BBC: Åðéêü áöéÝñùìá óôïí Ðáëáéïêþóôá, ôïí áóýëëçðôï «ÑïìðÝí ôùí Äáóþí» ôçò ÅëëÜäáò

Βασßλης Φουρτοýνης

ΣÜββατο 27 Σεπτεμβρßου 2014

http://www.fourtounis.gr/Το εξþφυλλο μοιÜζει με αφßσα ταινßας δρÜσης. Τßτλος: «Ο ασýλληπτος» ΠρωταγωνιστÝς: Βασßλης Παλαιοκþστας, Νßκος Παλαιοκþστας, Κþστας -«ο καλλιτÝχνης»- ΣαμαρÜς, ΑλκÝτ ΡιζÜι Σοýλα Μητροπßα.
Με τον τρüπο αυτü επÝλεξε το BBCMagazine να αφιερþσει εκτενÝς Üρθρο του στον πιο καταζητοýμενο ¸λληνα, τον Βασßλη Παλαιοκþστα.
«¸χει περÜσει δεκαετßες παραβιÜζοντας το νüμο. ¸χει αποδρÜσει απü τη φυλακÞ δýο φορÝς με ελικüπτερο. ¸χει δþσει εκατομμýρια στους φτωχοýς. ΑυτÞ εßναι η ιστορßα του πιο καταζητοýμενου Üνδρα στην ΕλλÜδα που Ýγινε λαúκüς Þρωας», σημειþνει στην εισαγωγÞ του το BBC.

Οι ληστεßες ξανÜρχισαν μßα ΤετÜρτη
http://www.fourtounis.gr/¸νας μασκοφüρος οδηγεß Ýνα κλεμμÝνο βαν μÝσα στους Þσχυους δρüμους των ¶σπρων Σπιτιþν στην κεντρικÞ ΕλλÜδα, μßα σýγχυση λευκþν κτιρßων με μαýρα τετρÜγωνα παρÜθυρα σαν παιχνßδι ντüμινο στον Κορινθιακü Κüλπο.
ΠαρκÜρει Ýξω απü υποκατÜστημα της ΕθνικÞς ΤρÜπεζας και κατευθýνεται στο εσωτερικü της κουβαλþντας Ýνα ΚαλÜσνικοφ. Δßνει εντολÞ στους υπαλλÞλους να ανοßξουν το ΑΤΜ και αρπÜζει 150.00 ευρþ. Στη συνÝχεια αποσπÜ 100.000 ευρþ απü τα χρηματοκιβþτια και σε λßγα λεπτÜ φεýγει.
¹ταν ΦεβρουÜριος του 2010 και η ελληνικÞ οικονομßα βρισκüταν σε κρßση, üπως πολλοß πßστευαν, απü τη διαφθορÜ στις τρÜπεζες. ¸νας Üνδρας τις Ýκαναν να πληρþσουν.
Τον Οκτþβριο φÝρεται να λÞστεψε δýο τρÜπεζες μÝσα στην ßδια ημÝρα. Στο Αιγßνιο, κοντÜ στη Θεσσαλονßκη, Ýνας ληστÞς εισβÜλλει σπÜζοντας τη τζαμαρßα της ΕθνικÞς ΤρÜπεζας και στη συνÝχεια Ýκανε το ßδιο στην ΑγροτικÞ, μüλις λßγα μÝτρα παρακÜτω, διαφεýγοντας με 240.000 ευρþ.
Και επειδÞ ουδεßς τραυματßστηκε -πρÜγμα ασýνηθες στις ελληνικÝς ληστεßες- οι τοπικÝς αρχÝς κατÝληξαν σε Ýνα συμπÝρασμα: Εßναι πολý πιθανü να εßναι δουλειÜ του Βασßλη Παλαιοκþστα.
Σε μßα «Ýκρηξη» εγκληματικüτητας που μετρÜ τρεις δεκαετßες, ο Üνδρας που εßναι γνωστüς ως ο ¸λληνας «ΡομπÝν των Δασþν», Ýχει αρπÜξει εκατομμýρια απü κρατικÝς τρÜπεζας και απαγÜγει βιομηχÜνους, ενþ μοιρÜζει τα χρÞματα σ' αυτοýς που Ýχουν ανÜγκη.
Αν και διαφÝρει απü Üλλους διÜσημους ληστÝς, üπως ο ΝÝντ ΚÝλλι Þ Billy the Kid - μην Ýχοντας δηλαδÞ τραυματßσει κανÝναν κατÜ τη διÜρκεια της εγκληματικÞς του δρÜση, παραμÝνει Ýνας απü τους πιο καταζητοýμενους ανθρþπους της Ευρþπης.
¸νας απü τους πρþην συγκρατουμÝνους του, ο Πολýκαρπος ΓεωργιÜδης, θυμÜται: «Οι εγκληματßες κλÝβουν πορτοφüλια απü ηλικιωμÝνες. Ο Βασßλης Þταν σε Üλλο επßπεδο: εßναι Ýνας κοινωνικÜ αποδεκτüς ληστÞς και Ýνας Þρωας».
«ΑλλÜ üπως και ο πραγματικüς ΡομπÝν των Δασþν, ο Βασßλης Παλαιοκþστας περιφρονεßται απü τις ΑρχÝς που «βασανßζει». Τον παρουσιÜζουν ως βßαιο τρομοκρÜτη και οι ¸λληνες δημοσιογρÜφοι Ýχουν üλως περιÝργως αποφεýγουν να μιλÞσουν για την απßστευτη ιστορßα του», επισημαßνουν οι συντÜκτες του βρετανικοý δικτýου.

http://www.fourtounis.gr/Παιδß απü το βουνü
ΓεννημÝνος το 1966, ο Παλαιοκþστας μεγÜλωσε στο χωριü Μοσχüφυτο, Ýνα απομακρυσμÝνο σýμπλεγμα παραγκþν στα χιονισμÝνα βουνÜ της κεντρικÞς ΕλλÜδας.
Εκεß παρακολουθοýσε τον πατÝρα του να βüσκει τις κατσßκες και μεγÜλωσε εξιδανικεýοντας τον αδελφü του, Νßκο. Οι χωρικοß Þταν γνωστοß στον τüπο ως «οι Þρωες» εξηγεß ο πατÞρ Παναγιþτης, ο παπÜς της περιοχÞς, üχι μüνο γιατß -üπως λÝει- επιβßωσαν σε αντßξοες συνθÞκες στο βουνü, αλλÜ και üτι «τα κατÜφεραν χωρßς παποýτσια».
«Ο Βασßλης μπορεß να Ýχει γßνει κλÝφτης, αλλÜ ποτÝ εγκληματßας. ΛηστÝς σαν το Βασßλη -που κλÝβει για να ταÀσει τους αγαπημÝνους του- δεν παραβλÝπονται εýκολα», σημειþνει ο πατÞρ Παναγιþτης.
¼ταν το χιüνι Þταν πολý, ο Νßκος συνÞθιζε να κουβαλÜ στους þμους του τον Βασßλη τρßα μßλια προς το πλησιÝστερο σχολεßο. Εκεß, ο παπÜς ζÝσταινε το παγωμÝνο παιδß μπροστÜ στη φωτιÜ πριν ξεκινÞσει το μÜθημα.
Το 1979, η οικογÝνεια μετακüμισε στα Τρßκαλα. Ο Νßκος, 19 ετþν τüτε, Ýφυγε απü το σπßτι για να βρει δουλειÜ στα πλοßα, και ο Βασßλης, 13 ετþν, Ýδινε μÜχει για να γεμßσει τα παποýτσια του αδελφοý του. Ο πατÝρας τους, Λεωνßδας Παλαιοκþστας, θυμÜται:. «Δοýλεψε στην παραγωγÞ σε εργοστÜσιο τυριοý για δýο χρüνια. ¹ταν Þσυχος και πολý εσωστρεφÞς».
Απü το παρÜθυρο του εργοστασßου ο Βασßλης Ýβλεπε την ελληνικÞ οικονομßα να «φουσκþνει» και τους πλοýσιους να γßνονται πλουσιüτεροι, üταν η χþρα πλησßαζε στην Ýνταξη στην ΕΕ.
«¸να απüγευμα, Ýφυγε απü το τυροκομεßο και δεν επÝστρεψε ποτÝ. «Ο Βασßλης υπÝστη καπιταλιστικÞ εκμετÜλλευση απü το αφεντικü του, δουλεýοντας ως σκλÜβος στο εργοστÜσιο. Και Ýτσι στρÜφηκε εναντßον αυτþν των αφεντικþν», λÝει ο φßλος του, ο ΓεωργιÜδης.
«Ως παιδß του βουνοý, δεν εßχε Üλλες ικανüτητες, παρÜ μüνον να κλÝβει για να ζÞσει», λÝει ο πατÝρας Παναγιþτης με χαρακτηριστικÞ γεναιοδωρßα προς τον πρþην μαθητÞ του. Μεταξý 1979 και 1986, ο Βασßλης και ο μεγαλýτερος αδελφüς του, Νßκος -ο οποßος δεν δοýλεψε πολý καιρü στη θÜλασσα- θεωρÞθηκαν υπαßτιοι για 27 κλοπÝς, κυρßως (μηχανημÜτων) βßντεο.
Ο Βασßλης, νÝος στην ηλεκτρολογßα, εθßστικε στις ταινßες δρÜσης -συχνÜ Ýμενε ξÜγρυπνος üλη τη νýχτα- τους αγþνες του «Ρüκι», τους μýες του ΣβαρτσενÝγκερ και την «Απüδραση απü το ΑλκατρÜζ» του Κλιντ ºστγουντ.
Γýρω απü εκεßνη την εποχÞ, ο νεαρüς ληστÞς συνÜντησε μßα αδελφÞ ψυχÞ, που Ýμελε να τον επηρεÜσει πολý. «Ο Βασßλης Þταν Ýνας ευγενικüς κλÝφτης, μÝχρι που γνþρισε τον Κþστα ΣαμαρÜ, τον «ΚαλλιτÝχνη», λÝει ο αστυνομικüς ΔημÞτριος ΓραβÜνης.
Μεγαλýτερος και πιο Ýμπειρος απü τους αδελφοýς Παλαιοκþστα, ο ΣαμαρÜς Þταν Ýνας επßδοξος εγκληματικüς εγκÝφαλος, που σποýδαζε σχÝδιο και ζωγρÜφιζε τις ληστεßες σε σημειωματÜριο. Μαζß με τους αδελφοýς Παλαιοκþστα, ο ΚαλλιτÝχνης «πÞρε πτυχßο» στις ληστεßες κοσμηματοπωλεßων και τραπεζþν.
Ο ΓραβÜνης θυμÜται την πρþτη τους ληστεßα ως τρßο: «Ο Βασßλης σκαρφÜλωσε στην κορυφÞ ενüς λüφου και Üρχισε να ρßχνει με το üπλο για να τραβÞξει την προσοχÞ των αστυνομικþν (...) ΠÞρε κÜποια λεπτÜ στους αστυνομικοýς να ξεφýγουν απü το αστυνομικü τμÞμα και μÝχρι να το κÜνουν ο ΚαλλιτÝχνης και ο Νßκος εßχαν Þδη αδειÜσει το κοσμηματοπωλεßο. ¼ταν τελικÜ μπÞκαμε στα περιπολικÜ εßχαν αφÞσει καρφιÜ στο δρüμο που Ýσκασαν τα λÜστιχÜ μας. Απü εκεßνη τη στιγμÞ Ýγινε απþτερος στüχος μου να τους δω στη φυλακÞ».
Ο μυστακιοφüρος αστυνομικüς Þταν Ýνας διανοοýμενος που προτιμοýσε να εξιχνιÜζει τα εγκλÞματα με το μυαλü του παρÜ να παßρνει ομολογßες ξυλοκοπþντας υπüπτους. «¸χασα τον ýπνο μου με τους αδελφοýς Παλαιοκþστα. Ξενυχτοýσα δουλεýοντας για αυτÞν την υπüθεση και üταν πÞγαινα στο σπßτι μου 07.30 το πρωß, τüτε η σýζυγüς μου ξεκινοýσε για τη δουλειÜ της», θυμÜται.
ΑλλÜ ο Παλαιοκþστας Þταν αδýνατο να συλληφθεß για Ýνα λüγο: μοßραζε τα χρÞματα που Ýκλεβε στους φτωχοýς.
Στη δεκαετßα του 1980 προχþρησε σε σειρÜ εισβολþν σε τρÜπεζες με τον Παλαιοκþστα να δßνει χρÞματα σε üσους του πρüσφεραν καταφýγιο.
Ο μαζικüς πληθωρισμüς στην ΕλλÜδα τετραπλασßασε την τιμÞ της μπýρας μεταξý του 1985 και 1992. Ο λαüς Üρχισε να στρÝφεται ενÜντια στην κυβÝρνηση και επÝκρινε την διαφθορÜ στους κüλπους των κρατικþν τραπεζþν. Αυτü αýξησε τον αριθμü üσων ετοιμÜζονταν να «πανηγυρßσουν» τη δρÜση των αδελφþν Παλαιοκþστα.
Και Üρχισε η εποχÞ του κυνηγιοý της γÜτας με το ποντßκι μεταξý ληστþν και αστυνομικþν.
Τον Απρßλιο του 1990 ο Παλαιοκþστας συνελÞφθη σε μßα απüπειρα να βγÜλει τον αδελφü του απü τις φυλακÝς της ΛÜρισας, οδηγþντας Ýνα κλεμμÝνο βυτßο και σπÜζοντας με αυτü τον τοßχο. Φυλακßστηκε, αλλÜ üχι για πολý.
Τον ΙανουÜριο του 1991 δραπÝτευσε απü τις φυλακÝς της Χαλκßδας χρησιμοποιþντας σεντüνια για να σκαρφαλþσει πÜνω απü τον τοßχο. ΑλλÜ παρÜ τα πλοýτη που εßχε μαζÝψει απü τις ληστεßες, προτιμοýσε να ξοδεýει μüνο σε üσα χρειαζüταν.
Περιφρονοýσε τα φανταχτερÜ αυτοκßνητα και Ýνα απü τα λßγα ακριβÜ υπÜρχοντÜ του Þταν Ýνας μυστηριþδης χρυσüς σταυρüς που κρεμüταν απü το λαιμü του. Αργüτερα Ýγινε το κλειδß για τουλÜχιστον μßα απü τις επιτυχημÝνες του αποδρÜσεις.

¶λλαξε το «παιχνßδι»
http://www.fourtounis.gr/Τον Ιοýνιο του 1992, σημειþνει το BBC, οι ληστÝς σχεδßασαν μßα ληστεßα την πιο τολμηρÞ που εßχαν κÜνει ποτÝ, στα ΜετÝωρα, στην ΚαλαμπÜκα. Η περιοχÞ Þταν ανÝκαθεν ιερü για ερημßτες, αλλÜ και δραπÝτες σαν τον Παλαιοκþστα και την παρÝα του.
Εßναι μßα μικρÞ πüλη και η τρÜπεζα απÝχει πολý μικρÞ απüσταση απü το τοπικü αστυνομικü τμÞμα, κÜτι που φαßνεται να διασκÝδαζε τους ληστÝς στην ιδÝα üτι «οι αστυνομικοß θα κοιτοýσαν σαν βλÜκες». Καθþς ο Νßκος κοιτοýσε με τα κυÜλια, ο ΚαλλιτÝχνης σχεδßζαε την πλατεßα σε Ýνα χαρτß. Ο Βασßλης φþναξε «ληστεßα» και οι τρεις Üνδρες εισÝβαλαν στην τρÜπεζα ντυμÝνοι με στολÝς και γυαλιÜ και κρατþντας αυτüματα üπλα. ΜÝσα σε λßγα λεπτÜ Üρπαξαν 125 εκατομμýρια δραχμÝς κÜτω απü τη μýτη των αστυνομικþν.
ΠαραμÝνει η μεγαλýτερη ληστεßα τρÜπεζας στην ΕλλÜδα και μßα απü τις μοναδικÝς που τα χρÞματα μοιρÜστηκαν.

Οι απαγωγÞ Χαúτογλου
http://www.fourtounis.gr/Την ΠαρασκευÞ 15 Δεκεμβρßου 1995 στις 08.15 το πρωß ο δισεκατομμυριοýχος ιδιοκτÞτης εργοστασßου χαλβαδοποιßας, ΑλÝξανδρος ΧαÀτογλου Ýφυγε απü τη βßλα του στη Θεσσαλονßκη για το σýντομο δρομολüγιο προς το εργοστÜσιü του. Το αυτοκßνητü του εξαναγκÜστηκε να βγει εκτüς δρüμου και τüτε οι αδελφοß Παλαιοκþστα τον Ýβαλαν με τη βßα μÝσα σε Ýνα τζιπ. Ο Βασßλης ζÞτησε περισσüτερα απü 260 εκατομμýρια δραχμÝς ως λýτρα για την απελευθÝρωσÞ του.
Ο μεγιστÜνας αργüτερα παραδÝχθηκε: «¹ταν μßα καλοσχεδιασμÝνη απαγωγÞ. Η συμπεριφορÜ των απαγωγÝων μου δεν Þταν κακÞ (...)». ΜετÜ την ασφαλÞ επιστροφÞ του μßα εφημερδßα Ýγραψε τον βαρýγδουπο τßτλο: Εφαγαν χαλβÜ 260 εκατομμυρßων.
Οπως αναφÝρει το βρετανικü δßκτυο, ο Παλαιοκþστας συνÝχισε την αλÜ ΡομπÝν των Δασþν ρουτßνα του δßνοντας μÝρος απü τα λýτρα σε Üστεγους και αγρüτες. «ΧÜρισε 100.000 δραχμÝς σε ορφανÜ κορßτσια που τα χρειÜζονταν για το γÜμο τους», λÝει ο πατÝρας του.
Ο Παλαιοκþστας πÝρασε περισσüτερα απü τρßα χρüνια διαφεýγοντας της σýλληψης και ζþντας ως φυγÜς στα βουνÜ. ΣυχνÜ, μεταμφιεσμÝνος, πÞγαινε βüλτες με αυτοκßνητο. Οπως λÝει ο ΓραβÜνης, τελικÜ τον συνÝλαβαν üταν προκÜλεσε ατýχημα με το αυτοκßνητο.

Η ζωÞ στη φυλακÞ και οι αποδρÜσεις
http://www.fourtounis.gr/Το BBC περιγρÜφει το χρüνο που πÝρασε ο Παλαιοκþστας στις φυλακÝς ΚÝρκυρας. Το 2003 οι φýλακες ειχαν βρει Ýνα λεπτομερÝς σχÝδιο της φυλακÞς στο κελß του και αμÝσως τον μετÞγαγαν στις ΦυλακÝς Κορυδαλλοý. Εχοντας εκτßσει 6 και κÜτι χρüνια απü την 25ετÞ ποινÞ του, ο Παλαιοκþστας μπÞκε στο κελß μαζß με τον Αλβανü ΑλκÝτ ΡιζÜι, με τον οποßο Ýγιναν φßλοι.
«Μοý πÞρε 20 χρüνια να σχεδιÜσω την απüδρασÞ μας», εßπε στον συντÜκτη διÜ τηλεφþνου απü τις φυλακÝς ΠÜτρας ο ΡιζÜι.
ΜÝχρι τον Ιοýνιο του 2006 ο Παλαιοκþστας εßχε γρÜψει 2.358 ημÝρες στο ημερολüγιü του απü τη μÝρα που φυλακßστηκε. Στις 18:15, κοντÜ στην ΑθÞνα, Ýνας πιλüτος εμπορικοý ελικοπτÝρου επιβιβÜστηκε στο λευκü AS355N Eurocopter. Ο πρþην πιλüτος της Π.Α. πραγματοποιοýσε πτÞσεις πÜνω απü την ΑττικÞ για ψυχαγωγßα, αλλÜ πÝντε λεπτÜ μετÜ την απογεßωσÞ του Ýνας απü τους δýο επιβÜτες του Ýβαλε το πιστüλι στο λαιμü. ¹ταν ο Νßκος Παλαιοκþστας και πÞγαινε να σþσει τον αδελφü του.
ΜÝσα σε δÝκα λεπτÜ το αεροσκÜφος Ýφτασε στις φυλακÝς Κορυδαλλοý μειþνοντας την ταχýτητÜ του στα 70 mph. Και περιγρÜφει τη διαδικασßα της απüδρασης... ΜετÜ την απüδραση του 2006 οι ΑλκÝτ ΡιζÜι και Νßκος Παλαιοκþστας συνελÞφθησαν γρÞγορα, αλλÜ ο Βασßλης συνÝχισε να διαφεýγει.
Τον Ιοýνιο του 2008 απÞγαγε τον Γιþργο ΜυλωνÜ, μεγιστÜνα του αλουμινßου. Τα λýτρα που πÞρε Þταν 12 εκατομμýρια ευρþ. Οι ελληνικÝς αρχÝς αναζÞτησαν τα ßχνη του Παλαιοκþστα στο σπßτι που κρατοýσε üμηρο τον ΜυλωνÜ. Εκεß στις 2 Αυγοýστου της ßδιας χρονιÜς, καθþς ο φυγüδικος Ýβαζε Ýνα ποτÞρι τσßπουρο και καθüταν να δει DVD οι αστυνομικοß Ýσπασαν την πüρτα και Ýκαναν Ýφοδο στο σπßτι.
Εκεß βρÞκαν Ýνα αντßγραφο DVD της ταινßας Ransom και του Heat με τον Αλ Πατσßνο. ΔιÝφευγε 791 ημÝρες üταν συνελÞφθη και η αστυνομßα Þταν περιχαρÞς με την επιτυχßα της.
Στις 22 Φεβρουαρßου 2009 ο Βασßλης Παλαιοκþστας θα γινüταν γνωστüς σε üλον τον κüσμο. Για τους φρουροýς Ýμοιαζε Ýνα πρωινü σαν üλα τα Üλλα. Ο Παλαιοκþστας Ýκανε γυμναστικÞ. Ο ΡιζÜι θυμÜται: «Εßμαι το εßδος του ανθρþπου που Ýχει διαßσθηση. Νιþθω πρÜγματα, üταν εßναι κÜτι καλü να συμβεß το διαισθÜνομαι»
Στις 3 το μεσημÝρι η Μητροπßα του τηλεφωνεß στο ρολüι - κινητü τηλÝφωνο που του εßχε βÜλει κρυφÜ στην τσÝπη στο δικαστÞριο. Εßχε Ýρθει η þρα.
Οι σειρÞνες Þχησαν στον Κορυδαλλü την þρα που οι φρουροß διÝταξαν τους Ýγκλειστους να απομακρυνθοýν απü το προαýλιο. ¹ταν 15:45 την ημÝρα πριν ξεκινÞσει η δßκη του Παλαιοκþστα. Απü πανω τους, Ýνας σκοπüς αντιλÞφθηκε τον Þχο του Ýλικα. Οταν το ελικüπτερο κατÝβηκε πÜνω απü την τρßτη πτÝρυγα Üρπαξε το αυτüματο üπλο του και σÞμανε συναγερμü.
Το ελικüπτερο εßχε «απαχθεß» απü την Interjet Η “κυρßα ΑλεξÜνδροβα εßχε επιβιβαστεß στο AS355N στο αεροδρüμιο της ΑθÞνας. ΒγÜζοντας μßα χειροβομβßδα απο την τσÜντα της απεßλησε τον πιλüτο λÝγοντÜς του: ΠÜμε να μαζÝψουμε τα απιδιÜ. ΦυλακÝς Κορυδαλλοý, αλλιþς θα πεθÜνεις» (...)
ΠÝντε χρüνια μετÜ απü την δραματικÞ αυτÞ απüδραση ο Παλαιοκþστας παραμÝνει ασýλληπτος. Ο Τýπος πρüσφατα Üρχισε να τον αποκαλεß «ΦαντομÜ», ενþ οι ντüπιοι τον φωνÜζουν «ΒασιλιÜ των βουνþν». ο ΓραβÜνης καταλÞγει λÝγοντας στους συντÜκτες του BBC: Δεν θα σταματÞσω ποτÝ να ψÜχνω για τον Βασßλη. Δεν με νοιÜζει αν θα χτυπÞσει ξανÜ, αλλÜ το πüτε»

ΔιαβÜστε ολüκληρο το αφιÝρωμα του BBC στα αγγλικÜ πατþντας ΕΔΩ