Ôï ðñüâëçìá ôçò Óõñßáò êáé ç áëëáãÞ óôÜóçò ôùí ÇÐÁ

Βασßλης Φουρτοýνης, συνταξιοýχος δÜσκαλος

ÊõñéáêÞ, 24 Áõãïýóôïõ 2014

Oé ÇÐÁ ìðïñåß íá áíáãêáóôïýí íá óõíåñãáóôïýí ôåëéêÜ ìå ôïí å÷èñü ôïõò ÌðáóÜñ Áë ¶óáíô ôçò Óõñßáò ëüãù ôçò óõíå÷ïýò ðñïÝëáóçò ôùí ôæé÷áíôéóôþí ôçí þñá ðïõ äåí áðïêëåßåôáé êáé óôñáôéùôéêÞ åðÝìâáóç ôùí Áìåñéêáíþí óôç ÷þñá ôçò ÌÝóçò ÁíáôïëÞò.
www.fourtounis.gr¼πως αναφÝρει δημοσßευμα της βρετανικÞς Independent οι ισλαμικÝς δυνÜμεις που κατευθýνονται προς τη δυτικÞ Συρßα, απειλοýν να καταλÜβουν το σýνολο Þ μÝρος του Χαλεπßου κÜτι που που μπορεß να υποχρεþσει τις ΗΠΑ να δρÜσει σε συνεννüηση με τον πρüεδρο ¶σαντ, τον οποßο προσπÜθησε να εκτοπßσει.
Σýμφωνα με πηγÝς της Independent οι ΗΠΑ Ýχουν Þδη βοηθÞσει κρυφÜ την κυβÝρνηση ¶σαντ μÝσω της ΓερμανικÞς υπηρεσßας πληροφοριþν. Αυτü εξηγεß μÜλιστα γιατß τα ΣυριακÜ αεροσκÜφη μποροýσαν να στοχεýσουν με ακρßβεια κατÜ των ανταρτþν.

Αντιμετωπßζεται ακüμα και το ενδεχüμενο αμερικÜνικης στρατιωτικÞς επÝμβασης στη Συρßα
www.fourtounis.grΤο ενδεχüμενο αμερικÜνικης στρατιωτικÞς επÝμβασης στη Συρßα επανÞλθε στο προσκÞνιο την ΠÝμπτη üταν ο πρüεδρος του Γενικοý Επιτελεßου Στρατοý της ΟυÜσινγκτον, στρατηγüς Martin Dempsey δÞλωσε πως οι τζιχαντιστÝς δε μποροýν να αντιμετωπιστοýν χωρßς το τμÞμα του οργανισμοý που εδρεýει στη Συρßα. ΠαρÜλληλα τüνισε τον κßνδυνο επ' αüριστον επιβßωσης του Isis αν Ýχει Ýνα μεγÜλο και ασφαλÝς καταφýγιο στη Συρßα.
Απü την πλευρÜ του ο υπουργüς ¶μυνας των ΗΠΑ, Ôóáê ×Ýéãêåë εßπε üτι δεν θα απÝκλειε οποιαδÞποτε δυνατüτητα στρατιωτικÞς δρÜσης κατÜ της τρομοκρατικÞς οργÜνωσης του Ισλαμικοý ΚρÜτους, χωρßς ωστüσο να δþσει καμßα Ýνδειξη πως ο αμερικανüς πρüεδρος ΜπαρÜκ ΟμπÜμα θα ενÝκρινε Üμεσα την διενÝργεια αεροπορικþν επιδρομþν στη Συρßα, μια πρÜξη που σýμφωνα με το ΠεντÜγωνο, εμπεριÝχει το ρßσκο να σκοτωθοýν αθþοι πολßτες και γυναικüπαιδα.
«Εßναι πÝρα απü μια απλÞ τρομοκρατικÞ ομÜδα. ΑυτÞ η οργÜνωση ξεπερνÜ τα üσα γνωρßζαμε, εßναι μια περßπλοκη και καλÜ χρηματοδοτοýμενη ομÜδα, περισσüτερο απü οποιαδÞποτε Üλλη», καταλÞγει ο ΧÝιγκελ.
«Η ISIS δεν γßνεται να ηττηθεß απλþς και μüνο σκοτþνοντας τις «κεφÜλες» της ηγεσßας της, καθþς δεδομÝνης της αποκεντρωμÝνης κεντρικÞς της διοßκησης, πολλοß Ýμπειροι στρατιþτες θα μποροýσαν σε περßπτωση ανÜγκης να ανελιχθοýν στις τÜξεις της ιεραρχßας και να αναλÜβουν την ηγεσßα της οργÜνωσης», υποστηρßζει, ανþνυμα, Ýνας πρÜκτορας της CIA που μßλησε στην εφημερßδα New York Times. Και προσθÝτει: «αν Ýμαθε κÜτι η ISIS απü την εμπειρßα της Αλ ΚÜιντα εßναι πως πρÝπει να περιμÝνουν üτι κÜποια στιγμÞ θα σκοτωθεß κÜποιο απü τα ανþτερα στελÝχη της ηγεσßας της, οπüτε Ýχουν Þδη εκπονηθεß σχÝδια για την διÜδοχη των ανθρþπων αυτþν».

Ποια Þταν η θÝση των ΗΠΑ στο παρελθüν για το πρüβλημα της Συρßας
Τüτε ο Πρüεδρος ΟμπÜμα επιθυμοýσε να ανατρÝψει τον Πρüεδρο της Συρßας ΜπασÜρ Αλ ¶σαντ, üπως Ýκανε και με τον ΚαντÜφι στην Λιβýη κ.λ.π. ¸φρασε μÜλιστα στο σημεßο η κυβÝρνηση ΟμπÜμα, να στηρßζει κατÜ καιροýς τους τζιχαντιστÝς τüσο στη Λιβýη, üσο και στη Συρßα και με τον τρüπο αυτü να στρþνει ουσιαστικÜ το χαλß για την ανÜπτυξη και την εξÜπλωση του Ισλαμικοý ΚρÜτους.
Η κυβÝρνηση των ΗΠΑ Ýστειλε δισεκατομμýρια δολÜρια σε βοÞθεια και üπλα σε αντικαθεστωτικÝς ομÜδες στη Συρßα, πολλÝς απü τις οποßες συμμÜχησαν Þ εντÜχθηκαν Üμεσα στους τζιχαντιστÝς. Σýμφωνα με τους New York Times, η CIA επÝβλεπε «τη μυστικÞ αυτÞ αερογÝφυρα üπλων και εξοπλισμοý» προς τους αντÜρτες Þδη απü τις αρχÝς του 2012.
Πολλοß απü τους ηγÝτες των ανταρτþν στη Λιβýη, τους οποßους ο Λευκüς Οßκος υποστÞριζε στην προσπÜθειÜ τους να ανατρÝψουν τον ΚαντÜφι, πÝρασαν αργüτερα στη Συρßα για να ενταχθοýν σε ομÜδες τζιχαντιστþν που πολεμοýσαν εναντßον του ΜπασÜρ Αλ ¶σαντ.
Στην πραγματικüτητα η κυβÝρνηση ΟμπÜμα με το να στηρßζει τους αντÜρτες στη Λιβýη και τη Συρßα δημιοýργησε Ýναν «παρÜδεισο» για τους τζιχαντιστÝς και ευνüησε την Üνοδü τους.
ΠαρÜλληλα üμως με την αμερικανικÞ πολιτικÞ που ενθÜρρυνε την εξÜπλωση των ισλαμιστþν σε üλη την περιοχÞ και οι σýμμαχοι των ΗΠΑ – η ΣαουδικÞ Αραβßα, το ΚατÜρ, το ΚουβÝιτ και η Τουρκßα – εκπαßδευαν, χρηματοδοτοýσαν και εξüπλιζαν τους τρομοκρÜτες του Ισλαμικοý ΚρÜτους.

ΚοινÞ γραμμÞ ΟμπÜμα – ΕρντογÜν κατÜ του Ασαντ
www.fourtounis.grΟι ΗνωμÝνες Πολιτεßες και η Τουρκßα εßχαν συμφþνησει το 2013 να αυξÞσουν τις πιÝσεις με σκοπü να εκδιωχθεß ο ΜπασÜρ αλ ¶σαντ απü την εξουσßα και να τερματιστεß η εμφýλια διαμÜχη στη Συρßα.
Τüτε ο πρüεδρος ΟμπÜμα υποστÞριζε σε συνÝντευξη τýπου üτι τα δýο Ýθνη Ýχουν «κοινü συμφÝρον στην ειρÞνη», και πως επιθυμßα τους εßναι η «εξομÜλυνση των σχÝσεων» της Τουρκßας με το ΙσραÞλ.
Ο Αμερικανüς ηγÝτης πρüσθετε üτι ο ßδιος και ο Τοýρκος πρωθυπουργüς συμφþνησαν να συνεχßσουν να συνεργÜζονται για την κρßση στη Συρßα þστε να τελειþσει η «τυραννßα του ¶σαντ» και για τον τελειþσει η στη Συρßα.

 

Η Χßλαρι Κλßντον αντßθετη με τον ΟμπÜμα
www.fourtounis.grΗ Συρßα σπαρÜσσεται απü εμφýλιο πüλεμο εδþ και τρßα χρüνια, ο ¶σαντ συνεχßζει να βρßσκεται στην εξουσßα, ενþ οι τζιχαντιστÝς κερδßζουν Ýδαφος απü τους πιο μετριοπαθεßς αντÜρτες, σημειþνουν οι επικριτÝς του Λευκοý Οßκου στις ΗΠΑ.
«Η αποτυχßα να βοηθÞσουμε να σχηματιστεß μια αξιüπιστη μÜχιμη δýναμη αποτελοýμενη απü τους ανθρþπους που ξεκßνησαν τις διαδηλþσεις εναντßον του ¶σαντ —ισλαμιστÝς, οπαδοß ενüς κοσμικοý κρÜτους, και üλους üσοι Þταν ανÜμεσα τους—, η αποτυχßα αυτÞ Üφησε Ýνα μεγÜλο κενü, το οποßο καλýπτουν τþρα οι τζιχαντιστÝς», εßπε η Χßλαρι Κλßντον στη συνÝντευξÞ της στο περιοδικü The Atlantic.

 

 

Ποιοι εßναι η ISIS Þ ΙΚΙΛ, δηλαδÞ οι τζιχαντιστÝς
www.fourtounis.grΗ ISIS ιδρýθηκε πριν απü μßα δεκαετßα στο ΙρÜκ, ως μßα απü τις πολλÝς φονταμενταλιστικÝς πολιτικοστρατιωτικÝς οργανþσεις του Αραβικοý Κüσμου οι οποßες ενστερνßζονται το παλαιü Βαχαβιτικü δüγμα για αδιÜκοπο «Ιερü πüλεμο» (ΤζιχÜντ). Ο στüχος της Þταν η δημιουργßα Ισλαμικοý κρÜτους στο ΙρÜκ Þ τουλÜχιστον στο Βüρειο ΙρÜκ üπου οι Σουνßτες μουσουλμÜνοι πλειοψηφοýν. Λüγω των καταβολþν της αντλεß μαχßμους απü δυσαρεστημÝνους Σουνßτες Αραβες του βορεßου ΙρÜκ, οι οποßοι κατÜ κανüνα αποκλεßσθηκαν απü την εξουσßα μετÜ την πτþση του ΣαντÜμ Χουσεúν ο οποßος στÞριζε την εξουσßα του κυρßως στον σουνιτικü πληθυσμü (απü τον οποßο Üλλωστε προερχüταν). Η νÝα ΙρακινÞ κυβÝρνηση Αλ Μαλßκι εßναι κυρßως σιιτικÞ και οι στρατιωτικÝς δυνÜμεις της Ýχουν προβεß κατÜ καιροýς σε απρüκλητες βιαιüτητες εις βÜρος του σουνιτικοý πληθυσμοý, μÜλλον εκδικητικοý χαρακτÞρα. Φαßνεται πως ο ßδιος ο Μαλßκι δεν μπορεß να τις ελÝγξει αποτελεσματικÜ. Η αλÞθεια εßναι üτι ο σιιτικüς πληθυσμüς του ΙρÜκ υπÝφερε πολý, Ýχοντας χιλιÜδες θýματα κατÜ τις δεκαετßες της κυριαρχßας του κüμματος ΜπÜαθ και του Χουσεúν. ¼πως θα δοýμε, η ISIS ενισχýεται πλÝον και απü Σουνßτες της Συρßας οι οποßοι αντιτßθενται στο σιιτικü-αλεβιτικü καθεστþς του Ασαντ.
Εßναι προφανÝς üτι η ISIS αýξησε την επιρροÞ της και τις περιοχÝς που ελÝγχει, εκμεταλλευüμενη σημαντικÜ την υπερχιλιετÞ πλÝον διαμÜχη ανÜμεσα στις δýο κýριες τÜσεις εντüς του ΙσλÜμ, τους Σουνßτες και τους Σιßτες. Το σχßσμα ανÜμεσα στους δýο κλÜδους χρονολογεßται αμÝσως μετÜ τον θÜνατο του ΠροφÞτη ΜωÜμεθ και ο κýριος λüγος διαφωνßας τους Ýγγυτο στο ποιος θα Ýπρεπε να εßναι ο ηγÝτης του Ισλαμικοý ΧαλιφÜτου. Οι Σιßτες εßναι οι απüγονοι των υποστηρικτþν του ΑλÞ, γαμβροý του ΜωÜμεθ, ενþ οι Σουνßτες εßναι οι απüγονοι εκεßνων που αντιτÜχθηκαν σε αυτÞν την προοπτικÞ. ΤελικÜ ο ΑλÞ και οι γιοι του Ýχασαν τη ζωÞ τους σε αυτÞ τη διαμÜχη, αλλÜ το σχßσμα για τον Ισλαμικü Κüσμο (ανÜλογο της διαßρεσης των Χριστιανþν σε Ορθοδüξους, Καθολικοýς, ΠροτεστÜντες κ.α.) εßχε συντελεσθεß. Οι Σουνßτες εßναι σÞμερα η συντριπτικÞ πλειοψηφßα εντüς του ΙσλÜμ συνιστþντας περß το 86-88 % των 1,6 δισεκατομμυρßων μουσουλμÜνων του κüσμου. Η Αßγυπτος, η ΣαουδικÞ Αραβßα και η Ινδονησßα εßναι μερικÝς μεγÜλες χþρες στις οποßες οι Σουνßτες συνιστοýν Üνω του 90 % του ισλαμικοý πληθυσμοý.
Οι Σιßτες συνιστοýν μüλις το 10 % του παγκüσμιου μουσουλμανικοý πληθυσμοý και πλειοψηφοýν μüνο σε τÝσσερις απü τις περßπου 50 μουσουλμανικÝς χþρες του πλανÞτη: στο ΙρÜν το οποßο εßναι απü αιþνες ο κýριος υπερασπιστÞς των απανταχοý Σιιτþν, στο ΑζερμπαúτζÜν, στο ΙρÜκ και στο ΜπαχρÝιν. ΜεγÜλες σιιτικÝς μειονüτητες υπÜρχουν στις ΥεμÝνη, Συρßα, Λßβανο, ΚατÜρ, Τουρκßα, ΗνωμÝνα ΑραβικÜ ΕμιρÜτα, ΚουβÝιτ, ΣαουδικÞ Αραβßα, ΠακιστÜν, ΑφγανιστÜν και αλλοý. Οι Αλεβßτες εßναι Ýνα αρκετÜ γνωστü παρακλÜδι των Σιιτþν.