Åëåã÷üìåíç ÷ñåïêïðßá. ÓõíÝðåéåò óå êáôáèÝóåéò, äÜíåéá, êïéíùíßá ê.Ü |
Ôñßôç 11 Ïêôùâñßïõ 2011 |
ÐçãÞ: www.asxetos.gr |
Κοýρεμα του χρÝους. ¼λες οι συνÝπειες μÝσα απü 21 ερωτÞσεις - απαντÞσεις για καταθÝσεις, επιτüκια δανεßων, ασφαλιστικÜ ταμεßα, συντÜξεις, επιχειρÞσεις, τιμÝς αγαθþν, ακßνητα ευθýνες. ΥπÜρχει ελπßδα; μαζß τα φÜγαμε; Τι σημαßνει σε… απλÜ ελληνικÜ το «κοýρεμα» και η «ελεγχüμενη χρεωκοπßα» για εμÜς; Εßκοσι μßα (21) ερωτÞσεις με τις απαντÞσεις τους για να ξÝρετε τις μας περιμÝνει. Ισχýει το ρητü μην ρωτÜς κÜτι εÜν δεν εßσαι Ýτοιμος να ακοýσεις την απÜντηση. Εσεßς εßστε Ýτοιμοι;
1. Πþς θα γßνει η «ελεγχüμενη χρεωκοπßα»; Το σχÝδιο που εξελßσσεται για την ΕλλÜδα προβλÝπει το «κοýρεμα» του ελληνικοý χρÝους τουλÜχιστον κατÜ 50%, δηλαδÞ θα διαγραφεß Ελληνικü δημüσιο χρÝος σε ανÜλογο ποσοστü 50% (δηλ. περßπου 170 δις)!
2. Ποια η διαφορÜ «ελεγχüμενης χρεωκοπßας» και «ανεξÝλεγκτης χρεοκοπßας»; «ΦαντÜσου Ýνα καρποýζι να πÝφτει απü τον 5ο üροφο και Ýνα Üλλο απü τον ημιþροφο. Η διαφορÜ δεν βρßσκεται στο αν θα σκÜσει το καρποýζι, αλλÜ στο σε πüσα κομμÜτια θα σπÜσει και στο πüσο μακριÜ θα πεταχτοýν τα κουκοýτσια...». Με αυτü τον παραστατικü τρüπο εξÞγησε κορυφαßο τραπεζικü στÝλεχος τη διαφορÜ μεταξý ανεξÝλεγκτης χρεοκοπßας και ελεγχüμενης χρεοκοπßας, για να μας παραπÝμψει σε ειδικÝς μελÝτες που Ýχουν εκπονÞσει η ΤρÜπεζα της Αγγλßας και το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο. Στα ελληνικÜ αποδßδεται ως «ελεγχüμενη χρεοκοπßα» και στη βιβλιογραφßα απαντÜται ως Ýνας «προληπτικüς» μηχανισμüς προκειμÝνου να πραγματοποιηθεß με μεθοδικü τρüπο η αναδιÜρθρωση του χρÝους μιας χþρας. Στüχος εßναι να δοθεß ο χρüνος þστε το «σýστημα» (πιστωτÝς και οικονομßα που χρεοκοπεß) να προετοιμαστεß για να δεχθεß τις üσο το δυνατüν μικρüτερες συνÝπειες απü τη στÜση πληρωμþν. Το αντßθετο της ελεγχüμενης χρεοκοπßας συνηθßζεται να αποκαλεßται «ανεξÝλεγκτη». Σε αυτÞ την περßπτωση, Ýνα πρωß το κρÜτος που χρεοκοπεß, πολý απλÜ λÝει στο εσωτερικü και το εξωτερικü: «Δεν Ýχω να πληρþσω». Η χρεοκοπßα αυτÞ συνοδεýεται συνÞθως απü μεγÜλο κοýρεμα του δημüσιου χρÝους (75% και Üνω), οι ζημßες για τους πιστωτÝς εßναι μεγÜλες, το τραπεζικü σýστημα καταρρÝει, τα ασφαλιστικÜ ταμεßα κλυδωνßζονται, συνÞθως προκαλεßται νομισματικÞ κρßση, η εσωτερικÞ αγορÜ παγþνει, η ýφεση φτÜνει σε διψÞφια ποσοστÜ για αρκετÜ χρüνια. ΠÜντως, η ελεγχüμενη χρεοκοπßα στη συνÝχεια δεν συνοδεýεται απü νÝο δανεισμü με την Ýννοια που γßνεται σÞμερα, π.χ. μÝσω του μηχανισμοý στÞριξης σε Πορτογαλßα, Ιρλανδßα και ΕλλÜδα. ¸τσι, με την ελεγχüμενη χρεοκοπßα, πÝραν της αναδιÜρθρωσης του χρÝους, ακολουθοýν σκληρÜ δημοσιονομικÜ μÝτρα, διüτι το κρÜτος απü τη στιγμÞ που δεν μπορεß να δανειστεß και να χρηματοδοτÞσει τα ελλεßμματÜ του, «ζει» με αυτÜ που Ýχει. Ιεραρχεß τις υποχρεþσεις του. Αφοý ξεπÝρασε το θÝμα των πιστωτþν με την αναδιÜρθρωση, βÜζει προτεραιüτητες στο εσωτερικü. ΔηλαδÞ θα πρÝπει να ζÞσουμε με αυτÜ που Ýχουμε - παρÜγουμε - εισπρÜττουμε . Η ιστορßα δεßχνει üτι οι περικοπÝς ξεκινοýν απü τα κοινωνικÜ επιδüματα. ΜετÜ ψαλιδßζονται οι μισθοß και οι συντÜξεις, ενþ σταματοýν Þ καθυστεροýν σημαντικÜ οι λεγüμενες μεταβιβαστικÝς πληρωμÝς (αποδιδüμενοι φüροι, επιχορηγÞσεις φορÝων κ.λπ.) και οι διÜφορες επιστροφÝς.
3. Ποιοι θα χÜσουν απü το κοýρεμα της τÜξης του 50% και την ελεγχüμενη χρεωκοπßα; Οι τρÜπεζες εντüς και εκτüς συνüρων, τα ασφαλιστικÜ ταμεßα και γενικÜ üσοι κατÝχουν τßτλους Ελληνικοýς δημüσιου χρÝους (ομüλογα) . ΟυσιαστικÜ, θα υποστοýν ζημßα ßση με το 50% της αξßας των ομολüγων που διαθÝτουν. Οι ζημßες θα εßναι πραγματικÝς, δηλαδÞ πρÝπει να περÜσουν στους ισολογισμοýς τους και τüσο οι τρÜπεζες üσο και τα ταμεßα θα χρειαστοýν στÞριξη πολλþν δισεκατομμυρßων ευρþ. Σýμφωνα με το σχÝδιο, η στÞριξη θα προÝλθει απü τα κεφÜλαια του ΕκτÜκτου Μηχανισμοý Ρευστüτητας της ευρωζþνης (EFSF). ΒÝβαια Üμεσα μπορεß να χÜσουν (σε χρÞμα - κÝρδη) οι Ýχοντες τßτλους Ελληνικοý Δημüσιου χρÝους, Üλλα Ýμμεσα και απü τις συνÝπειες τους γεγονüτος αυτοý θα βγουν ζημιωμÝνοι üλοι (πολßτες, κοινωνßα, επιχειρÞσεις κλπ)
4. Γιατß καθυστερεß η ελεγχüμενη χρεωκοπßα. ΘÝλουν οι ξÝνοι να μας τιμωρÞσουν; ΑυτÜ τα επιχειρÞματα «καφενεßου» και συνομοσιολογßας εγþ δεν τα ασπÜζομαι. Οι ξÝνοι δεν εßναι η μαμÜ που τιμωρεß τον παιδÜκι της επειδÞ Ýσταξε παγωτü στην μπλοýζα του. Λüγοι καθυστÝρησης μπορεß να εßναι : 1. Οι Γερμανßα (Ýως σÞμερα) κÝρδιζε απü την παρÜταση της «μη λýσης» αφοý πληρþνει επιτüκια για το χρÝος χαμηλüτερα. Ο κßνδυνος üμως εßναι να γενικευτεß η κρßση και να το πληρþσει «ακριβÜ» … 2. Οι ξÝνοι Þθελαν και θÝλουν χρüνο για να προετοιμαστοýν να απορροφÞσουν τους κραδασμοýς και τις συνÝπειες για τις δικÝς τους τρÜπεζες (ΓερμανικÝς και ΓαλλικÝς) . Λογικü δεν εßναι; 3. Να μας δþσουν μßα λýση üταν ακüμα Ýχουμε «Ýλλειμμα»; ¸τσι δεν θα Ýλυναν μüνιμα και με ασφÜλεια το Ελληνικü πρüβλημα. Για αυτü πιÝζουν για τüσα μÝτρα προκειμÝνου να επιτýχουμε «πρωτογενÝς πλεüνασμα» Üρα τüτε θα γνωρßζουν üτι η συνολικÞ λýση που θα δþσουν θα εßναι διαχρονικÜ βιþσιμη και σαν κρÜτος θα μποροýμε να πληρþνουμε τα «δανεικÜ» μας.
5. Ποια θα εßναι τα οφÝλη για το Ελληνικü Δημüσιο; Η ΕλλÜδα (Üμεσα) θα χρωστÜ τα μισÜ, με αποτÝλεσμα να μειωθοýν σημαντικÜ οι τüκοι, τα χρεολýσια και το χρÝος να εßναι διαχειρßσιμο. Εφüσον, μÜλιστα, η οικονομßα παρÜξει «πρωτογενÝς πλεüνασμα», (ΠρωτογενÝς πλεüνασμα: ¸χουμε üταν τα τρÝχοντα Ýσοδα εßναι περισσüτερα απü τις πρωτογενεßς δαπÜνες (συνολικÝς δαπÜνες μεßον Ýξοδα τοκοχρεολυσßων)) λογικÜ θα εßναι σε θÝση να μειþνει και μÝρος του κεφαλαßου απü το δημüσιο χρÝος. Τα σημαντικÜ οφÝλη για την ΕλλÜδα θα τα δοýμε üταν κÜποτε ξεπερÜσουμε την κρßση και θα γυρνÜμε το βλÝμμα στο παρελθüν (τραυματισμÝνοι üντως…) και θα μας φαßνονται αδιανüητα τüσα πρÜγματα στην ΕλλÜδα του 1980-2010. ΟυσιαστικÜ το üφελος θα εßναι η νÝα ΕλλÜδα που θα φτιαχτεß μÝσα απü πüνο και δυστυχßα (δυστυχþς…).
6. Ποιο θα εßναι το τßμημα αυτÞς της πρÜξης; Για να «κουρÝψουν» ελεγχüμενα εντüς του ευρþ το χρÝος κατÜ 50%, το τßμημα που θα πληρþσει η χþρα και οι πολßτες της εßναι η υποβÜθμιση του βιοτικοý επιπÝδου των ΕλλÞνων . Διαδικασßα που Ýχει Þδη ξεκινÞσει και θα αποτυπωθεß με ακρßβεια στα Μνημüνιο και τους νüμους που θα ακολουθÞσουν. Το τßμημα για την χþρα εξαρτÜται απü το πþς «θα σπÜσει το καρποýζι» και πüσο γρÞγορα και αποτελεσματικÜ θα δουλÝψουμε για να καθαρßσουμε τα σκουπßδια και τους λεκÝδες. Η δικÞ μου γενιÜ θα πληρþσει τα λÜθη της γενιÜς του πατÝρα μου αλλÜ και την δικÞ της αδρÜνεια και üλοι μαζß θα πληρþσουμε ακριβÜ και σε πολλÝς περιπτþσεις Üδικα το τßμημα με την ελπßδα üτι η γενιÜ των παιδιþν μας θα βρουν μßα ΕλλÜδα καλýτερη και πιο δßκαιη.
7. Τι επßπτωση θα Ýχει στους μισθοýς και τις συντÜξεις; Το πρþτο δυνατü βÞμα Ýγινε με τις εξαγγελßες των τελευταßων μÝτρων. Οι μισθοß και οι συντÜξεις θα μειωθοýν Ýως και 30-50%, üπως και ο δημüσιος τομÝας.
8. Τι θα γßνει με τα «ΑσφαλιστικÜ Ταμεßα»; ΕξαρτÜται εÜν θα εξαιρεθοýν απü το κοýρεμα (υπÜρχει τÝτοια πιθανüτητα) . Αν πÜντως συμμετÜσχουν, θα υποστοýν σοβαρÞ ζημßα που θα τα οδηγÞσει σε αναθεþρηση της πολιτικÞς τους με μεßωση των συντÜξεων. ΕπειδÞ üμως οι συντÜξεις εßναι εγγυημÝνες απü το κρÜτος, οι κρατικÝς δαπÜνες θα αυξηθοýν, δημιουργþντας νÝες δημοσιονομικÝς πιÝσεις. Τα ασφαλιστικÜ ταμεßα θα στηριχθοýν απü τον EFSF και θα περιορισθεß δραστικÜ ο αριθμüς τους ενþ αναγκαστικÜ και με μεγαλýτερη Ýνταση θα συνεχιστεß η προσπÜθεια εξυγßανσης τους («μαúμοý συντÜξεις» , πεθαμÝνοι που Ýπαιρναν την σýνταξη τους τρßτα πρüσωπα κλπ). ΠεριμÝναμε τους ξÝνους να μας αναγκÜσουν να κÜνουμε διορθþσεις που οýτε η λογικÞ Üντεχε οýτε η οικονομßα .
9. Τι θα γßνει με τις «ΤρÜπεζες»; Το βασικü μÝτωπο üπου θα εκδηλωθοýν οι αρνητικÝς επιπτþσεις του κουρÝματος εßναι ο χρηματοπιστωτικüς τομÝας, δηλαδÞ οι τρÜπεζες και οι ασφαλιστικÝς εταιρεßες. Αν για τις ευρωπαúκÝς τρÜπεζες το EFSF θα εßναι ο μηχανισμüς που θα τις στηρßξει κεφαλαιακÜ, για τις ελληνικÝς τρÜπεζες, οι εταßροι μας δεßχνουν το Ταμεßο ΧρηματοπιστωτικÞς Σταθερüτητας, δηλαδÞ την κρατικοποßηση. Σε Ýνα σενÜριο δραστικοý κουρÝματος του ελληνικοý χρÝους κατÜ 50%, üπως συζητεßται, στο πλαßσιο του υφιστÜμενου σχεδßου, δηλαδÞ με βÜση τα ομüλογα λÞξης μÝχρι το 2020 οι ζημßες εκτιμþνται σε επιπλÝον 10 δισ. ευρþ, Üρα συνολικÜ το τραπεζικü σýστημα θα υποστεß ζημßες ýψους περßπου 15 δισ. ευρþ. Το ποσü αυτü εßναι προφανÝς üτι, ιδιαßτερα υπü τις παροýσες συνθÞκες, δεν εßναι διαχειρßσιμο και οι ελληνικÝς τρÜπεζες θα αντιμετωπßσουν Üμεσα τερÜστιο κεφαλαιακü πρüβλημα. Οι τερÜστιες αυτÝς κεφαλαιακÝς ανÜγκες εßναι μÜλλον αδýνατον να καλυφθοýν απü τους μετüχους. Το πρüβλημα αυτü θα τις οδηγÞσει Üμεσα να αναζητÞσουν την κεφαλαιακÞ ενßσχυση στο Ταμεßο ΧρηματοπιστωτικÞς Σταθερüτητας, δηλαδÞ θα τις οδηγÞσει στην κρατικοποßησÞ τους που θα σημÜνει και την απαξßωση των μετοχþν, των παλαιþν μετüχων. Αυτüς εßναι και ο βασικüς λüγος της κατÜρρευσης των τραπεζικþν μετοχþν στο ΧΑ το τελευταßο διÜστημα, καθþς μÜλιστα η συμμετοχÞ του ΤΧΣ θα γßνει με ειδικοýς üρους και συγκεκριμÝνα με την Ýκδοση νÝων μετοχþν που θα αγοραστοýν απü το Ταμεßο σε πολý χαμηλÝς τιμÝς. Και πλÝον μιλÜμε για κρατικοποßηση üλου του τραπεζικοý συστÞματος. (Το üνειρο του κ.Τσιπρα θα γßνει πραγματικüτητα..... Ýτσι για να τον πειρÜξω κιüλας...εÜν και δεν Þταν Üσχημη ιδÝα...)
10. Τι θα γßνει με τις καταθÝσεις; Η ελεγχüμενη χρεωκοπßα εντüς του ευρþ εγγυÜται τις καταθÝσεις, καθþς οι τρÜπεζες θα περÜσουν στον Ýλεγχο του Ευρωπαúκοý Μηχανισμοý ΣτÞριξης (EFSF), θα ανακεφαλαιωθοýν και δεν υπÜρχει φüβος για τις καταθÝσεις αφοý εßναι εγγυημÝνες (και μην ακοýτε βλακεßες…). Οι τρÜπεζες, πÜντως, αναμÝνεται να πιεστοýν κυρßως για ψυχολογικοýς λüγους, καθþς εßναι πιθανüν να δημιουργηθοýν φαινüμενα πανικοý που θα σπρþξουν τους καταθÝτες να αποσýρουν καταθÝσεις αν επικρατÞσει κινδυνολογßα περß χρεοκοπßας της χþρας. Σε μßα τÝτοια περßπτωση εßναι πιθανüν να εφαρμοστοýν περιορισμοß στο ημερÞσιο Þ εβδομαδιαßο üριο ανÜληψης μετρητþν και για χρονικü διÜστημα που θα απαιτηθεß απü τις συνθÞκες που θα επικρατÞσουν (üχι για πολý πÜντως)
11. Θα υπÜρξει πανικüς; ΕÜν το «καρποýζι» πÝσει με δýναμη και γßνει χßλια κομμÜτια και οι δημοσιογρÜφοι το κÜνουν «φυσικü χυμü καρπουζιοý» και οι ηγÝτες μας (που μüνο ηγÝτες δεν εßναι) δεν σταθοýν στο ýψος των περιστÜσεων, …..θα γßνει της «Κýπρου»!! (ορισμÝνοι θυμοýνται , οι νεþτεροι ας ρωτÞσουν τους γονεßς του τι Ýγινε στην επιστρÜτευση). Υπü φυσιολογικÝς συνθÞκες ο üποιος πανικüς θα εßναι διαχειρßσιμος και βραχýβιος και εξαρτÜται απü εμÜς τους ßδιους, τους δημοσιογρÜφους και τους πολιτικοýς ηγÝτες.
12. ¸χω Üγχος… Τι να κÜνω; ΦοβÜμαι… ΜÜλιστα… Σε αυτÝς τις περιπτþσεις προτεßνω σε φßλους τα εξÞς : 1. ΕÜν εßσαι τυχερüς ¸λληνας και Ýχεις καταθÝσεις (αφενüς δεν πρÝπει να γκρινιÜζεις καθüλου...) τüτε ας Ýχεις σε ασφαλÝς μÝρος 1.000-2.000 € για την περßπτωση της ερþτησης «10» περß βραχýβιου üριο αναλÞψεων. ΕÜν και πÜλι παντοý βλÝπεις πανικü βÜλε τα χρÞματα σε μßα τραπεζικÞ θυρßδα αλλÜ Ýτσι θα συμβÜλλεις στην πιο γρÞγορη και Üναρχη κατÜρρευση του Τραπεζικοý συστÞματος και θα το πληρþσεις με Üλλους τρüπους (θÝλεις …δεν θÝλεις). 2. ΠÜρε βασικÜ εßδη διατροφÞς για το σπßτι για μßα διÜρκεια 1-2 μηνþν. Δεν μιλÜμε για υπερβολÞ, αλλÜ να Ýχω παιδιÜ (που Ýχω 2) και να παßζω ξýλο στο Super Market για να πÜρω γÜλα επειδÞ ως ¸λληνες μας Ýπιασε πανικüς … ε.... ας το κÜνω τþρα χαλαρÜ και οργανωμÝνα (δεν χαλÜνε κιüλας….) 3. ΨÜξε και εσý να βρεις αξßες και χαρÝς που εßχες χÜσει. Πιες καφÝ με φßλους, συζÞτα, επικοινþνησε, κÜνε βüλτα με τα πüδια, κÜνε Ýρωτα (γιατß εÜν δεν μπορεßς εσý ... ßσως να μπορεß Üλλος/Üλλη...) , Üκουσε μουσικÞ κλπ κλπ .
13. Τι θα γßνει με το ποσü που χρωστÜμε στα δÜνεια μας; Μολονüτι οι μισθοß θα περιορισθοýν (Þδη περιορßζονται) το ýψος - ποσü του δανεßου θα παραμεßνει το ßδιο, ανÜλογα με την πρüτερη οικονομικÞ κατÜσταση. Οι τρÜπεζες, ωστüσο, συντονισμÝνα θα κληθοýν να προχωρÞσουν σε ρυθμßσεις ακüμη και ενÞμερων δανεßων, με μεßωση του ýψους της μηνιαßας δüσης, επιμÞκυνσης του χρüνου αποπληρωμÞς, προκειμÝνου να μη «σκÜσουν» απü την αδυναμßα των δανειοληπτþν να πληρþσουν τις δüσεις τους. ΓενικÜ οι ΤρÜπεζες Ýχουν πολλÜ προβλÞματα με τα «κüκκινα δÜνεια», το σßγουρο εßναι üτι δεν θÝλουν Üλλα και θα κÜνουν τα αδýνατα.. δυνατÜ, για να σας βοηθÞσουν να μπορεßτε να πληρþνετε τις δüσεις σας σýμφωνα με τον νÝο χαμηλüτερο μισθü σας (δημüσιοι υπÜλληλοι κλπ). Και εÜν τþρα ορισμÝνες σας φÝρνουν δυσκολßες… σε λßγο θα σας παρακαλÜνε μüνες τους. ΒÝβαια εÜν φýγουμε απü το ευρþ και γυρßσουμε στην δραχμÞ τüτε üσο χρωστÜμε θα εßναι επß 2 επß 3 κ.ο.κ ανÜλογα με την ισοτιμßα μετατροπÞς των ευρþ σε δραχμÝς . ΜÞπως εκεß στον Περισσü οι του ΚΚΕ θα Ýχουν να μας δþσουν καμßα καλýτερη συμβουλÞ; (αφοý εßναι υπÝρ της εξüδου απü την Ε.Ε;) . ΛÝμε τþρα… αλλÜ να λÝμε …
14. Τι θα γßνει με το επιτüκιο των δÜνειων μας; ΕξαρτÜται απü την δανειακÞ σýμβαση που Ýχετε υπογρÜψει. Ευτυχþς τα περισσüτερα δÜνεια μας Ýχουν ως βÜση υπολογισμοý τα επιτüκια Euribor Þ τα επιτüκια της ΕυρωπαúκÞς ΚεντρικÞς ΤρÜπεζας πλÝον ενüς περιθωρßου κÝρδους ανÜ τρÜπεζα/δÜνειο/δανειολÞπτη. ¶ρα Üμεσος κßνδυνος για το επιτüκιο δανεισμοý δεν υπÜρχει για την βÜση υπολογισμοý - Euribor Þ Ε.Κ.Τ - των επιτοκßων σας. Θα εξακολουθÞσει να ακολουθεß τις μεταβολÝς αυτþν των επιτοκßων üπως συνÝβαινε Ýως τþρα. Τþρα για το περιθþριο κÝρδους που μας Ýβαλε η κÜθε τρÜπεζα (πλÝον του euribor για παρÜδειγμα +3%) αφοý το γρÜφει στην σýμβαση και πÜλι δεν μπορεß να μεταβληθεß αρκεß να μην αφÞνει κανÝνα παρÜθυρο νομικÞς ερμηνεßας στην σýμβαση υπÝρ της ΤρÜπεζας. ΓενικÜ, λüγω της αýξησης των επισφαλειþν, την ζημιÜ απü το «κοýρεμα» κλπ οι τρÜπεζες θα πÜθουν μεγÜλη ζημßα. ¶ρα θα υπÜρχει (λογικÜ) μßα τÜση αýξησης των «περιθωρßων κÝρδους» που δουλεýουν, που το βλÝπω πολý δýσκολο και νομικÜ ανÝφικτο να επηρεÜσει των επιτüκια των υφιστÜμενων δανειοληπτþν (σýμφωνα πÜντα με τα ανωτÝρω – δηλαδÞ διαβÜστε την δανειακÞ σας σýμβαση Þ ρωτÞστε τον δικηγüρο σας).
15. Τι θα γßνει με τις τιμÝς των ακινÞτων; Σýμφωνα με τους οικονομολüγους, μετÜ την ολοκλÞρωση της ελεγχüμενης χρεωκοπßας, θα υπÜρξει σημαντικÞ μεßωση στις τιμÝς των ακινÞτων. Δεν αποκλεßεται, üπως υπογραμμßζουν, η μεßωση να φθÜσει και το 50%. Και επειδÞ οι κρßσεις κρýβουν ευκαιρßες, ο Ýχων μετρητÜ θα μπορεß να αγορÜσει σε χαμηλÝς τιμÝς. Το οξýμωρο στην περßπτωση των κατοικιþν εßναι üτι η πλειονüτητÜ τους Ýχει αποκτηθεß με στεγαστικÜ δÜνεια και ο ιδιοκτÞτης θα βλÝπει αφενüς την αξßα του σπιτιοý του να πÝφτει, αφετÝρου το ýψος του δανεßου να εßναι πολý υψηλüτερο αυτÞς. ΔηλαδÞ θα σκÜσει για τα καλÜ η «φοýσκα των ακινÞτων» και ßσως πÜμε στο Üλλο Üκρο της απαξßωσης . Αυτü απü μüνο του σαν γεγονüς εßναι θετικü (δηλαδÞ üτι δεν θα υπÜρχει φοýσκα) . ΕÜν üμως το εντÜξουμε στο συνολικü οικονομικü πλαßσιο και συνθÞκες (και Ýτσι πρÝπει) κρýβει μÝσα του, οικονομικÞ καταστροφÞ, ανεργßα, κλεßσιμο επιχειρÞσεων, δυστυχßα κλπ . Θα Ýπρεπε μüνοι μας σαν χþρα να εßχαμε βÜλει Ýγκαιρα (πριν την κρßση) κÜποιο φρÝνο. Το τραγικü και στενÜχωρο εßναι üτι υπÜρχει χιλιÜδες ¸λληνες που εßχαν αγορÜσει (ακριβü) σπßτι με στεγαστικü δÜνειο. ΕÜν σÞμερα κÜνουν Ýνα υπολογισμü (καλýτερα να μην τον κÜνουν και στενοχωρηθοýν Üδικα πλÝον) το υπüλοιπο του δανεßου τους εßναι πολý μεγαλýτερο (μπορεß απü +10 – 30%) απü την σημερινÞ εμπορικÞ αξßα του ακινÞτου τους. Εßναι τα θýματα της «φοýσκας των ακινÞτων» και των «ανεξÝλεγκτων δανεßων» .
16. Τι θα γßνει με τις τιμÝς των προúüντων και αγαθþν; Η αγορÜ εκτιμοýν üτι θα ευθυγραμμισθεß με το βιοτικü επßπεδο των καταναλωτþν. Η μεßωση των μισθþν και των συντÜξεων οδηγεß αυτüματα σε αντßστοιχη μεßωση της κατανÜλωσης (μεßωση της «ζÞτησης») . ΕπειδÞ, üμως, οι επιχειρÞσεις προσαρμüζονται με βÜση το κÝρδος, Ýτσι θα προχωρÞσουν αναπüφευκτα και σε μεßωση των τιμþν, προκειμÝνου üσες δýναται να επιβιþσουν», αναφÝρεται χαρακτηριστικÜ. ¶ρα οι τιμÝς των αγαθþν θα μειωθοýν (ßσως με μßα παρÜλληλη μεßωση της ποιüτητας των προσφερüμενων ειδþν κεκαλυμμÝνη Ýντεχνα) και αυτü εßναι Ýνα αρχικÜ θετικü γεγονüς. Αυτü üμως που πρÝπει να δοýμε εßναι το επßπεδο της αγοραστικÞς δýναμης που θα διαμορφωθεß στο νÝο καθεστþς μειωμÝνων τιμþν αγαθþν και διαθÝσιμων εισοδημÜτων. ΔηλαδÞ με απλÜ λüγια να συγκρßνουμε το «χθες» (πριν την κρßση) με το «αýριο» και να δοýμε πχ πüσο ψωμß, γÜλα, μακαρüνια, τσιγÜρα, καφÝ κλπ αγορÜζουμε με τα χρÞματα που μας μÝνουν ετησßως (μετÜ την αφαßρεση των φüρων βÝβαια) . Με αυτü τον τρüπο θα δοýμε εÜν η μεßωση της τιμÞς των αγαθþν θα οδηγÞσει σε αýξηση της πραγματικÞς αγοραστικÞς δýναμης Þ ακüμα σε μεγαλýτερη μεßωση της (που πολý φοβÜμαι üτι αυτü θα γßνει) .
17. Ποιες θα εßναι οι επιπτþσεις στο λιανεμπüριο; Δυστυχþς, ΤραγικÝς! . ΠλÞθος μικρþν και μεσαßων επιχειρÞσεων εκτιμÜται üτι δεν θα αντÝξουν. ¹δη τα λουκÝτα στις μικρÝς επιχειρÞσεις εßναι δεκÜδες χιλιÜδες και το φαινüμενο αναμÝνεται να συνεχιστεß. «μετÜ τη δεκαετßα του ‘70, εξαιτßας της διαστρωμÜτωσης της κοινωνßας, üσοι δεν μποροýσαν να διοριστοýν στο Δημüσιο Üνοιγαν Ýνα μαγαζÜκι (και καλÜ Ýκαναν βÝβαια). Σε καμßα δυτικÞ πρωτεýουσα, π.χ., Λονδßνο, Ρþμη κ.α., δεν υπÜρχουν τüσο μικρÜ μαγαζιÜ». Εφüσον, λοιπüν, περιοριστεß το βιοτικü επßπεδο, θα περιοριστεß και το λιανεμπüριο, σε αντßθεση με τις μεγÜλες αλυσßδες, οι οποßες θα μποροýν να επιβιþσουν δßνοντας ελκυστικÝς τιμÝς. ΔιορθωτικÝς λýσεις και επεμβÜσεις υπÜρχουν Ýστω και λßγες αλλÜ δεν βλÝπω φως για την υιοθÝτηση τους. Δυστυχþς!
18. ΜÞπως Þταν καλýτερα να «πτωχεýσουμε» απü την αρχÞ παρÜ να ψÜχνουμε τþρα «κοýρεμα χρÝους» και Üλλες λýσεις; Δεν εßναι εýκολες (και σοβαρÝς) αυτÝς οι απαντÞσεις που δßνονται σε 1-2 γραμμÝς. Νομßζω üτι η καλýτερη απÜντηση βρßσκεται στο Üρθρο μας : Χρεοκοπßα ενüς κρÜτους. ΣυνÝπειες και κüστη που αναφÝρει εκτüς των Üλλων: "Οι οποιεσδÞποτε αρνητικÝς επιδρÜσεις απü την χρεοκοπßα ενüς κρÜτους εßναι βραχυχρüνιες, αρκεß η χρεοκοπßα να μην εßναι "στρατηγικÞ" (μη απαραßτητη). ΜÝγιστη σημασßα Ýχει η οριοθÝτηση του «σημεßου χρεοκοπßας» ( default point) εν συσχετισμü με το πολιτικü κüστος. Σημεßο χρεοκοπßας. Στη διεθνÞ βιβλιογραφßα αναφÝρεται ο χαρακτηρισμüς του “default point” (“σημεßο χρεοκοπßας”) το οποßο Ýχει τη σημασßα του σημεßου, πÝρα απü το οποßο η μη κÞρυξη στÜση πληρωμþν και η εμμονÞ στη μη χρεοκοπßα, προκαλεß κüστος πολý μεγαλýτερο απü το κüστος που θα προκαλοýσε η απüφαση για χρεοκοπßα."
19. «Μαζß τα φÜγαμε»; Προφανþς υπü την στενÞ Ýννοια του üρου και του νοÞματος της, «ΟΧΙ δεν τα φÜγαμε μαζß». ΑλλÜ επειδÞ – δεν Ýχω συνηθßσει να μασÜω και τα λüγια μου – «μαζß τσιμπÞσαμε» Þ «μαζß σιωπÞσαμε», Üλλοι λßγο, Üλλοι πολý και σßγουρα το λιγüτερο (Ýως και καθüλου) τσßμπησαν üσοι εργÜζονται στον ιδιωτικü τομÝα και οι συνταξιοýχοι του ιδιωτικοý τομÝα (κυρßως), αυτοß κυρßως εντÜσσονται στο «μαζß σιωπÞσαμε». Εμεßς ψηφßζουμε, εμεßς ανεχüμαστε, εμεßς σιωπÞσαμε, εμεßς ζοýσαμε με δανεικÜ. Να βρßσουμε üλοι μαζß τους ανßκανους πολιτικοýς μας (και ιδιαßτερα τον ΜητσοτÜκη…. ΘυμÜστε τι Ýλεγε ο δεινüσαυρος τüσα χρüνια - απü το 1990 - και τον βρßζαμε; «να ποýμε την αλÞθεια στον λαü» ) , να τους πετÜξουμε και αυγÜ; να τους πετÜξουμε! Να μιλÞσουμε για νÝο Γουδß; Να μιλÞσουμε. ΑλλÜ μετÜ ο κÜθε Ýνας απü εμÜς ας κÜνει την αυτοκριτικÞ του, την ατομικÞ και την συντεχνιακÞ και ßσως τüτε ετοιμÜσουμε τις βÜσεις για μßα καλýτερη ΕλλÜδα.
20. ΥπÜρχει ΕΛΠΙΔΑ; Ναι πολý μεγÜλη.... γιατß υπÜρχουν πολλÜ περιθþρια. Θα πÜμε πιο κÜτω, θα πονÝσουμε, θα στενοχωρηθοýμε, κÜποιοι θα πεινÜσουν (και εδþ πρÝπει να δοýμε τι κοινωνßα αλληλεγγýης μποροýμε να εßμαστε στην πρÜξη, üχι στα λüγια και στις δηλþσεις) αλλÜ θα σηκωθοýμε ξανÜ - Ýστω και εÜν αργÞσουμε - και θα σηκωθοýμε καλýτερα και ξÝρετε γιατß; «Γιατß üλα αυτÜ που συσσωρευτικÜ μας οδÞγησαν σε αυτü το χÜλι…. αποτελοýν ταυτüχρονα τα περιθþρια για βελτιþσεις, ευκαιρßες, δυναμικÞ κλπ .» Σκεφτεßτε το λßγο….. Και αυτÞ την ευκαιρßα και τα περιθþρια δεν τα Ýχουμε σπουδαιολογÞσει üσο θα Ýπρεπε. Πüσα προβλÞματα Ýχει η Πορτογαλßα; Πüσες αδυναμßες; Ενþ εμεßς … με το δεδομÝνο üτι εßμαστε εδþ που εßμαστε… Ýχουμε τüσα πολλÜ πρÜγματα να κÜνουμε και να φτιÜξουμε που σßγουρα θα μας οδηγÞσουν στον μÝλλον μπροστÜ.
21. ΚαλημÝρα ΕΛΛΑΔΑ; ... κÜποτε και ελπßζουμε θα ποýμε ΚαλημÝρα ΕλλÜδα!! |