Áíôéìíçìïíéáêïß ìýèïé, ðëßíèïé êáé êÝñáìïé, áôÜêôùò åññéììÝíïé

ÄÇÌÏÓÉÅÕÈÇÊÅ: ÊõñéáêÞ 6 Ìáñôßïõ 2011

Του ΠÜσχου ΜανδραβÝλη

 

Μνημονεýονται πολλÜ για το «Μνημüνιο ΟικονομικÞς και ΧρηματοπιστωτικÞς ΠολιτικÞς», üπως εßναι ο ακριβÞς τßτλος της συμφωνßας που Ýκανε το ελληνικü κρÜτος με την ΕυρωπαúκÞ Ενωση, την ΕυρωπαúκÞ ΚεντρικÞ ΤρÜπεζα και το ΔιεθνÝς Νομισματικü Ταμεßο. Τα περισσüτερα εßναι ρηχÜ συνθÞματα. ΠολλÜ εßναι λÜθος και κÜποια εßναι ψÝματα.

Το πρþτο σýνθημα, λÜθος και ψÝμα, εßναι üτι «μας επιβλÞθηκε απü το εξωτερικü». Η αλÞθεια εßναι üτι τον ΜÜιο του 2010 εßχαμε χονδρικÜ δýο επιλογÝς. ¹ να κηρýξουμε στÜση πληρωμþν Þ να παλÝψουμε μια διευθÝτηση επιμÞκυνσης του χρÝους μας εκτüς των αγορþν, οι οποßες Ýτσι κι αλλιþς δεν μας δÜνειζαν. Ευτυχþς η κυβÝρνηση επÝλεξε τη δεýτερη. Η πρþτη, δηλαδÞ η χρεοκοπßα, θα εßχε ανυπολüγιστες συνÝπειες για τη χþρα. Οχι μüνο για τη διεθνÞ θÝση της, αλλÜ και για το εσωτερικü, για τους μισθοýς, τις συντÜξεις, τις καταθÝσεις üλων μας. Αν σκεφθεß κανεßς üτι με την υποψßα μüνο της χρεοκοπßας Ýφυγαν 23 δισεκατομμýρια απü τις εγχþριες τρÜπεζες, μπορεß να φανταστεß τον πανικü του πληθυσμοý στα γκισÝ για να πÜρει και να διασφαλßσει τα λßγα Þ πολλÜ, αλλÜ πÜντως πολýτιμα για üλους ευρþ. Θα υπÞρχαν επιπτþσεις ακüμη και για την κατανÜλωση. Η ΕλλÜδα εισÜγει απü το εξωτερικü 36 δισ. περισσüτερα αγαθÜ και υπηρεσßες απ’ üσα εξÜγει. Οι περισσüτερες εισαγωγÝς γßνονται με δÜνεια, τραπεζικÝς εγγυÞσεις κ.λπ., που μια χρεοκοπημÝνη χþρα δεν μπορεß να εξασφαλßσει.

Αυτü σημαßνει üτι ακüμη και αν παραμÝναμε στο ευρþ και ακüμη και αν κρατοýσαμε τους μισθοýς και τις συντÜξεις στα επßπεδα του 2009, η κατανÜλωσÞ μας θα περιοριζüταν Ýτσι κι αλλιþς. Οι τιμÝς των εισαγüμενων, που εßναι Ýνα μεγÜλο μÝρος της ελληνικÞς κατανÜλωσης, θα ανÝβαιναν δραματικÜ. Και δεν μιλÜμε μüνο για τα μπλουζÜκια Πüλο Þ τα αυτοκßνητα ΚαγÝν. Η ΕλλÜδα εισÜγει τα πÜντα· απü ηλεκτρικü ρεýμα μÝχρι φακÝς. Δεν υπÜρχουν εýκολες Þ τζÜμπα επιλογÝς. Η οικονομßα (που εßναι εκατομμýρια αποφÜσεις μυριÜδων οικονομικþν υποκειμÝνων, ανÜμεσÜ τους και οι καταναλωτÝς) Ýχει πολλοýς τρüπους. Θα ζοýσαμε δηλαδÞ τα αποτελÝσματα του Μνημονßου σε ü,τι αφορÜ την κατανÜλωση, αλλÜ θα εßχαμε οξυμÝνες üλες τις Üλλες παραμÝτρους του προβλÞματος.

Η δεýτερη μισÞ αλÞθεια καταγρÜφεται στο σýνθημα (κυρßως της Ν.Δ.) «Ýνα Üλλο μνημüνιο Þταν εφικτü». Η αλÞθεια εßναι üτι δισεκατομμýρια Üλλα μνημüνια Þταν εφικτÜ και παραμÝνουν εφικτÜ. ΕξÜλλου, οι αναθεωρÞσεις πραγματοποιοýν κÜποια απü αυτÜ. ΑλλÜ αυτÞ η εýκολη κριτικÞ δεν λαμβÜνει υπüψη της τα χρονικÜ περιθþρια, διαπραγμÜτευσης, σýνταξης, Ýγκρισης απü τα κοινοτικÜ üργανα και απü 16 Κοινοβοýλια της Ευρþπης. Ο μηχανισμüς στÞριξης της ΕλλÜδας (ο οποßος κατüπιν επεκτÜθηκε στην Ιρλανδßα και θα γßνει πανευρωπαúκüς) Þταν για τα (κοινοτικÜ δεδομÝνα, πÜντα) Ýνα θαýμα αποτελεσματικüτητας. Εδþ, μια Οδηγßα για την αλßευση του βακαλÜου κÜνει χρüνια να περÜσει τις συμπληγÜδες της κοινοτικÞς γραφειοκρατßας, πüσο μÜλλον μια δανειακÞ σýμβαση 110 δισ. απü κοινωνßες που Þδη στενÜζουν απü μακροχρüνια λιτüτητα. Ενα εßναι σßγουρο: «Üριστο μνημüνιο» (υπü την Ýννοια üτι οι Üλλοι θα μας δανεßζουν üπως μας δÜνειζαν, εμεßς θα καταναλþνουμε üπως καταναλþναμε χωρßς να παρÜγουμε) δεν υπÞρξε ποτÝ ως πιθανüτητα, οýτε μπορεß να υπÜρξει.

Οι αναθεωρÞσεις

Το τρßτο ψÝμα που ακοýγεται διαρκþς στα τηλεκαφενεßα εßναι üτι «οι διαρκεßς αναθεωρÞσεις του Μνημονßου δεßχνουν την αποτυχßα του». Κατ’ αρχÜς οι αναθεωρÞσεις προβλÝπονται απü το ßδιο το Μνημüνιο. Δεýτερον, αυτü εßναι το λογικü. Η οικονομßα δεν εßναι Ýνα γραμμικü πρÜγμα, που μπαßνει στον αυτüματο πιλüτο και απλþς πÜει. Αυτü το διαπιστþσαμε με τραγικÜ αποτελÝσματα την περßοδο διακυβÝρνησης της Ν.Δ. 2004-2009. Η οικονομßα εßναι Ýνα πολυπαραγοντικü σýστημα που θÝλει διαρκÞ ρýθμιση για την επßτευξη αποτελεσμÜτων. Εσωτερικοß και εξωτερικοß παρÜγοντες επιβÜλλουν τις διαρκεßς αναθεωρÞσεις. ΥπÜρχουν, για παρÜδειγμα, κοινωνικÝς αντιστÜσεις, κυβερνητικÝς αστοχßες κ.Ü. ΑλλÜ ακüμη κι αν εφαρμοζüταν το Μνημüνιο κατÜ γρÜμμα, υπÜρχει η Λιβýη. Η ελληνικÞ εßναι η πιο εξαρτημÝνη απü το πετρÝλαιο οικονομßα της Ευρþπης· Üλλη μια αμαρτßα που δεν σκεφθÞκαμε üσο εßχαμε εýκολα και φθηνÜ δανεικÜ. Η Üνοδος των διεθνþν τιμþν θα επηρεÜσει πολλαπλþς την παραγωγÞ, τις δαπÜνες, üλα. Μüνο η θÝρμανση των πολλþν και απÝραντων δημüσιων κτιρßων (ακüμη κι εκεßνων που δεν θÝλουμε να πουλÞσουμε) θα επιβαρýνει επιπλÝον τον προûπολογισμü και συνεπþς θα χρειαστεß να αναθεωρÞσουμε το Μνημüνιο.

Το τÝταρτο ψÝμα εßναι üτι το Μνημüνιο αυξÜνει το χρÝος. Η αλÞθεια εßναι üτι στο τÝλος της εφαρμογÞς του, το δημüσιο χρÝος θα φτÜσει το 150% του ΑΕΠ. Η Üλλη αλÞθεια εßναι üτι χωρßς το Μνημüνιο (και με την προûπüθεση üτι θα μας δÜνειζαν) το χρÝος θα ανÝβαινε στο 170%. Το χρÝος δημιουργεßται απü τα ελλεßμματα του κρατικοý προûπολογισμοý, αυτÜ που με θυσßες, κüπους και διÜ του Μνημονßου προσπαθοýμε να περικüψουμε. Με Ýνα ακüμη πιο «σκληρü» μνημüνιο το χρÝος μας θα Þταν στο 140%. Με Ýνα «Üριστο» για το χρÝος μνημüνιο, δηλαδÞ με την περικοπÞ 36 δισ. ευρþ απü τις δαπÜνες του κρÜτους (Þγουν με απüλυση των μισþν δημοσßων υπαλλÞλων, κλεßσιμο των μισþν νοσοκομεßων και ΑΕΙ κ.λπ.), το χρÝος θα παρÝμενε σταθερü. Με Üλλα λüγια, αυτü που επιτυγχÜνει το Μνημüνιο εßναι η ομαλÞ μετÜβαση σε χαμηλüτερο ýψος χρÝους (μετÜ το 2015, κι αν το εφαρμüσουμε) με το μικρüτερο κοινωνικü κüστος. Πρþτα φρενÜρεις Ýνα αυτοκßνητο που τρÝχει στον γκρεμü και μετÜ βÜζεις την üπισθεν.

«Τα νοýμερα βγαßνουν»

Τον πÝμπτο μýθο, που συνοψßζεται στο «τα νοýμερα δεν βγαßνουν», τον διακινοýν üλοι εκεßνοι που κÜνουν ü,τι μποροýν για να μη βγουν τα νοýμερα. Εκδüτες και στελÝχη επιχειρÞσεων ΜΜΕ (που πιÝζουν για τις παλιÝς καλÝς «ρυθμßσεις», δηλαδÞ λεφτÜ γι’ αυτοýς σε βÜρος του προûπολογισμοý), συνδικαλιστÝς που επιδιþκουν τη διατÞρηση των παλιþν καλþν «ρυθμßσεων», «επιχειρηματßες» που στοχεýουν στα πÜντα εκτüς απü την παραγωγÞ (φοροαπαλλαγÝς, επιδοτÞσεις κ.λπ.), γενικþς οι βολεμÝνοι στην παλιÜ κατÜσταση μαζß με διÜφορους αριστεροýς που ελπßζουν üτι διÜ της κατÜρρευσης της ΕλλÜδος θα καταρρεýσει και ο παγκüσμιος καπιταλισμüς.

«Τα νοýμερα βγαßνουν»· με την προûπüθεση üτι θα εφαρμüσουμε τα μÝτρα και δεν θα αλλÜξει δραματικÜ το διεθνÝς περιβÜλλον. Οι οικονομολüγοι τριþν διεθνþν οργανισμþν Ýχουν μεγαλýτερη πεßρα και φυσικÜ περισσüτερες γνþσεις απü τους τηλεσχολιαστÝς και τους βουλευτÝς θαμþνες των καφενεßων τους. ΕξÜλλου οι τελευταßοι εßναι και πολυτεχνßτες, Ýχουν να σχολιÜσουν μια ευρýτατη γκÜμα θεμÜτων Þ να φροντßσουν να μην κλεßσει κανÝνα παρÜρτημα του ΙΚΑ στην εκλογικÞ τους περιφÝρεια. Ποý να προλÜβουν να κÜνουν τους υπολογισμοýς για τα νοýμερα, πολλþ γε μÜλλον να διαβÜσουν...

«ΕπιπλÝον μÝτρα», τα πιο δημοφιλÞ

ΚÜθε φορÜ που οι απεσταλμÝνοι των τριþν διεθνþν οργανισμþν Ýρχονται στην ΕλλÜδα ξÝρουμε τους τßτλους της επομÝνης: «ΝÝα μÝτρα απαιτεß η τρüικα», «Ερχονται νÝα χαρÜτσια», «Αλß, αλß και τρισαλß...», Þ στην καλýτερη περßπτωση «ΕπιπλÝον μÝτρα τüσων δισ. ζητεß η τρüικα». Αυτü πιθανþς να οφεßλεται στην ανÜγκη εντυπωσιασμοý –εγγενÝς χαρακτηριστικü των ΜÝσων και των πολιτικþν– μπορεß να οφεßλεται και σε κακÞ αριθμητικÞ. Κατ’ αρχÞν να ποýμε üτι μÝχρι στιγμÞς üλα τα μÝτρα προβλÝπονται απü το Μνημüνιο, που ξεδιπλþνεται σε βÜθος τριετßας. Μπορεß να υπÜρξουν νÝα μÝτρα, üταν κÜποια αποτýχουν, και πρÝπει να βρεθεß το ισοδýναμü τους για να επιτευχθοýν οι στüχοι.

ΑυτÜ üμως που κατÜ κýριο λüγο βαφτßζονται «επιπλÝον μÝτρα», εßναι παλιÜ, και η βÜφτιση εμπεριÝχει Ýνα αριθμητικü τρικ. ΠÝρυσι, για παρÜδειγμα, η κυβÝρνηση μεßωσε το Ýλλειμμα κατÜ Ýξι ποσοστιαßες μονÜδες (δηλαδÞ κατÜ 14 δισ. ευρþ) κüβοντας (σχεδüν μüνο) μισθοýς και συντÜξεις. Αυτü μεßωσε το Ýλλειμμα απü το 14,5% σε 9,4% του ΑΕΠ. Οι περικοπÝς αυτÝς του 2010 –αν δεν αλλÜξει τßποτε Üλλο– το μüνο που διασφαλßζουν για το 2011 εßναι üτι το Ýλλειμμα θα μεßνει στο 9,4%. Εßκοσι δýο δισ. περισσüτερα απ’ üσα εισÝπραξε το κρÜτος το 2010, εßκοσι δýο δισ. θα εßναι το Ýλλειμμα και το 2011, αν δεν ληφθοýν τα «επιπλÝον» μÝτρα. Εßναι λιγüτερα απü τα 36 δισ. του 2009, αλλÜ εßναι τριπλÜσια απü τον στüχο του 3% (7 δισ. ευρþ), εκεßνο που Ýτσι κι αλλιþς ευθýς εξ αρχÞς Ýπρεπε να εßχαμε τηρÞσει, λüγω των συμφωνιþν της ΟΝΕ. ΕπομÝνως, τα μÝτρα του πρþτου χρüνου βοηθοýν, αλλÜ δεν εßναι το Üπαν.

Πßσω απ’ üλους αυτοýς τους μνημονιακοýς μýθους δεν κρýβεται μüνο η διαχρονικÞ προχειρüτητα των ΜÝσων (κÜπως Ýτσι δεν φτÜσαμε ανυποψßαστοι στη χρεοκοπßα;). Οýτε τα ποικιλþνυμα συμφÝροντα, που νομßζουν üτι θα σþσουν τα τιμÜριÜ τους συκοφαντþντας το Μνημüνιο. Κρýβεται και μια υπüρρητη ελπßδα, üτι υπÜρχει μια μαγικÞ συνταγÞ για Ýξοδο απü την κρßση χωρßς πολλÜ πολλÜ. Εßναι η διÜχυτη αντßληψη (που υπÜρχει κυρßως στο κυβερνητικü στρατüπεδο) üτι παßρνουμε κÜποια μÝτρα στην αρχÞ, ρßχνουμε στÜχτη στα μÜτια των αγορþν και συνεχßζουμε τις σπατÜλες διÜ του εýκολου πλÝον δανεισμοý.

Αυτü ακοýγεται καλü, αλλÜ το πρüβλημα εßναι üτι μας πÞραν χαμπÜρι. ΚÜναμε τρßα τÝτοια σταθεροποιητικÜ προγρÜμματα και προκοπÞ δεν εßδαμε. Ετσι üλοι (με πρþτο το ΠΑΣΟΚ) οφεßλουμε να καταλÜβουμε üτι ο δρüμος της παραγωγικÞς αναδιÜρθρωσης της χþρας εßναι μακρýς. Αυτü που κÜνει το Μνημüνιο εßναι το σταμÜτημα της αιμορραγßας του κρατικοý κορβανÜ, που εßχε φτÜσει το 2009 σε 36 δισ. ετησßως Þ προσÝθετε χρÝος 3.600 ευρþ σε κÜθε πολßτη αυτÞς της χþρας. Αν εφαρμοστεß, θα λýσει το επεßγον πρüβλημα της χþρας (μην πεθÜνει απü την αιμορραγßα) αλλÜ το διαρθρωτικü θÝλει δουλειÜ πολλÞ.

ΔιαβÜστε

- European Commission, «The Economic Adjustment Programme for Greece (Third Review - Winter 2001)». Βρßσκεται στο ee. europa. eu/economy_finance/publications