Ãéáôß ï ¶óáíô ãßíåôáé óÞìåñá åôáßñïò ôçò Äýóçò áðü å÷èñüò ðïõ Þôáí;

Βασßλης Φουρτοýνης, συνταξιοýχος δÜσκαλος

ΠαρασκευÞ 29 Αυγοýστου 2014

Για τα ζητÞματα της ΜÝσης ΑνατολÞς καθþς και για το πüσο αποτελεσματικÞ Þταν η «αραβικÞ Üνοιξη» Ýχουμε κατÜ το παρελθüν αναφερθεß με αρκετÜ Üρθρα μας. ΣÞμερα θα θÝλαμε να σταθοýμε στα νÝα δεδομÝνα που προκýπτουν σε σχÝση με τη Συρßα και τον Σýριος ηγÝτη ΜπασÜρ Αλ Ασαντ.
http://www.fourtounis.gr/Εßναι αυτüς που στο παρελθüν Þταν βασικüς εχθρüς των ΑμερικÜνων αλλÜ και των Δυτικþν συμμÜχων τους. ΦυσικÜ θα θυμÜστε την υπüθεση με τα χημικÜ που Þθελαν  να του φορτþσουν δßκαια Þ Üδικα δεν γνωρßζουμε.
ΣÞμερα υπü το βÜρος των νÝων δεδομÝνων για την του «Ισλαμικοý ΚρÜτους» ο Σýριος ηγÝτης Ασαντ εßναι αυτüς που προσφÝρει στη Δýση συνεργασßα και εμφανßζεται ως παρÜγοντας σταθερüτητας στην περιοχÞ, σýμφωνα με Üρθρο της Deutsche Welle. Εßναι üμως ζητοýμενο μια συνεργασßα μαζß του;
¼ταν η «αραβικÞ Üνοιξη» βρßσκονταν σε πλÞρη Üνθηση, οι μÝρες του Σýρου ηγÝτη ΜπασÜρ αλ ¶σαντ Ýμοιαζαν μετρημÝνες. Ο πρüεδρος της Τυνησßας Μπεν Αλß εßχε αναγκαστεß να εγκαταλεßψει την χþρα του, ο Αιγýπτιος πρüεδρος Χüσνι ΜουμπÜρακ εßχε αποχωρÞσει απü την εξουσßα και ο Λßβυος ηγÝτης ΜουαμÜρ ΚαντÜφι εßχε δολοφονηθεß. ¹ταν τüτε που ακüμα και οι δικοß μας αριστεροß πανηγýριζαν πιστεýοντας üτι θα δημιουργηθοýν δημοκρατικÜ κρÜτη στη βüρεια ΑφρικÞ κλπ. Φευ, πüσο διαψεýστηκαν για Üλλη μια φορÜ.
Θυμüμαστε üλοι üτι το φθινüπωρο του 2011, χιλιÜδες Σýριοι διαμαρτýρονταν κατÜ του καθεστþτος, üμως ο ¶σαντ προειδοποιοýσε για ισλαμιστÝς τρομοκρÜτες που προσπαθοýν να τον ανατρÝψουν. Δυστυχþς κανεßς δεν το Üκουγε τüτε. ΣÞμερα τρßα χρüνια μετÜ, με τους νεκροýς του εμφυλßου στη Συρßα να ξεπερνοýν τους 190.000, οι προειδοποιÞσεις του ¶σαντ περß ισλαμιστþν μοιÜζουν να γßνονται πραγματικüτητα.
Η προÝλαση των τζιχαντιστþν της οργÜνωσης «Ισλαμικü ΚρÜτος» συνεχßζεται πλÝον και στη Συρßα. ΑρχικÜ πολεμοýσαν μüνο τους αντÜρτες, üμως πλÝον στρÝφονται και κατÜ του στρατοý της χþρας.
Συρßα και Δýση Ýχουν πλÝον Ýνα κοινü εχθρü. Το γεγονüς αυτü συμφÝρει το καθεστþς ¶σαντ, εκτιμÜ η ΠÝτρα ΜπÝκερ απü το ºδρυμα ΕπιστÞμης και ΠολιτικÞς του Βερολßνου: «Απü την αρχÞ ο ΑσÜντ υποστÞριζε üτι η επανÜσταση των πολιτþν που ζητοýν δημοκρατßα και ανθρþπινα δικαιþματα Þταν απλÜ εξÝγερση σαλαφιστþν. ¶νοιξε μÜλιστα τις φυλακÝς ασφαλεßας απελευθερþνοντας πολλοýς τζιχαντιστÝς, γνωρßζοντας üτι θα δημιουργÞσουν τρομοκρατικοýς πυρÞνες. ¸κανε üτι μποροýσε Ýτσι þστε να Ýχει ως αντιπÜλους Ýνοπλους ισλαμιστÝς, οι οποßοι με την δρÜση τους να στηρßζουν τα επιχειρÞματÜ του», πιστεýει η γερμανßδα ειδικüς.

«Μικρüτερο κακü» το καθεστþς ¶σαντ
Με την κατÜληψη της αεροπορικÞς βÜσης ΤÜμπκα της επαρχßας ΡÜκα στα βüρεια της Συρßας οι μαχητÝς του «Ισλαμικοý ΚρÜτους» Ýδειξαν üτι εßναι ισχυρüτεροι απü üτι περßμενε το καθεστþς ¶σαντ. ¼μως η προÝλαση των τζιχαντιστþν ßσως να εßναι για τον Σýρο ηγÝτη το εισιτÞριο, με το οποßο θα βγει απü τη διεθνÞ απομüνωση.
«Αν ο ¶σαντ καταφÝρει να πεßσει την Δýση να τον δεχθεß ως εταßρο στην καταπολÝμηση της οργÜνωσης Ισλαμικüς Στρατüς, τüτε θα σταθεροποιÞσει την εξουσßα του για πολλÜ χρüνια», θεωρεß η ΠÝτρα ΜπÝκερ.
ΜÝχρι στιγμÞς η ΟυÜσιγκτον διαψεýδει κÜθε συνεργασßα με το καθεστþς της Συρßας. Το αμερικανικü ΠεντÜγωνο, üμως, ανακοßνωσε την πραγματοποßηση αναγνωριστικþν πτÞσεων μη επανδρωμÝνων αεροσκαφþν πÜνω απü το Ýδαφος της Συρßας με σκοπü την προετοιμασßα επιθÝσεων με μαχητικÜ.
Για πολλοýς ευρωπαßους ηγÝτες, που ανησυχοýν ιδιαßτερα για την προÝλαση των τζιχαντιστþν, ο ¶σαντ μοιÜζει να εßναι πλÝον το «μικρüτερο κακü», μιας και καταπιÝζει και δολοφονεß «μονÜχα» Σýρους πολßτες!