ÐñïâëÞìáôá êáé ðñþôåò âïÞèåéåò óôçí ðáñáëßá |
ÓÜââáôï 23 Éïõëßïõ 2011 |
Τþρα το καλοκαßρι η εξüρμηση στη παραλßα αποτελεß «καθÞκον» για μικροýς και μεγÜλους. ¼λοι γνωρßζουμε ασφαλþς τους κινδýνους που καραδοκοýν και οπωσδÞποτε Ýχουμε λÜβει κÜποια μÝτρα, þστε να διασκεδÜσουμε απρüσκοπτα και με ασφÜλεια. Αν üμως συμβεß το απευκταßο, τι κÜνουμε; Δυστυχþς το «απευκταßο» δεν εßναι τüσο σπÜνιο üσο φανταζüμαστε. Σýμφωνα με τα στοιχεßα της ΕθνικÞς ΣτατιστικÞς Υπηρεσßας την εικοσαετßα 1980-1999 σημειþθηκαν 5.704 πνιγμοß. Τα περισσüτερα θýματα Þταν παιδιÜ, Ýφηβοι και ηλικιωμÝνοι. ΠÝραν απü αυτü δε λεßπουν τα ηλιακÜ εγκαýματα, οι παρενÝργειες των υψηλþν θερμοκρασιþν και ορισμÝνες δυσÜρεστες κοντινÝς επαφÝς με την θαλÜσσια πανßδα. Για üλους αυτοýς τους λüγους εßναι χρÞσιμο να γνωρßζει κανεßς πþς να αντιμετωπßσει üλες αυτÝς τις δýσκολες στιγμÝς.
1. ΠροβλÞματα απü τον Þλιο Το καλοκαßρι αναγκαστικÜ περνÜμε πολλÝς þρες στην ýπαιθρο και να εκτιθÝμεθα στην ηλιακÞ ακτινοβολßα. Ακοýμε συχνÜ να λÝγεται üτι ο Þλιος αποτελεß αστεßρευτη πηγÞ ζωÞς. Δεν πρÝπει να ξεχνÜμε üμως üτι, αν δεν λÜβουμε τα κατÜλληλα μÝτρα προστασßας, μπορεß να γßνει και πηγÞ δυσÜρεστων καταστÜσεων για την υγεßα μας. Χαρακτηριστικü παρÜδειγμα εßναι τα ηλιακÜ εγκαýματα, που μποροýν να οδηγÞσουν σε μελÜνωμα, ανÜπτυξη καταρρÜκτη και Üλλων οφθαλμικþν βλαβþν, η ηλßαση και η θερμοπληξßα. ΠαρÜλληλα, ο Þλιος αποτελεß τον πρþτο παρÜγοντα πρüωρης γÞρανσης της επιδερμßδας. ΓενικÜ, ο κßνδυνος βλαβþν του δÝρματος απü την ηλιακÞ ακτινοβολßα Ýχει αυξηθεß λüγω της μεßωσης του στρþματος του üζοντος που υπÜρχει πÜνω απü την ατμüσφαιρα και το οποßο λειτουργεß ως φßλτρο προστασßας απü την βλαπτικÞ υπεριþδη ακτινοβολßα.
Α. ΗλιακÜ εγκαýματα Το δÝρμα μας εßναι εκεßνο που δÝχεται τη μεγαλýτερη ποσüτητα της ακτινοβολßας. Στη βασικÞ στοιβÜδα του υπÜρχουν τα μελανοκýτταρα που, üταν δεχτοýν υπεριþδη ακτινοβολßα, εκκρßνουν μελανßνη, στην οποßα οφεßλεται το μαýρισμα που αποκτÜμε. Η μελανßνη, εξαιτßας της ιδιüτητÜς της να απορροφÜ σημαντικÝς ποσüτητες ακτινοβολßας, αποτελεß σημαντικÞ Üμυνα του δÝρματος απÝναντι στην ακτινοβολßα. Η υπερβολικÞ Ýκθεση üμως στον Þλιο μπορεß να οδηγÞσει στη πρüκληση ηλιακοý εγκαýματος Σ’ αυτÞ την περßπτωση, το δÝρμα εμφανßζει Ýντονο ερυθρü χρþμα, κνησμü και ξεφλουδßζει (Ýγκαυμα Α' βαθμοý). Σε πιο προχωρημÝνη κατÜσταση παρουσιÜζεται οßδημα και φυσαλßδες που συνοδεýονται απü πüνο (Ýγκαυμα Β' βαθμοý). Για να μπορÝσουμε λοιπüν να χαροýμε τον Þλιο χωρßς δυσÜρεστες συνÝπειες, θα πρÝπει:
ΕιδικÞ προσοχÞ πρÝπει να δþσουμε:
Αν üμως ο Þλιος μας πιÜσει απροετοßμαστους και δεν αποφýγουμε το Ýγκαυμα, τüτε θα πρÝπει:
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περßπτωση ýπαρξης φυσαλßδων, δεν πρÝπει να τις σπÜμε γιατß αυξÜνουμε τον κßνδυνο μüλυνσης. Απολυμαßνουμε την περιοχÞ με αντισηπτικÜ, την καλýπτουμε με λιπαρÝς γÜζες και επιδÝσμους και επιδιþκουμε παρακολοýθηση απü γιατρü για αποφυγÞ επιμüλυνσης. ΦυσιολογικÜ, Ýνα απλü ηλιακü Ýγκαυμα θα ιαθεß σε 5-6 ημÝρες.
Β. Ηλßαση Η υπερβολικÞ Ýκθεση στον Þλιο μπορεß να προκαλÝσει ηλßαση. Η ηλßαση εκδηλþνεται με πονοκÝφαλο, ερυθρüτητα, εμετü, ζαλÜδα, πυρετü, ταχυπαλμßα και, στη χειρüτερη περßπτωση, σε απþλεια των αισθÞσεων. Για να την αποφýγουμε, θα πρÝπει να αποφεýγουμε την Ýντονη εργασßα Þ Üσκηση κατÜ τις μεσημεριανÝς þρες, να κÜνουμε χρÞση πλατýγυρου καπÝλου και ελαφριþν ροýχων, να καταναλþνουμε πολλÜ υγρÜ χωρßς αλκοüλ (νερü, χυμοýς κλπ.) Η διατροφÞ μας πρÝπει να αποτελεßται απü ελαφριÜ γεýματα, πλοýσια σε λαχανικÜ και φροýτα που αφθονοýν την εποχÞ του καλοκαιριοý. ¶τομα υψηλοý κινδýνου, üπως ηλικιωμÝνοι Þ ασθενεßς, θα πρÝπει να παραμÝνουν σε κλιματιζüμενους χþρους. Σε περßπτωση που κÜποιος πÜθει ηλßαση θα πρÝπει:
Γ. Θερμοπληξßα Η ηλßαση αποτελεß Ýνα στÜδιο πριν την θερμοπληξßα. Η θερμοπληξßα εßναι μια επεßγουσα κατÜσταση που απαιτεß ιατρικÞ αντιμετþπιση. Η θερμοπληξßα προκαλεßται απü μη καλÞ λειτουργßα του «θερμοστÜτη» που βρßσκεται στον εγκÝφαλο και η οποßα οφεßλεται εßτε σε παρατεταμÝνη Ýκθεση σ’ Ýνα ιδιαßτερα ζεστü περιβÜλλον, εßτε σε ασθÝνεια που προκαλεß υψηλüτατο πυρετü. ¸τσι, το σþμα αποκτÜ επικßνδυνα υψηλÞ θερμοκρασßα. Τα συμπτþματα που ακολουθοýν αυτÞ την κατÜσταση εßναι:
Αν κÜποιος οικεßος Ýχει αυτÜ τα συμπτþματα Þ υπÜρχει η υποψßα θερμοπληξßας, ο στüχος εßναι να μειωθεß η θερμοκρασßα του σþματüς του üσο το δυνατüν γρηγορüτερα και να αναζητηθεß Üμεσα ιατρικÞ βοÞθεια. ¸τσι:
Σε Üτομο που Ýχει πÜθει θερμοπληξßα, εκτüς απü τη μεταφορÜ του σε δροσερü χþρο και την απαλλαγÞ απü σφιχτÜ και περιττÜ ροýχα, προσπαθοýμε να ρßξουμε τη θερμοκρασßα του σþματος, δροσßζοντÜς το με Üφθονο νερü þσπου να Ýρθει ιατρικÞ βοÞθεια. Δεν πρÝπει να ξεχνÜμε üτι η καλýτερη θεραπεßα εßναι η πρüληψη. Αν τηρÞσουμε τους παραπÜνω συμβουλÝς, θα μπορÝσουμε να χαροýμε τον Þλιο, το καλοκαßρι και τις διακοπÝς μας χωρßς τις δυσÜρεστες εκπλÞξεις που μπορεß να μας επιφυλÜσσει η υπερβολικÞ Ýκθεση στον Þλιο.
2. ΠροβλÞματα απü την επαφÞ με τα θαλÜσσια ζþα Οι συνηθÝστερες ατυχεßς συναντÞσεις στις περισσüτερες θÜλασσες του κüσμου εßναι με τις μÝδουσες (τσοýχτρες), τους αχινοýς και τις δρÜκαινες. Η επαφÞ εßναι τυχαßα Þ σκüπιμη εκ μÝρους του λουüμενου καθþς τα ßδια δεν εßναι επιθετικÜ.
1. Οι μÝδουσες Οι μÝδουσες απελευθερþνουν το δηλητÞριο τους απü τις νηματοκýστεις στα πλοκÜμια τους, προκαλþντας Ýντονο πüνο, ερυθρüτητα και κνησμü. Πρþτο μÝλημα μας εßναι να απομακρýνουμε τα πλοκÜμια χωρßς üμως να ενεργοποιÞσουμε τις υπüλοιπες νηματοκýστεις και φυσικÜ ποτÝ με γυμνü χÝρι. Επßσης, δεν πρÝπει να τα ξεπλýνουμε με γλυκü νερü γιατß και αυτü απελευθερþνει το δηλητÞριο. ΞεπλÝνουμε την περιοχÞ με θαλασσινü νερü και εφαρμüζουμε Üφθονο ξýδι Þ οινüπνευμα þστε να εξουδετερωθοýν οι νηματοκýστεις. Στη συνÝχεια, αφαιροýμε τα πλοκÜμια προσεκτικÜ τα πλοκÜμια με λαβßδα Þ κÜποιο ξýλο. Ακüμη πιο αποτελεσματικü εßναι να χρησιμοποιÞσουμε σαπουνÜδα Þ αφρü ξυρßσματος και την μη ακονισμÝνη πλευρÜ ενüς μαχαιριοý. Αν υπÜρχει Ýντονη φλεγμονÞ, μπορεß να εφαρμοστεß μια κορτιζονοýχος κρÝμα. ΕπειδÞ υπÜρχουν και Üτομα με υπερευαισθησßα αλλÜ και μÝδουσες με ισχυρü δηλητÞριο (σπÜνιο στην ΕλλÜδα), ενδÝχεται να παρουσιαστεß τÜση προς Ýμετο και δýσπνοια. Σε αυτÞν την περßπτωση αναζητÜμε Üμεσα ιατρü.
2. Οι αχινοß Οι αχινοß φÝρουν αγκÜθια που διεισδýουν στο πÝλμα καθþς τα πατÜμε. Τα αγκÜθια αυτÜ εßναι ιδιαßτερα εýθραυστα και απαιτεßται προσοχÞ κατÜ την αφαßρεσÞ τους με τη βοÞθεια μιας λαβßδας. Δεν πρÝπει να επιχειροýμε να συνθλßψουμε αυτÜ που δεν καταφÝραμε να βγÜλουμε. Ο ιατρüς θα βοηθÞσει στην χειρουργικÞ αφαßρεση τους αν εßναι απαραßτητο. ΠÜντως τα αγκÜθια που παραμÝνουν συνÞθως απορροφþνται σε διÜστημα λßγων ημερþν Ýως τριþν εβδομÜδων Þ τελικÜ αποβÜλλονται απü τον οργανισμü. Μερικοß υποστηρßζουν üτι η εμβÜπτιση σε ζεστü νερü, διÜλυμα γλουταμινικοý νατρßου Þ ξýδι βοηθÜ στη διÜλυσÞ τους. ΑναζητÞστε ιατρικÞ βοÞθεια αν τα αγκÜθια διεισδýσουν σε Üρθρωση, νεýρο Þ σε μεγÜλο βÜθος καθþς και αν παραμεßνει για μεγÜλο χρονικü διÜστημα και ο οργανισμüς αντιδρÜσει σχηματßζοντας κοκκιþδη ιστü ('ουλÞ') στην περιοχÞ. Παρομοßως εÜν υπÜρξουν σημεßα λοßμωξης, δηλαδÞ ερυθρüτητα, θερμüτητα Þ πýον και ασφαλþς επß συστηματικþν εκδηλþσεων üπως ναυτßα, αδυναμßα και δýσπνοια.
3. Οι δρÜκαινες Αν πÝσετε θýματα δρÜκαινας, το πρþτο που πρÝπει να κÜνετε εßναι να εφαρμüσετε ψυχρÜ επιθÝματα στο σημεßο (π.χ. κομπρÝσες με κρýο νερü καθαρü Þ θαλασσινü, παγÜκια κ.λπ.) για να ελÝγξετε το πρÞξιμο. Φροντßστε επßσης να πÜρετε Ýνα αντιισταμινικü χÜπι Þ να κÜνετε επÜλειψη με μια αλοιφÞ ανÜλογης δρÜσης Þ με μια κορτιζονοýχα κρÝμα. ΒÝβαια το καλýτερο που Ýχετε να κÜνετε εßναι να επισκεφτεßτε τον πλησιÝστερο ιατρü, þστε να σας προσφÝρει φαρμακευτικÞ υποστÞριξη, αν χρειÜζεται.
3. Πνιγμüς Σε περιπτþσεις πνιγμοý το πρþτο πρÜγμα που πρÝπει να θυμüμαστε εßναι üτι δεν απειλεßται μüνο το θýμα αλλÜ κινδυνεýουμε Üμεσα και εμεßς. Δεν εßναι σπÜνιο το θýμα, μÝσα στο πανικü του, να παρασýρει αυτüν που θÝλει να τον βοηθÞσει. Αν μποροýμε να τον φθÜσουμε με την βοÞθεια ενüς κουπιοý, σκοινιοý, ξýλου κλπ. πατþντας στÝρεα στο Ýδαφος Þ στο βυθü της θÜλασσας, το προτιμοýμε απü το να βουτÞξουμε στη θÜλασσα. Αν παραστεß ανÜγκη να βουτÞξουμε, το κÜνουμε μüνο αν εßμαστε σßγουροι για τις ικανüτητες και την αντοχÞ μας και δεν υπÜρχει κÜποιος κατÜλληλα εκπαιδευμÝνος διασþστης. Εφüσον το θýμα Ýχει τις αισθÞσεις του, δεν τον πλησιÜζουμε αλλÜ του προτεßνουμε Ýνα ξýλο, σωσßβιο κλπ. ΕÜν το θýμα Ýχει χÜσει τις αισθÞσεις του, η πρþτη μας προτεραιüτητα εßναι να βγÜλουμε το θýμα απü το νερü þστε να μπορÝσουμε να του προσφÝρουμε καρδιοαναπνευστικÞ αναζωογüνηση το ταχýτερο δυνατüν. ΕπειδÞ δεν γνωρßζουμε αν το αναßσθητο θýμα Ýχει τραυματιστεß στο κεφÜλι Þ τον αυχÝνα, πρÝπει να φροντßσουμε να κρατÜμε κεφÜλι, αυχÝνα και σþμα σε ευθιασμü κατÜ την ανÜσυρσÞ του. Ο καλýτερος τρüπος να επιτευχθεß αυτü εßναι τοποθετþντας τον σε μια σανßδα που θα πρÝπει να φτÜνει μÝχρι τους γλουτοýς. Αν δεν υπÜρχει αυτÞ η δυνατüτητα, τραβÜμε Þ σπρþχνουμε απü τα πüδια Þ τις μασχÜλες προς τη διεýθυνση του μÞκους του σþματος και ποτÝ απü το πλÜι. Εξυπακοýεται üτι αν κοιτÜ προς το νερü, τον γυρßζουμε απαλÜ απü την Üλλη, προσÝχοντας πÜντα τον ευθιασμü κεφαλÞς και σþματος. Μüλις βγει απü το νερü, ελÝγχουμε την αναπνοÞ και εφüσον απουσιÜζει κÜνουμε τεχνητÞ αναπνοÞ. Αν δεν υπÜρχει καρδιακüς παλμüς και δεν επανÝλθει με τις αναπνοÝς, προχωροýμε σε καρδιοαναπνευστικÞ αναζωογüνηση μÝχρι να επανÝλθει Þ να μεταφερθεß στο νοσοκομεßο. Εφüσον το θýμα αναπνÝει απü μüνο του, το ξαπλþνουμε στο πλÜι και πιÝζουμε στο επιγÜστριο (στομÜχι) þστε να φýγει το νερü. ΕναλλακτικÜ, μποροýμε να τον τοποθετÞσουμε μπροýμυτα, να βÜλουμε τα χÝρια μας κÜτω απü το στομÜχι του και να τον ανασηκþσουμε. ΤÝλος, κρατÜμε το θýμα ζεστü και υπü παρακολοýθηση μÝχρι να Ýρθει ασθενοφüρο.
ΤεχνητÞ αναπνοÞ (Φιλß της ζωÞς) Στην παραλßα μπορεß να Ýρθουμε αντιμÝτωποι και με καταστÜσεις που απαιτοýν Üμεση και ειδικÞ αντιμετþπιση, üπως ο πνιγμüς Þ Ýνα καρδιακü επεισüδιο. Και στις δýο περιπτþσεις η τεχνητÞ αναπνοÞ, το λεγüμενο φιλß της ζωÞς, μπορεß να αποδειχτεß σωτÞρια. Πþς γßνεται; Τεντþστε το κεφÜλι του ατüμου προς τα πßσω και ανασηκþστε το σαγüνι του. Ανοßξτε το στüμα του (αν δεν ανοßγει, πιÝστε το σημεßο που ενþνονται η Üνω με την κÜτω γνÜθο κοντÜ στο αφτß), κλεßστε τη μýτη του και εφαρμüστε τα χεßλη σας στα δικÜ του. ΦυσÞξτε 2-3 φορÝς στο στüμα του, αφÞστε το θþρακα και την κοιλιÜ να φουσκþσουν και μüλις ξεφουσκþσουν κÜντε την επüμενη αναπνοÞ. Συνεχßστε μÝχρι να επανÝλθει ο σφυγμüς. Αν αυτü δεν συμβεß ýστερα απü 2-3 προσπÜθειες, κÜντε καρδιακÝς μαλÜξεις (μüνο αν το Üτομο δεν αναπνÝει) ως εξÞς: πλÝξτε τα δÜχτυλÜ σας και ακουμπÞστε τις παλÜμες σας στο σημεßο που ενþνονται τα πλευρÜ στη μÝση του στÝρνου. Τεντþστε τα χÝρια σας και πιÝστε χρησιμοποιþντας το βÜρος σας. Οι μαλÜξεις πρÝπει να γßνονται ανÜ Ýνα δευτερüλεπτο, ενþ κÜθε δεκαπÝντε μαλÜξεις πρÝπει να κÜνετε δýο τεχνητÝς αναπνοÝς. ¼ταν το Üτομο συνÝλθει, γυρßστε το στο πλÜι μÝχρι να Ýρθει ασθενοφüρο. Αν Ýχει κινδυνÝψει απü πνιγμü, πριν ξεκινÞσετε την τεχνητÞ αναπνοÞ γυρßστε το μπροýμυτα, ακουμπÞστε το γüνατü σας στην κοιλιÜ του και πιÝστε τα πνευμüνια του για να βγει το νερü.
4. Aλλα προβλÞματα
1. ΔÜγκωμα απü σκýλο Τα αδÝσποτα σκυλιÜ στην παραλßα δεν εßναι σπÜνιο φαινüμενο. Αν λοιπüν σας δαγκþσει κÜποιο, ξεπλýνετε αμÝσως την πληγÞ με σαποýνι και νερü Þ και με θαλασσινü νερü και περÜστε την με οξυζενÝ και ιþδιο. Επßσης πÜρτε προληπτικÜ αντιβßωση και απευθυνθεßτε το γρηγορüτερο δυνατü σε κÜποιον ειδικü (φαρμακοποιü, γιατρü, νοσοκομεßο) για να κÜνετε αντιτετανικü ορü.
2. ΚρÜμπα Αν εßστε μÝσα στο νερü, το σημαντικüτερο εßναι να διατηρÞσετε την ψυχραιμßα σας και να προσπαθÞσετε να βγεßτε χρησιμοποιþντας τα χÝρια και τα πüδια σας üσο μπορεßτε. ¼ταν φτÜσετε στην ακτÞ, κÜντε χειρομαλÜξεις στη γÜμπα και εφαρμüστε ζεστÜ επιθÝματα Þ καλýψτε την για λßγη þρα με Üμμο. ΠροσοχÞ Αν δεßτε üτι κÜποιος κινδυνεýει στη θÜλασσα, μην προσπαθÞσετε να τον σþσετε αν δεν διαθÝτετε τις κατÜλληλες γνþσεις. ΠετÜξτε του αν μπορεßτε Ýνα σωσßβιο Þ σχοινß και καλÝστε σε βοÞθεια. ΚÜθε φορÜ που πηγαßνετε στη θÜλασσα καλü εßναι να Ýχετε μαζß σας γÜζες, οξυζενÝ, ιþδιο, αντιισταμινικÞ αλοιφÞ, θερμüμετρο, παυσßπονο και αντιβßωση ευρÝος φÜσματος. ΦυσικÜ, πÜντοτε ελλοχεýουν οι συνÞθεις τραυματισμοß, κακþσεις, κοψßματα, διαστρÝμματα, νυγμοýς εντüμων κλπ. για τα οποßα υπÜρχουν αντιμετωπßζονται σýμφωνα με τις οδηγßες του οδηγοý πρþτων βοηθειþν. Η απüκτηση ορισμÝνων απλþν γνþσεων πρþτων βοηθειþν αποτελεß υποχρÝωση üλων και ενþ δεν απαιτεß πολý χρüνο, την κρßσιμη στιγμÞ μπορεß να κÜνει üλη τη διαφορÜ. Στην απλοýστερη περßπτωση θα ανακουφιστεß Ýνας Üνθρωπος σε μια δýσκολη στιγμÞ, στην κρισιμüτερη θα σωθεß μια ανθρþπινη ζωÞ.
3. ΤσιμπÞματα απü μÝλισσες Þ σφÞκες Τα τσιμπÞματα απü αυτÜ τα Ýντομα εßναι αρκετÜ επþδυνα, αλλÜ üχι επικßνδυνα - εξαιροýνται βÝβαια οι περιπτþσεις κατÜ τις οποßες κÜποιος εßναι αλλεργικüς Þ τα τσιμπÞματα εßναι πÜρα πολλÜ. Τα Ýντομα εγχÝουν το δηλητÞριü τους - μερικÝς φορÝς και το κεντρß τους - μÝσα στο δÝρμα και αυτü προκαλεß τοπικü πüνο, ερυθρüτητα και οßδημα που διαρκοýν συνÞθως μßα þρα. Αν το κεντρß Ýχει μεßνει μÝσα στο δÝρμα, αφαιρÝστε το προσεκτικÜ και τοποθετÞστε πÜγο για να περιορßσετε το οßδημα. ΥπÜρχουν κρÝμες και αλοιφÝς που ανακουφßζουν απü τον πüνο. Τα πολλαπλÜ τσιμπÞματα Þ η υπερευαισθησßα - αλλεργßα στο δηλητÞριο του εντüμου εßναι πιθανüν να επιφÝρουν σε ορισμÝνα Üτομα αναφυλακτικÞ αντßδραση εντüς ολßγων λεπτþν -τα κυριüτερα συμπτþματÜ της εßναι η ερυθρüτητα του προσþπου, η ζαλÜδα, η ναυτßα, η κεφαλαλγßα, η θολÞ üραση, η δýσπνοια, η καρδιακÞ αρρυθμßα η λιποθυμßα. ΕÜν παρατηρηθεß κÜποιο απü αυτÜ, αναζητÞστε αμÝσως ιατρικÞ βοÞθεια, διüτι στις σοβαρüτερες αναφυλακτικÝς αντιδρÜσεις προκαλεßται οßδημα του βλεννογüνου του λÜρυγγα, το οποßο μπορεß να οδηγÞσει στο θÜνατο εξαιτßας της απüφραξης των αεροφüρων οδþν. Τα Üτομα που γνωρßζουν üτι Ýχουν υπερευαισθησßα στα τσιμπÞματα των εντüμων θα πρÝπει να εßναι πÜντα εφοδιασμÝνα με Ýναν ατομικü φαρμακευτικü εξοπλισμü þστε να αντιμετωπßσουν Üμεσα Ýνα πιθανü τσßμπημα.
4. Κουνοýπια Κουνοýπια υπÜρχουν σχεδüν παντοý, αλλÜ κυρßως στις περιοχÝς με στÜσιμα νερÜ. Δεν τρÝφονται με αßμα, üπως νομßζουν πολλοß, αλλÜ με χυμοýς φυτþν. Μüνο τα θηλυκÜ τσιμποýν γιατß χρειÜζονται το αßμα για να ωριμÜσει το γεννητικü τους σýστημα. Τα κουνοýπια ενδÝχεται να μεταφÝρουν ασθÝνειες, üπως η ελονοσßα και η φιλαρßαση. Προστατευτεßτε με ειδικÝς απωθητικÝς αλοιφÝς και εντομοκτüνα. Ιδιαßτερη üμως προσοχÞ απαιτεßται στη χρÞση του εντομοαπωθητικοý, καθþς χρειÜζεται να ακολουθεßτε αυστηρÜ τις οδηγßες χρÞσης. Τα εντομοαπωθητικÜ δεν πρÝπει να εισπνÝονται Þ να λαμβÜνονται απü το στüμα και δεν πρÝπει να Ýρχονται σε επαφÞ με τα μÜτια, με τραýματα Þ ερεθισμÝνο δÝρμα.
|