνιδιού, το οποίο παρ’ ότι δεν αναφέρεται συγκεκριμένα ότι πρόκειται για την πάλη, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο.

Το κείμενο έγινε γνωστό πρόσφατα, όταν αντίγραφό του παρουσιάστηκε στην Εθνική Αίθουσα Τιμών Πάλης στοΣτίλγουοτερ της Οκλαχόμα στις ΗΠΑ, σε μια εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Ο Πάπυρος, που έχει μήκος περί τα 45,5 εκατοστά βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το οποίο είναι διάσημο και για την ομάδα πάλης του. Ο συγκεκριμένος πάπυρος που βρέθηκε στα τέλη του 1800 στην Αίγυπτο από ένα ζευγάρι των μεταπτυχιακών φοιτητών από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία σε μια περιοχή νοτιοδυτικά του Καΐρου που

Don Sayenga
Ντον Σεϋένγκα
Lee Roy Smith
Λι Ροϊ Σμιθ

είχε κατοικηθεί από Έλληνες αποίκους. Στην Αμερική έφθασε το 1907 μαζί με πολλούς άλλους παπύρους αλλά τελικά μόλις πρόσφατα μελετήθηκε από τον ιστορικό, ειδικευμένο και στην πυγμαχία (Don Sayenga) Ντον Σεϋένγκα.

«Οι οδηγίες αυτές που αναφέρονται στον πάπυρο αυτό βοηθούν την πάλη ως άθλημα γιατί μαθαίνουν όλοι οι άνθρωποι ότι η πάλη είναι το αρχαιότερο άθλημα», δηλώνει μάλιστα ο ίδιος, που είναι άλλωστε πεπεισμένος ότι πρόκειται για το αρχαιότερο κείμενο! Εξάλλου αρχαία κείμενα κανόνων για άλλα αθλήματα που να χρονολογούνται τόσο πρώιμα δεν έχουν σωθεί.

«Είναι το παλαιότερο γραπτό κείμενο με οδηγίες από οποιοδήποτε άθλημα γνωρίζει ο άνθρωπος μέχρι σήμερα» λέει ο (Lee Roy Smith) Λι Ροϊ Σμιθ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Εθνικής Αίθουσας Τιμών Πάλης στο Στίλγουοτερ της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, ο οποίος τονίζει ότι το σπουδαιότερο είναι ότι οι κανόνες αυτοί ισχύουν ως σήμερα.

 

Ηλεκτρονικές Πηγές

1. http://www.usatoday.com

2. http://www.weberadvertising.com

3. http://www.tovima.gr

4. http://www.thesundevils.com