Χρήσιμες συμβουλές για:

τα γλυκά
το σπίτι
τα φαγητά
τους λεκέδες
τα ρούχα
τα φυτά
τα λουλούδια

 

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ

  1. Αν βάλουμε την φόρμα στρωμένη με την άψητη ζύμη τάρτας στο ψυγείο για μισή ώρα, δεν θα μαζέψει στο ψήσιμο και θα γίνει πιο τραγανή.
  2. Για να μην κάνουν κρούστα οι διάφορες κρέμες μας, ή τις ανακατεύουμε κατά διαστήματα ή τις καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη.
  3. Αν τα μπισκότα μας κολλήσανε στο ταψί, τα βγάζουμε με μία μεταλλική σπάτουλα.
  4. Για να γλυκάνουμε την κρέμα σαντιγί, χρησιμοποιούμε άχνη ζάχαρη πάντα, γιατί η κανονική ζάχαρη βγάζει υγρασία και μπορεί να χαλάσει την κρέμα μας.
  5. Αν το κέικ δεν ξεκολλάει από τη φόρμα, βρέχουμε μία πετσέτα με ζεστό νερό και την τυλίγουμε γύρω από την φόρμα. Μετά από λίγο ξαναδοκιμάζουμε.
  6. Αντί να ζεστάνουμε το βούτυρο που χρησιμοποιούμε για τα γλυκίσματα μας, ζεσταίνουμε καλά το μπωλ στο οποίο θα το χτυπήσουμε.
  7. Για να μην πάνε στον πάτο οι σταφίδες που χρησιμοποιούμε στο κέικ, πριν τις ρίξουμε στη ζύμη, τις πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  8. Αν βάλουμε περισσότερο μπέικιν στα γλυκά ή στα φαγητά ή δεν θα φουσκώσουν ή θα καθίσουν στο κέντρο. Αν συνηθίζουμε να φυλάμε το μαρούλι ή τη σαλάτα στο ψυγείο πλυμένη και κομμένη, πρέπει να την τυλίγουμε σε υγρή πετσέτα ή σε τάπερ που κλείνει πολύ καλά.
  9. Αν η γέμιση της πίτας μας είναι αραιή, προσθέτουμε λίγο σιμιγδάλι ή λίγο τραχανά ή λίγο ρύζι ή τριμμένη φρυγανιά.
  10. Αν έχουμε ζύμη σφολιάτα, μπορούμε να τη μοιράσουμε σε μπάλες, να την τυλίξουμε με μεμβράνη και να την φυλάξουμε στην κατάψυξη.
  11. Όταν πρέπει να προσθέσουμε λικέρ σε κάποια κρέμα που περιέχει και βούτυρο, τη ρίχνουμε σιγά - σιγά και με προσοχή και στην ακριβή ποσότητα που προβλέπει η συνταγή μας, αλλιώς η κρέμα μας θα κόψει.

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

  1. Αν στο σπίτι μας κυκλοφορούν μυρμήγκια, σφουγγαρίζουμε τα πατώματα και τα μέρη που συχνάζουν με νερό και αλάτι και θα μας εγκαταλείψουν γρήγορα.
  2. Αν τα βελούδινα έπιπλα μας λεκιαστούν, πασπαλίζουμε με λεπτό αλάτι και μετά από λίγα λεπτά βουρτσίζουμε καλά.
  3. Μπορούμε να ανανεώσουμε ένα παλιό έπιπλο αν το περάσουμε με ένα πανί βουτηγμένο σε μίγμα από λάδι και λευκό ξύδι. Αμέσως μετά πρέπει να το περιποιηθούμε με ένα λαδάκι ή κερί ειδικό για έπιπλα.
  4. Για να διατηρήσουμε τα ανοξείδωτα σκεύη μας γυαλιστερά σαν καινούρια, μετά το κανονικό πλύσιμο, τα τρίβουμε με μισό λεμόνι.
  5. Για να μην φθείρονται τα λάστιχα που υπάρχουν στις πόρτες των ηλεκτρικών συσκευών, τα περνάμε ελαφρά με βαζελίνη.
  6. Όταν βγάζουμε ένα λεκέ από ένα ύφασμα, ακόμη και αν καθαρίσει ο λεκές εντελώς, πρέπει να το πλύνουμε κανονικά γιατί μπορεί να μείνει ένα περίγραμμα γύρω - γύρω.
  7. Για να λάμψει ο ανοξείδωτος νεροχύτης μας, τον τρίβουμε καλά με ξύδι.
  8. Το πλυντήριο πιάτων θα μας προσφέρει τις υπηρεσίες του για πολύ περισσότερο καιρό αν δεν το παραφορτώνουμε, αν βάζουμε τα σκεύη στις προβλεπόμενες θέσεις, χρησιμοποιούμε ίδια προϊόντα καθαρισμού, και αφήνουμε να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες ανάμεσα σε δύο πλυσίματα

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΓΗΤΑ

  1. Αν φτιάχνουμε ψωμί σπιτικό, για να πετύχουμε τραγανή κόρα, αλείφουμε την επιφάνεια με ασπράδι αυγού ελαφρά χτυπημένο.
  2. Αν το κρέας που βράζουμε εξακολουθεί να είναι πολύ σκληρό, ρίχνουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη.
  3. Αν συνηθίζουμε να στρώνουμε το φούρνο μας με αλουμινόχαρτο, καλό είναι να βάζουμε την γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω, γιατί αντανακλά καλύτερα τη θερμότητα.
  4. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το αλάτι στα φαγητά μας με ένα μίγμα από διάφορα μπαχαρικά, π.χ. πάπρικα, μουστάρδα, κρεμμύδι και σκόρδο σε σκόνη, πιπέρι κ.τ.λ.
  5. Τα αρωματικά χόρτα και τα μπαχαρικά, τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος για να μην αλλοιωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα τους, εκτός από τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι.
  6. Η μακαρονάδα μας θα γίνει διαφορετική αν αντικαταστήσουμε το βούτυρο, με 1 κούπα κρέμα γάλακτος και λίγο ροκφόρ.
  7. Τα κεφτεδάκια μας θα γίνουν πιο αφράτα, αν στο μίγμα του κιμά ρίξουμε λίγο ξύδι και αν πριν πλάσουμε τα κεφτεδάκια, αφήσουμε τη ζύμη του κιμά να πέσει 2-3 φορές στη λεκάνη από κάποιο ύψος.
  8. Όταν ψήνουμε φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων, αλατίζουμε το φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος.
  9. Αν θέλουμε να βράσουμε αυγά που έχουν ραγίσματα, τα αλείφουμε με μισό λεμόνι πριν τα βάλουμε στο νερό, για να μη βγει το ασπράδι από το κέλυφος κατά το βρασμό.
  10. Για να γίνει η ομελέτα μας πιο αφράτη, όταν τη χτυπάμε προσθέτουμε λίγη σόδα από μπουκάλι.
  11. Όταν τηγανίζουμε αυγά, βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά πριν ψηθούν εντελώς και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ολοκληρώσουν το ψήσιμο τους μέσα στο τηγάνι.
  12. Αν το αυγό που θέλουμε να βράσουμε είναι ραγισμένο, το τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και το βράζουμε κανονικά.
  13. Στη σάλτσα για τα παντζάρια προσθέτουμε λίγη αμυγδαλόψιχα ή καρυδόψιχα μαζί με το λάδι, το ξύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα και τα χτυπάμε όλα μαζί στο μπλέντερ.
  14. Αν βάλουμε μία πατάτα ή μία πράσινη πιπεριά ή ένα κομμάτι κεφαλοτύρι στην κοιλιά του κοτόπουλου την ώρα που ψήνεται, θα απορροφηθεί η βαριά μυρωδιά του.
  15. Τα κρεατικά θα ψηθούν πιο καλά και θα γίνουν πιο νόστιμα αν τα βγάλουμε αρκετή ώρα από το ψυγείο και τα αφήσουμε σε θερμοκρασία δωματίου.
  16. Για να μην μαυρίσουν οι καθαρισμένες και κομμένες πατάτες, τις βάζουμε μέσα σε μπόλικο νερό όπου έχουμε προσθέσει αλάτι.
  17. Αν προσθέσουμε λίγο ξύδι στο τηγάνι ενώ τηγανίζουμε ψάρια, θα μειώσουμε αισθητά την μυρωδιά της ψαρίλας.
  18. Όταν μαγειρεύουμε σε φούρνο μικροκυμάτων, πρέπει να αφήνουμε τα φαγητά για 2-3 λεπτά πριν σερβίρουμε.
  19. Η σπιτική πίτσα θα γίνει πιο νόστιμη και πιο τραγανή, αν στη ζύμη προσθέσουμε λίγη ζάχαρη.
  20. Για να αφαιρέσουμε το λίπος από το ζωμό κρέατος, βάζουμε το ζωμό στο ψυγείο. Το λίπος που επιπλέει, παγώνει στην επιφάνεια και το αφαιρούμε πολύ εύκολα
  21. Όταν βράζουμε λάχανο για να εξουδετερώσουμε την μυρωδιά του, προσθέτουμε στην κατσαρόλα λίγο ξύδι και ένα καρύδι.
  22. Αν βάλουμε περισσότερη μαγιά από όση απαιτείται, το φαγητό ή το γλυκό θα ξινίσει.
  23. Όταν τηγανίζουμε, δεν αφήνουμε ποτέ το τηγάνι χωρίς περιεχόμενο, γιατί το λάδι καίγεται.
  24. Όταν τηγανίζουμε σνίτσελ, η φρυγανιά που χρησιμοποιούμε δεν πρέπει να είναι παλιά γιατί τα σνίτσελ μπορεί να έχουν άσχημη γεύση. Επίσης πρέπει να τα τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
  25. Για να παραμείνουν τα χρώματα των καρότων και του αρακά ζωηρά μετά τον βρασμό, προσθέτουμε στο νερό που βράζουν λίγη ζάχαρη.
  26. Για να γίνει πιο ήπια η γεύση του σκόρδου, πριν το χρησιμοποιήσουμε, βυθίζουμε τις σκελίδες για αρκετή ώρα σε γάλα.
  27. Οι φρέσκες γαρίδες και οι καραβίδες πρέπει να έχουν κελύφη σκληρά και γυαλιστερά. Επίσης η σάρκα τους πρέπει να είναι σφιχτή.
  28. Για να μην πιτσιλίζουν τα λουκάνικα στο τηγάνισμα και να γίνουν πιο ελαφρά, πριν τα τηγανίσουμε τα βράζουμε για 5 λεπτά περίπου και τα στραγγίζουμε καλά.
  29. Αν κάνουμε βραστό ή ψητό κρέας βάζουμε στην κατσαρόλα ένα ολόκληρο κρεμμύδι για ανώτερη γεύση και άρωμα.
  30. Για να ξεφλουδίσουμε τα αυγά ωραία χωρίς να χαλάσουμε το ασπράδι τους, τα χτυπάμε σιγά - σιγά να ραγίσουν παντού και τα βάζουμε σε: κρύο νερό για μία ώρα.
  31. Αν περιχύσουμε τα μανιτάρια που θα μαγειρέψουμε με μπύρα, και θα τους δώσουμε ζωντάνια και το φαγητό μας θα γίνει πιο νόστιμο.
  32. Αν το φαγητό μας είναι αλμυρό, προσθέτουμε ένα κύβο ζάχαρης, ή μία πατάτα, ή μία φέτα ψωμί.
  33. Όταν ετοιμάζουμε για ψήσιμο αφράτες ζύμες, πρέπει να βάζουμε το μίγμα αμέσως σε προθερμασμένο φούρνο, γιατί κινδυνεύουμε να μας ξεφουσκώσει και να καθίσει.
  34. Για να μη γεμίσουν τα κολοκυθάκια μας νερό, τα πλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε ολόκληρα χωρίς να κόψουμε τις άκρες, τις οποίες κόβουμε μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός και τα βγάλουμε από το νερό.
  35. Αν στη μπεσαμέλ που προορίζεται για μουσακά ή παστίτσιο προσθέσουμε μία χούφτα τριμμένη σκληρή φέτα θα γίνει πεντανόστιμη.
  36. Τη σπιτική πίτσα μπορούμε να την φυλάξουμε άψητη ή ψημένη στην κατάψυξη. Απλά πριν την σερβίρουμε ή την ψήνουμε ή την ζεσταίνουμε.
  37. Αν θέλουμε να γίνουν πιο νόστιμα τα ζυμαρικά μας, τα βράζουμε σε ίσες ποσότητες νερού και γάλακτος με μία κουταλιά αλάτι. Το αποτέλεσμα θα μας ενθουσιάσει.
  38. Αν το φαγητό μας κόλλησε, για να μην καταστρέψουμε την αντικολλητική κατσαρόλα, ξύνοντας και τρίβοντας με σκληρά σφουγγάρια,, αφού απομακρύνουμε το καμένο φαγητό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα αρκετό ζεστό νερό και δύο κουταλιές σόδα. Αφήνουμε 3 ώρες και μετά τρίβουμε ελαφρά με ένα σφουγγαράκι απλό για πιάτα.
  39. Αν ζεσταίνουμε γάλα στο φούρνο μικροκυμάτων πρέπει να προσέχουμε, γιατί υπάρχει κίνδυνος να φουσκώσει και να χυθεί.
  40. Η μαγιά μπύρας διατηρείται στην κατάψυξη για αρκετό διάστημα. Τη χωρίζουμε σε κομματάκια, τα βάζουμε μέσα σε πλαστικά σακουλάκια ή τα τυλίγουμε καλά σε αλουμινόχαρτο.
  41. Λίγο αλάτι στην επιφάνεια της μουστάρδας, τη βοηθάει να διατηρηθεί φρέσκια για πολύ καιρό.
  42. Αν η ζύμη μας κολλάει και δεν μπορούμε να την ανοίξουμε σε φύλλο, την βάζουμε για λίγο στο ψυγείο τυλιγμένη με μεμβράνη.
  43. Για να βράσουν γρήγορα τα ρεβίθια και για να ξεφλουδιστούν εύκολα, προσθέτουμε λίγη σόδα στο νερό που τα μουσκεύουμε από το προηγούμενο βράδυ.
  44. Για να απογειώσουμε τη γεύση της ντοματοσαλάτας μας, τρίβουμε μία ώριμη ντομάτα και μία σκελίδα σκόρδου στον τρίφτη και τα προσθέτουμε στο λάδι της σαλάτας.
  45. Για μεγαλύτερη ευκολία, τα κατεψυγμένα ψάρια, μπορούμε να τα ψήσουμε χωρίς να τα ξεπαγώσουμε και χωρίς να τα καθαρίσουμε. Τα τυλίγουμε σε αρκετά φύλλα λαδόκολλας ή αλουμινόχαρτο αφού τα πασπαλίσουμε με ένα παχύ στρώμα αλατιού. Τα ψήνουμε και μετά αφαιρούμε το δέρμα μαζί με τα λέπια και βγάζουμε καθαρά τα φιλέτα ψαριού.
  46. Για να κάνει η πίτα μας ωραία κρούστα, αλείφουμε την επιφάνεια με ένα μίγμα από ένα αυγό χτυπημένο με γάλα και λάδι.

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ

  1. Πριν βάλουμε ναφθαλίνη στα πουλόβερ ή σε κουβέρτες, τυλίγουμε τα μπαλάκια σε μικρά κομμάτια καθαρού υφάσματος για να αποφύγουμε τους λεκέδες από λευκή σκόνη.
  2. Οι λεκέδες από άρωμα σε ύφασμα, καθαρίζουν αν τους τρίψουμε με γλυκερίνη και μετά ξεπλύνουμε πολύ καλά.
  3. Εάν τα σκεύη αλουμινίου που έχουμε στην κουζίνα μας έχουν στίγματα ή λεκέδες, βράζουμε νερό με λεμονόκουπες ή νερό με μερικά κρεμμύδια κομμένα σε κομμάτια. Αφήνουμε να κρυώσει το νερό και πλένουμε το σκεύος κανονικά.
  4. Αν πέσει μελάνι πάνω στο ξύλινο γραφείο μας, το σκουπίζουμε αμέσως με χαρτομάντιλα και μετά τρίβουμε τον λεκέ με ένα κομμάτι λεμόνι.
  5. Οι λεκέδες από κραγιόν βγαίνουν, αν τους τρίψουμε με οδοντόκρεμα.
  6. Οι άσπρες κάλτσες των παιδιών που γίνονται κατάμαυρες, δεν καθαρίζουν ούτε στο πλυντήριο. Αν τις βράσουμε όμως για λίγα λεπτά σε νερό με κομμάτια λεμονιού, θα ξεγαριάσουν και θα γίνουν σαν καινούριες.
  7. Αν χυθεί κάποιο ποτό στο χαλί μας, καλύπτουμε αμέσως το λεκέ με ένα στρώμα αλατιού. Αφήνουμε να μείνει αρκετή ώρα και μετά το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.
  8. Αν ρίξουμε κόκκινο κρασί στο πουκάμισο μας ή στο φόρεμα μας, το αντίδοτο είναι η τσικουδιά που θα εξαφανίσει το λεκέ.
  9. Αν πιάσουμε κατά λάθος ρετσίνι και κολλάνε τα χέρια μας, μπορούμε να τα καθαρίσουμε με καθαρό οινόπνευμα ή με λίγο ελαιόλαδο.
  10. Οι λεκέδες από κεράσια, φράουλες και μούρα βγαίνουν με νερό και σόδα.
  11. Οι λαδιές στα μπλουζάκια των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, βγαίνουν αν τους τρίψουμε με απορρυπαντικό πιάτων πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο.
  12. Αν η λεκάνη της τουαλέτας μας έχει κίτρινους λεκέδες ή πουρί, αντί να ρίχνουμε καυστικά προϊόντα, ρίχνουμε από το προηγούμενο βράδυ λευκό ξύδι. Την επόμενη ημέρα, ρίχνουμε μία κατσαρόλα καυτό νερό και η τουαλέτα μας θα λάμψει.

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΡΟΥΧΑ

  1. Δεν πετάμε ποτέ τις φθαρμένες μαξιλαροθήκες. Τις χρησιμοποιούμε για να βάζουμε μέσα ρούχα ευαίσθητα ή μάλλινα πουλόβερ πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο. Επίσης μπορούμε να βάλουμε μέσα και να φυλάξουμε κάποια τσάντα που δεν χρησιμοποιούμε συχνά.
  2. Οι λεκέδες από κραγιόν σε ρούχα εξαφανίζονται αν τους τρίψουμε με ένα βαμβάκι βρεμένο με αιθέρα.
  3. Όταν σιδερώνουμε, αφήνουμε τα ρούχα να κρυώσουν εντελώς και να φύγει κάποια πιθανή υγρασία που έχουν από το ατμοσίδερο, πριν τα τακτοποιήσουμε σε συρτάρια και σε ντουλάπια.
  4. Αν το μαλακτικό για τα ρούχα μας τελείωσε, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με μαλακτικό μαλλιών, με τα ίδια αποτελέσματα
  5. Δεν πρέπει να παραγεμίζουμε το πλυντήριο με ρούχα, γιατί τα ρούχα φθείρονται, δεν καθαρίζουν καλά, και θα μας κουράσουν στο σιδέρωμα, γιατί θα πιεστούν πολύ στο στύψιμο και θα τσαλακωθούν πολύ.
  6. Αν έχουμε ένα χνουδωτό ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο, το βάζουμε μέσα σε μια παλιά μαξιλαροθήκη, για να μη γεμίσουν χνούδια τα υπόλοιπα ρούχα που θα πλυθούν μαζί.
  7. Για να μην γλιστράνε τα μεταξωτά πουκάμισα και τα ρούχα με τιράντες από τις κρεμάστρες, τυλίγουμε από ένα λεπτό κομμάτι αφρολέξ στην κάθε άκρη της κρεμάστρας.
  8. Καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε ναφθαλίνη στα ρούχα ή στα χαλιά, ειδικά σε σπίτια που υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.
  9. Πριν βάλουμε τα ρούχα στον κάδο του πλυντηρίου, ψάχνουμε σχολαστικά τις τσέπες, για να απομακρύνουμε χαρτάκια, χρήματα ή οτιδήποτε άλλο θα μας δημιουργούσε πρόβλημα.
  10. Αν μας χαρίσουν κάποιο άρωμα ή κολώνια και δεν είναι της απολύτου προτιμήσεως μας, ή έχουμε δείγματα αρωμάτων που μας δίνουν δωρεάν, δεν τα πετάμε, αλλά κάθε φορά που βάζουμε πλυντήριο ρίχνουμε μερικές σταγόνες μαζί με το μαλακτικό. Έτσι τα ρούχα μας θα είναι ευωδιαστά για πολύ καιρό.
  11. Καλό είναι να βάλουμε μερικά γαντζάκια μέσα στο μπάνιο μας, ακριβώς πάνω από την μπανιέρα, για να κρεμάμε τα βρεμένα αδιάβροχα, τις ομπρέλες και τα ρούχα που πλένουμε στο χέρι και στεγνώνουμε κρεμασμένα σε κρεμάστρα.
  12. Αν έχουμε σαμπουάν ή κρέμες από δείγματα που μας δίνουν δωρεάν σε μικρές συσκευασίες, είναι πολύ χρήσιμα στις ολιγοήμερες εκδρομές, ή στις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου.
  13. Αν πλένουμε τα μάλλινα πουλόβερ στο πλυντήριο δεν βάζουμε πάνω από τρία κάθε φορά, γιατί τρίβονται μεταξύ τους και φθείρονται.
  14. Αν πλένουμε τα μάλλινα στο χέρι, δεν τα μουλιάζουμε στο νερό, χρησιμοποιούμε ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα, τα πλένουμε και τα ξεπλένουμε στην ίδια θερμοκρασία νερού, δεν τα στύβουμε, δεν τα στεγνώνουμε πάνω σε καλοριφέρ, αλλά μέσα σε πετσέτα σε οριζόντια θέση.

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΤΑ

  1. Όταν πλένουμε το κρέας, φυλάμε το νερό και ποτίζουμε μ' αυτό τα φυτά μας. 0 χρησιμοποιημένος καφές φίλτρου είναι καλό λίπασμα για τις τριανταφυλλιές και άλλα φυτά εξωτερικού χώρου.
  2. Για να απομακρύνουμε τις γάτες και τα άλλα ζώα που έρχονται στην βεράντα ή στον κήπο μας και σκαλίζουν τα φυτά μας, σκορπίζουμε μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι τριγύρω.
  3. Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα οικολογικό φάρμακο για τα έντομα και τους μύκητες και ταλαιπωρούν τα λουλούδια μας. Ψιλοκόβουμε μισό κρεμμύδι, το βάζουμε σε ένα σκεύος και το περιχύνουμε με ένα λίτρο βραστό νερό. Μόλις κρυώσει, το σουρώνουμε και ψεκάζουμε τα φυτά.

 Πήγαινε πίσω

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ

  1. Για να ξεσκονίσουμε ανθοδέσμες, καλάθια, στεφάνια με αποξηραμένα λουλούδια, τα τυλίγουμε με ύφασμα με αραιή ύφανση ή με πυκνό δίχτυ και μετά ρουφάμε τη σκόνη τους με την ηλεκτρική σκούπα. Για να φεύγει η σκόνη πιο εύκολα, μόλις αποκτήσουμε μία σύνθεση με αποξηραμένα άνθη, την ψεκάζουμε ελαφρά με άχρωμο βερνίκι. Επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό μετά από κάθε καθάρισμα αν χρειάζεται.
  2. Αν το βάζο μας είναι διάφανο, βάζουμε στον πυθμένα του ένα στρώμα από κοχύλια. Με αυτόν τον τρόπο και τα λουλούδια μας στέκονται καλλίτερα και δίνουμε μία καλοκαιρινή νότα στο σπίτι μας, στη βεράντα μας ή στον κήπο μας.
  3. Αν αγοράσουμε ή μας προσφέρουν λουλούδια με κοντό μίσχο και το βάζο που έχουμε είναι βαθύ, τότε για να δώσουμε ύψος στα λουλούδια μας, δένουμε στο κοτσάνι κάθε λουλουδιού από ένα καλαμάκι, απ' αυτά που χρησιμοποιούμε για τα σουβλάκια.
  4. Για να διατηρηθούν οι τουλίπες που έχουμε στο βάζο σχεδόν διπλάσιο καιρό, προσθέτουμε στο νερό λίγη κόλλα κολλαρίσματος.

 Πήγαινε πίσω