Πρυτανικές διακοπές με χορηγία Ντόρας |
Δημοσιεύθηκε στο ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 15/3/2009 (ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ) |
Κλείστηκαν και τα 128 δωμάτια του Montana για τους... 22 πρυτάνεις.
Να δούμε τι άλλο θα κάνει η Υπουργός Εξωτερικών, για να υποστηρίξει τη υποψηφιότητα του γιού της. |
Τετραήμερες διακοπές στο μαγευτικό Καρπενήσι, με «μέγα χορηγό» την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, έκαναν 65 πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας. Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο προεδρεύων της 60ής Συνόδου των Πρυτάνεων, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ευρυτανία, κ. Παναγιώτης Τσίρης, ευχαρίστησε δημόσια τον «μέγα χορηγό». Έτσι αποκάλεσε την υπουργό Εξωτερικών, που συνεισέφερε, βεβαίως, μαζί με άλλους χορηγούς, για ένα ευχάριστο για τους καθηγητές διάλειμμα στα μέρη της. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου... by Ντόρα Μπακογιάννη στην Ευρυτανία, οι πνευματικοί μας ταγοί τα έζησαν όλα. Παρακολούθησαν το χάπενινγκ της Εθνικής ομάδας ανσάμπλ, πήγαν εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο, είδαν τους Κορυσχάδες και επισκέφθηκαν μονάδα παραγωγής προσούτο. Κι όλα αυτά θα μπορούσε να πει κανείς ότι άξιζαν τα... λεφτά τους, εάν τουλάχιστον η Σύνοδος συμφωνούσε σε μια κοινή πρόταση για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, κάτι που τελικά δεν έγινε, παρά το ειδυλλιακό τοπίο... Τώρα ο υπ. Παιδείας, κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος, θα πρέπει να περιμένει την επόμενη Σύνοδο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για να πάρει στα χέρια του την τελική πρόταση για το Εξεταστικό. Πρυτάνεις, αντιπρυτάνεις, πρόεδροι και αντιπρόεδροι διοικουσών επιτροπών, γραμματείς, συνοδοί των καθηγητών, ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί για τον χώρο του συνεδρίου, καθώς και η ομάδα ανσάμπλ (κορίτσια που φοιτούν στο Πάντειο), που πλαισίωσε τη δεξίωση του Σαββάτου, έκαναν απόβαση στη χιονισμένη πρωτεύουσα της Ευρυτανίας. Στο Καρπενήσι κλείστηκαν και τα 128 δωμάτια του Montana (συμπεριλαμβανομένων και των σουιτών), στην ειδική τιμή των 100 ευρώ το δίκλινο. Συνολικά, μόνο η διαμονή των δύο ημερών υπολογίζεται ότι κόστισε περίπου 30.000 ευρώ. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι πρυτάνεις, σε μια περίοδο που η οικονομία δοκιμάζεται, οι ίδιοι επιλέγουν να ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ σε Συνόδους εκτός Αθηνών, στις οποίες, αντί των 22 και μόνο πρυτάνεων που θα έπρεπε να μετέχουν, συγκεντρώνονται κάθε φορά τουλάχιστον 70 άτομα! Τα πανεπιστήμια, από τη μία, διαμαρτύρονται για τα λιγοστά χρήματα που τους δίνει η πολιτεία και έχουν ως αποτέλεσμα να υπολειτουργούν δεκάδες τμήματά τους, και, από την άλλη, ξοδεύουν από 50.000 μέχρι και 80.000 ευρώ τουλάχιστον, για καθεμία από τις 3 ετήσιες Συνόδους που πραγματοποιούν.
Η απορία «Στο δείπνο, εκτός του ότι γελάσαμε με τη δημοσιοποίηση της χορηγίας, μας ελύθη και η απορία πώς και γιατί η Σύνοδος που διοργάνωσε το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αντί να γίνει στην Αθήνα, μεταφέρθηκε στο Καρπενήσι», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» εις εκ των παρακαθημένων στο δείπνο. Οπως μας διευκρίνισε ο πρύτανης του Παντείου, κ. Π. Τσίρης, η χορηγία ήταν όντως του υπ. Εξωτερικών, αλλά ο ίδιος δεν θέλησε να μας γνωστοποιήσει το ύψος της. Φυσικά, η χορηγία του υπ. Εξωτερικών δεν θα ήταν δυνατόν να φτάσει για την κάλυψη των 70 πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων του Σαββατοκύριακου, καθώς και των άλλων 65 προέδρων και γραμματέων των επιτροπών ερευνών που, ως είθισται, πηγαίνουν δύο μέρες νωρίτερα για τις δικές τους συνεδριάσεις. Οι Σύνοδοι γίνονται πάντοτε εκτός Αθηνών, σε πολυτελή ξενοδοχεία και συνεδριακά κέντρα, διαρκούν 4 ολόκληρες ημέρες, αρκετοί παρουσιάζονται εκεί μετά συζύγων και τέκνων, ακολουθούν, για να μην πλήξουν, και πρόγραμμα παράλληλο των εργασιών και, φυσικά, δεν αρκούνται στις χορηγίες. Για κάθε συνάντηση ξοδεύονται σημαντικά ποσά του προϋπολογισμού των ΑΕΙ, συν τις χορηγίες, συν και τα 15.000 ευρώ που υποχρεούται το υπ. Παιδείας να πληρώνει για κάθε Σύνοδο. Ευτυχώς που αρκετά από τα επίσημα γεύματα και δείπνα παρατίθενται από τους περιφερειάρχες, τους νομάρχες ή και τους δημάρχους, ενώ είθισται το προεδρείο της Συνόδου να προστρέχει σε χορηγούς, όπως είναι διάφορες τράπεζες που στηρίζουν τον θεσμό σε κάθε συνάντησή του. Η διαμονή, η τεχνική διαμόρφωση των εγκαταστάσεων, τα συμβολικά δώρα προς τους παρισταμένους και οι εκδρομές βγαίνουν από τα πορτοφόλια των ΑΕΙ. Τα ταμεία των ιδρυμάτων θα ήταν πιο γεμάτα, εάν η Σύνοδος δεν περιφερόταν άνοιξη, καλοκαίρι και χειμώνα, ανά την Ελλάδα, επιλέγοντας ανάλογα με την εποχή και τις πιο κατάλληλες τοποθεσίες.
Τι είναι η Σύνοδος των Πρυτάνεων Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι η ενιαία έκφραση των πανεπιστημίων της χώρας. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία των ιδίων των πανεπιστημίων το 1987, οπότε και άρχισε να λειτουργεί ως ένα φόρουμ ανταλλαγής απόψεων και ιδεών. Από το 1990 και εξής, η Σύνοδος, αποκτώντας πιο συγκροτημένο χαρακτήρα και μόνιμη Γραμματεία, άρχισε να διευρύνει το φάσμα των πρωτοβουλιών της, με αποτέλεσμα σήμερα να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον χώρο της Ανώτατης Παιδείας. Σκοπός της Συνόδου είναι o συντονισμός της δραστηριότητας των πανεπιστημίων και η συλλογική εκπροσώπησή τους. Στη Σύνοδο συμμετέχουν οι εκλεγμένοι πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις των ελληνικών πανεπιστημίων και οι πρόεδροι και αντιπρόεδροι των Διοικουσών Επιτροπών των ΑΕΙ. Επίσης, καλούνται και συμμετέχουν ως παρατηρητές εκπρόσωποι των πανεπιστημίων της Κύπρου. Για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στο τέλος κάθε ακαδημαϊκού έτους εκλέγεται τριμελές προεδρείο με θητεία ενός ακαδημαϊκού έτους, η αρχή της οποίας συμπίπτει με την έναρξή του. Η θέση του προέδρου εναλλάσσεται μεταξύ των τριών μελών του προεδρείου κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων για το ακαδημαϊκό έτος (Σεπτέμβριο 2008 έως Αύγουστο 2009) προέρχεται από το Πάντειο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Ιωαννίνων, που θα διοργανώσει την επόμενη Σύνοδο. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ελληνικών πανεπιστημίων είναι μέλος της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (European University Association) και συμμετέχει διά εκπροσώπου της στο συμβούλιό της.
Ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ από το κονδύλι για τα ΑΕΙ Στην τελευταία Σύνοδο, στο Καρπενήσι,το παράλληλο πρόγραμμα περιελάμβανε εκδρομή και φαγητό στο χιονοδρομικό κέντρο, επίσκεψη σε χωριά της περιοχής, πεζοπορία στους καταρράκτες της Μαύρης Σπηλιάς, επίσκεψη σε αλλαντοποιείο παραγωγής προσούτο, καθώς και επίσκεψη στην Ιερά Μονή Προυσσού. Εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο δεν θα μπορούσαν να συνέρχονται οι 22 πρυτάνεις και πρόεδροι διοικουσών επιτροπών σε μια πόλη χωρίς παράλληλα προγράμματα, χωρίς επισκέψεις σε αξιοθέατα των κατά τόπους περιοχών και χωρίς γραμματείς να τους ακολουθούν, προκειμένου να υπάρξει μείωση του συνολικού κόστους των τριών ετήσιων Συνόδων. Και, μάλιστα, τη στιγμή που πολλά περιφερειακά κυρίως πανεπιστήμια, που δίνουν εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για ενοίκια, είναι βέβαιον ότι θα είχαν ανάγκη αυτά τα χρήματα που δαπανώνται για τις εκτός Αθηνών Συνόδους. 50 χιλιάδες ευρώ κόστισε συνολικά η Σύνοδος των Δελφών, που πραγματοποιήθηκε από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Οι Σύνοδοι του 2008 έγιναν σε Κομοτηνή, Χανιά και Δελφούς. 3 τακτικές συναντήσεις πραγματοποιεί η Σύνοδος: Σεπτέμβριο, Φεβρουάριο και Ιούνιο. Γίνονται κάθε φορά από διαφορετικό πανεπιστήμιο, έτσι ώστε να ενισχύεται και να προβάλλεται κυρίως το έργο των πανεπιστημίων της περιφέρειας, σύμφωνα με τα μέλη της. 60 τακτικές συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Στο πλαίσιο της Συνόδου εντάσσονται και λειτουργούν η Σύνοδος Προέδρων και Γραμματέων Επιτροπών Ερευνών και η Σύνοδος Γραμματέων Επιτροπών Ερευνών των ελληνικών πανεπιστημίων, που πραγματοποιούν συναντήσεις πριν από κάθε Σύνοδο Πρυτάνεων. 222 εκατομμύρια ευρώ, περίπου, μοιράζονται τα πανεπιστήμια για τις λειτουργικές τους δαπάνες το 2009 και τα ΤΕΙ 166 εκατομμύρια ευρώ. |