ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΩΝ ΡΟΥΧΩΝ ΣΑΣ
• ΡΟΥΧΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ
Θέλετε να διατηρήσετε τα ρούχα σας πιο πολύ; Πριν τα βάλετε στα άπλυτα, γυρίστε το μέσα-έξω, και αφήστε τα να αεριστούν πριν τα πλύνετε. Ο ιδρώτας μπορεί να κάνει τα ρούχα να μουχλιάσουν, κάτι που τα λεκιάζει και φθείρει!
• ΡΟΥΧΑ ΜΕ ΙΔΡΩΤΑ
Για να καθαρίσετε ρούχα λεκιασμένα από ιδρώτα. Τρίψτε τα με μείγμα αραιωμένου ξυδιού, ή αραιωμένου με νερό χυμό λεμονιού.
• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ
Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας, μη δοκιμάσετε με κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αμέσως. Πάρτε μία νάιλον σακούλα και βάλτε μέσα τα ρούχα σας. Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για μία ώρα τουλάχιστον. Το κερί ή η τσίχλα θα σκληρύνει τόσο, ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα.
• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΞΥΔΙ ΣΤΑ ΡΟΥΧΑ
Για να μαλακώσουν τα ρούχα σας, προσθέστε στο πλύσιμό τους, μισή κούπα σόδας. Στο ξέπλυμα τους μισή κούπα ξυδιού.
• ΜΑΥΡΑ ΒΑΜΒΑΚΕΡΑ ΡΟΥΧΑ
Αν τα μαύρα βαμβακερά ρούχα σας (μπλούζες, παντελόνια, φούστες) έχουν ατονίσει και το μαύρο χρώμα τους έχει χάσει την "έντασή" του, προσθέστε στον κύκλο 'ξεπλύματος" του πλυντηρίου σας 2 κούπες έτοιμου μαύρου δυνατού καφέ.
• ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ
Αν έχετε πετσέτες με χτυπητούς χρωματισμούς και θέλετε να τις διατηρήσετε όμορφες, προσθέστε στο πρώτο πλύσιμό τους μια κούπα αλάτι στο νερό. Το αλάτι σταθεροποιεί τα χρώματα, που πλέουν, θα παραμείνουν ζωντανά και έντονα επί πολύ περισσότερο χρόνο!
• ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΕΤΣΕΤΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Για να διατηρήσετε τις πετσέτες μπάνιου ή προσώπου όσο πιο απορροφητικές γίνεται, βεβαιωθείτε ότι έχουν ξεπλυθεί στην εντέλεια απ' το σαπούνι. Μια κούπα λευκό ξύδι στο ξέπλυμά τους αφαιρεί όλα τα ίχνη του σαπουνιού.
• ΣΚΟΡΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ
Αποφύγετε την ναφθαλίνη για να φυλάξετε τα ρούχα σας από τον σκόρο (είναι καρκινογόνος ουσία). Βάλτε ανάμεσα στα ρούχα, τσέπες κλπ., ολόκληρα κομμάτια από το εξαίσιο μπαχαρικό, το γαρύφαλλο, αποτελεσματικό, ασφαλές, και μυρωδάτο.
• ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Τα μεταξωτά υφάσματα μην τα στεγνώνετε ποτέ στον ήλιο.
• ΜΑΛΛΙΝΑ ΥΦΑΣΜΑΤΑ
Για να ξαναβρούν τη φόρμα τους τα μάλλινα, αφήστε τα να απολαύσουν την υγρασία των υδρατμών του μπάνιου σας, μακριά όμως από θερμαντικά σώματα, καλοριφέρ κλπ.
• ΥΦΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΥΡΙΑ
Τα ακρυλικά, πολυέστερ, ρεγιόν υφάσματα δεν τα πάνε καθόλου καλά με τις σκουριές. Κρατήστε τις μακριά τους.
Μουλιάστε τα λευκά (βαμβακερά) σε διάλυμα χλωρίνης για 10 λεπτά. Πλύντε λευκά ή χρωματιστά στην υψηλότερη επιτρεπτή θερμοκρασία.
• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗΝ ΚΡΕΜΑΣΤΡΑ
Για να μην μένουν σημάδια από την κρεμάστρα στους ώμους των ρούχων σας, βάζετε παλιές βάτες όταν τα κρεμάτε.
• ΤΣΑΛΑΚΩΜΕΝΑ ΡΟΥΧΑ
Κρεμάστε τα τσαλακωμένα ρούχα στο μπάνιο. Οι ατμοί θα τα ισιώσουν.
• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ
Για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα, βάλτε ριζόχαρτο στα μανίκια και τους ώμους των σακακιών και των φορεμάτων και κάντε τις φούστες ρολό.
• ΒΑΛΙΤΣΕΣ
Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε, βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις. Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί.
• ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΩΝ
Πριν βάλετε στο πλυντήριο τα πουκάμισα, τρίψτε τους γιακάδες και τις μανσέτες τους με μία βούρτσα βουτηγμένη σε υγρό απορρυπαντικό.
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο1
Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη δόση απορρυπαντικού με την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά και να μείνει σαπουνάδα στις ίνες τους.
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο 2
Μη γεμίζετε τον κάδο, σφηνώνοντας τα ρούχα για να χωρέσουν και να τελειώνετε με τα πλυσίματα. Αν δεν έχουν χώρο τα ρούχα να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης, δεν θα καθαρίσουν. Αδειάστε τις τσέπες, ξεκουμπώστε τα κουμπιά και κλείστε τα φερμουάρ των ρούχων. Γυρίστε τα βαμβακερά ρούχα από την ανάποδη. Έτσι φθείρονται λιγότερο.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
• ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ, θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του.
ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί.
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!
• ΛΕΚΕΔΕΣ Νο1
1. Όλοι οι λεκέδες πρέπει να αντιμετωπίζονται αμέσως ή το συντομότερο δυνατόν. Όσο περισσότερο μένουν τόσο πιο δύσκολα αφαιρούνται...
2. Όπου αναφέρεται ότι χρειάζεται στέγνωμα αυτό σημαίνει την απορρόφηση της υγρασίας με πετσέτες και πανιά που πρέπει να είναι λευκά, καθαρά και απορροφητικά.
3. Στην περίπτωση που ο λεκές κάνει στρώμα η αφαίρεσή του γίνεται με ένα κουτάλι, μία σπάτουλα ή με τη στρογγυλή άκρη ενός μη κοφτερού μαχαιριού...
4. Οποιοδήποτε διάλυμα χρησιμοποιηθεί πρέπει πρώτα να δοκιμαστεί σε κάποιο μη εμφανές σημείο προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι δεν θα ξεβάψει ή δεν θα καταστρέψει το ύφασμα..
• ΛΕΚΕΔΕΣ Νο2
1. Στους περισσότερους λεκέδες η χρήση σαπουνιού αντενδείκνυται, και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να τους σταθεροποιήσει...
2. Σε κάθε περίπτωση η περιοχή του λεκέ δεν πρέπει να μουσκεύεται ή να τρίβεται πολύ με το χέρι ή με βούρτσα...
3. Ο λεκές <<δουλεύεται >> πάντα από το εξωτερικό μέρος προς το κέντρο του...
4. Ξεκινάμε πάντοτε με το πρώτο βήμα και προχωράμε στα επόμενα αν ο λεκές <<επιμένει>>..
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της, που θα σπάσουν σαν γυαλί.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ
Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά. Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά. Για επίμονους λεκέδες, μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΛΑΔΙ Ή ΛΙΠΗ
Βρέξτε με λίγη βενζίνη και μετά ρίξτε ταλκ. Βουρτσίστε το και πλύντε κανονικά. Εάν το ύφασμα δεν πλένεται, τότε απλώς βουρτσίστε καλά αφού απορροφηθεί το λάδι από την ταλκ.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ
Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό. Πλύνετε το ρούχο κανονικά, προσθέτοντας, αν είναι απαραίτητο, λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό. Ξεπλύνετε πολύ καλά.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Αν το ύφασμα είναι λευκό, βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο ( σε νερό ) οξυζενέ. Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο, καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας, σαν την οδοντόπαστα ). Αφήστε την πάστα να στεγνώσει, βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει. Πλύνετέ τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό. Αν το ύφασμα είναι άσπρο, μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία. Στα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό, βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι, βουτηγμένο σε γάλα. Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα, μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι. Αν το ύφασμα είναι συνθετικό, τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Εξαρτάται από τη σύνθεσή της. Αν είναι διάφανη, τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές. Αν είναι λευκή και παχύρρευστη, πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας. Ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν είναι με βάση το βινύλιο, τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ
Αν ο λεκές είναι μεγάλος, τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα, ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά. Αν δεν... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο, μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό, στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ. Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα, θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε. Τρίψτε λοιπόν αμέσως το λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο. Έπειτα, πλύνετε κανονικά το ρούχο.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ
Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ). Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά, σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο, το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων. Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά. Α μιλάμε για λαδομπογιά, τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι, μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το κανονικά.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΟ
Καλύψτε το λεκέ με ταλκ, αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά. Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία. Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό, τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Για τα μάλλινα, τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό, που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι ( που θα ρουφήξει το υγρό ) και μετά, αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί, να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό. Μετά, πλύνετέ το με τον κλασικό τρόπο.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ
Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό. Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα, αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία, ξεπλύνετέ το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη. Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό, τρίψτε το με λεκέ με οξυζενέ, στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας.
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει. Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της. Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία, που αναγράφεται στην ετικέτα του.
• ΛΕΚΕΣ ΣΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ Νο 1
Ο λεκές από μελάνι στα δερμάτινα φεύγει εύκολα αν τρίψουμε αμέσως το σημείο με ένα πανάκι που έχουμε βουτήξει σε λίγο γάλα.
• ΛΕΚΕΣ ΣΤΑ ΔΕΡΜΑΤΙΝΑ Νο 2
Τρίβουμε το λεκιασμένο σημείο (με το μελάνι) με καθαρό οινόπνευμα.
• ΠΛΥΣΙΜΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙΩΝ / ΜΠΟΥΦΑΝ
1. Για να πλύνετε το κάλυμμα ενός μαξιλαριού ή ενός παπλώματος με πούπουλα, πρέπει να το αδειάσετε. Δεν θα πετάξουν σε ολόκληρο το σπίτι αν χρησιμοποιήσετε την ηλεκτρική σκούπα. Ξηλώστε λίγο την άκρη και μετά ανάψτε την σκούπα. Δεν έχετε παρά να ξαναβγάλετε μετά τα πούπουλα από τη σακούλα..
2. Στο πλυντήριο, όταν πλένετε ένα μπουφάν με πούπουλα, έχετε στο νου σας να βάζετε στον κάδο μια μπάλα του τένις. Έτσι θα απλώνεται καλύτερα το πούπουλο και το μπουφάν σας θα είναι πάντα φουσκωτό και αφράτο.
• ΛΑΔΙ ΣΕ ΥΦΑΣΜΑ
Λεκέδες από λάδι, σε κάθε ύφασμα, εξαφανίζονται αν τρίψετε το λερωμένο σημείο με απορρυπαντικό για πιάτα!
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΧΥΜΟΥΣ ΦΡΟΥΤΩΝ
Πλύνετε με όσο ζεστό διάλυμα απορρυπαντικού ενδείκνυται για το ύφασμα. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και μετά ξιδιού. Ανάμεσα σε κάθε διαδικασία θα πρέπει να μεσολαβεί καλό στέγνωμα με απορροφητικό πανί ή χαρτί. Στο τέλος ξεπλύνετε το λεκέ με νερό και σκουπίστε πολύ καλά μέχρι να στεγνώσει εντελώς.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΚΟΥΡΙΑ
Τα σημάδια από σκουριά, γενικά, αφαιρούνται δύσκολα και η χρήση οποιουδήποτε λευκαντικού αντενδείκνυται γιατί θα τα κάνει μόνιμα. Παρ' όλα αυτά, οι μικροί λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν είτε με τη χρησιμοποίηση αντισκοριακού είτε με επαναλαμβανόμενες προσπάθειες με χυμό λεμονιού και αλάτι χωρίς να αφήνουμε να στεγνώσει το ύφασμα ενδιάμεσα. Ένα καλό ξέβγαλμα και πλύσιμο με υγρό απορρυπαντικό θα ολοκληρώσει τη διαδικασία.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΩΤΟ
Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και ξιδιού. Ξεβγάλετε καλά με νερό και στεγνώστε την περιοχή πολύ καλά.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε όση ποσότητα μπορείτε με μια σπάτουλα ή με ένα μη κοφτερό μαχαίρι και στην συνέχεια απλώστε κρύο διάλυμα απορρυπαντικού. Συνεχίστε με διάλυμα αμμωνίας και στη συνέχεια ξιδιού αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με το πρώτο βήμα. Τέλος, ξεβγάλετε πολύ καλά με νερό και στεγνώστε.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Πρόκειται για λεκέδες που βγαίνουν πολύ δύσκολα ή καθόλου, γι' αυτό και χρειάζεται άμεση αντίδραση. Ξεκινήστε να σκουπίζετε την περιοχή γύρω από το λεκέ με οινόπνευμα προχωρώντας σιγά - σιγά προς το κέντρο του. Στη συνέχεια τοποθετήστε τον ανάποδα επάνω σε καθαρό λευκό χαρτί κουζίνας και περάστε με οινόπνευμα από το πίσω μέρος του. Αλλάζετε συχνά το χαρτί και συνεχίστε τη διαδικασία μέχρι να μην βγαίνει καθόλου μελάνι. Ξεβγάλετε καλά, τρίψτε την περιοχή με υγρό απορρυπαντικό και πλύνετε το ύφασμα στην υψηλότερη θερμοκρασία που αναφέρεται στην ετικέτα του...
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΠΙΡΑ
Απλώστε διάλυμα απορρυπαντικού και στεγνώστε με απορροφητικό πανί. Αν ο λεκές επιμένει, χρησιμοποιήστε διάλυμα ξιδιού και αφήστε να στεγνώσει μόνο του. Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε καλά...
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Αρχικά χρησιμοποιήστε μόνο νερό και στεγνώστε. Αν ο λεκές δεν φύγει, το διάλυμα απορρυπαντικού μπορεί να βοηθήσει και, αν όχι, το ίδιο διάλυμα, λίγο πιο ζεστό, θα σας απαλλάξει από το πρόβλημα. Στο τέλος ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε πολύ καλά.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ
Αφήστε το κερί να κρυώσει ή κάντε το εσείς με ένα παγάκι. Βγάλτε όσο κερί μπορείτε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Τοποθετήστε ένα λευκό χαρτί επάνω στο λεκέ και περάστε το αρκετές φορές με ζεστό σίδερο μετακινώντας κάθε φορά το χαρτί. Με τον τρόπο αυτό θα απομακρύνετε σιγά, σιγά όλα τα υπολείμματα του κεριού. Πλύνετε το ύφασμα όπως συνήθως.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ - ΤΣΑΙ
Ξεπλύνετε αμέσως με κρύο νερό ή αν αυτό είναι δυνατόν, βουτήξτε το ύφασμα για 30 λεπτά σε κρύο νερό. Χρησιμοποιήστε διάλυμα απορρυπαντικού και στεγνώστε. Συνεχίστε με διάλυμα ξιδιού και ξεβγάλετε με νερό. Θα τελειώσετε με ένα καλό στέγνωμα με απορροφητικό πανί..
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΓΑΛΑ
Είτε φρέσκοι είτε παλιοί, οι λεκέδες από γάλα θα πρέπει πρώτα να βουτηχτούν σε κρύο νερό πριν πλυθούν με διάλυμα απορρυπαντικού. Τα διαλύματα αμμωνίας και ξιδιού θα ακολουθήσουν αν πρόκειται για λεκέ που «επιμένει», τελειώνοντας το καθένα με ένα καλό ξέβγαλμα και στέγνωμα..
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΤΣΑΠ - ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Η πρώτη κίνηση για την αντιμετώπιση των κόκκινων λεκέδων είναι με κρύο διάλυμα απορρυπαντικού και καλό στέγνωμα με απορροφητικό πανί. Συνεχίστε με κρύο διάλυμα αμμωνίας και στέγνωμα με τον ίδιο τρόπο. Ξεβγάλετε με νερό και στεγνώστε καλά την περιοχή...
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Ο λεκές από αίμα χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Αφήστε λίγο κρύο νερό να τρέξει επάνω του και στη συνέχεια βουτήξτε για 15 λεπτά σε ένα διάλυμα από 4 φλιτζάνια ελαφρά χλιαρό νερό, μισό κουταλάκι υγρό απορρυπαντικό πιάτων και μία κουταλιά αμμωνία. Τρίψτε ελαφρά από το πίσω μέρος του λεκέ. Ξεβγάλετε και πλύνετε κανονικά το ύφασμα.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΑΥΓΟ
Απομακρύνετε με ένα πανί ή χαρτί κουζίνας όσο περισσότερη ποσότητα μπορείτε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ξεκινήστε με διάλυμα απορρυπαντικού και στέγνωμα και, αν χρειαστεί, συνεχίστε με κρύο διάλυμα αμμωνίας. Ολοκληρώστε ξεβγάζοντας με νερό και καλό στέγνωμα...
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Όποιο και αν είναι το χρώμα του κρασιού, απορροφήστε το υγρό όσο γίνεται με ένα πανί. Πλύνετε με κρύο διάλυμα απορρυπαντικού και στη συνέχεια ξιδιού και αμμωνίας χωρίς να παραλείπετε το ενδιάμεσο στέγνωμα. Ξεβγάλετε με νερό.
Διάλυμα αμμωνίας : Μείγμα μιας κουταλιάς καθαρής αμμωνίας σε μισό φλιτζάνι νερό...
Διάλυμα απορρυπαντικού : Ένα κουταλάκι ήπιου απορρυπαντικού - κατά προτίμηση, άχρωμου υγρού πιάτων - σε ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό...
Διάλυμα ξιδιού : 1/3 φλιτζανιού λευκό ξίδι σε 2 /3 φλιτζανιού νερού.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ
Μουλιάστε μέσα σε διάλυμα ζεστού νερού και γλυκερίνης (1:1) για μια ώρα. Μετά πλύντε κανονικά.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΕΡΙ
Ξύστε το κερί που έμεινε στην επιφάνεια του υφάσματος. Βάλτε το ύφασμα ανάμεσα σε 2 κομμάτια από χαρτί κουζίνας ή απορροφητική πετσέτα κουζίνας και σιδερώστε μέχρι να λιώσει το κερί και να απορροφηθεί από το χαρτί. Μετά τρίψτε απαλά με πανί ή σφουγγάρι βρεγμένο με βενζίνη και πλύντε κανονικά.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΜΕΪΚ-ΑΠ
Βρέξτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε να δράσει. Πλύντε κανονικά. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε και υγρό ντεμακιγιάζ μη-λιπαρό.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Ρίξτε αλάτι και αφήστε να μείνει για μισή ωρίτσα. Μετά τρίψτε με σφουγγάρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό με απορρυπαντικό. Ξεπλύντε με κρύο νερό.
• ΚΕΡΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΟΜΑΝΤΙΛΟ
Έσταξε το κερί πάνω στο τραπεζομάντιλο σας; Οι λεκέδες βγαίνουν πιο εύκολα αν τοποθετήσετε πάνω μια χαρτοσακούλα και το σιδερώσετε με καυτό σίδερο.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Οι λεκέδες από καφέ στα φλιτζάνια από πορσελάνη φεύγουν πιο εύκολα αν τους τρίψετε με αλάτι και αφήσετε λίγο αλάτι επάνω τους για 1 ώρα προτού τα ξεπλύνετε.
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΑΣ
• ΣΤΕΝΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Τα καινούργια σας παπούτσια σας πέφτουν στενά ; Φορέστε τα μερικές ώρες στο σπίτι με υγρές κάλτσες και το δέρμα τους θα ανοίξει.
• ΓΛΥΣΤΡΗΜΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΩΝ ΠΑΠΟΥΤΣΙΩΝ
Αγοράσατε καινούργια παπούτσια; Προσοχή γλιστράνε. Περάστε τις σόλες με μία πατάτα (κομμένη στα δύο) πριν τα φορέσετε.
• ΜΑΛΑΚΕΣ ΜΠΟΤΕΣ
Οι μαλακές μπότες δεν στέκονται όρθιες. Βάλτε ένα μπουκάλι σε κάθε μπότα για να μην αποκτήσει πτυχές το δέρμα στο ύψος του αστραγάλου.
• ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Αν έχετε γδάρει τα μαύρα σας παπούτσια, ζωντανέψετε τα περνώντας εκείνο το σημείο με έναν χοντρό μαρκαδόρο σε μαύρο χρώμα !!
ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΣΑΣ
• ΣΟΔΑ ΚΑΙ ΧΑΛΙΑ
Η σόδα καθαρίζει και απολυμαίνει χαλιά. Ένα ελαφρό στρώμα σόδας επάνω στο χαλί, αφήστε την επί μισή ώρα και μετά τραβήξτε την με την ηλεκτρική σκούπα.
• ΛΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ
Αν είναι λερωμένοι οι καναπέδες σας και θέλετε να τους καθαρίσετε, βρέξτε ένα μαλακό πανί σε ένα διάλυμα αμμωνίας και νερού. Η αναλογία πρέπει να είναι ένα προς ένα. Τρίψτε κόντρα στο πέλος. Στη συνέχεια, σκουπίστε τους με ένα στεγνό πετσί και αφήστε τους να στεγνώσουν.
• ΒΕΛΟΥΔΙΝΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ
Για να διατηρήσετε το βελούδο των καναπέδων σας καθαρό και απαλό σαν καινούργιο, τρίψτε τους μια φορά την εβδομάδα με υγρό πανί ( σαν αυτό που χρησιμοποιείτε για να στεγνώσετε το αυτοκίνητο, μετά το πλύσιμο ) και μετά σκουπίστε καλά με ένα στεγνό βαμβακερό πανί.
• ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ
Ζεστάνετε το χώρο του καθιστικού σας βάζοντας στον καναπέ μαξιλάρια και ριχτάρια σε απαλές αποχρώσεις με έντονα σχέδια. Τολμήστε να συνδυάσετε υφάσματα καρό, ριγέ και λουλουδάτα μαζί.
• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΓΛΑΣΤΡΕΣ
Αποφεύγετε την τοποθέτηση φυτών πάνω στα χαλιά και τις μοκέτες, γιατί γύρω από τη γλάστρα υπάρχει υγρασία που μπορεί να δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Χρησιμοποιήστε ειδικά πιατάκια για τις γλάστρες (όχι πήλινα).
• ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΓΜΑ
Τα χαλιά που θα φυλαχτούν χωρίς να πλυθούν, πρέπει πρώτα να σκουπιστούν πολύ καλά. Κατόπιν για μεγαλύτερη προστασία τοποθετήστε τα σε υφασμάτινη θήκη στην οποία θα βάλετε καμφορά τυλιγμένη σε ύφασμα ή χαρτί. Προσοχή : Δεν πρέπει η καμφορά να έρθει σε επαφή με το χαλί, γιατί υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης των χρωμάτων. Αποφύγετε την φύλαξη των χαλιών σε υγρές και ανώμαλες επιφάνειες.
• ΧΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΛΙΑΣΜΑ
Το μούλιασμα των χαλιών είναι απαγορευμένο για όλα τα χειροποίητα χαλιά. Το στέγνωμα των χαλιών πρέπει να γίνεται ακαριαία, γιατί υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένα χρώμα να μην είναι τόσο σταθερό και να χρωματίσει τα υπόλοιπα. Επίσης, η υγρασία στο εσωτερικό τους αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες φθοράς του πέλους.
• ΧΑΛΙ ΚΑΙ "ΦΡΕΣΚΑΡΙΣΜΑ"
Μια απλή λύση για το "φρεσκάρισμα" του χαλιού είναι ο καθαρισμός του με λευκό ξύδι και νερό (ένα μέρος λευκό ξύδι προς τρία μέρη νερό). Το ξύδι είναι κατάλληλο για τη συντήρηση του χαλιού, για την αντιμετώπιση τοπικών λεκέδων και τέλος, προσθέτει μια ξεχωριστή γυαλάδα στα χρώματά του και τα αναζωογονεί.
• ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΧΑΛΙΩΝ
1.Με Αμμωνία : Αναμείξτε δύο κουτάλια σούπας της οικιακής αμμωνίας σε ένα φλιτζάνι νερού.
2.Με ξίδι : Αναμείξτε ένα φλιτζάνι άσπρο ξίδι σε δύο φλιτζάνια νερό.
Επίσης το χλιαρό νερό πρέπει να χρησιμοποιηθεί στις περισσότερες περιπτώσεις για να ξεπλύνει τις καθαριστικές λύσεις από την ίνα. Η αποτυχία να ξεπλυθούν, μπορεί να προκαλέσει την επιταχυνόμενη ακαθαρσία.
• ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΟ ΧΑΛΙ
Όταν το χαλί λερωθεί από λάδι ή από σάλτσες, αφαιρέσετε τον λεκέ ως εξής: Απορροφήστε αρχικά το λεκέ με χαρτί κουζίνας. Έπειτα απλώσετε λίγο υγρό πιάτων στο σημείο του λεκέ. Τέλος αφαιρέστε το με υγρό πανί.
• ΜΟΚΕΤΕΣ
Οι μοκέτες σας θα αποκτήσουν ξανά λάμψη αν, πριν τις σκουπίσετε με την ηλεκτρική σκούπα, τις ψεκάσετε με λίγο νερό στο οποίο έχετε προσθέσει ξίδι.
• ΓΙΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΕΣ
Σόδα (αναψυκτικό): Πρόκειται για το καλύτερο καθαριστικό λεκέδων. Απλά βρέξτε καλά αμέσως το λεκέ με σόδα και σκουπίστε με καθαρό λευκό πανί.
Καλαμποκάλευρο και μαγειρική σόδα : Ενδείκνυται για τον καθαρισμό λιπαρών λεκέδων από τα χαλιά. Μουλιάστε το λεκέ με ένα σφουγγάρι με νερό, τρίξτε με αρκετή ποσότητα σόδας, αφήστε να την απορροφήσει μία νύχτα και την επομένη μέρα σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα.
Εναλλακτικά, απορροφήστε όσο γίνεται με ένα πανί το λεκέ, στη συνέχεια τρίψτε με καλαμποκάλευρο και ακολουθήστε την παραπάνω διαδικασία.