Ðéï êïíôÜ óôçí áíåîáñôçóßá åßíáé ïé Êïýñäïé ôïõ ÉñÜê

του ΠÝτρου Παπακωνσταντßνου απü την kathimerini.gr

ΔευτÝρα 25 Áõãïýóôïõ 2014

«Αν η Δýση δεν μας στηρßξει, θα υποστεß η ßδια πολý σýντομα τις συνÝπειες, üπως Ýδειξε με τον πιο Ýντονο τρüπο η κτηνþδης δολοφονßα του Αμερικανοý δημοσιογρÜφου ΤζÝιμς Φüλεú», ισχυρßζονται οι Κοýρδοι.
«Αν η Δýση δεν μας στηρßξει, θα υποστεß η ßδια πολý σýντομα τις συνÝπειες, üπως Ýδειξε με τον πιο Ýντονο τρüπο η κτηνþδης δολοφονßα του Αμερικανοý δημοσιογρÜφου ΤζÝιμς Φüλεú», ισχυρßζονται οι Κοýρδοι.ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΡΜΠΙΛ, ιρακινü ΚουρδιστÜν. «Το ιρακινü ΚουρδιστÜν βρßσκεται στην εμπροσθοφυλακÞ του παγκüσμιου αγþνα εναντßον της πιο ειδεχθοýς μορφÞς τρομοκρατßας. Αν η Δýση δεν μας στηρßξει, θα υποστεß η ßδια πολý σýντομα τις συνÝπειες, üπως Ýδειξε με τον πιο Ýντονο τρüπο η κτηνþδης δολοφονßα του Αμερικανοý δημοσιογρÜφου ΤζÝιμς Φüλεú». Αυτü εßναι το λÜιτ-μοτßφ της τοπικÞς κυβÝρνησης των Κοýρδων, στο βüρειο ΙρÜκ, üταν αναφÝρονται στη δραματικÞ κρßση που προκÜλεσε η επÝλαση των φανατικþν ισλαμιστþν της οργÜνωσης «Ισλαμικü ΚρÜτος» στη δυτικÞ Συρßα και το βüρειο ΙρÜκ. Υπü την οπτικÞ αυτÞ, οι Κοýρδοι αξιωματοýχοι δικαιολογοýν τις πιεστικÝς εκκλÞσεις τους στη Δýση για βαρý οπλισμü þστε να αντιμετωπßσουν αποτελεσματικÜ τον αδυσþπητο εχθρü.
ΕκκλÞσεις, που δεν Ýμειναν χωρßς αποτÝλεσμα. Εδþ στο Αρμπßλ εßναι πολý συνηθισμÝνο να συναντÜ κανεßς Αμερικανοýς Þ Βρετανοýς -συχνÜ με προûπηρεσßα στον πüλεμο κατÜ του ΙρÜκ, του 2003- σε θÝσεις συμβοýλων βασικþν υπουργεßων, ειδικÜ üταν πρüκειται για εκεßνα που Ýχουν σχÝση με την Üμυνα, την ασφÜλεια, το πετρÝλαιο και το φυσικü αÝριο. Οι Αμερικανοß βομβαρδßζουν τους τζιχαντιστÝς, λειτουργþντας σαν αεροπορßα των «ΠεσμεργκÜ», δηλαδÞ των κουρδικþν ενüπλων δυνÜμεων και Ýχουν αρχßσει να στÝλνουν üπλα στους πιο αξιüπιστους συμμÜχους τους στην περιοχÞ.

ΕπιφυλÜξεις
Ωστüσο Üλλες ισχυρÝς δυτικÝς χþρες, συμπεριλαμβανομÝνης της Γερμανßας, διατηροýν επιφυλÜξεις καθþς φοβοýνται üτι τα üπλα που στÝλνονται σÞμερα στους Κοýρδους για να αναχαιτßσουν τους τζιχαντιστÝς, θα μποροýσαν αýριο να χρησιμοποιηθοýν σε Ýναν καινοýργιο πüλεμο, αυτÞ τη φορÜ με την κεντρικÞ κυβÝρνηση της ΒαγδÜτης, με διακýβευμα την απüσχιση του ΚουρδιστÜν και τη δημιουργßα ανεξÜρτητου κρÜτους.
Ηδη, η κατÜληψη του Κιρκοýκ, βασικοý πετρελαúκοý κüμβου του βορεßου ΙρÜκ απü τους ΠεσμεργκÜ, με αφορμÞ τη διÜλυση του ιρακινοý στρατοý απÝναντι στους τζιχαντιστÝς, ενßσχυσε αυτοýς τους φüβους. Λßγο αργüτερα, ο πρüεδρος των Κοýρδων, Μασοýντ Μπαρζανß, εξÞγγειλε δημοψÞφισμα με το ερþτημα της ανεξαρτησßας, ενþ επιταχýνονται οι απευθεßας εξαγωγÝς πετρελαßου απü την περιοχÞ σε τρßτες χþρες, μÝσω Τουρκßας. Θα αποτελÝσει λοιπüν ο πüλεμος τη ματωμÝνη μÞτρα που θα γεννÞσει το ανεξÜρτητο κουρδικü κρÜτος, ικανοποιþντας εν μÝρει τους ιστορικοýς, αλυτρωτικοýς πüθους των Κοýρδων; «Το δßλημμα δεν βρßσκεται σ’ εμÜς, αλλÜ στους Αραβες γεßτονÝς μας», δηλþνει στην «Κ» ανþτερος αξιωματοýχος της τοπικÞς, κουρδικÞς κυβÝρνησης, υπü την προûπüθεση της ανωνυμßας. «Εμεßς εßμαστε üλα αυτÜ τα χρüνια διατεθειμÝνοι να παραμεßνουμε σε Ýνα ομüσπονδο ιρακινü κρÜτος, αλλÜ μüνον εφüσον εφαρμοστεß πλÞρως το υπÜρχον σýνταγμα, το οποßο παραβιÜστηκε κατÜ κüρον απü την προηγοýμενη κυβÝρνηση του Μαλικß: Το Üρθρο 104 του συντÜγματος προÝβλεπε δημοψÞφισμα στο Κιρκοýκ και Üλλες αμφισβητοýμενες περιοχÝς, ýστερα απü απογραφÞ πληθυσμοý υπü την εποπτεßα του ΟΗΕ, για να αποφασιστεß αν μεßνουν στη διοßκηση της ΒαγδÜτης Þ αν περÜσουν στο ιρακινü ΚουρδιστÜν. ΑυτÜ δεν Ýγιναν ποτÝ, üπως δεν εφαρμüστηκαν οι προβλεπüμενες διαδικασßες για τη διανομÞ των εσüδων απü το πετρÝλαιο και το φυσικü αÝριο. Αν συνεχιστεß η ßδια πολιτικÞ απü τη ΒαγδÜτη, ειδικÜ ýστερα απü üσα μεσολÜβησαν κατÜ την πρüσφατη κρßση, εßναι αδýνατο να παραμεßνουμε σ’ αυτü το κρÜτος και θα επιλÝξουμε την ανεξαρτησßα».
ΑνÜλογες Þταν οι εκτιμÞσεις Ευρωπαßου διπλωμÜτη στο Αρμπßλ. «Οι Κοýρδοι του ΙρÜκ κινοýνται με πολý μετρημÝνα, υπολογισμÝνα βÞματα. Τþρα εκτιμοýν üτι η κρßση με το Ισλαμικü ΚρÜτος τους προσφÝρει μια χρυσÞ ευκαιρßα. ¸χοντας ενισχυθεß στρατιωτικÜ απü τη Δýση, θα οργανþσουν, πιθανüτατα, το δημοψÞφισμα μÝχρι τον ΝοÝμβριο και εßναι μÜλλον βÝβαιο üτι το 60-70% του πληθυσμοý, ακüμη και στις αμφισβητοýμενες περιοχÝς üπως το Κιρκοýκ, θα ταχθεß υπÝρ της απüσχισης. ΑλλÜ αυτü δεν σημαßνει κατ’ ανÜγκη üτι ο Μπαρζανß θα κηρýξει την Üλλη ημÝρα ανεξαρτησßα. Θα το κρατÞσει σαν Ýνα πολý ισχυρü διαπραγματευτικü üπλο στη φαρÝτρα του για να υπαγορεýσει τους üρους του στη ΒαγδÜτη και... βλÝποντας και κÜνοντας».
«¸πειτα απü üσα Ýγιναν με την προÝλαση του Ισλαμικοý ΚρÜτους, η οποßα, κακÜ τα ψÝματα, εßχε την υποστÞριξη Þ τουλÜχιστον την ανοχÞ μεγÜλου τμÞματος των σουνιτþν ΑρÜβων, δεν υπÜρχει Üλλη λýση απü τη μετατροπÞ του ΙρÜκ σε συνομοσπονδßα, με Ýνα σιιτικü, Ýνα σουνιτικü και Ýνα κουρδικü αυτüνομο κρÜτος», μας λÝει ο ßδιος Κοýρδος αξιωματοýχος. «Εßναι ενδιαφÝρον üτι μÝχρι το 2005, υπÝρ της συνομοσπονδßας τÜσσονταν οι Κοýρδοι και οι σιßτες, ενþ οι σουνßτες, που εßχαν κυρßαρχο ρüλο επß ΣαντÜμ ΧουσεÀν, πßστευαν üτι θα ξανÜρθουν στα πρÜγματα χÜρη στην πεισματικÞ αντßστασÞ τους απÝναντι στους Αμερικανοýς και üτι θα τους πÝταγαν Ýξω απü τη ΒαγδÜτη. ΣÞμερα, εßναι οι σουνßτες που πιÝζουν για Ýνα "ΣουνιτιστÜν", ανÜλογο με το ιρακινü ΚουρδιστÜν, με τις δικÝς του Ýνοπλες δυνÜμεις και τη δικÞ του τοπικÞ κυβÝρνηση, Ýχοντας υποστεß επß χρüνια Ýντονη καταπßεση απü την κυβÝρνηση των σιιτþν. Σε κÜθε περßπτωση, το δßλημμα που τßθεται για το ΙρÜκ εßναι, με ρεαλιστικοýς üρους, συνομοσπονδßα Þ διÜλυση».
Η αντικατÜσταση του κατÜ γενικÞ ομολογßα αποτυχημÝνου σιßτη πρωθυπουργοý Νοýρι αλ Μαλικß απü τον επßσης σιßτη, αλλÜ μετριοπαθÝστερο ΧÜιντερ αλ ΑμπÜντι, με τη στÞριξη τüσο των ΗΠΑ üσο και του γειτονικοý ΙρÜν Ýτυχε ευμενοýς υποδοχÞς απü τους Κοýρδους. Η κυβÝρνηση του Αρμπßλ Ýστειλε αντιπροσþπους στη ΒαγδÜτη στις διαπραγματεýσεις για τον σχηματισμü νÝας, αντιπροσωπευτικÞς κυβÝρνησης και οι πληροφορßες μας λÝνε üτι η νÝα κυβÝρνηση μπορεß να ανακοινωθεß και την εβδομÜδα που Ýρχεται. Σε κÜθε περßπτωση, ü,τι κερδßζεται με τα üπλα πολý δýσκολα ανατρÝπεται στο τραπÝζι των διαπραγματεýσεων. Οι «ΠεσμεργκÜ» Þρθαν για να μεßνουν στο Κιρκοýκ και τις Üλλες αμφισβητοýμενες περιοχÝς, ανεβÜζοντας απü πÝντε σε οκτþ εκατομμýρια τον πληθυσμü του ολοÝνα και λιγüτερο «ιρακινοý» ΚουρδιστÜν.

ΜÜχες στο φρÜγμα της Μοσοýλης
Στο μεγÜλο φρÜγμα της Μοσοýλης οι Κοýρδοι ελÝγχουν την κατÜσταση αλλÜ οι τζιχαντιστÝς επιχειροýν αντεπßθεση και οι δημοσιογρÜφοι αναγκÜστηκαν χθες να εγκαταλεßψουν την περιοχÞ. Ο επικεφαλÞς των ΠεσμεργκÜ Μανσοýρ Μπαρζανß, γιος του προÝδρου του ΚουρδιστÜν, εßπε üτι απþθησαν τους τζιχαντιστÝς δþδεκα χιλιüμετρα απü το φρÜγμα και επιχειροýν να προωθηθοýν και προς τη Μοσοýλη. ΣφοδρÝς μÜχες και στην ΤζαλÜουα της Σουλεúμανßγιας. Οι τζιχαντιστÝς εßχαν 17 νεκροýς, ενþ οι ΠεσμεργκÜ Ýχασαν 12 Üνδρες.