Ξεχειλίζει η αγανάκτηση κατά της Γερμανίας

 

ΠΗΓΗ: Financial Times, Peter Spiegel (Βρυξέλλες) και Gerritt Wiesmann (Βερολίνο)

 

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

 

Όταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξέφρασε στις αρχές της εβδομάδας αγανάκτηση για τη γερμανική τακτική που ωθεί την ευρωζώνη στα πρόθυρα μιας ακόμη κρίσης χρεών, είπε δημόσια εκείνο που πολλοί άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δηλώνουν κατ' ιδίαν επί εβδομάδες.

Η προσπάθεια της κ. Angela Merkel, καγκελαρίου της Γερμανίας, να ξαναγράψει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα διασώσεων για μελλοντικές ελληνικού τύπου κρίσεις, συνάντησε εχθρική στάση όταν προωθήθηκε επιθετικά στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. τον περασμένο μήνα.

Αλλά καθώς οι αγορές ομολόγων αντέδρασαν και βούλιαξαν από τότε, αυτή η εχθρική στάση έχει αρχίσει να ξεσπάει, με όλο και περισσότερες κατηγορίες κατά της κ. Merkel, που ωθεί τους ομολόγους της ηγέτες της ευρωζώνης σε αφόρητες καταστάσεις, προκειμένου η ίδια να ενισχύσει τη θέση της απέναντι στους Γερμανούς ψηφοφόρους.

«Ορισμένα από αυτά που ακούγονται δεν μπορούν να γραφτούν καν», δηλώνει ο κ. Daniel Gros, διευθυντής του Centre for European Policy Studies, των Βρυξελλών, σχετικά με σχόλια που έχει ακούσει κατά της Γερμανίας.

Ακόμη και ορισμένα από τα έθνη με την καλύτερη διαχείριση έχουν εκφράσει οργή για τη γερμανική τακτική. Χώρες όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, που κανονικά είναι «σύμμαχοι» της Γερμανίας σε ζητήματα οικονομικής διακυβέρνησης, έχουν εγείρει ερωτήματα για τη στάση του Βερολίνου.

Η αγανάκτηση πρωτοεκδηλώθηκε όταν το Βερολίνο έκλεισε συμφωνία με τη Γαλλία στα μέσα Οκτωβρίου για το νέο σύστημα διασώσεων, αν και παράλληλα συνεργαζόταν στενά σε ζητήματα οικονομικών μεταρρυθμίσεων με πολλούς «συμμάχους» της στη βόρεια Ευρώπη.

Έπειτα από εκείνη τη συμφωνία, η Γερμανία αργά και σταθερά έχασε την όποια στήριξη στη σκληρή στάση της και υποχρεώθηκε να πισωγυρίσει από τις αρχικές ιδέες, όπως η επιβολή αυστηρών κανόνων για τους ιδιώτες επενδυτές και μάλιστα προκαταβολικά.

Η Γερμανία δεν ήταν επίσης προετοιμασμένη, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, για την αγανακτισμένη αντίδραση των αγορών στις προτάσεις της κι έτσι άρχισε να υποχωρεί. Δύο αξιωματούχοι που συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις της συνόδου κορυφής του G20 στη Σεούλ αναφέρουν ότι το ανακοινωθέν στο οποίο διαβεβαιώνονταν οι κάτοχοι ομολόγων ότι δεν θα υποχρεωθεί κανένας υπάρχων μεριδιούχος να συμμετέχει σε διάσωση ήταν μια παραδοχή από μέρους του Βερολίνου ότι δεν θα επιμείνει με υπερβολικές απαιτήσεις.

Καθώς η αναταραχή διογκώνεται, Γερμανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι βλέπουν με κατανόηση τα προβλήματα της Ιρλανδίας, ειδικά αφού ήταν η πρώτη «περιφερειακή» χώρα που μείωσε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για να εξυγιάνει την οικονομία της. Το Βερολίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πιέζει την Ιρλανδία να αποδεχτεί τη βοήθεια της Ε.Ε.

Σημειώνεται εδώ ότι, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters που παραθέτουν οι «F.T.», η Αυστρία προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους ότι θα μπλοκάρει το επόμενο τμήμα της ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ελλάδα. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της Αυστρίας περιέγραψε ως «απρόσεκτα και ανυπόστατα» τα δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι η Αυστρία αποφάσισε να μη διαθέσει τη συνδρομή του Δεκεμβρίου που της αναλογεί στο ευρωπαϊκό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.