ÖñáíóïõÜ ÌéôåñÜí: Ï ìåãÜëïò ÃÜëëïò óïóéáëéóôÞò çãÝôçò

ÊõñéáêÞ 9 Éáíïõáñßïõ 2011

Βασßλη Φουρτοýνη, δÜσκαλου, ΑντιπροÝδρου του Συλλüγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

ΠεριγραφÞ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/46/Reagan_Mitterand_1984_%28cropped%29.jpg/220px-Reagan_Mitterand_1984_%28cropped%29.jpgΣε λιγüτερο απü ενÜμιση χρüνο απü τις προεδρικÝς εκλογÝς στη Γαλλßα, το σοσιαλιστικü κüμμα αποφασßσει να αποδþσει φüρο τιμÞς στο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν.

Η τελετÞ Ýγινε στις 8 Ιανουαρßου στο ΖαρνÜκ τη γενÝτειρα του προÝδρου.

Ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν πÝθανε στις 8 Ιανουαρßου του 1996 απü καρκßνο του προστÜτη, ασθÝνεια που Ýκρυβε απü το γαλλικü λαü για δεκατÝσσερα χρüνια.

Εκεß λοιπüν στην γενÝτειρÜ του την πüλη ΖαρνÜκ, συγκεντρþθηκαν οι γÜλλοι σοσιαλιστÝς για να αποτßσουν φüρο τιμÞς και ßσως να δεχθοýν επιφοßτηση απü το πνεýμα του ιδρυτÞ τους και ενüς απü τους μεγαλýτερους ευρωπαßους ηγÝτες του ΦρανσουÜ ΜιτερÜν.

 

Η ζωÞ του

Ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν (πλÞρες üνομα ΦρανσουÜ Μορßς ΑντριÝν Μαρß ΜιτερÜν) γεννÞθηκε στις 26 Οκτωβρßου του 1916 στην πüλη ΖαρνÜκ (Jarnac) της περιφÝρειας ΣαρÜντ (Charente). ¹ταν γιος μιας μεσοαστικÞς καθολικÞς οικογÝνειας

Ο πατÝρας του Þταν αρχικÜ πρÜκτορας της Εταιρßας Σιδηροδρüμων «Παρßσι-ΟρλεÜνη» και στη συνÝχεια Ýγινε παρασκευαστÞς üξους και πρüεδρος της γαλλικÞς συνομοσπονδßας οξοποιþν. Εßχε τρεις αδελφοýς και τÝσσερεις αδελφÝς. Η παιδικÞ ηλικßα του ΜιτερÜν Þταν επηρεασμÝνη απü την ανησυχßα των γονÝων του για τη δýσκολη θÝση των φτωχþν εκεßνης της εποχÞς.

Ο ΜιτερÜν φοßτησε αρχικÜ στο ΚολλÝγιο του Αγßου Παýλου στην ΑνγλουλÝμ και στη συνÝχεια σποýδασε ΠολιτικÝς ΕπιστÞμες στο Ελεýθερο ΠανεπιστÞμιο του Παρισιοý, απü το οποßο αποφοßτησε το 1937. Τα δýο επüμενα χρüνια (1937-39) εκπληρþνει τις στρατιωτικÝς του υποχρεþσεις, κατατασσüμενος στο Πεζικü των αποικιþν. Το 1938 σχετßζεται με ισχυροýς δεσμοýς φιλßας με τον Εβραßο και ΣοσιαλιστÞ Ζορζ ΝταγιÜν (Georges Dayan), τον οποßο διασþζει απü αντισημιτικÞ επßθεση της ακροδεξιÜς εθνικιστικÞς οργÜνωσης "Αξιüν ΦρανσÝζ" (Action francaise).

Το 1939 ολοκληρþνει τις σπουδÝς του στη ΝομικÞ στο Παρßσι και Ýτσι εßναι πλÝον διδÜκτορας Πανεπιστημßου στο Δßκαιο και πτυχιοýχος γαλλικÞς φιλολογßας.

Μüλις η Γαλλßα εμπλÝκεται στο Β' Παγκüσμιο Πüλεμο καλεßται εκ νÝου στα üπλα και αποστÝλλεται στη ΓραμμÞ Μαζινü ως υπαξιωματικüς, κοντÜ στο Μονμεντý. Το 1940 τραυματßζεται, συλλαμβÜνεται αιχμÜλωτος και οδηγεßται σε στρατüπεδο συγκÝντρωσης στη Γερμανßα. ¾στερα απü τρεις αποτυχημÝνες προσπÜθειες καταφÝρνει τελικÜ να δραπετεýσει (1941).

Το γεγονüς αυτü, που ο ßδιος και ο ßδιος ο ΜιτερÜν καλλιÝργησε, αμφισβητÞθηκε Ýντονα μετÜ τη δημοσßευση ενüς βιβλßου το 1994, του οποßου ο συγγραφÝας, επικαλοýμενος μαρτυρßες και στοιχεßα της εποχÞς, υποστÞριζε üτι ο ΜιτερÜν γνþριζε για τις παραδþσεις Εβραßων στους Γερμανοýς και για το θÜνατο που τους περßμενε επß καθεστþτος Βισß. Ο θüρυβος που δημιουργÞθηκε Þταν τερÜστιος. Ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν σε μια απολογητικÞ συνÝντευξη, που Ýδωσε τüτε, εßχε υποστηρßξει üτι δε γνþριζε αυτÝς τις δραστηριüτητες, üμως το σκοτεινü αυτü σημεßο του παρελθüντος του μετÝπειτα "μεγÜλου Üνδρα" της Γαλλßας, δεν ξεκαθαρßστηκε ποτÝ.

ΕπιστρÝφοντας στη Γαλλßα αρραβωνιÜστηκε την Μαρß-ΛουÀζ ΤερÜς (Marie-Louise Terrasse), με την οποßα χþρισε το 1942. ¸λαβε ενεργü μÝρος στην Αντßσταση. ΟνομÜσθηκε απü το Στρατηγü Ντε Γκωλ Γενικüς ΓραμματÝας για τους Αιχμαλþτους ΠολÝμου και με την ιδιüτητα αυτÞ Ýλαβε ενεργü μÝρος στο Πρþτο Συμβοýλιο της ΠροσωρινÞς ΚυβÝρνησης της ΓαλλικÞς Δημοκρατßας που πραγματοποιÞθηκε στο ελεýθερο πλÝον Παρßσι στις 17 Αυγοýστου 1944.

 

ΠολιτικÞ σταδιοδρομßα

Το 1946 εξελÝγη βουλευτÞς της ΝιÝβρ (Nievre) και παρÝμεινε ως το 1958. Το 1959 εξελÝγη ΓερουσιαστÞς στην ßδια περιοχÞ και το 1962 επανεξελÝγη βουλευτÞς, παραμÝνοντας στη θÝση αυτÞ ως το 1981. ΔιατÝλεσε ΔÞμαρχος της Σατü-Σινüν (Chateau-Chinon), Γενικüς Σýμβουλος της Μοντσüς (Μοntsauche), Πρüεδρος της ¸νωσης των ΔημÜρχων και του Γενικοý Συμβουλßου της ΝιÝβρ.

ΠεριγραφÞ: C:\Users\Βασßλης\AppData\Local\Temp\p-001999-00-2.jpgΣτα 12 χρüνια της περιüδου 1946-1958, Ýλαβε μÝρος σε πολυÜριθμες ΚυβερνÞσεις της Γαλλßας, ως Υπουργüς Εσωτερικþν στην ΚυβÝρνηση ΠιÝρ ΜεντÝς (Pierre Mendes-France) (1954-1955) καθþς και στην ΚυβÝρνηση του Γκι ΜολλÝ (Guy Mollet) (1956-1957). Στις ΠροεδρικÝς ΕκλογÝς του 1965 Þταν ενιαßος υποψÞφιος της ΑριστερÜς, καθþς εßχε εναντιωθεß εμφανþς στις πολιτικÝς του Ντε Γκωλ.

Στις 16 Ιουνßου 1971 ο Φ. ΜιτερÜν ιδρýει το Σοσιαλιστικü Κüμμα και εκλÝγεται Πρþτος ΓραμματÝας, θÝση που διατÞρησε ως το 1981.

Στη συνÝχεια συνεργÜζεται με τους ΚομμουνιστÝς και τη ΡιζοσπαστικÞ ΑριστερÜ με βÜση το "Κοινü Πρüγραμμα ΔιακυβÝρνησης", üμως ηττÜται στις προεδρικÝς εκλογÝς του 1974 απü τον Βαλερß ΖισκÜρ ντ' ΕστÝν. Παρ’ üλα αυτÜ θα εßναι ο μεγÜλος νικητÞς των προεδρικþν εκλογþν του 1981 νικþντας το ΖισκÜρ ντ' Εσταßν σε αυτÝς τις εκλογÝς συγκεντρþνοντας το 51,75% των ψÞφων. ¸τσι αναδεικνýεται Πρüεδρος της ΓαλλικÞς Δημοκρατßας. Επßσης και το 1988 θα κερδßσει τις προεδρικÝς εκλογÝς στο δεýτερο γýρο, με 54,01%, με συνηποψÞφιο τον Ζακ ΣιρÜκ.

¹ταν ο πρþτος πολιτικüς που εκλÝχτηκε για δεýτερη συνεχüμενη φορÜ Πρüεδρος της Γαλλßας. Ως Πρüεδρος, ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν υπÞρξε θιασþτης της ευρωπαúκÞς ενüτητας και συνεργασßας.

Επß Προεδρßας του καταργÞθηκε η θανατικÞ ποινÞ στην Γαλλßα, το üριο συνταξιοδüτησης των εργαζομÝνων μειþθηκε στα 60 Ýτη απü τα 65 (üπως εßχε θεσπιστεß απü το 1910) ενþ συνυπÝγραψε την ΣυνθÞκη του ΣÝνγκεν και την ΣυνθÞκη του ΜÜαστριχτ για λογαριασμü της Γαλλßας. ΠαρÜλληλα, η Ομοφυλοφιλßα παýει να θεωρεßται αδßκημα, ενþ, αντßθετα, θεωρεßται αδßκημα η παρεμπüδιση της Üμβλωσης.

Ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν τιμÞθηκε με πολλÝς διακρßσεις και συνÝγραψε διÜφορα βιβλßα πολιτικοý περιεχομÝνου. Η üχθη του ΣηκουÜνα μπροστÜ στο Μουσεßο του Λοýβρου φÝρει σÞμερα το üνομÜ του (Quai Francois Mitterrand).

 

Ο ΜιτερÜν και η σχÝση του με τον ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου

Ο ΑνδρÝας εßχε μια ιδιüτυπη σχÝση με τον ΜιτερÜν. ΒρÝθηκαν την ßδια χρονιÜ στην εξουσßα, επικεφαλÞς ενüς μεγÜλου ρεýματος αλλαγÞς, που εßχε γεννÞσει ελπßδες και ενθουσιασμü στα μεσαßα στρþματα τüσο της γαλλικÞς üσο και της ελληνικÞς κοινωνßας. Ο Θüδωρος ΠÜγκαλος δßνει Ýναν οξýνου χαρακτηρισμü και για τους δýο λÝγοντας üτι «Þξεραν να ολοκληρþνουν και να τιθασεýουν ενδοπαραταξιακÝς αντιθÝσεις, να αμβλýνουν τις επιθετικÝς προσωπικÝς φιλοδοξßες και να γοητεýουν τους συνομιλητÝς τους. Και οι δýο δεν Þταν πÜντα ειλικρινεßς οýτε με τον λαü οýτε με αυτοýς που εßχαν την τýχη να συζητοýν μαζß τους, καμιÜ φορÜ ßσως οýτε με τον ßδιο τον εαυτü τους».

Ο ΑνδρÝας ζÞλευε τον ΜιτερÜν για το εýρος της κουλτοýρας του και ο ΜιτερÜν παρακολουθοýσε τον ΑνδρÝα με Ýναν πατρικü θαυμασμü. Φοβüταν μüνο τον αυθορμητισμü του ΑνδρÝα, üπως στο περιστατικü που αναφÝρει ο ΠÜγκαλος: «Εßχε δημιουργηθεß τüτε το Σκοπιανü απü την κυβÝρνηση ΜητσοτÜκη- ΣαμαρÜ και κÜποια στιγμÞ το συζητοýσαμε και ο ΑνδρÝας εßπε üτι θα μποροýσαν να ονομαστοýν “Republique du Vardar”. Ο ΜιτερÜν δεν Üκουσε καλÜ και εγýρισε αγανακτισμÝνος προς τον ΑνδρÝα λÝγοντÜς του: “Για üνομα του Θεοý, ΑνδρÝα, πþς εßναι δυνατüν να προτεßνεις να τους ονομÜσουμε Δημοκρατßα των ΒαρβÜρων; (Republique des Βarbares)”».

 

Η Ταραχþδης ζωÞ του ΜιτερÜν

Ο ΦρανσουÜ ΜιτερÜν εßχε θυελλþδη προσωπικü βßο, τον οποßο αποδεχüταν στωικÜ η σýζυγüς του ΝτανιÝλ μÝνοντας στο πλευρü του ως σýζυγος μÝχρι τÝλους. Εßναι γνωστÞ, μεταξý Üλλων, η πολυετÞς σχÝση του με την Αν Πινζü με την οποßα Ýχει και απüγονο.

¼ταν ο ΜιττερÜν ορκßστηκε πρüεδρος, την ßδια χρονικÞ περßοδο με τον ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου, το 1981, η Αν και η θυγατÝρα τους Ýτυχαν προεδρικÞς μεταχεßρισης: τους διετÝθη διαμÝρισμα και φρουρÜ. Παρ' üλα αυτÜ, και παρüτι οι φÞμες οργßαζαν, η σχÝση Ýμεινε επτασφρÜγιστο μυστικü για χρüνια. Η ýπαρξη του νεαροý κοριτσιοý και της ερωτικÞς σχÝσης του ΜιτερÜν με την Αν, Þρθαν στο φως της δημοσιüτητας το 1994, üταν δηλαδÞ ο ΜιττερÜν εßχε αποφασßσει πλÝον να αποσυρθεß απü τον ενεργü πολιτικü βßο. Το τρομερü εßναι üτι η αποκÜλυψη δεν Ýβλαψε τη φÞμη του ΠροÝδρου αλλÜ μÜλλον τον ωφÝλησε επιβεβαιþνοντας παρÜλληλα περßτρανα üτι η γαλλικÞ κοινωνßα εßναι αναμφßβολα απü τις πιο ανοιχτÝς σε θÝματα προσωπικþν αποκαλýψεων. Σε üλους θα μεßνει ανεξßτηλα στη μνÞμη η σκηνÞ απü την κηδεßα του ΜιτερÜν, το 1996, üπου  ερωμÝνη και η σýζυγος κÜθονται πλÜι πλÜι φανερÜ συγκλονισμÝνες απü την απþλεια. Η εικüνα Ýκανε το γýρο του κüσμου και Ýφερε στο φως τη μεγαλοθυμßα μιας συγκλονιστικÞς αλλοτινÞς πρþτης κυρßας, της ΝτανιÝλ ΜιτερÜν.

 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΠεριγραφÞ: O τÜφος του στην γενÝτειρÜ του του Jarnac
O τÜφος του στην γενÝτειρÜ του του Jarnac

 

ΠεριγραφÞ: Η Πρüεδρος των γÜλλων σοσιαλιστων Μαρτßν Ομπρß στο σπßτι που γεννÞθηκε o ΜιτερÜν στο Jarnac
Η Πρüεδρος των γÜλλων σοσιαλιστþν Μαρτßν Ομπρß στο σπßτι που γεννÞθηκε o ΜιτερÜν στο Jarnac

 

ΠεριγραφÞ: H Μαζαρßν Πενζü, νüθα κüρη του ΜιτερÜν, μπροστÜ στον τÜφο του πατÝρα της
H Μαζαρßν Πενζü, νüθα κüρη του ΜιτερÜν, μπροστÜ στον τÜφο του πατÝρα της

 

ΠεριγραφÞ: Η Μαζαρßν Πενζü στην εκδÞλωση που Ýγινε στη μνÞμη του πατÝρα της
Η Μαζαρßν Πενζü στην εκδÞλωση που Ýγινε στη μνÞμη του πατÝρα της