150 ÷ñüíéá êëåßíåé ç óïêïëÜôá Ðáõëßäçò êáé ôï ãéïñôÜæåé!

ôïõ Âáóßëç Öïõñôïýíç, äÜóêáëïõ, ΑντιπñïÝäñïõ Óõëëüãïõ Åêð/êþí «Ï ÐÅÑÉÊËÇÓ»

ÓÜââáôï 29 Éáíïõáñßïõ 2011

 

Τα 150 χρüνια της γιορτÜζει φÝτος η σοκολÜτα Υγεßας Παυλßδη, η παλαιüτερη ελληνικÞ σοκολÜτα που Ýχει αγαπηθεß απü πλÞθος γενεþν και Ýχει συνδεθεß με τις πιο ζεστÝς μας αναμνÞσεις. Η γνωστÞ σοκολατοποιßα δßνει τη δυνατüτητα σε μικροýς και μεγÜλους φßλους της να ζÞσουν απü κοντÜ μßα μοναδικÞ, «σοκολατÝνια» εμπειρßα, σε Ýνα Μουσεßο διαφορετικü απü üλα τα Üλλα - στο Μουσεßο ΣοκολÜτας Υγεßας Παυλßδη - υπü την αιγßδα του ΔÞμου Αθηναßων.

ΜÝσα στο Μουσεßο, οι επισκÝπτες θα Ýχουν τη δυνατüτητα να γνωρßσουν την ιστορßα της διÜσημης ΣοκολÜτας απü το 1861 μÝχρι σÞμερα, να αποκτÞσουν μßα πρþτη ιδÝα για το πþς λειτουργεß η γραμμÞ παραγωγÞς στο ΕργοστÜσιο Παυλßδη, να δουν την Ýκθεση συσκευασιþν Υγεßας Παυλßδη που φοιτητÝς του Κολλεγßου Βακαλü Art&Design δημιοýργησαν αποκλειστικÜ για την επÝτειο των 150 χρüνων και να απολαýσουν σοκολατÝνιες λιχουδιÝς.

ΕπιπλÝον, οι μικροß επισκÝπτες θα Ýχουν τη δυνατüτητα να παßξουν και να απασχοληθοýν δημιουργικÜ σε δραστηριüτητες ειδικÜ σχεδιασμÝνες απü το Ελληνικü Παιδικü Μουσεßο.

Με την αφορμÞ της επετεßου, η Υγεßας Παυλßδη συνεργÜζεται με την Μ.Κ.Ο. «ΑνοιχτÞ ΑγκαλιÜ», για να προσφÝρει την υποστÞριξÞ της σε παιδιÜ που πÜσχουν απü χρüνιες παθÞσεις και νοσηλεýονται σε νοσοκομεßα. Στην κατεýθυνση αυτÞ, δημιουργÞθηκε ειδικÞ επετειακÞ συσκευασßα, που περιÝχει 3 σοκολÜτες Υγεßας Παυλßδη των 100γρ., το 10% των εσüδων της οποßας θα προσφερθεß στην «ΑνοιχτÞ ΑγκαλιÜ». Επßσης, στο χþρο του Μουσεßου θα λειτουργεß κατÜστημα αναμνηστικþν δþρων υπÝρ των σκοπþν της «ΑνοιχτÞς ΑγκαλιÜς».

Το πρωτüτυπο αυτü Μουσεßο θα λειτουργÞσει στις 29 & 30 Ιανουαρßου ακριβþς πßσω απü το ΕργοστÜσιο Παυλßδη, Πειραιþς 135, ΑθÞνα, με þρες λειτουργßας 10:00 Ýως 20:00.

 

ΙστορικÞ αναδρομÞ της σοκολατοποιÀας Παυλßδη

 

1841: δημιουργεßται το «Γλυκισματοποιεßον»

Το 1841, üταν τα σýνορα της ΕλλÜδας Ýφταναν μÝχρι την ¶ρτα και το Βüλο, γεννÞθηκε στην καρδιÜ της «νεαρÞς» ακüμα πρωτεýουσας ΑθÞνας των μερικþν δεκÜδων χιλιÜδων κατοßκων, Ýνα κατÜστημα που θα Üλλαζε τις συνÞθειες üλων.

¼σο η υψηλÞ κοινωνßα της πüλης αναζητοýσε την ευρωπαúκÞ αστικοποßησÞ της, η οικογÝνεια Παυλßδη με το «Γλυκισματοποιεßον» κατüρθωσε μÝσα σε λßγες δεκαετßες να γßνει σημεßο αναφορÜς ακüμη και των ξÝνων εκλεκτþν προσκεκλημÝνων της χþρας.

Το «Γλυκισματοποιεßον» του Σπυρßδωνα Παυλßδη, στη γωνßα Αιüλου και Βýσσης, ανοßγει τις πüρτες του και προσφÝρει την απüλαυση των γλυκþν της εποχÞς (μπακλαβÜ, λουκοýμια, κουφÝτα). Εκεß θα γεννηθεß δÝκα περßπου χρüνια μετÜ η πιο αγαπημÝνη απüλαυση üλων μας, η σοκολÜτα.

 

1842 - 1852: Το Ταξßδι στη ΣοκολÜτα

Τη δεκαετßα που θα μεσολαβÞσει απü το Üνοιγμα του Γλυκισματοποιεßου μÝχρι και τη γÝνεση της πρþτης ελληνικÞς ΣοκολÜτας γεννιοýνται διÜφορα ερωτÞματα για το πως Ýνα απλüς τυπογρÜφος μετονομÜζεται στον πρþτο ¸λληνα σοκολατοποιü.

Ο Σπυρßδων Παυλßδης Þταν Ýνα ανÞσυχο πνεýμα με πÜθος για καινοτομßες και για νÝες ιδÝες. ¸τσι, üχι και τüσο πρüθυμος να εξαντλÞσει τη ζωÞ του μεταξý μελÜνης και λουκουμιþν, στα 25 του χρüνια αποφασßζει να φýγει για την Ευρþπη, πιστεýοντας πως τα ταξßδια σε γεμßζουν εμπειρßες και γνþση. Σε Ýνα ταξßδι που θα κρατÞσει 10 ολüκληρα χρüνια, θα επισκεφθεß το Παρßσι, τη ΒιÝννη, το Λονδßνο και τη ΝÜπολη, ανÜμεσα σε πολλÝς ακüμα πüλεις της γηραιÜς Ηπεßρου, θα γνωρßσει απü κοντÜ την τÝχνη της "ΤσοκολÜτας" και θα γυρßσει πßσω με εμπειρßες και Ýμπνευση για να προσφÝρει στην ΑθηναúκÞ κοινωνßα και, βÝβαια, στην ιστορßα της χþρας το πιο λαχταριστü γλýκισμα. Στον Σπυρßδωνα Παυλßδη, στο ταξßδι του στη ΝεÜπολη της Ιταλßας και σε Ýνα μýλο καφÝ χρωστÜμε, σÞμερα, την πιο αγαπημÝνη μας σοκολÜτα που μας δÝνει με την Ιστορßα της ΕλλÜδας.

 

1852 - 1863 δημιουργεßται η Πρþτη ΣοκολÜτα στην ΕλλÜδα

Η πρþτη ελληνικÞ σοκολÜτα παρασκευÜζεται στο εργαστÞριο του "Γλυκισματοποιεßου" ως ρüφημα. ΚÜνει εντýπωση το πþς κατÜφερε ο Σπυρßδων Παυλßδης, ο πατÝρας της ελληνικÞς σοκολÜτας, να βρει και να εισÜγει κακÜο σε μια εποχÞ που η ΕλλÜδα αγνοοýσε πλÞρως τη συγκεκριμÝνη πρþτη ýλη.

ΜÝσα στα επüμενα χρüνια θα εισÜγει στην ΕλλÜδα απü το Παρßσι το πρþτο χειροκßνητο μηχÜνημα για την παρασκευÞ σοκολÜτας και το 1861, για πρþτη φορÜ, η ιστορικÞ και αγαπημÝνη μÝχρι σÞμερα σοκολÜτα "Υγεßας" διατßθεται απü το κατÜστημα. ΜÜλιστα κερδßζει αμÝσως και το χÜλκινο βραβεßο στην ΠανελλÞνια ¸κθεση Γεωργικþν και Βιομηχανικþν Προúüντων, που θεσμοθÝτησε τüτε ο Ε. ΖÜππας.

 

1865: ΧρυσÝς διακρßσεις

Ο δρüμος των διακρßσεων Ýχει ανοßξει. Η ΣοκολÜτα Υγεßας κερδßζει το πρþτο χρυσü μετÜλλιο στην πρþτη παγκüσμια Ýκθεση σοκολÜτας στο Παρßσι. Τη διεθνÞ αυτÞ επιβρÜβευση θα ακολουθÞσουν ακüμα 18. Τη συσκευασßα, τελικÜ, ντýνουν και γεμßζουν 19 μετÜλλια που λαμβÜνει η σοκολÜτα απü τους μεγαλýτερους διαγωνισμοýς της εποχÞς στις σημαντικüτερες πüλεις της Ευρþπης.

 

1871 - 1876: Η γραμμÞ παραγωγÞς ξεκινÜ στο εργοστÜσιο

Το 1871 ανανεþνεται το Γλυκισματοποιεßο και εισÜγεται στην ΕλλÜδα απü τον Σπυρßδωνα Παυλßδη το πρþτο ατμοκßνητο μηχÜνημα παρασκευÞς σοκολÜτας. ¸να τεχνολογικü θαýμα της εποχÞς, το οποßο θα αλλÜξει üλη τη λογικÞ της παρασκευÞς της Υγεßας και θα καθορßσει μια νÝα εποχÞ στη βιομηχανßα της χþρας.

Ο απüγονος του Σπυρßδωνα Παυλßδη, ΔημÞτρης Παυλßδης, περιγρÜφει: «Το γεγονüς εθεωρÞθη ως μÝγα και ο αθηναúκüς λαüς συνωστιζüταν σε ατÝλειωτες ουρÝς μπροστÜ στο εργαστÞριο για να θαυμÜσει Þ να... τρομÜξει με την ατμομηχανÞ».

Το 1876 εßναι χρονιÜ-σταθμüς. Η σοκαλατοποιßα Παυλßδη στεγÜζεται και ξεκινÜει τη λειτουργßα της στο εργοστÜσιο της οδοý Πειραιþς, στο οποßο βρßσκεται μÝχρι και σÞμερα.

 

Το Γενεαλογικü ΔÝντρο στον 19ο αιþνα

Η ιστορßα της οικογÝνειας Παυλßδη ξεκινÜει με τον ΑλÝξη ΠαυλÞ, που πÞρε το προσωνýμιο "ΜπαρουξÞς", επειδÞ την ημÝρα ασχολιüταν με τα πολεμοφüδια των Τοýρκων και κατÜ τη διÜρκεια της νýχτας προετοßμαζε, με θαυμαστÞ επιδεξιüτητα, τα πυρομαχικÜ που θα χρησιμοποιοýσαν οι Αθηναßοι λßγο αργüτερα για την ΕλληνικÞ ΕπανÜσταση.

1852: Ο Σπυρßδωνας Παυλßδης εßναι ο "εφευρÝτης" της πιο ΙστορικÞς ΣοκολÜτας και ο ΙδρυτÞς της πρþτης Σοκολατοβιομηχανßας στην ΕλλÜδα

1878: Ο ΔημÞτριος Παυλßδης διαδÝχεται τον Σπυρßδωνα

1895: Ο ΑλÝξανδρος Παυλßδης διαδÝχεται τον ΔημÞτριο

 

1920-1924: H εταιρεßα και το εργοστÜσιο μεγαλþνουν

Ο ΔημÞτριος Παυλßδης ανακαινßζει και εκσυγχρονßζει τη σοκολατοβιομηχανßα Παυλßδη, της οδοý Πειραιþς, αναδεικνýοντας το εργοστÜσιο σε πρüτυπη βιομηχανικÞ μονÜδα της εποχÞς. Ο πρüωρος θÜνατος του Αλ. Παυλßδη σε ηλικßα 54 ετþν, ο οποßος υπÞρξε σημαντικÞ φυσιογνωμßα του επιχειρηματικοý κüσμου της εποχÞς, θεωρÞθηκε σοβαρÞ απþλεια για την επιχεßρηση.

Τη διοßκηση της επιχεßρησης αναλαμβÜνει η σýζυγüς του, ΕλÝνη Παυλßδη μια δυναμικÞ γυναßκα που θα φÝρει Ýνα νÝο αÝρα στη βιομηχανßα και θα μετασχηματßσει την επιχεßρηση σε ανþνυμη εταιρεßα.

 

 

 

1934: Ο ΔημÞτριος Παυλßδης στο τιμüνι

Την ΕλÝνη θα διαδεχθεß ο γιος της  ΔημÞτριος ο οποßος πεθαßνει το 1986.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1941-1944 Η εποχÞ του ΠολÝμου

Στη διÜρκεια της κατοχÞς το εργοστÜσιο επιτÜσσεται απü το γερμανικü στρατü κατοχÞς, για λογαριασμü του οποßου παρÜγει μαρμελÜδες και φαρμακευτικÜ εßδη.

 

 

 

 

 

1950 - 1974 ΜετÜ την ΚατοχÞ

Το τελευταßο μÝλος της οικογÝνειας που ανÝλαβε τη διοßκηση της επιχεßρησης Þταν ο ΔημÞτριος Α. Παυλßδης, στο ενεργητικü του οποßου ανÞκει η ανÝγερση του κτιρßου της οδοý Αιüλου αμÝσως μετÜ την κατοχÞ, üταν για Ýνα διÜστημα το εργοστÜσιο παρÝμεινε κλειστü λüγω Ýλλειψης πρþτων υλþν. Ο ßδι ος προχþρησε στην επÝκταση του χþρου του εργοστασßου της οδοý Πειραιþς και στη δημιουργßα της μονÜδας στα Οινüφυτα της Βοιωτßας. Βεβαßως, ανανÝωσε το μηχανολογικü εξοπλισμü και ανÝπτυξε τις πωλÞσεις της εταιρεßας, προχωρþντας σε εξαγωγÝς και στην παραγωγÞ νÝων προúüντων.

1987 – 1988  Το τÝλος των Παυλßδη και η εßσοδος της Jacobs Suchard

Ο ΔημÞτρης Παυλßδης πÝθανε το 1986 και ως το 1988, που η ιστορικüτερη ελληνικÞ "γλυκιÜ" βιομηχανßα πÝρασε στον ελβετικü üμιλο Jacobs Suchard, Ýναν απü τους μεγαλýτερους πολυεθνικοýς ομßλους ζαχαρωδþν, σοκολÜτας και καφÝ στην παγκüσμια αγορÜ, την προεδρßα της επιχεßρησης κατεßχαν διαδοχικÜ η Ασπασßα Α. Παυλßδη και ο Γεþργιος Ξ. Παυλßδης, τελευταßος απüγονος της οικογενεßας απü αρρενογονßα, ο οποßος και υπογρÜφει την πþληση της εταιρεßας.

 

1991 – 1998 ΕξαγορÜ απü την Kraft και ανακαßνιση

Η Παυλßδης εξαγορÜζεται απü την Kraft το 1991. Το 1998, αρχßζει η ανακαßνιση του εργοστασßου της οδοý Πειραιþς, η οποßα και ολοκληρþνεται το 2000. Το εργοστÜσιο εßναι πλÝον στην μορφÞ που το γνωρßζουμε σÞμερα.

 

2004 Απορρüφηση απü την Kraft Foods Hellas S.A.

Η Παυλßδης απορροφÜται απü την Kraft Foods Hellas S.A.