Ðüëåìïò ÅÅ êáôÜ ôùí ïßêùí áîéïëüãçóçò

Ç Ýëëåéøç äéáöÜíåéáò ðïõ ÷áñáêôçñßæåé ôéò S&P, Moody's êáé Fitch

ëáìâÜíåé óêáíäáëþäç ÷áñáêôÞñá

ÊõñéáêÞ, 10 Éïõëßïõ 2011

ÐÇÃÇ: ÂÇÌÁ ÔÇÓ ÊÕÑÉÁÊÇÓ - Ì. ÓÐÉÍÈÏÕÑÁÊÇÓ

 

Εντεßνονται οι αντιδρÜσεις για τη συμπεριφορÜ των οßκων αξιολüγησης, οι οποßοι ακολουθþντας τις ορÝξεις των αγορþν προχωροýν σε αξιολογÞσεις, οι οποßες αμφισβητοýνται Ýντονα απü πολιτικοýς, κεντρικοýς τραπεζßτες, αλλÜ και τις κοινωνßες. Την περασμÝνη εβδομÜδα ο οßκος Μoody’s υποβÜθμισε σε «σκουπßδια» (junk) τα ομüλογα τις Πορτογαλßας εντεßνοντας τις πιÝσεις των αγορþν στις περιφερειακÝς οικονομßες της ευρωζþνης και προκαλþντας üχι μüνο νÝες αναταραχÝς στις αγορÝς, αλλÜ και ανοικτü πλÝον πüλεμο μεταξý των ευρωπαúκþν κυβερνÞσεων και των οßκων αξιολüγησης.

Ο γερμανüς υπουργüς Οικονομικþν Βüλφγκανγκ Σüιμπλε üχι μüνο χαρακτÞρισε αδικαιολüγητη την υποβÜθμιση της Πορτογαλßας απü τη Moody’s, αλλÜ τüνισε üτι πρÝπει να περιοριστεß το «ολιγοπþλιο» των οßκων αξιολüγησης. Ο επßτροπος εσωτερικÞς αγορÜς ΜισÝλ ΜπαρνιÝ προειδοποßησε μÜλιστα üτι η ΕΕ εξετÜζει το ενδεχüμενο να θÝσει εκτüς διαδικασßας πιστοληπτικÞς αξιολüγησης τις χþρες που υπÜγονται σε προγρÜμματα διÜσωσης.

Το ζÞτημα της απαλλαγÞς των κρατþν απü τις εκτιμÞσεις των οßκων αξιολüγησης εßναι Ýνα θÝμα που Ýχει συζητηθεß πολý και σßγουρα θα συζητηθεß περισσüτερο. Απü νομικÞς πλευρÜς εßναι δýσκολο να απαγορευτοýν οι δραστηριüτητÝς τους, αφοý υπÜγονται στο αμερικανικü Δßκαιο και προστατεýονται απü το Üρθρο 1 του ΣυντÜγματος των ΗΠΑ που αφορÜ την ελευθερßα της γνþμης. Οι ßδιοι εξÜλλου ισχυρßζονται üτι παρÜγουν «γνþμες» και üχι «γνωμοδοτÞσεις».

ΠεριγραφÞ: Πüλεμος ΕΕ κατÜ των οßκων

Το ενδεχüμενο της υποκατÜστασÞς τους απü κÜποιες δημüσιες αρχÝς, üπως π.χ. το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο Þ η ΕυρωπαúκÞ ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα, συζητεßται ευρÝως, αν και οι αγορÝς δεν φαßνεται να συγκινοýνται ιδιαιτÝρως. Ο μüνος οßκος αξιολüγησης δημüσιου χαρακτÞρα που υφßσταται εßναι της Κßνας, τον οποßον οι αγορÝς ουδüλως λαμβÜνουν υπüψη.

Το μüνο «üπλο» που φαßνεται ικανü στην παροýσα φÜση να σπÜσει την παντοδυναμßα των τριþν οßκων εßναι να υποχρεωθοýν στην εφαρμογÞ κÜποιων κανüνων, αρχÞς γενομÝνης απü τη διαφÜνεια. ΔιαφÜνεια üχι μüνο σε σχÝση με τα πρüτυπα και τα κριτÞρια επß των οποßων βασßζονται οι αναλýσεις τους, αλλÜ και διαφÜνεια σε σχÝση με τις πληροφορßες που διαθÝτουν και δεν δημοσιοποιοýν. ¼σο ευρýτερη εßναι η διαφÜνεια τüσο περισσüτεροι θα εßναι αυτοß οι οποßοι θα καταλÞγουν στα δικÜ τους συμπερÜσματα, χωρßς να προσφεýγουν στις υπηρεσßες τους. Εßναι ßσως ο μüνος τρüπος για να αποδυναμωθεß ο ρüλος τους και η δυνατüτητÜ τους να επηρεÜζουν και σε μεγÜλο βαθμü να διαμορφþνουν τις παγκüσμιες οικονομικÝς εξελßξεις.

Πολλοß υποστηρßζουν üτι αντικειμενικüτερος τρüπος αξιολüγησης των οικονομικþν δεδομÝνων δεν μπορεß να υπÜρξει, αφοý üλες οι εταιρεßες του κüσμου συμφωνοýν πως οι εν λüγω οßκοι εßναι οι καλýτεροι «διαιτητÝς» και γι’ αυτü Üλλωστε τους πληρþνουν αδρÜ. ¶λλοι ωστüσο υποστηρßζουν üτι Ýνας εξ ορισμοý «πληρωμÝνος διαιτητÞς» μÜλλον θα ευνοεß αυτüν που τον «πληρþνει» καλýτερα. Πüσω μÜλλον üταν οι τρεις οßκοι παραδÝχονται üτι δεν εφαρμüζουν τα ßδια μοντÝλα αξιολογÞσεων. ΚÜτι το οποßο αναγκÜζει πολλÝς επιχειρÞσεις (κυρßως αυτÝς οι οποßες επιδιþκουν αυξημÝνη αξιοπιστßα) να εßναι πελÜτες και των τριþν.

Αν οι εκτιμÞσεις των οßκων αξιολüγησης αφοροýσαν αποκλειστικþς τις επιχειρÞσεις, η συζÞτηση περß της αντικειμενικüτητÜς τους θα αφοροýσε μüνον τους οικονομικοýς παρÜγοντες. Το γεγονüς üμως üτι οι αξιολογÞσεις τους αφοροýν πλÝον και τους κρατικοýς τßτλους Ýχει πολιτικοποιÞσει το üλο ζÞτημα θÝτοντας ευθÝως το πρüβλημα των κριτηρßων βÜσει των οποßων οι εν λüγω οßκοι αποφασßζουν.

Η Ýλλειψη διαφÜνειας που χαρακτηρßζει εν γÝνει τις αξιολογÞσεις τους στην περßπτωση των κρατικþν χρεþν λαμβÜνει σκανδαλþδη χαρακτÞρα. Και αυτü για μια σειρÜ λüγους. Ο βασικüτερος εßναι üτι, üπως οι ßδιοι Ýχουν ομολογÞσει, στο ζÞτημα της εκτßμησης των κρατικþν χρεþν δεν υπÜρχουν οýτε συγκεκριμÝνα πρüτυπα οýτε κοινþς αποδεκτÜ κριτÞρια αναφορÜς και σýγκρισης. Η στÜθμιση της δανειοληπτικÞς ικανüτητας της κÜθε χþρας δεν βασßζεται σε οικονομετρικÜ υποδεßγματα, εßναι επß της ουσßας υποκειμενικÞ και καθορßζεται απü τις προσωπικÝς εκτιμÞσεις των αναλυτþν του κÜθε οßκου.

Η απüφαση για τη μεταβολÞ της διαβÜθμισης της δανειοληπτικÞς ικανüτητας ενüς κρÜτους λαμβÜνεται κατüπιν ψηφοφορßας των μελþν της επιτροπÞς και στη συνÝχεια ανακοινþνεται σχεδüν αμÝσως. Η κυβÝρνηση του εν λüγω κρÜτους ενημερþνεται συνÞθως δýο þρες πριν απü τη δημοσιοποßηση της νÝας διαβÜθμισης. Με Üλλα λüγια, πρüκειται για μια εξαιρετικÜ αδιαφανÞ διαδικασßα, η οποßα ωστüσο συχνÜ καθορßζει τις τýχες εκατομμυρßων ανθρþπων.

Πþς αξιολογοýν

ΚÜθε οßκος Ýχει τη δικÞ του επιτροπÞ αξιολüγησης των κρατικþν χρεþν, η οποßα αποτελεßται απü εßκοσι Üτομα το πολý και συνÝρχεται üταν ο ειδικüς αναλυτÞς για το χρÝος ενüς κρÜτους εκτιμÞσει üτι τßθεται θÝμα μεταβολÞς της βαθμολüγησης των ομολüγων αυτοý του κρÜτους. Η εκτßμησÞ του μπορεß να βασßζεται σε οικονομικÜ δεδομÝνα (üπως το Ýλλειμμα και το χρÝος), μπορεß üμως να βασßζεται και σε πολιτικÜ δεδομÝνα, üπως η σταθερüτητα των θεσμþν του κρÜτους Þ η συνολικÞ πολιτικÞ βοýληση. Στην περßπτωση της ΒενεζουÝλας, για παρÜδειγμα, υποβαθμßστηκαν τα ομüλογÜ της επειδÞ οι οßκοι αξιολüγησης Ýκριναν üτι δεν υπÞρχε η αναγκαßα πολιτικÞ βοýληση για την αποπληρωμÞ του χρÝους της χþρας.

Απü τους αμερικανικοýς σιδηροδρüμους ρυθμιστÝς της παγκüσμιας οικονομßας

Το ολιγοπþλιο της αξιολüγησης

To 1909 ο αμερικανüς οικονομικüς αναλυτÞς  Τζον Μοýντι εßχε μια εξαιρετικÞ ιδÝα: προσÝθεσε στη μελÝτη του «Για τις επενδýσεις στους σιδηροδρüμους» Ýναν πßνακα βαθμολüγησης αυτþν των επενδýσεων αναλüγως των αποδüσεþν τους. Αυτü Þταν. Λßγο αργüτερα η εταιρεßα Moody’s δεν προλÜβαινε να τυπþνει τους πßνακÝς της, αποδÝκτες των οποßων Þταν _ με το αζημßωτο φυσικÜ _ σχεδüν üλες οι αμερικανικÝς επιχειρÞσεις. Ως τüτε οι μüνοι πελÜτες αναλυτþν üπως ο Τζον Μοýντι Þταν οι οικονομικοß συντÜκτες κÜποιων αμερικανικþν εφημερßδων, οι οποßοι, αδυνατþντας ßσως να κατανοÞσουν τους ισολογισμοýς των αμερικανικþν εταιρειþν, αγüραζαν τις οικονομικÝς αναλýσεις για μια χοýφτα δολÜρια _ σÞμερα απαιτοýνται μερικÝς δεκÜδες χιλιÜδες δολÜρια για τις αναλýσεις του οßκου Moody’s.

Την ιδÝα του Τζον Μοýντι Ýσπευσαν να μιμηθοýν ουκ ολßγοι. ¸τσι το 1916 εισÞλθε στην αγορÜ των επενδυτικþν αξιολογÞσεων η Poor’s Publishing Company, το 1922 η Standard Statistics Company και το 1924 η Fitch Publishing Company.

Οι πωλÞσεις των αναλýσεων πÞγαιναν μια χαρÜ για περßπου 50 χρüνια, δηλαδÞ ως τη δεκαετßα του 1970, οπüτε συνÝβησαν δýο πρÜγματα: πρþτον, η χρηματοπιστωτικÞ αγορÜ Ýγινε εξαιρετικÜ πολυσýνθετη με την εκτßναξη των παραγþγων, των δομημÝνων και των Üλλων τιτλοποιημÝνων χρηματοοικονομικþν προúüντων· δεýτερον, εφευρÝθηκαν τα φωτοτυπικÜ μηχανÞματα καθιστþντας πανεýκολες τις αντιγραφÝς των πινÜκων και των αναλýσεων. ¸κτατε και σταδιακþς οι σχÝσεις των οßκων αξιολüγησης με τους πελÜτες τους Üρχισαν να αλλÜζουν...

ΣÞμερα υπÜρχουν περßπου 60 οßκοι αξιολüγησης ανÜ τον κüσμο. Τρεις ωστüσο εßναι αυτοß οι οποßοι ελÝγχουν πÜνω απü το 90% της αγορÜς: ο Moody’s, οι Standard and Poor’s (που προÝκυψαν απü συγχþνευση το 1941)

και ο Fitch _ ο εφευρÝτης της «πατÝντας», ο Moody’s, εξακολουθεß πÜντα να Ýχει λßγο περισσüτερο κýρος απü τους υπολοßπους.

Οι μεγÜλες επιχειρÞσεις τους πληρþνουν πλÝον üχι τüσο για να μαθαßνουν πληροφορßες για τους ανταγωνιστÝς τους üσο για να αξιολογοýν τις ßδιες και να βαθμολογοýν τις μετοχÝς τους. Η «ταρßφα» του ολιγοπωλßου εßναι φυσικÜ λßγο αλμυρÞ. Κινεßται (ανÜλογα με το μÝγεθος του πελÜτη) μεταξý 50.000 και 150.000 ευρþ για μια απλÞ αξιολüγηση, ενþ στη συνÝχεια οι οßκοι Ýχουν και τα ποσοστÜ τους απü τις μετοχÝς οι οποßες πωλοýνται.