¸íáò ÷ñüíïò áðü ôç äïëïöïíßá ôïõ Ð. Öýóóá áðü ìÝëïò ôçò ×ñõóÞò ÁõãÞò

Βασßλης Φουρτοýνης, συνταξιοýχος δÜσκαλος

ΠÝμπτη 18 Σεπτεμβρßου 2014

http://www.fourtounis.gr/Εßναι νωπÝς ακüμα οι μνÞμες απü τη στυγερÞ δολοφονßα του αντιφασßστας ρÜπερ Παýλου Φýσσα, απü τη μαχαιριÜ του μÝλους της ΧρυσÞς ΑυγÞς Γιþργου ΡουπακιÜ. ¸νας χρüνος λοιπüν συμπληρþνεται σÞμερα, ΠÝμπτη 18 Σεπτεμβρßου, απü τüτε.
Η δολοφονßα αυτÞ συντÜραξε την ΕλλÜδα και προκÜλεσε αλυσιδωτÝς αντιδρÜσεις σε κοινωνικü αλλÜ και πολιτικü επßπεδο σε σχÝση με την εγκληματικÞ δρÜση των στελεχþν και των μελþν της ΧρυσÞς ΑυγÞς.

Το μοιραßο βρÜδυ της δολοφονßας
Ξημερþματα της 18ης Σεπτεμβρßου του 2013, ο Παýλος Φýσσας -γνωστüς στις περιοχÝς Νßκαιας, Κερατσινßου και Κορυδαλλοý για την αντιφασιστικÞ του δρÜση- μαχαιρþθηκε εν ψυχρþ στη μÝση του δρüμου απü τον Γιþργο ΡουπακιÜ.
Νωρßτερα, ο 34χρονος μουσικüς εßχε πÜει με φßλους και τη σýντροφü του σε μια καφετÝρια στο Κερατσßνι για να παρακολουθÞσει τον αγþνα Ολυμπιακüς-Παρß Σεν ΖερμÝν. ΑπÝναντß του κÜθονταν μÝλη της ΧρυσÞς ΑυγÞς. ¼πως κατÞγγειλαν φßλοι του Παýλου Φýσσα, υπÞρχε Ýνταση και Ýβλεπαν τους Χρυσαυγßτες να στÝλνουν μηνýματα. ¼ταν ο 34χρονος βγÞκε Ýξω απü την καφετÝρια, μÝλη της ΧρυσÞς ΑυγÞς με ξυρισμÝνα κεφÜλια τον περßμεναν φορþντας δερμÜτινα γÜντια, μαýρες μπλοýζες με μαιÜνδρους και στρατιωτικÝς παραλλαγÝς, ενþ Ýνας απü αυτοýς κρατοýσε και ρüπαλο κι Ýνας Üλλος Þταν συνÝχεια στα

Το χρονικü της επßθεσης
http://www.fourtounis.gr/Η ΕλληνικÞ Αστυνομßα δÝχεται κλÞση στις 23:57:42 (17/9/3013). ΜÜρτυρες αποκαλýπτουν πως  μια ομÜδα 50 ατüμων με ρüπαλα βρßσκονται στην συμβολÞ των οδþν ΙφιγÝνειας και Λ. ΠαναγÞ ΤσαλδÜρη στο Κερατσßνι. Κατευθýνονται προς την καφετÝρια με την επωνυμßα «ΚΟΡΑΛΙ».
Στις 23:59:19, μια ομÜδα 8 αστυνομικþν της ομÜδας ΔΙ.ΑΣ φθÜνει στο σημεßο.
Οι αστυνüμοι βλÝπουν απÝξω περßπου 30 Üτομα. ΚÜποιοι αρχßζουν να τρÝχουν προς την οδü ΠαναγÞ ΤσαλδÜρη, üπου εßναι συγκεντρωμÝνα 60 Üτομα.
Τüτε Ýνα αυτοκßνητο κατεβαßνει την ΠαναγÞ ΤσαλδÜρη ανÜποδα στο ρεýμα. Βγαßνει ο δρÜστης, εßναι ο Γιþργος ΡουπακιÜς, πλησιÜζει τον Παýλο Φýσσα και του καρφþνει δýο μαχαιριÝς στην κοιλιακÞ χþρα και μßα στην καρδιÜ.
Τη στιγμÞ που ο δρÜστης τρÜβηξε μαχαßρι, μια γυναßκα αστυνομικüς της ΔΙΑΣ κατεβαßνει και τρÝχει φωνÜζοντας προς το σημεßο του φονικοý. Η νεαρÞ αστυνομικüς προλαβαßνει τον ΡουπακιÜ, τον ακινητοποιεß στο Ýδαφος και του βÜζει το üπλο στην πλÜτη προκειμÝνου να του περÜσει τις χειροπÝδες.
Ωστüσο για τον Παýλο Φýσσα Þταν αργÜ. Ξεψýχησε στα χÝρια της συντρüφου του.

Ο δρÜστης της δολοφονßας
Απü την προανÜκριση, διαπιστþνεται πως ο δρÜστης δεν βρισκüταν αρχικÜ στην καφετÝρια. Ο ΡουπακιÜς μετÜ την δολοφονßα του Φýσσα επικοινþνησε τηλεφωνικþς με τον Γιþργο ΠατÝλλη, αρχηγü της Τ.Ο Νικαßας ο οποßος στην συνÝχεια επικοινþνησε με τον βουλευτÞ της ΧρυσÞς ΑυγÞς ΓιÜννη Λαγü.
Η δολοφονßα αποδßδεται σε πολιτικÜ κßνητρα.
Οι ανακρßσεις μπλÝκουν και Üλλα μÝλη της ΧρυσÞς ΑυγÞς. ΑυτÞ εßναι η αφορμÞ για περαιτÝρω Ýρευνες για ποινικÜ αδικÞματα.
Η αστυνομßα κÜνει λüγο για ýπαρξη εγκληματικÞς οργÜνωσης στην οποßα εμπλÝκονται μÝλη, ηγετικÜ στελÝχη αλλÜ και  βουλευτÝς της ΧρυσÞς ΑυγÞς.

Ποιος Þταν ο Φýσσας
http://www.fourtounis.gr/Το θýμα της δολοφονßας, ο Παýλος Φýσσας (καλλιτεχνικü üνομα Killah P), γεννÞθηκε στις 10 Απριλßου 1979 και Þταν καλλιτÝχνης της ραπ. Ο πατÝρας του δοýλευε στη ΝαυπηγοεπισκευαστικÞ Ζþνη του ΠερÜματος. Ο Παýλος Φýσσας μετÜ το σχολεßο εßχε δουλÝψει και αυτüς σε παρüμοιες εργασßες απü το 1998 μÝχρι το 2003 και ανÞκε στο ΣυνδικÜτο του ΜετÜλλου, ενþ στη συνÝχεια εßχε αφιερωθεß στη μουσικÞ.
Απü την ηλικßα των 18 ετþν εßχε γνωριστεß με μÝλη της Freestyle Productions, εταιρεßας παραγωγÞς low bap μουσικÞς με Ýδρα το ΠÝραμα.
Το καλλιτεχνικü του üνομα Killah P σÞμαινε σýμφωνα με τον ßδιο «Killah Past - Δολοφüνος του παρελθüντος» και το πÞρε üταν Ýφυγε απü την Freestyle Productions.
Εßχε συμμετÜσχει σε δισκογραφικÝς συλλογÝς και εßχε κÜνει αρκετÝς ζωντανÝς εμφανßσεις στην ΑθÞνα και την περιφÝρεια. ΣυνεργÜστηκε με γνωστοýς hip-hop καλλιτÝχνες üπως ο ΔημÞτρης ΜεντζÝλος (απü τα Ημισκοýμπρια), μαζß με τον οποßο δημιοýργησε βßντεο με τßτλο «Κρßση», και τον Λüγο ΑπειλÞ.
ΜÝσω της μουσικÞς του μιλοýσε για πρüσφυγες, μετανÜστες, για τη βßα του κατεστημÝνου, για τη δολοφονßα του ΑλÝξανδρου Γρηγορüπουλου και του ΚÜρλο ΤζουλιÜνι, διαδηλωτÞ στη ΓÝνοβα το 2001.
Δεν ανÞκε σε καμßα παρÜταξη, αλλÜ εßχε αναπτýξει αντιφασιστικÞ δρÜση. Ο πατÝρας του Παýλου Φýσσα εμφανιζüμενος σε τηλεοπτικü σταθμü, δÞλωσε θυμωμÝνος πως ο γιος του δεν ανÞκε ποτÝ πουθενÜ πολιτικÜ, καταγγÝλλοντας την πολιτικÞ του εκμετÜλλευση.
Ο Παýλος Φýσσας κηδεýτηκε στις 19 Σεπτεμβρßου 2013 στο νεκροταφεßο Σχιστοý. ¼ταν βγÞκε το φÝρετρο απü την εκκλησßα ακοýστηκαν τα συνθÞματα «Το αßμα κυλÜει, εκδßκηση ζητÜει», «ΘÜνατος στον φασισμü», ενþ την þρα της ταφÞς οι παρευρισκüμενοι τραγουδοýσαν στßχους των τραγουδιþν του Παýλου Φýσσα. Το δημοτικü συμβοýλιο Κερατσινßου, υιοθετþντας αßτημα πολιτþν και συλλογικοτÞτων, αποφÜσισε να μετονομαστεß η ΠαναγÞ ΤσαλδÜρη σε οδü Παýλου Φýσσα.

Η ταυτüτητα του δολοφüνου
http://www.fourtounis.gr/Ο 45χρονος Γιþργος ΡουπακιÜς, γεννÞθηκε στην ΑθÞνα και μεγÜλωσε με τη γιαγιÜ του και την ετεροθαλÞ αδερφÞ του, μακριÜ απü του γονεßς του που Þταν μετανÜστες στη Γερμανßα. Ο ßδιος δεν σποýδασε και δεν απÝκτησε ιδιαßτερη κατÜρτιση. Απü τη σýζυγü του Μαργαρßτα απÝκτησε μßα κüρη και Ýναν γιο, που το 2013 Þταν πÜνω απü 15 ετþν. ΕργασιακÜ απασχολοýνταν σε μαγαζß φßλου του στην Ιχθυüσκαλα Κερατσινßου, σε βαριÝς δουλειÝς, κυρßως μεταφορικÝς. Τον τελευταßο καιρü εργαζüταν σε εταιρßα υγρþν καυσßμων απü üπου εßχε απολυθεß.
Ο ßδιος στην απολογßα του για τη δολοφονßα ισχυρßστηκε üτι εßχε χαλαρÞ σχÝση με τη ΧρυσÞ ΑυγÞ, η πρþτη του επαφÞ με την οργÜνωση Ýγινε απü τις αρχÝς Οκτωβρßου του 2012, δεν εßχε εγγραφεß ποτÝ επßσημα ως μÝλος της, και δεν αντιλÞφθηκε κÜτι σχετικü με την ναζιστικÞ ιδεολογßα.
Επßσης ισχυρßστηκε üτι Þταν οργανωμÝνος στην ΚΝΕ απü τα 13 ως τα 17 του χρüνια.
Η ΧρυσÞ ΑυγÞ αρνÞθηκε üτι Ýχει οποιαδÞποτε σχÝση με τον 45χρονο. Απü Ýρευνες üμως φÝρεται να εßχε στενÞ σχÝση με ηγετικÜ στελÝχη της ΧρυσÞς ΑυγÞς, και συμμετεßχε σε πολλÝς δραστηριüτητÝς της.

ΚαταθÝσεις στους ανακριτÝς εντÜσσουν τον ΡουπακιÜ στην ηγετικÞ ομÜδα της τοπικÞς οργÜνωσης ΧρυσÞς ΑυγÞς Νßκαιας. ΣÞμερα βρßσκεται στις φυλακÝς Μαλανδρßνου.

Η σχÝση ΡουπακιÜ με ΧρυσÞ ΑυγÞ
http://www.fourtounis.gr/Ο Üνθρωπος που αφαßρεσε με μαχαßρι τη ζωÞ του Παýλου Φýσσα üχι μüνο «χαλαρÞ» σχÝση δεν εßχε με την οργÜνωση, üπως ο ßδιος ισχυρßζεται, αλλÜ φÝρεται να ανÞκε και στον στενü ηγετικü πυρÞνα της ΧρυσÞς ΑυγÞς στη Νßκαια.
ΣυγκεκριμÝνα, σε Ýγγραφο που δημοσιεýει η κυριακÜτικη εφημερßδα Real News, το üνομÜ του φιγουρÜρει δßπλα σε εκεßνο του πυρηνÜρχη Γιþργου ΠατÝλη, κÜτι που μαρτυρÜ üτι Þταν «δεýτερος τη τÜξει» μÝσα στην τοπικÞ της Νßκαιας.

ΜητÝρα του Φýσσα: Πßστευα üτι ο φασισμüς εßχε τελειþσει με τον πατÝρα μου.
http://www.fourtounis.gr/Για την οικογÝνεια Φýσσα ο χρüνος Ýχει σταματÞσει Ýνα χρüνο πριν.
"Για μας εßναι σαν εκεßνη την ημÝρα. Μüνο που ο πüνος εßναι πιο βαθýς, πιο Ýντονος" λÝει η μητÝρα του Φýσσα στο ¸θνος της ΚυριακÞς. .
"ΠοτÝ στη ζωÞ μου δεν μου πÝρασε απü το μυαλü üτι θα Ýχανα Ýτσι τον Παýλο. Πßστευα üτι αυτü Ýχει τελειþσει. Πßστευα üτι ο φασισμüς εßχε τελειþσει με τον πατÝρα μου. Ποιος θα του Ýλεγε üτι το 2013 θα Ýχανε το εγγüνι του απü τους φασßστες που πολÝμησε εκεßνος σαν φαντÜρος" .
"Αν δεν Þταν εκεßνο το βρÜδυ μαζß του η Χρýσα, δεν θα ξÝραμε τι εßχε γßνει. Η Χρýσα Þταν εκεßνη που πßεσε τους αστυνομικοýς να πÜνε στο σημεßο. Η αστυνομßα δεν Ýκανε τßποτα" διηγεßται η μητÝρα του Παýλου και λÝει με παρÜπονο: "¸φυγε για πÜει να δει μπÜλα και δεν γýρισε! Εßναι τρελü, εßναι τρελü! Κι ο κüσμος να κοιτÜει απü τα μπαλκüνια του και να φοβÜται να κατÝβει", λÝει η ΜÜγδα Φýσσα.
Αυτü που περιμÝνει τþρα εßναι η τιμωρßα του δολοφüνου αλλÜ και των ηθικþν αυτουργþν: "ΘÝλω να πιστεýω üτι θα τιμωρηθοýν αυστηρÜ" εßπε χαρακτηριστικÜ στην συνÝντευξÞ της.

Συναυλßα στο Σýνταγμα
Με αφορμÞ τον Ýναν χρüνο απü τη δολοφονßα του Παýλου Φýσσα, οι φßλοι του οργανþνουν μεγÜλη συναυλßα στο Σýνταγμα (19 Σεπτεμβρßου), με τη συμμετοχÞ περισσüτερων απü 30 καλλιτεχνþν απ' üλους τους χþρους της μουσικÞς. Μεταξý Üλλων, θα τραγουδÞσουν οι ΓιÜννης Χαροýλης, Υπüγεια Ρεýματα, ΜπÜμπης Στüκας, ΔημÞτρης ΠουλικÜκος, Last Drive και ΓιÜννης Γιοκαρßνης.
Μßα ημÝρα νωρßτερα θα γßνουν και τα αποκαλυπτÞρια του μνημεßου δολοφονßας στο σημεßο που ο Φýσσας Ýπεσε αιμüφυρτος (Π. ΤσαλδÜρη 60).
ΠαρÜλληλα προγραμματßζεται σειρÜ αντιφασιστικþν εκδηλþσεων στο Κερατσßνι αλλÜ και αλλοý. Μεταξý Üλλων, στις 18 Σεπτεμβρßου θα πραγματοποιηθεß παναττικü συλλαλητÞριο που θα ξεκινÞσει απü το Κερατσßνι με κατεýθυνση προς τον Κορυδαλλü. Την ßδια μÝρα, ανÜλογες εκδηλþσεις οργανþνονται στη Θεσσαλονßκη, στα ΓιÜννενα, στην ΠÜτρα, στα ΧανιÜ, στο ΡÝθυμνο, στο ΗρÜκλειο, στην ΞÜνθη, στην ΚομοτηνÞ, στην Αλεξανδροýπολη, στην ΚαλαμÜτα και στον Βüλο.